Retkivarusteet aloittelijalle ja pluskokoiselle

mainos: Scandinavian outdoor ALEKOODI elsasatu voimassa 16.10. saakka. Saat sillä -15% alennuksen kaikista suomalaisen Scandinavian outdoor ...


ALEKOODI elsasatu voimassa 16.10. saakka. Saat sillä -15% alennuksen kaikista suomalaisen Scandinavian outdoor ketjun tuotteista!

Olen viime vuoden aikana saanut satoja viestejä koskien retkivarusteitani ja toiveita retkivarustevinkeistä, joten tässä postauksessa kerron sekä omia mietteitäni retkeilystä, siihen liittyvistä varusteista että jaan täsmätuotevinkkejä niistä varusteista, jotka olen kokenut itse hyväksi päiväretkillä, yön yli retkillä ja myös vaeltamassa. 

Pieni alustus lienee silti paikallaan. Luonnossa liikkuminen ei itsessään vaadi kovinkaan kummoisia varusteita enkä ole itsekään hankkinut tavaroita "varalta" vaan joko oikeaan tarpeeseen (makuupussit, vaatteet jne) tai tehdäkseni asioita vähän helpommin (parempi retkikeitin, leveämmät vaelluskengät, kevyempi teltta jne). Varusteita miettiessä olen usein testaillut varusteita etukäteen kavereilta lainaten tai luottanut enemmän ulkoilevien ja retkeilevien suosituksiin, jotka perustuvat vuosien kokemukseen. Lainaan myös itse paljon tavaroita kavereille, jotta varusteet saisivat mahdollisimman paljon käyttökertoja. 

Jaan juttuni kahteen osaan: Vaatteet ja asusteet sekä retkeilyvarusteet. Voit siis skrollata alaspäin juuri sinua kiinnostaviin vinkkeihin.

Vaattet ja asusteet:

 Retkeily/ulkoiluvaatteiden hienous on se, että ne voivat olla käytössä lähestulkoon aina. Hyvä "hengittävä" ulkoiluasu, vedenpitävä kuoriasu sekä villavaatteet ovat luottoasuni aina kauppareissuista työpäiviin.  Itse käytän aluskerrastona ulkoillessa aina merinovillapohjaisia alusvaatteita. Itselläni käytössä on usein suomalaisen Svalan aluspaita ja -housut koossa XL. Islannin kollega Satu taas luottaa Devoltin vastaaviin tuotteisiin. Itse fanitan Devoltin Nansen highneck paksua norjalaista villapaitaa, jonka vaellusopas Minna Jakosuo minulle alunperin vinkkasi. Tämän lähemmäksi itse neulottua tuhtia villapaitaa tuskin pääsee kauppojen valikoimalla, paita on UPEA. (Näissä kuvissa päällä on muuten eri paita, kirppikseltä löytämäni Devolt original Islender, mikä on myös tosi hyvä, mutta matalakauluksinen)


Ymmärsin oikeastaan vasta kesällä kaatosateessa Muotkatunturin erämaassa vaeltaessani miten älyttömän hyvä materiaali villa on. Oletettu kesäkeli vaihtui heti vaelluksen alussa kaatosateeksi, joka jatkui ja jatkui monta päivää ja kevyet retkikenkäni kastuivat ensimmäisen tunnin aikana, ja tiesin että märillä kengillä mennään seuraavat viisi päivää. Mukanani oli muutamat Scandinavian outdoorin ohuet merinosukat, joista toiset piilotin kuivasäkkiin öitä varten ja toisilla, niillä läpimärillä ja hikisillä, velsin kaikki vaelluspäivät, sillä eihän nekään kaatosateessa kuivuneet.  Aamuisin kyllä otti päähän laittaa kylmät ja märät sukat jalkaan kylmiin ja märkiin kenkiin (note to myself: laita seuraavalla kerralla vaelluskengät lenkkareiden sijaan!), mutta kun lähdettiin liikkeelle märkyyden unohti ja merinovillasukka piti jalat lämpiminä ja mukavina. 


SOS:n omat Merino Everyday sukat  (12,90€) ja Villafroteesukat (vain 7,50€!) ovat nykyään ainoita sukkia mitä ylipäätään ostan mulle ja Kaamokselle, hinta-laatusuhde on todella hyvä, enkä ole saanut yhtäkään sukkaa hiuti. Ostan lisää vain siksi, että hukkailemme sukkia kahden kodin välillä seilatessa aivan liikaa. 

Monet tietävätkin, että ulkoiluvaatteissa suosikkimerkkini on Sasta ja heidän Scandinavian outdoorin erikoismallistot, josta löytyy myös isoja kokoja (ainakin naisten kokoon 56 saakka). Omassa käytössäni on SOSx Sastan puuvillapolyesterinen vahattu Aava+ retkeilyasu, joka toimii hyvin pienessä sateessa ja tuulessakin, mutta ei hiosta ollenkaan. Sastan vaatteet myös kuivuvat nopeaa ja näyttävät kivan yksinkertaisilta, jotta niitä on mukava käyttää arkisinkin. Sateella käytössä on niin ikään SOSxSasta Aura+ Gore Tex-asu, joka pitää kuivana myös kaatosateella, testattu on. Kuoriasua en kuitenkaan tykkää pitää päällä kuin sateella ja kovalla tuulella, joten mikäli ulkoilet vain vähän kaatosateessa, suosittelen ennemmin vahattuja vaatteita kuin vähän huonommin kosteutta ulos siirtävää kuorta. Sastan pluskoot löydät W+ merkin avulla. 

Ulkoillessa käytössäni on useimmiten Merrellin kengät, joihin olen tykästynyt jo päälle 20 vuotta sitten. Merrellin lesti on leveähkölle jalalleni usein sopiva ja kengät pysyvät hyvänä vuosikausia. Järeämpinä vaelluskenkinä mulla on Meidl Matrei Lady-kengät, joissa on myös leveä lesti. Olen viime aikoina tykästynyt vaelluskenkiini niin, että käytän niitä arkisin myös mekkojen kanssa. Tämä on hyvä juttu myös siksi, että vaