mainos: BoKlok Viime viikko oli meidän perheessä jännä viikko, sillä pääsimme 10-vuotiaan lapseni kanssa asumaan täysin vieraalle paikkakunn...

mainos: BoKlok

Viime viikko oli meidän perheessä jännä viikko, sillä pääsimme 10-vuotiaan lapseni kanssa asumaan täysin vieraalle paikkakunnalle ja aivan uudelle asuinalueelle. Kiitos tästä kuului BoKlok-kotikonseptille, joka kutsui kahden hengen perheemme tutustumaan sekä myynnissä olevaan BoKlok kolmioon että viehättävään Tuusulan kuntaan muutaman kymmenen kilometrin päähän Helsingistä. Koska pidämme uusiin paikkoihin tutustumisesta, otimme tottakai kutsun vastaan!

Mikä on BoKlok?

BoKlok on alunperin Ruotsissa 1990-luvulla kehitetty omistusasumisen konsepti, joka ottaa huomioon sekä omistusasumisen mahdollistamisen totuttua laajemmalle yleisölle että ympäristötehokkuuden ja yhteisöllisyyden. Omistusasumisesta on tehty totuttua edullisempaa, mutta myös fiksumpaa tarjoamalla hyvin suunniteltuja pakettiratkaisuja, jotka sopivat helppoa asumista arvostavalle ihmistyypille. Kuten minulle!

Arvostan itse valtavasti jo 90-luvulta peräisin olevaa tavoitetta, että BoKlok kodin on oltava sen hintainen, että keskituloisella yksinhuoltajalla on mahdollisuus ostaa perheelleen kaksio. Uuden BoKlok-kohteen tullessa varattavaksi, asunnosta kiinnostuneet voivat nettisivujen kautta ilmoittautua ennakkovaraajaksi noin viikon ajan. Jos useampi henkilö on kiinnostunut, BoKlok-hengen mukaisesti varausjärjestys arvotaan. Jokaisen on tällöin mahdollista osallistua tasavertaisesti asunnosta kiinnostuneeksi.

Koska blogikollega Ami Pallon kokoinen elämä blogista avasi jo erittäin kattavasti BoKlokin vastuullisuus- ja ekologisuuspuolta, suosittelen jokaista uutta kotia etsivää lukaisemaan myös Amin blogijutun . Itse keskityn tässä postauksessa lähinnä fiilistelemään miten pienillä jutuilla BoKlokissa asumisesta on saatu sekä sujuvaa että yhteisöllistä.

Lähtiessäni kotoani Itä-Helsingistä kohti Tuusulaa en ollut ihan varma kauanko matka tulisi kestämään. Ajattelin, ettei HSL:n reittihausta olisi näin pitkällä matkalla apua, mutta väärässäpä olin. Reittihaku kun ilmoitti, että täältä Helsingin reunamilta matka Tuusulan Tähtipolulle kestäisi vain tunnin ja vartin julkisilla. Ei mikään mahdottomuus autottomalle kotilomailijalle. Ja tämä onkin yksi BoKlokin etuja: vaikka puurakenteiset BoKlok kodit rakennetaan usein hieman syrjään "paraatipaikoista". Konseptissa pyritään kuitenkin siihen, että kodit voidaan rakentaa hyvien joukkoliikenneyhteyksien varaan ja lähelle palveluita. 

Tuusulassa Rykmentinpuiston asuinalueen laitamilla bussista noustessamme huomasin heti missä tuleva kotini sijaitsi. Puiset värikkäät BoKlok luhtitalot erottuivat helposti ympäristöstään ja löysimme perille pelkästään sillä tiedolla, että asuisin seuraavat päivät okran keltaisen talon alakerrassa. 

Itse koti hämmästytti heti sisään tullessamme, sillä se tuntui huomattavasti neliöitään isommalta ja avarammalta. Valitsimme omat makuuhuoneemme lapsen kanssa ja asetuimme asumaan. Ensimmäinen ilta meni ihan vain uutta asuntoa ihmetellessä. Onpa iso vaatehuone! Hei, nämä suihkut säästää vettä! Oo, meillä on täällä oma työhuone! Ja mitenkäs tätä induktioliettä edes käytetään ja onko tämä napikka kiertoilma? Nopeasti pääsimme kuitenkin perille jutun juonesta, kaikki oli niin helppoa ettei oltu kotona totuttu moiseen.

Seuraavina päivinä pääsimme sitten tutustumaan myös naapurustoon ja Tuusulaan. Ensin melkein järkytyin siitä, että Rykmentinpuistossa ihmiset moikkailevat ja puhuvat toisilleen. Kävellessäni aamulla alueella kuulin yhtäkkiä vierestäni kommentin "onpa täällä tosi viileä aamu!" ja näin tutustuin uuteen naapuriin, joka ilmoitti heti, että häneen saa olla yhteydessä jos tulee kysymyksiä tai vaikka aikuisseuran tarvetta. Kertoessani tapahtuneesta alueella asuvalle vanhalle tutulleni hän arvasi heti kenen kanssa olin jutellut. "Tänne on muuttanut niin paljon uusia tuusulalaisia, että moni haluaa oikeasti tutustua naapureihin ja luoda naapuruussuhteita" kertoi kaverini.  Aika ymmärrettävää!

BoKlokissa lähes viikon asuttuamme alkoi sekä koti että ympäristö tuntumaan kotoisilta. Hyvä ruokakauppa löytyi n. 1.5km päässä kodista ja sinne pääsi kiireessä hyvin myös julkisilla. Aamupalatäydennykset haimme lähistön itsepalvelukioskista ja iltalenkillä reitti kulki usein samoja reittejä asukkaiden vuokraviljelypalstojen kautta läheiselle lammasaitaukselle. Pihasaunassa käytiin tottakai lauantaina ja aina kun joku erehtyi kyselemään Tuusulan luonnosta sai hän pitkän selonteon Fjällbon puiston tyrmistyttävän suuresta sienimäärästä. Viihdyimme siis sekä BoKlok-kodissa että sen ympäristössä erinomaisesti!

Tyytyväisenä asukkaana leikin tottakai myös ajatusleikkiä miltä meidän oma BoKlok-koti oikeasti näyttäisi, nythän esittelykodin sisustus ei ihan vastannut omaa tyyliämme. Huomasin kuitenkin nopeasti, että valoisan valkoisen kodin seinät olisi helposti maalattavissa ja tosi pienillä omannäköisillä valinnoilla kotoutuisimme helposti BoKlokiin ihan oikeastikin asumaan. Makuuhuoneiden sijainti olohuoneen molemmin puolin toisi kummallekin meistä omaa rauhaa ja äänieristystä (kiitos tuben, sitä tarvitaan), mutta isossa olohuoneesta tulisi varmasti molempien suosikkipaikka, jossa on kummallekin tilaa puuhata omia juttujaan. Keittiössä oli paljon tilaa ja nykyaikaiset kodinkoneet toimivat huippuhyvin, paremmin mitä oman kotimme vintage-versiot. Ja jos ainoa selkeä puutos BoKlokissa on meille tärkeiden värikkäiden seinien puutos, ei kyllä parane valittaa! Konsepti toimi käytännössä nimittäin todella hyvin, eikä asunnon edullista myyntihintaa olisi huomannut mitenkään, ellei siitä olisi valmiiksi tiennyt!

Ympäristötehokkaita ja yhteisöllisiä puurakenteisia BoKlok-koteja on vapaana Tuusulan Tähtipolussa, Saviolla Keravan Kuusikulmassa ja Hämeenkylässä Vantaan Vaahterakummussa. Suunnitteilla on myös uusi kohde nimeltään Turun Puuseppä.

(kirjoitus tehty syyskuussa 2021)

 Tutustu uusiin BoKlok kohteisiin täällä. 

BoKlok on erilainen asumisen konsepti, jonka ovat kehittäneet yhteistyössä Skanska ja IKEA. Yhdessä rakennamme fiksuja ja ympäristötehokkaita koteja
ihmisille, jotka haluavat asua hyvin omassa kodissaan niin, että rahaa riittää vielä muuhunkin.

 
1 kommenttia

 mainos Feelia Ruokakauppa Tätä kesää 2021 on vietetty epätyypillisen lämpimissä tunnelmissa, mikä on ollut sekä kivaa että ihan kamalaa! Po...

 mainos Feelia Ruokakauppa


Tätä kesää 2021 on vietetty epätyypillisen lämpimissä tunnelmissa, mikä on ollut sekä kivaa että ihan kamalaa! Positiivisina puolina on ehdottomasti se, että tänä kesänä on ollut paljon hyviä matkailu/mökkeily/retkipäiviä ja ainakin meidän perhe on ottanut niistä ilon irti. Kääntöpuolena olemme vain käyneet kääntymässä muutaman päivän kotona ja jatkaneet matkaa vaatteiden pesun jälkeen. Kuumassa kaupunkiasunnossa ei oikein viihdy näillä keleillä! Eikä siellä ainakaan tee mieli tällä hetkellä kokata.

Löysin noin vuosi sitten aivan täydellisen helpotuksen meidän arkeen, nimittäin Feelia Ruokakaupan valmiit pitkään säilyvät kotiruuat, joita olen tilannut vuoden aikana useampia erilaisia settejä.  Feelia Kotiruuat ovat oikeasti ihan nerokas hätävara, sillä ne ovat aivan tavallista Suomessa tehtyä kotiruokaa, joka on sekä edullista että säilyy pakkaustyylinsä ansiosta useita kuukausia jääkaapissa odotellen sitä hetkeä, kun ruokaa haluaa nopeasti ja helposti. Kuinkakohan monet laiskuuspizzatilaukset näillä onkaan vältetty? - Tosi monet!


Suurimpia suosikkeja meillä on olleet Feelia Ruokakaupan erilaiset keitot, joita jääkaappi on nytkin täynnä. 600g pussista syö just sopivasti kaksi ihmistä, mutta valittavana on myös isompia pakkauskokoja isommille porukoille. Kotiruokapussukat ovat litteitä ja niitä voi pinota jääkaappiin helposti vaikka kymmenen päällekäin. 

Tänä keväänä lapsen täyttäessä jo 10 vuotta opetin hänellekin miten helppoa Feelia Kotiruokien teko kotona on (eli pussi kattilaan ja lämmitys! Yleensä 5 minuutissa on jo ruoka valmista) ja näillä lapsi onkin ravinnut itseään lomalla silloin kun itse olen ollut töissä tai muuten kiireinen lounasaikana. 

Miltä Feelia Kotiruuat siis maistuvat? Perusmaut ovat varmasti kaikille tuttuja kun kyseessä on kaikkien suomalaisten tuntemat ruokalajit kuten kiusaukset ja keitot.  Feelia Ruokakaupan ruokia on kyllä maustettu, mutta makumaailma on mieto ja siksi erityisesti lapsiperheeseen sopiva. Meillä ruokia tuunataan jonkun verran, saatan lisätä ruuasta riippuen mukaan hieman srirachaa, sitruunaa, tuoreita yrttejä tai muita lempimausteita. Kaikki ruuat eivät tätä todellakaan kaipaa ja usein ainoa lisäys etenkin kiusauksissa on viereen nopeasti koottu vihersalaatti kurkulla ja vaikka fetalla. 

Nyt testissämme on ollut vähän mausteisempia Feelia Retkiruokia, jotka sopivat nekin hyvin myös ainakin oman lapsen makuun. Retkiruuatkaan eivät ole mitään kuivapusseja, vaan valmista kamaa, jota voi kantaa esimerkiksi päiväretkillä mukana pienessä kylmäpussissa. 


Kätevyyden lisäksi parasta Feelia Kotiruuissa on mielestäni todella edullinen hinta. Keittoannos voi maksaa jopa alle 80 senttiä/ syöjä ja ihan perushintakin on siinä kahden euron kieppeillä/ annos. 50 eurolla saa siis jo ihan huikean ison satsin erilaisia kotiruokia, jotka säilyy kuukausia hyvänä. Ehkä parhaita hetkiä tänä kesänä onkin ollut, kun ollaan tultu myöhään illalla reissusta kotiin eikä ole tarvinnut käydä erikseen kaupassa, kun on tiennyt, että kalakeittoa kyllä löytyy aina jääkaapista. 

Eikä Feelia Kotiruokien käyttö tietenkään tarkoita, että kotona kokkaus olisi nyt täysin ohi. Ei todellakaan! Meille tulee silloin tällöin edelleen myös valmiit reseptit ja raaka-aineet tilauksena ruokakassipalvelusta ja suurimmaksi osaksi teen kotona ruuan itse (paitsi nyt helteiden aikana mielellään EN!). Eihän mihinkään ruokaan tai palveluun ole pakko vihkiytyä loppuelämäksi vaan nimenomaan käyttää niissä hetkissä, joihin se sopii parhaiten. Feelia Ruokakaupan ruuat sopivat mielestäni parhaiten kiireisiin päiviin, lapselle itse kokattavaksi, mökille mukaan ja ihan vaan kotivaraksi, että aina olisi jotain ruokaa mikä pelastaa nälkäkiukulta. 

ETU: Saat Feelia Ruokakaupan ensitilauksestasi -10% alennuksen koodilla HEIKO. 


0 kommenttia

 mainos: Break Sokos Hotel Bomba Kotimaan matkailu on ollut meidän perheen juttu pitkään, mutta nyt sen suosio on räjähtänyt - sattuneista s...

 mainos: Break Sokos Hotel Bomba


Kotimaan matkailu on ollut meidän perheen juttu pitkään, mutta nyt sen suosio on räjähtänyt - sattuneista syistä. Ja hyvä niin, sillä Suomesta löytyy upeita matkailukohteita moneen makuun, eikä rantalomistakaan tarvitse luopua, vaikka kohteena olisikin niinkin eksoottinen paikka kuin Suomi. Ja ei, en puhu eksoottisuudesta mitenkään kieli poskessa, sillä maantieteellisesti laajaan maahamme mahtuu todella erilasia ja omalaatuisia kohteita ja elämyksiä, joista nyt esittelyssä on Pohjois-Karjalassa sijaitseva Bomba.

Niin mikä Bomba, kysytte ehkä? Niin minäkin kysyin, sillä Bomba kuulostaa aivan joltain muulta kuin Suomessa sijaitsevalta lomailu/kulttuurikeskittymältä. Mutta sitä se vain on! Nurmeksessa sijaitseva Bomba on ainutlaatuinen lomakohde kolmen kansallispuiston, Hiidenpuiston, Tiilikkajärven ja Kolin läheisyydessä, mutta tarjoaa paljon muutakin kuin eräelämyksiä. 

Vietimme l0-vuotiaan lapseni kanssa kaksin kolmen vuorokauden aktiivisen perheloman Bomballa, josta tässä esittelen viisi kiinnostavinta tärppiä Bombaan tuleville!

Break Sokos Hotel Bomba

Bomballa on paljon valinnanvaraa majoittumisen suhteen. Meidät Pohjois-Karjalan seikkailuun kutsunut Break Sokos Hotel Bomba tarjoaa niin saunallisia lomahuoneistoja kuin valoisia hotellihuoneitakin. Meillä käytössämme oli standard parvihuone, jossa on pedit neljälle majoittujalle kahdessa kerroksessa. Alakerrassa olevat sängyt ovat normaalilevyisiä ja yläkerran sängyt mitoitettu lapsille/koululaisille, sillä ne ovat hieman kapeampia (60cm). 

Huoneessa oli mukavasti tilaa ja tottakai oma wc ja suihku. Ammetta ei huoneesta löytynyt, sillä hotellin alakerrassa sijaitsee upea Bomba Spa, jonne me kävelimme suoraa kylpytakeissa jokaisena lomapäivänämme. Hotellissa on myös oma ravintola, Trattoria Pielinen, joka on ehdottomasti kokeilun arvoinen. Annokset ovat paikalliseen tapaan vieraanvaraisia eli maukkaita ja isoja. 

Iloisena yllätyksenä hotellimme tarjosi myös ilmaisia lainapyöriä, joilla oli kiva huristella vähän kauemmaksikin: Kävimme pyöräilemässä Nurmeksen kauppalassa sekä Porokylässä Lempi-ravintolassa lounaalla sekä nurmeslaisen Sastan outletissa hankkimassa matkamuistoksi pari t-paitaa. 

Bomba Spa

Bomban elämyskylpylä, Spa Bomba sijaitsee Break Sokos Hotelin yhteydessä, ihan Pielisen rannalla. Kylpylä on todella kivan näköinen ja mukava ajanviettopaikka niin lapsille kuin aikuisillekin. Pienille lapsille löytyy oma allas ja sisätilojen lisäksi osa porealtaista sijaitsee ulkona, mistä on upea näköala järvelle. Tykkäsimme todella paljon kylpylästä ja kävimme siellä ihan joka päivä, viimeiset kylvyt otimme vain tunti ennen kotiinlähtöä. 

Kivaa kylpylässä näin kesäaikaan on se, että sieltä pystyi käväisemään myös Pielisessä uimassa ja palata takaisin poreisiin ja saunomaan. 

Vedessä lillumisen lisäksi Bomba Spasta löytyy ihania erilaisia saunoja sekä elämyssuihkuja, joista Kaamos suosittelee erityisesti Bomba Wildlife-suihkua vanhemmille (varoitus, sieltä sataa yhtäkkiä jääkylmää vettä niskaan eikä kiljumiselta voi välttyä :D).

Pielinen

Bomba sijaitsee ihan Pielinen järven vieressä ja järvi tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia vedessä harrastamiseen. Kaamos on jo pitkään kalastanut isän kanssa pienellä lähijärvellä Somerolla, joten päätin yllättää hänen veneellä tehtävällä kalastusreissulla vähän isommassa lammikossa. Tilasin siis Villi Pohjolan kautta parin tunnin kalastusretken, joka lähti ihan hotellin vierestä laiturilta. 

Saimme mukaamme kalastusopas Toni Helanderin Pielisen retkeltä, joka toimii kalastusmatkojen ohjelman tuottajana. Saimme retken aikana kuulla paljon paikallisesta luonnosta ja kalastuksesta sekä opetella jigikalastusta Tonin lainavälineillä. Retki oli meille molemmille tosi kiva kokemus eikä vähiten siksi, että saalistakin saatiin. Kalan saannin optimoimiseksi Tonilla oli veneessä mukana paikannin, jolla näimme kalojen liikkeet veneen lähistöllä ja osasimme heittää jigiä juuri sinne minne pitikin. Päätimme heti retken jälkeen, että Tonin veneelle on päästävä uudelleen kalaan. Otetaan vain seuraavaksi yöpymispaikaksi Bomban huoneisto, jossa kalan kokkaaminen on helpompaa, eikä retken järjestäjän tarvitse paistella kalojamme itselleen :D

Bomban talo

Itse en tiennyt Bombasta käytännössä muuta kuin sijainnin ennen matkaamme ja mietin paljon erityisesti alueen vieraalta kuulostavaa nimeä. Alueen tarina selvisikin paikan päällä ja koko Bomban alueen nimi juontaa juurensa luovutetun Karjalan puolella Suojärvellä sijainneeseen Jegor Bombinin rakennuttamaan taloon eli Bombinin perheen taloon. Nurmeksen puolella sijaitseva Bomban talo on alkuperäistä Bombinin taloa hieman suurempi, mutta yksityiskohdiltaan lähes samanlainen kuin esikuvansakin. Bomban talo on rakennettu 1977-1978 ja sen ympärille on muodostunut karjalaista rakennus/käsityökulttuuria ja tapakulttuuria esittelevä kylä, jossa on näyttelyitä, käsityömyymälöitä, matkailuneuvonta sekä ravintola, jonka kesäpöytä kannattaa vierailulla testata. Ainakin meidän vierailun aikaan se oli tosi hyvä ja kyllä, siellä oli myös paikallisia karjalanpiirakoita tarjolla!

Luonto

Retkeilijälle Bomban sijainti kolmen kansallispuiston kupeessa on mitä parhain, etenkin jos satut olemaan omalla autolla liikenteessä. Mutta vaikka olisit julkisilla kulkeva seikkailija, löytyy Bomban lähiluonnossa paljon katseltavaa ja koettavaa ja lähin laavukin sijaitsee lähes hotellin takapihalla. 

Koska matkakumppanini on viimein ylittänyt maagisen 150cm pituuden ja voi nyt ajaa aikuisten sähköpyörää, vuorasimme sellaiset Bomban karjalaiskylän Safaritalosta ihan testimielessä itsellemme. Ja olipa muuten mukavaa ja vapauttavaa, kun mäet pääsi ylös kevyesti ja matka taittui paljon tavanomaista nopeammin! Vinkiksi helppoa pyöräreittiä etsivälle suosittelen pyöräretkeä rantoja pitkin Nurmeksen kauppalaan ja vaikka Porokylään, jonne on n. 3km/ suunta). ( vähän sahan jälkeen vasemmalla puolella tietä on junarata, jonka yli skeittipuiston läpi pääsee kauniille hiekkaiselle ratatielle)

Tekemistä Bomballa riittää varmasti pidemmäksikin aikaa, meillä kolme vuorokautta hujahti todella nopeasti. 

KOE BOMBA SYYSLOMALLA! Varaa syyslomallesi (1.9.-31.10.) vähintään kolmen yön majoitus. Saat 1-2 hengen metsäpuolen standardhuoneet hintaan 90€, lisävuoteet 15eur/vrk/lapsi ja 20€/vrk/aikuinen. Edun saat koodilla BSYKSYETU, varaa huoneesi Break Sokos Hotel Bombaan https://www.sokoshotels.fi/2 kommenttia

mainos: Scandinavian Outdoor Auringosta ja lämpöasteista päätellen kesä on tullut ainakin Etelä-Suomeen! Kesäretkien lisäksi lasten puistoru...

mainos: Scandinavian Outdoor

Auringosta ja lämpöasteista päätellen kesä on tullut ainakin Etelä-Suomeen! Kesäretkien lisäksi lasten puistoruokailut alkavat ihan muutaman viikon päästä, joten nyt on aika ratsata keittiön kaapit ja kaivaa juomapullot sekä retkiastiat esiin. Käyn tässä postauksessa läpi hyviä, meillä käytössä olevia kesän ruokailutuotteita sekä lisään loppuun extravinkkinä hyvän retkikeittimen peruskäyttöön. 

Juomapullo on kesän tärkein varuste

Jos kuulut vanhaa limupulloa juomapullona käyttävään porukkaan, kannattaa pullo vaihtaa viimeistään tänä kesänä laadukkaaseen ja kestävään vaihtoehtoon. Silloin tällöin vanhat muovipullot toki toimivat hyvin veden kuljettamisessa, mutta ne eivät ole se kaikista hygieenisin, turvallisin tai käytännöllisin valinta pitkäaikaiseen käyttöön.

Olen testannut viimeisen kymmenen vuoden aikana varmasti yli 20 eri mallista juomapulloa ja huomannut niissä olevan paljon eroja. Tässä kolme meidän perheen suosikkia. 

Meillä eniten käyttökertoja keräävät juomapullot ovat kevyitä, helposti puhdistettavia ja veden raikkaana pitäviä. Vuosien aikana eniten käytössä on olleet Sigg:n alumiiniset vesipullot, joita suosittelen erityisesti lapsille. Sigg:eihin löytyy useita erilaisia korkkeja, joista esimerkiksi tästä  Sigg:n Muumipullosta löytyvä korkki on tosi hyvä lapselle. Ostimme ensimmäisen lasten Sigg:n Berliinistä lapsen ollessa kolmevuotias ja se on edelleen (kolhuinen mutta) käyttökelpoinen. Useimmiten edelleen lapsen repusta löytyy Sigg:n pullo. 

Itse olen viime vuosina siirtynyt Sigg:n pullosta isompisuiseen, helpommin puhdistettavaan juomapulloon ja oma suosikkini on nykyään joko Primuksen Fjällrävenin Kånken repun sivutaskuun suunniteltu Klunken (kevyt, tosi iso suuaukko) tai Hydro Flaskin termosjuomapullo (pitää juoman KYLMÄNÄ). Klunken on hyvä all around vesipullo, joka pitää juoman raikkaana, Hydro Flask taas on juomapullojen luksusvaihtoehto termosominaisuudella. Jos näistä pitää toinen valita, valitsen ehdottomasti tuon Hydro Flaskin termospullon, sillä JÄÄKYLMÄÄ vettä kuumana kesäpäivänä ei voita mikään. 

Kaikki yllä mainitut pullot ovat hyviä niin arkeen kuin retkellekin. Muovipulloista en itse pidä, vesi muuttuu niissä usein vähän tunkkaiseksi ja lämpimäksi. 

Kahvitermarit työhön ja retkille

Suomalaiset juovat kahvia niin kotona, työpaikoilla kuin retkillä ja työmatkoilla. Mummoni totesi usein, että "ainahan se kahvi maistuu", mutta sen verran on korjattava, että kylmä väljähtynyt kahvi ei aina muuten maistu. Siksi kahvi ja kuuma vesi kannattaa laittaa termariin, joka pitää sen lämpimänä. 

Itse ostin talvella uuden Stanleyn termospullon, joka on ollut tosi hyvä retkirepussa ja pitää nesteen lämpimänä pitkään. Viikko takaperin laitoin Stanleyn 0.7l termospulloon kiehuvan veden vedenkeittimestä ja lähdin reissuun. Muistin kuuman veden vasta 30h kuluttua termospullon täytöstä ja kyllä, edelleenkin vesi oli selkeästi kuumaa, ei tietenkään enää tulikuumaa, mutta ihan teenjuontikelpoista. Selkeä parannus edelliseen termariini, jossa neste pysyi kuumana maksimissaan kuusi tuntia.  Joten suositus Stanleylle tässä tuoteryhmässä.

Termospulloa enemmän käytössäni kuitenkin on muutaman desin termosmukit, joita kannan mukanani lähes päivittäin työreissuilla ja kesäisin esimerkiksi puistoruokailuissa. Termosmukeista suosikkini on Hydro Flaskin n. 3.5dl kahvitermosmuki, jossa kahvi pysyy useamman tunnin kuumana ja korkki on kokemukseni mukaan hyvin turvallinen ja vuotamaton. 

Toinen hyvä termosmuki on Sigg:n Hot & Cold , samasta sarjasta löytyy myös isompia termoksia. Sigg saattaa pitää juoman vähän Hydro Flaskia pidempään kuumana, mutta sen miinuspuoli on näppäräksi suunniteltu taittuva korkki, joka osuu aina vähän nenään juodessa :D Yleensä korkissa on muutama pisara kahvia, joten juodessa kahvitipat siirtyvät kuin suunnitellusti nenän päähän, mikä on kieltämättä aika huvittava juttu. Ei mikään iso ongelma tämä, mutta näistä kahdesta hyvästä Hydro Flaskin nenän kuivana pitävä on minusta parempi. Olen kuitenkin turhamainen ihminen ja hyvin tarkka nenästäni!


Eväskipot puistoruokailuun ja retkille 

Kuten kaikessa, myös eväskipoissa/lautasissa/ mukeissa monikäyttöisyys on plussaa. Mieluiten hankkii yhden hyvän, joka käy kaikkeen ulkoruokintaan.

Meillä on sekä minulla että lapsella käytössä suomalaisen Kupilkan kuksat ja kulhot, joista Scandinavian Outdoorilla on myynnissä näppärä setti sisältäen vielä sporkin eli lusikkahaarukan. Kupilkat on tosi hyvän muotoisia, kestäviä ja kulhossa on tarpeeksi korkeat reunat, jotta ruoka pysyy siinä pienen liikuttelunkin ajan. Materiaali on kuumalle ruualle hyvä, sillä se ei juurikaan kuumene ja siitä on siksi hyvä pitää kiinni. 

Viime vuoden puistoruokailuissa käytettiin kertakäyttölautasta hygieniasyistä, mutta Kaamoksella oli Kupilkan kulho silti mukana puistossa. Kuuma keittolautanen nostettiin isoon Kupilkaan ja kädensijan + kuumumattoman pinnan vuoksi se oli helppo kantaa viltille. 

Omat Kupilkamme ovat osaksi matkamuistoja (useat kansallispuistot myyvät niitä logoillaan) sekä Scandinavian Outdoorin juhlaversioita, joissa on kiva teltan ja kuusen kuva. Tyylillisesti nämä on tottakai enemmän eräilyyn kuin kauniiseen piknikkattaukseen, mutta toimivuus ajaa nyt kaiken edelle. Nämä on HYVIÄ. 


Söpömpään ja värikkäämpään  kattaukseen suosittelen noita partiolaisten suosikkituotteita eli Light my Firen evässettiä.  Nämäkin meiltä löytyy, mutta kodinhoidollisesta epäkohdasta johtuen kaikki kannet ovat aina hukassa. Tämä setti toimii erityisen hyvin heille, joiden kaapit ei pursuile kaiken maailman jäätelökippoja ja parittomia kansia kuten meillä. 

(Extravinkki: vaikka kummassakin linkitetyssä setissä tulee lusikkahaarukka mukaan, se sitten katkeaa ensimmäisellä retkellä 99% todennäköisyydellä. Jos haluat ehjänä pysyvän sporkin osta tämä  tai kuljeta mukana jotain kevyitä kotoa löytyviä teräsvälineitä. Muovivälineet ovat olleet mahdottomia pitää ehjänä ainakin minun taidoillani, ehkäpä sinä olet poikkeus!) 

Retkikeitin, jotta nuotio ei ole ainoa tapa lämmittää ruokaa

Nuotio on yksi retkeilyyn liittyvistä peruselementeistä, mutta NYT on aika hankkia retkikeitin, jos et sitä jo omista. Syyt ovat seuraavat

  • Kesäisin Suomessa on usein metsä/ruohikkopalovaroituksia ja silloin nuotion teko on KIELLETTY.
  • Etenkin kansallispuistot ja kuntien hoitamat laavut ja muut evästyspaikat ovat täynnä ihmisiä, jolloin turvavälien pitäminen nuotiolla on mahdotonta.
  • Retkeilijämäärien räjähdettyä myös puun kulutus on noussut valtavasti ja siksi kannattaa miettiä onko nuotio välttämättömyys retkeillessä ja voisiko sen korvata edes osaksi ruuan valmistamisella muulla tavoin? Jos makkaran paisto on elämys, on retkikeittimen käyttö ihan samalla tapaa kivaa elämyksellistä puuhaa. 


Käytännössä ensimmäiseksi keittimeksi kannattaa hankkia joko kaasukeitin tai spriikeitin, joita voi käyttää lähes missä vain. Olemassa on myös muita ratkaisuja, esim. risukeittimiä ja bensakeittimiä, mutta näiden käyttö on vaikeampaa joko teknisesti tai turvallisuus huomioiden. 

Minulla on aika simppeli suhtautuminen retkimuonitukseen ja usein olen ollut matkassa vain pienen kaasupullon, kaasukeittimen ja armeijapakin kanssa. Retkikaverini Maarit taas ottaa yleensä mukaan Trangian (spriikeitin kattiloineen ja pannuineen). Viimeksi Teijon kansallispuistossa yhdistimme varusteemme niin, että käytimme minun uutta Primus kaasukeitintäni (kaasupullo oli vähän iso kyllä tarkoituksiimme) ja Maaritin Trangian kattiloita.

Itse en ole retkikeitinasiantuntija, joten luotin uutta keitintä hankkiessani Scandinavian Outdoorin retkeilyasiantuntijoiden neuvoihin ja hankin Primuksen ExpressSpider II keittimen. Tämä keitin on kevyt, turvallisen oloinen ja näppärästi rinkkaan sujahtava retkikeitin, jota on tosi helppo käyttää. 

Retkikeittimen valinnasta kannattaa lukea lisää Scandinavian Outdoorin blogipostauksesta https://scandinavianoutdoor.fi/elamaa-ulkona/retkikeittimen-valinta-erilaiset-keittimet-esittelyssa/ ja muistaa tutustua keittimen turvalliseen käyttöön jo ennen ensimmäistä retkeä. 


TUTUSTU SCANDINAVIAN OUTDOORIN KAIKKIIN RETKIRUOKAILUTUOTTEISIIN TÄÄLLÄ!2 kommenttia

Mainos Scandinavian Outdoor kanssa Postauksen lopussa -15% alekoodi kaikkiin Sastan vaatteisiin Scandinavian outdoorin valikoimissa. Kuvis...Postauksen lopussa -15% alekoodi kaikkiin Sastan vaatteisiin Scandinavian outdoorin valikoimissa.

Kuvissa näkyvät tuotteet: 

Vihreä-musta setti: Sasta Aura +, koko 48 takki, 46 housut
Oranssi-musta setti: Sasta Aava+, koko 50 takki, 48 housut
Khakin värinen takki: Sasta Pointer + 48 takkiSiitä on tasan vuosi aikaa, kun Scandinavian Outdoor ja Sasta julkaisivat ensimmäiset D-mitoitetut, plussakokoisillekin sopivat retkeilyvaatteet. Koska pääsin mukaan Aava+ vaatteiden ideointiin, minulta on luonnollisesti kyselty paljon Aava+ vaatteiden materiaalista ja moni on kysynyt miksi se ei ole täysin 100% veden ja tuulen pitävää. 

Vuosi Aava plussan kanssa on osoittanut, että plussakokoisille retkeilyvaatteille on ollut todellakin tilausta ja tänä keväänä Scandinavian Outdoorin valikoimiin tuli peräti kaksi uutta D-mitoitettua takkia sekä yhdet housut. Nyt valikoimista löytyy myös se kaivattu täysin vedenpitävä Aura+ Gore-Tex-asu sekä pidempihelmainen, pepun peittävä Pointer+ takki, joka on Aava+:sta tuttua Sasta waxed-kangasta eli vahattua luomupuuvillan ja kierrätetyn polyesterin sekoitusta. 

Nyt kun valikoimassa on kahta hyvin erityyppistä kangasta, on hyvä tutustua hieman laajemmin näiden materiaalien ominaisuuksiin. Kumpikin materiaaleista pitää kantajansa kuivana ja lämpimänä. Valitessa oman takin materiaalia ydinkysymys on se, käytetäänkö vaatteita PALJON vesisateessa ja kovassa tuulessa.  Mikäli olet säännöllisesti pitkiä aikoja sateessa ja tuulessa (vaellukset, purjehdus, pitkät lenkit sateessa tms) sinulla on todennäköisesti tarve kuorivaatteelle. Mikäli taas ulkoilet silloin tällöin sateessa ja tuulessa, mutta et oleskele sateessa ja tuulessa tuntikausia, pärjäät vahakankaalla erittäin hyvin. 


Moni saattaa nyt miettiä, miksi ei kuitenkin kerralla satsaisi kuorikankaaseen, kun se kuitenkin pitää käyttäjänsä kuivana pitkään. Äkkiseltään voi myös tuntua, että vahakangas on jotenkin "huonompi" tai heikompilaatuisempi, kun se ei tarjoa 100% suojaa vedeltä. Kummallakin materiaalilla on kuitenkin omat hyvät ominaisuudet: kuorivaatteen tarjotessa paremman suojan vedeltä ja tuulelta, vahakankaan etu on kestävyys, korjattavuus ja parempi kosteuden siirto sisältä ulospäin. Omasta mielestäni vahakankainen vaate on  retkeillessä huolettomampi, se kestää paremmin esimerkiksi kipinöitä ja on myös itse paikattavissa. Gore-Tex vaatteen paikkaus on tehtävä aina asiantuntijalla, onneksemme Sastalla on oma postitse toimiva korjauspalvelu Nurmeksessa. 

Sasta Aura+ retkeilyvaatteiden kuorimateriaaliksi on valittu maailman tutkituin kuorimateriaali eli Gore-Tex. Se on yksi maailman hengittävimpiä kuorimateriaaleja, mutta on silti hyvä huomioida kosteudensiirron toimivan parhaiten silloin, kun vaatteen ulkopuolella on viileämpää, mitä sen sisällä. Lämpimällä ilmalla kosteuden haihtumista voi tarvittaessa lisätä avaamalla taskuja ja vetoketjua. Sasta Aura Gore-Tex vaatteiden hyvä puoli retkeilykäytössä on niiden pakkautuvuus pieneen tilaan: aktiiviretkeilijä voi pitää Aava+ takkia ja housuja helppoina all around vaatteina ja vaihtaa kuorivaatteeseen, kun sen ominaisuuksille tulee tarve. Toki kuorivaatteet voivat myös olla ne ainoat ulkoiluvaatteet, mutta silloin vaatteet kannattaa pitää kaukana erityisesti kipinöistä ja harrastuksista, jossa vaatteen rikkoutumisen uhka on suuri. Kuori ei ole hauras, mutta rikkoutuessaan se vaatii aina korjauksen.


Sastan ja Scandinavian outdoorin kanssa töitä tehdessä olen saanut testikäyttöön kaikki tällä hetkellä valikoimissa olevat D-mitoitetut vaatteet, joista suurimmalla käytöllä on tottakai ollut tuo vuoden vanha Sasta Aava+ setti, joka on ollut mukana kaikkialla missä minäkin. Sitä on pesty, pidetty ja välillä pinnotettu Nikwaxin Cottonproofilla. Loistosetti. 

Aura Gore-Tex vaatteet sain testiversiona jo alkuvuodesta, mutta aito tarve veden- ja tuulenpitävyydelle on on ilmaantunut vasta nyt lumien sulaessa ja luulen käyttäväni niitä etenkin keväällä ja syksyllä kajakilla meloessa (etenkin takkia) sekä tottakai pakkaan sen mukaan kesävaellukselle Lappiin. Viime viikonloppuna tuli testattua Aura+ tuulenpitävyys melkoisessa myrskyssä ja toimi muuten upeasti!

Vaikka puhuin yllä kosteudensiirtonikseistä, Aura vaatteet ovat haihduttaneet minulla sisäkosteuden todella hyvin. Kosteudensiirron hausin ottaa esiin siksi, että siitä on minulta kyselty.

Viimeisimpänä testivaatteista mukaan on tullut Pointer+ takki, jota olen hillonnut kotona lähes näihin päiviin saakka. Pointer+ on sarjan "kaupunkitakkimaisin" takki, jossa on kaksisuuntainen vetskari ja paljon taskuja. Aavasta se eroaa myös viimeistelyin: selässä on muotolaskokset, hihoissa nepparikiinnitys. Kun on tottunut rymyämään Aavassa, Pointer tuntuu lähes hienostelutakilta viimeistelynsä vuoksi :D Silti se on erittäin hyvä ja teknisin yksityiskohdin hiottu outdoor-takki.

ALEKOODI: koodilla elsa15 saat KAIKKI Scandinavian Outdoorin Sasta-tuotteet -15% alella 25.4. saakka. Koodi toimii myös siis miesten vaatteisiin sekä naisten tavanomaiseen mitoitukseen. 

Kaikki Sastan vaatteet löydät täältä. 


1 kommenttia

 mainos: Koli / Visit Karelia Talvi on ollut koko Suomessa ihanan luminen, mutta tällä hetkellä tätä juttua työhuoneeni ikkunasta näkyy vai...

 mainos: Koli / Visit KareliaTalvi on ollut koko Suomessa ihanan luminen, mutta tällä hetkellä tätä juttua työhuoneeni ikkunasta näkyy vain sulavaa lunta ja jäistä asfalttia. Muutaman viikon takaisia Kolin reissun kuvia katsellessa tulee vähän kaihoisa olo: Jossain päin Suomea lunta vielä riittää ja tykkylumipuut seisovat edelleen lumimäärästä tönkköinä ja talviseikkailuun kutsuvina. Jos hyvin käy, voisimme vielä tämän kevään aikana ehtiä uudelleen Pohjois-Karjalaan nauttimaan talviliikunnasta. Pääsiäisen jälkeinen aika siintää etäisesti haaveena, vielä silloinkin ehtisi viimeisille kevätladuille!

Olen käynyt Kolilla aiemmin vain kesällä, jolloin vietimme kaverini kanssa aikaa oikeastaan vain kansallispuiston alueella ja yövyimme teltassa. Tämän talven Kolin reissu yhdessä 9-vuotiaani kanssa oli hyvin erilainen: Henkilöauton sijaan matkustimme Helsingistä Joensuuhun  puolityhjällä junalla ja jatkoimme Joensuusta matkaa Kolin kylään päivittäin tilattavissa olevalla "kimppataksilla", tosin kimppataksin ainoina matkustajina. Majoituimme Kolilla tällä kertaa teltan sijaan kotoisassa muutaman majoitushuoneen Majatalossa nimeltä Kolin Keidas, missä saimme sekä saunoa upeassa vanhassa puusaunassa että syödä hyvin lähiruoka/luomupainotteisesti. 

Matkustimme aikana, jolloin matkustusrajoituksia ei pandemiatilanteesta huolimatta ollut. Silti hiljaisuuden ja pysähtyneisyyden aisti koko matkan ajan. Junassa oli poikkeuksellisen vähän matkustajia, Kolin kylän ja Joensuun väliä ajavaa Kolin taksipalvelun kimppakyytiä käytti vain meidän kahden kööri, majatalossa oli vain muutama huone varattuna, nekin useamman yön matkailijoille ja etätyöläisille. Kaikki palvelut mitä tarvitsimme olivat käytössä, mutta missään ei ollut upeista ilmoista huolimatta ruuhkaa. 

Ainoa ruuhka, mitä matkan aikana kohtasimme oli tekemisruuhka, mikä johtui matkamme luonteesta. Somesisällön tekijänä minulla oli 2.5 päivää aikaa ottaa selvää mitä Kolilla kannattaa lapsen kanssa tehdä ja miten se onnistuu koronaturvallisesti. Parhaimman käsityksen reissustamme saat tutustumalla @elsa.heiko Instagram-tilini Koli-kohokohtaan, jossa näyttökertoja onkin tullut jo yli 350 000 kappaletta! Talvinen Koli kiinnostaa, eikä syyttä!

Tässä postauksessa jaan muutamia käytännön vinkkejä Kolilla matkaaville lapsiperheille, mutta laajemman käsityksen Kolilla seikkailusta saatte ehdottomasi Instakohokohdan kautta, kannattaa siis tsekata se myös!

Lapsen eka laskettelukerta IKINÄ, Testissä Kolin hiihtokeskus

Meidän perhe on asunut koko lapsen elämän ajan Etelä-Suomessa, jossa lunta ei ole näkynyt viime vuosina nimeksikään, joten talvilajien kokeilu on jäänyt luistelun tasolle. Kaamos alkoi kuitenkin nyt lumien tullessa puhumaan, että häntä kiinnostaisi laskettelu ja nyt Kolin reissun aikana varasimme yhden kokonaisen päivän laskettelun opettelemiseen Kolin hiihtokeskuksessa. Ja koska tunnen lapseni luonteen, koin parhaimmaksi etten itse edes yritä opettaa hänelle alkeita, vaan laskettelu aloitettiin Kolin hiihtokeskuksen hiihtokoulusta 100 minuutin yksityistunnilla.

Meillä kävi hurjan hyvä tuuri ja saimme hiihdonopettajaksi jo 90-luvulta laskettelua opettaneen Reetan, joka sopi mukavuudenhaluiselle ja vähän arallekin lapselle tosi hyvin opettajaksi. Reetta ja Kaamos aloittivat hyvin rauhallisesti lyhyen ja loivan mattohissillisen rinteen valloittamisen ja itse sain laskea sen ajan Kolin muita rinteitä itsekseni. 100 minuuttia oli todella hyvä aika opetukseen ja sen jälkeen perustaidot olivatkin niin hyvin hallussa, että mieli alkoi tekemään vähän isompaan rinteeseen. Kävimme välillä syömässä ja kaakaolla ja jatkoimme vielä hetken opettelurinteessä. Tämän jälkeen halu isompaan rinteeseen oli niin suuri, että päätin jatkaa hiihtokoulua vielä 45 minuuttia, jona aikana Reetta opetti Kaamokselle myös ankkurihissin käytön ja vähän jyrkemmässä rinteessä laskua. 

Kolin isommat rinteet ovat osittain melko jyrkät ja voin kokemuksesta sanoa, että minkä Kolilla oppii, sen muualla taitaa. Tämä on tullut selväksi, sillä Kolilla laskettelun jälkeen olemme käyneet jo kaksi muuta kertaa laskettelemassa lähempänä kotia. Nyt laskettelu sujuu jo tosi kivasti ja lapsi on alkanut puhumaan, että olisi kiva päästä laskemaan myös Kolille uudelleen. Yritetään, ihan viimeistään ensi talvena! Reissumuistojen lisäksi saimme siis myös uuden yhteisen harrastuksen Kolilta!

Tuhat kiitosta siis Kolin hiihtokeskuksen suuntaan! 

Koli, helposti saavutettava klassikkokohde

Kun puhutaan Kolista, puhutaan sekä Kolin kylästä, Kolin kansallispuistosta että vaarasta nimeltä Koli, jossa on kolme huippua: Ukko Koli, Akka Koli ja Paha-Koli. Useimmiten Kolista näkyvät upeat somekuvat on otettu Ukko Kolin huipulta ja kuvista näkyy komeat maisemat aina alas Pielisen järveen saakka. Kuvista voi tulla fiilis, että Ukko-Kolin huippu on vaikeasti saavutettavissa oleva paikka, mutta todellisuudessa sinne pääsee hyvin pienillä ponnisteluilla. Talvisin reitti ei kuitenkaan ole esteetön. 

Ukko-Kolin huipun läheisyydessä on parkkipaikkoja, joihin voi ajaa autolla. Parkkipaikalta lähtee reilun kokoinen näköalahissi, jolla pääsee ihan Kolin luontokeskuksen ja Break Sokos Hotelin eteen. Täsmälleen samaan paikkaan pääsee myös hiihtokeskuksen tuolihissillä, jonne myydään myös yksittäisiä nousuja retkeilijöille. Sokos Hotelin ja luontokeskuksen kulmilta matkaa parhaimmille Ukko-Kolin näköalapaikoille on n. 400 metriä kevyesti nousevaa polkua pitkin. Matkan taittaa kävellen helposti, mutta etenkin vanhemmille matkailijoille suosittelen vuokraamaan luontokeskuksen Retkituvasta liukuesteet kenkiin. 

Jos aikaa on enemmän kuin tunti, kannattaa Kolin huiput kiertää kaikki ja silloin lumikengät ovat varmasti paikallaan. Alhaalla Kolin kylässä niitä vuokraa Koli Active (lumikenkäile hiihtokeskukselle ja nouse hissillä ylös jatkaaksesi reissua) ja ylempänä Kolin Retkitupa luontokeskuksen yhteydessä. 


Syö Kolilla

Jaksamisen kannalta ruokailut ovat olennainen osa mitä tahansa matkaa. Meillä ne sujuivat hyvin niin, että hankin hyvin säilyvää evästä kuten karjalanpiirakoita ja smoothieta evääksi Kolin kylän Salesta ja suunnittelin lämpimät ruokailut etukäteen aktiviteettien sijainnin mukaan. Tutuksi tulivat Kolin Ryynäsen pizzat (heiltä onnistuu hyvin take away ja myös majoitukseen ruuan kuljetus), Break Sokos Hotel Kolin Grill it!:n safkat sekä majoituspaikastamme Kolin Keitaasta ennakkoon tilatut iltaruuat. Näiden lisäksi söimme hiihtokeskuksen rinneravintolassa laskupäivänä. Meidän kolme yötä Kolilla vierähtivät vähän liiankin nopeasti ja aivan liikaa jäi kokematta ja näkemättä. Mutta onneksi Kolille pääsee varmasti vielä jossain vaiheessa takaisin, ja silloin on ehdottomasti testattava myös Break Sokos Hotelin kylpylän puoli, lumikenkäily Pohjois-Karjalan maisemissa sekä Satamaravintolan herkut. Noin niinkuin aluksi. 

HUOM: Matkustathan pandemian aikana aina ajankohtaiset matkustussuositukset mielessäsi, muistaen turvavälit, maskit sekä hygienian. 

Ajankohtaiset suositukset löydät THL:n sivuilta.1 kommenttia

 mainos Scandinavian Outdoor Muistatteko keväällä 2020 lanseeratun D-mitoitetun Sastan Aava+ retkeilyasun? Suomalaisten retkeilyvaate-asian...


Muistatteko keväällä 2020 lanseeratun D-mitoitetun Sastan Aava+ retkeilyasun? Suomalaisten retkeilyvaate-asiantuntijoiden Sastan ja Scandinavian Outdoorin sekä minun yhteisponnistus oli iso juttu jopa maailmanlaajuisesti, sillä etenkin pluskokoisten retkeilyvaatteiden saatavuus on ollut tähän saakka olematonta. Kiinnostus ja kysyntä D-mitoitettuja retkeilyvaatteita on ollut hurja ja tälläkin hetkellä iso osa Aava+ vaatteista on loppuunmyytyjä ja uusi kolmas erä on tulossa Scandinavian Outdooreihin kevään 2021 aikana.  Osasin kyllä odottaa jonkinlaista menekkiä, mutta kysyntä on ylittänyt ainakin omat odotukset täysin. 

Odotukseni on ylittänyt myös Sasta ja Scandinavian Outdoor, jotka olivat päättäneet laajentaa D-mitoitettujen retkeilyvaatteiden mallistoa myös laadukkaisiin kuorivaatteisiin.  Ja se jos joku oli mukava yllätys tälle keväälle! Uudet Gore-Tex kalvolliset retkivaatteet saivat nimen Aura+ ja tulivat ihan muutama viikko sitten myyntiin. Malliltaan Aura+ takki ja housut mukailevat jo tuttuja Aava+ vaatteita, mutta kuorivaatteisiin on tehty hienosäätöä asiakaspalautteen pohjalta. Takissa muutokset ovat hyvin pieniä, mutta housuissa ollaan nyt otettu huomioon etenkin leveälanteisten naisten toiveet ja peppuosaa on levennetty ihan kunnolla. Tämä on hyvä huomata etenkin niiden, joilla on jo kokemusta Aava+ housuista. Itselläni nimittäin vaihtui housukoko kuorihousuissa +46 kokoiseksi, kun tavallisissa retkeilyhousuissa se on +48. Kannattaa siis tarkistaa kokotaulukosta oma koko ennen tilaamista!


Vaikka nämä postauksen kuvat onkin otettu pakkasten aikaan, on Gore-Tex kuoriasun käyttötarkoitus suojata etenkin vedeltä ja tuulelta. Kuorivaatetta voi käyttää ympäri vuoden, lämpimämmällä ilmalla esimerkiksi teknisen t-paidan kanssa ja kylmemmällä villakerraston ja fleecepaidan/villapaidan kanssa. Kuorivaate itsessään ei juurikaan lämmitä, joten jos aikomuksesi on käyttää kuorivaatetta myös talvisin, kannattaa takki ja housut hankkia normaalia kokoa väljempänä, jotta alle mahtuu useamman vaatekerroksen lisäksi myös lämmittäviä ilmakerroksia. 

Itse olin hieman epävarma takin ja housujen koosta, joten kävin kokeilemassa uusia Gore-Tex-vaatteita Helsingin Forumin Scandinavian outdoorissa. Sovittaessa Aura+ takkia mietimme Forumin asiantuntijan kanssa mm. omia käyttötarkoituksiani takille ja kun kerroin, ettei minulla ole talveksi täysin vedenpitävää takkia, minulle suositeltiin takista yhtä kokoa isompaa, mihin itse olisin päätynyt. Tämä ihan siksi, että pakkasilla alle mahtuu myös kevytuntuvatakkini.  Kuvissa oleva takkini on siis kokoa D50 ja housut D46 ja juuri tämän vuoksi on hyvä, että nykyään vaatteita ei myydä saman koon seteissä vaan erikseen. 

Retkeilyvaatteiden asiantuntijoiden kanssa vaatteita sovittessa oppii aina itsekin uutta ja nyt sain paljon lisätietoa Gore-Tex kalvon toimivuudesta ja miten hikimajojen maineessa olevien kuorivaatteiden kosteuden haihtumista voi edesauttaa itse. Tähän palaan vielä seuraavassa postauksessa, joten hyviä niksejä kuorivaatteiden käyttöön on tulossa lisää!


KLUBIETU: 

Aura+ GTW Jacket ja Aura+ GTX Pants ovat vielä muutaman päivän Scandinavian Outdoorin helmikuun klubitarjouksessa, joten kannattaa hankkia nämä kuorivaatteet vielä tämän kuun puolella! Edun saat ollessasi ilmaisen Elämää ulkona-klubin jäsen. Liity klubiin TÄSTÄ!

Sasta Aura+ tuotteet on suunniteltu Suomessa ja ommeltu lähialuetuotantona Virossa. Tarkat tekniset tiedot sekä kokotaulukot löytyvät verkkokaupasta! 

Kuvat: Anna-Maria Arjasto AMAI Media

1 kommenttia

hoito saatu kauneusklinikka Mabelista Kauneusklinikka Mabel sijaitsee Helsingin Ullanlinnassa Enpä olisi vielä vuosi sitten uskonut, että ki...

hoito saatu kauneusklinikka Mabelista


Kauneusklinikka Mabel sijaitsee Helsingin Ullanlinnassa
Enpä olisi vielä vuosi sitten uskonut, että kirjoitan blogiini pistoshoidoista! Myönnän auliisti olleeni hyvin pistoshoitovastainen, mutta ajat näköjään muuttuvat myös täällä internetin varttuneemmassa siivessä. Löysin nimittäin ratkaisun vanhemmiten (eli yli kolmikymppisenä) ihooni tulleeseen pintakuivuus-ongelmaan Mabelissa tehdystä Juvederm Volite syväkosteutushoidosta, jossa koko kasvojeni alue käsiteltiin hyaluronihappoa sisältävällä täyteaineella. En siis aloittanut millään pienellä pistosoperaatiolla, vaan kymmenillä pistoksilla, ihan joka puolelle kasvoja :D


Miksi päädyin syväkosteuttavaan Juvederm Volite hoitoon?

Olen kärsinyt ihon huonosta kunnosta raskautta ja imetystä lukuunottamatta aina. Erityinen kunniavieraani on ollut akne, joka on tullut niin murrosiässä kuin näin keski-ikäisenäkin. Kolmekymppisenä akneni on puhjennut lähes joka vuosi noin marraskuussa ja alkanut paranemaan huhtikuun kieppeillä, eli pahin aika iholleni on ollut talven kylmimmät kuukaudet, jolloin ilmankosteus on minimissään ja patterit kotona kuumimmillaan. Tällöin myös ihoni on ollut rutikuiva ja imenyt mahdottomia määriä kosteuttavia tuotteita silti kiristellen ja näppyjä esiin puskien. 

Olen kokeillut kaiken veden juonnista kasvoveden kerrostamiseen, valohoitoon ja mikroneulaukseen kasvojen pysyessä janoisen pintakuivina. Kosteutta sitova hyaluronihappo on ollut tuttu juttu jo hoitotuotteista, mutta sekään ei ole saanut ihoni janoa tyrehdytettyä. Joten kun sain mahdollisuuden testata kosteutta sitovaa hyaluronihappoa ihonalaisesti, todellakin tartuin mahdollisuuteen. Testihoito tehtiin minulle Mabelissa ilmaiseksi, sillä heitäkin kiinnosti todella kuivan ihon hoitokokemukset ja tässä olemme nyt yhdessä tutkineet vaikutuksia muutaman kuukauden verran. Ja hyvältähän se iho nyt on tuntunut. 


SYVÄKOSTEUTTAVA PISTOSHOITO 

Ennen pistoksien ottoa otin itse selvää hoidon vaikutuksesta ulkonäköön. Joillakin pistoksia saaneilla rypyt olivat vähäisissä määrin tasoittuneet, mutta mikään facelift Volite-pistokset eivät ole. Hoito on suunniteltu erityisesti syväkosteutukseen, joten jos etsit nuorentavaa hoitoa, tämä ei ole paras ratkaisu. Mutta jos ongelmasi ovat kutiseva ja kiristävä pintakuivuus, tämä voi hyvinkin toimia yhtä hyvin kuin itsellänikin. 

Juvederm Volite pistoksissa kasvoille suositeltu määrä hoitotuotetta on 2ml ja se levitetään pistoksin ihan muutaman millin välein koko kasvoille. Minulle tehtiin viikko ennen syväkosteutushoitoa Medi8 kuorinta alle ja kun pistosaika koitti levitti Mabelin Jenny kasvoihin puuduteaineen vähentämään pistoskipua. Puudutetta suosittelen ihan jokaiselle syväkosteutushoitoon menijälle, sillä pistoksien teko on melko kivuliasta hommaa. Kivun kyllä kestää puudutteen kanssa, mutta ilman puudutusta en hoitoon menisi. 

JUVEDERM VOLITE HOIDON JÄLKEEN

Hoidon jälkeen kasvoni olivat tottakai täynnä pieniä pisteitä, mutta niin huomaamattomia ettei kukaan muu olisi niitä ohi kulkiessaan huomioinut. Menin pistoksien jälkeen kotiin julkisilla eikä lapseni huomannut kasvoissani mitään uutta. Seuraavana päivänä esiin kuitenkin nousi muutamia nuppineulan pään kokoisia pistosmustelmia, jotka sain hyvin peittoon jauhemaisella mineraalipuuterilla. Kasvot eivät olleet arat, mutta mielestäni sain pistoksista paljonkin sileämmän ihon ja totta puhuttuna hihkuin riemusta, Juvederm Voliten vaikutukset kun kestävät jopa yhdeksän kuukautta. 

Kosteusvaikutus alkoi näkyä noin viikon päästä ihossa niin, että kutina ja kiristely alkoivat hälventyä ja pikkuhiljaa pääsin ihoni hoitamisessa "kesätasolle", jossa suihkuttelen vähän kasvovettä ihoon ja käytän kevyttä kosteusvoidetta päällä. Sen seitsemää sorttia sisältävä talvikosteutusrituaalini oli menneen talven lumia ja iho tuntui yhtäkkiä normaalilta. Ei mitenkään superupean hehkuvalta "pistoshoitoiholta" vaan niin kuin normaali iho on, hoidettuna huomaamaton. Joulukuun alussa tehdyn syväkosteutushoidon jälkeen en ole kokenut tarvetta esimerkiksi varata kosmetologiaikaa, mikä on ollut edellisinä talvina ihan pakkojuttu kutinan ja kiristelyn vuoksi. 

Mennessäni Mabeliin tsekkauttamaan ihon kuntoa olin ihan varma, että ennen-jälkeen kuvista tulisi ihan huikea muutoskuvasarja, sillä kosteutuksen lisäksi tunsin tosiaan nuorentuneenikin ainakin pari vuotta. Huvittavaa kyllä näytin oikeasti ihan täsmälleen samalle joulukuussa kuin tammikuussakin. Olin siis keksinyt koko nuorentumisen päästäni ihan vain placebona. Iho oli toki kosteammassa kunnossa mitä joulukuussa, mutta kaikki rypyt ja epätasaisuudet olivat siellä missä pitikin. Ja ihan hyvä niin. Se mikä kuitenkin loisti poissaolollaan oli joka talvi aktivoituva kipeä akne, joka ei ole tänä talvena oireillut juuri ollenkaan. 

Iho heti pistosten jälkeen
Kuvassa iho heti pistosten jälkeen

SUOSITTELENKO JUVEDERM VOLITE HOITOA

2 ml Pistosainetta on melko suuri määrä ja maksaa perusihonhoitoon verrattuna paljon, yhteensä 650€. Jos et oikeasti koe pintakuivuutta ihan jatkuvana riesana ja se ei aiheuta sinulle esimerkiksi aknea, kokeilisin kyllä aluksi jotain edullisempaa hoitoa kuten mikroneulausta ja hyviä kosteutustuotteita, joita Mabelistakin saa pistoshoitona tehtävää syväkosteutushoitoa edullisemmin. Jos taas olet kaltaiseni kaikkea kokeillut tapaus, jolle pintakuivuus tuo myös kutinaa ja kipua, harkitsisin ehdottomasti hoitoa. 

Itse mietin jo ensi talvea ja aloinkin nyt pistämään säästöön joka kuukausi kosmetologista ja tehotuotteista säästyneitä rahoja, jotta voin sitten loppusyksystä uusia hoidon seuraavaa yhdeksää kuukautta varten. Vaikutusajan kuukausia kohden Juvedem Voliten hinta on kuitenkin vain vähän yli 70 euroa, jonka moni pistää esimerkiksi ripsiin tai kynsiin sen kummemmin miettimättä. Kuivasta ihosta kärsimättömän voi olla vaikea ymmärtää ulkopuolelle näkymätöntä hyötyä, mutta talviaikana ihonsa kanssa temppuilevat ymmärtävät varmasti sen fiiliksen, kun iho VAIN ON, eikä sitä tarvitse hoitamalla hoitaa tai miettiä jokaista ulkoilukertaa ja saunomista uhkana. 

LISÄÄ PISTOKSIA, KIITOS?

Olen talven aikana miettinyt paljon epäluuloista suhtautumistani pistoshoitoihin ja oman kokemukseni jälkeen ymmärtänyt, että samoin kuin minä sain visuaalisesti häiritsevän aknen ainakin hetkellisesti pois pistoksilla, saa moni muukin apua pistoksista esteettisesti. Ja tavallaan kun kynnys on ylitetty, esimerkiksi kyynelurien täyttö tuntuu nyt huomattavasti arkisemmalta asialta kuin ennen. Että ihan samalla tavallahan sitä hakee freesausta kampaajalta kuin hakisi pistoksia tekevältä sairaanhoitaltakin. En ole vielä varannut aikaa mihinkään tämän hurjempaan, mutta ajatustasolla ymmärrän vähän paremmin esteettistenkin pistosten mahdollisuudet enkä vaan niitä negatiivisia puolia, mihin olen itse ajatuksissani keskittynyt.

TARJOUS: Kun Mabelissa kuultiin minun kirjoittavan hoidosta, halusivat he tarjota syväkosteutushoitoon pienen edun seuraajilleni. Maaliskuun loppuun mennessä varatut 2ml täyteainetta sisältävät Juvederm Volite hoidot saat nyt hintaan 590€ (norm 640€), kun mainitset kuulleesi hoidosta kauttani. 0 kommenttia

Mainos SiderAL/ Askelterapia.fi Postauksen lopussa tarjous.  Viimeisten kuukausien kysytyimmät kysymykset ainakin Instagramissani ovat ollee...

Mainos SiderAL/ Askelterapia.fi

Postauksen lopussa tarjous. 


Viimeisten kuukausien kysytyimmät kysymykset ainakin Instagramissani ovat olleet "Toimiiko se SiderAL rautavalmiste?" ja "Paljonko ferritiini on noussut SiderAL valmisteella?". 

No käydäänpä nyt läpi loppusyksystä aloittamani SiderAL sukrosomiaalisen raudan testituloksia ja kokemuksia! Alkutilanteen voit lukea postauksesta Rauta-arvot ja feritiini alamaissa.  Linkkaamastani postauksesta saat myös enemmän lisätietoa SiderAl -rautavalmisteen toimintamekanismista sekä sisällöstä. 

Kumpi SiderAL -rautavalmiste kannattaa valita?

Aloitin hyvin siedetyn SiderAL rautavalmisteen käytön syyskuussa 2020. Hemoglobiiniarvoni olivat olleet tosi pitkään matalat ja nyt verikokeissa ilmeni, että myös feritiiniarvot olivat vähässä ajassa madaltuneet kymmenillä yksiköillä. Tavanomaiset rautavalmisteet aiheuttivat minulle ikäviä sivuoireita, joten halusin testata Suomen markkinoilla uutta sukrosomiaalista rautavalmistetta, jonka imeytymismekanismi poikkeaa tavanomaisesta rautavalmisteesta. SiderAL -rautavalmiste on ollut monelle matalista rauta-arvoista kärsivälle helpostus, sillä se ei aiheuta useimmille käyttäjille sitä huonoa oloa/ pahoinvointia, mitä monet perinteiset rautavalmisteet voivat aiheuttaa. 

Ennen ensimmäistä postaustani olin kokeillut SiderAL -rautavalmistetta sen verran alle, että tiesin sen soveltuvan minulle ainakin siedettävyyden osalta. En saanut valmisteesta minkäänlaisia oireita, joten pystyin aloittamaan testijakson. Oma valintani testijaksolle oli SiderAL Folic, eli foolihappoa sisältävä jauhemuodossa nautittava rautavalmiste. Toinen vaihtoehdoista on perinteinen tabletti, joka on tottakai mauton vaihtoehto. 

Tuotteiden erot ovat pienet: kummassakin niissä on sukrosomiaalisen raudan lisäksi myös C-vitamiinia ja B6-, B12 ja D-vitamiinia. Folicissa on Forteen nähden etuna foolihappo, joten erityisesti naisten kannattaa antaa todella hyvänmakuiselle jauhemaiselle tuotteelle mahdollisuus. 

Miten SiderAL Folic vaikutti rauta-arvoihini?

Syyskuussa tehdyn verikokeen tuloksista ilmeni, että rauta-arvoni eivät olleet ne kaikista huonoimmat, mutta nousu ei olisi pahitteeksi. Hemoglobiini oli silloin 113 ja varastorautani eli ferritiini 40.

Nyt takana on lähes viiden kuukauden SiderAL Folic kuuri, jossa päiväannoksena on ollut yksi pussillinen eli 30mg sukrosomiaalista rautaa. Ja viimein muutama viikko sitten sain aikaiseksi käydä mittauttamassa tämänhetkiset rauta-arvoni uudelleen Synlabissa. Ja mitäpä sitä kiertelemään, erityisesti varastoraudan osalta nousu näytti hyvältä ja nyt helmikuussa hemoglobiinini oli 122 ja ferritiinini 70!

Näin maallikkona olin tosi yllättänyt, että nimenomaan ferritiinissä nousu oli ollut noinkin suuri, mutta hemoglobiinissani vähän maltillisempi. Tuloksissahan voi toki näkyä kuukautiskierron vuoksi pieniä epäloogisuuksia, mutta kaikenkaikkiaan tulos ferritiinin osalta oli paljon parempi, mitä uskalsin edes toivoa ja kannustaa jatkamaan tuotteen käyttöä. 

Ferritiinin lisäksi myös yleisessä olotilassani on ollut kohoamisen merkkejä ja erityisesti vireystaso on, ehkäpä lisääntyneen valon ja onnistuneen rautatankkauksen yhdistelmänä, noussut takaisin normaalille tasolle. En todellakaan tunne olevani mikään Duracell-pupu, mutta en myöskään koe jatkuvaa väsymystä eikä herääminen uuteen päivään tuota tällä hetkellä ongelmaa. 


SiderAL-testi siis onnistui omalta kohdaltani hyvin, mutta kannattaa kuitenkin muistaa jokaisen kehon toimivan eri tavoin. Se mikä toimii toiselle ei toimi toiselle ja päinvastoin, joten mitään takuutulosta en minä tietenkään voi bloggaajana antaa. Se miten rautavalmisteet vaikuttavat juuri sinun kehossasi on hyvin yksilöllistä, mutta jos perinteiset valmisteet eivät toimi, kannattaa tälle tuotteelle ehdottomasti antaa mahdollisuus. Sopivuuden kun tietää vain testaamalla!

Mikäli SiderAL -rautavalmisteen käyttö kiinnostaa, suosittelen lukemaan lisää edellisestä rautapostauksestani.  Ja koska edellisessä postauksessa oli suosittu etu, annetaan sellainen myös nyt.

Saat nyt Askelterapia.fi verkkokaupasta KOLME vapaavalintaista SiderAL-rautavalmistepakettia pakettitarjouksena 59,90 (norm. 73,50). Etu on voimassa toistaiseksi. 1 kommenttia

Flickr Images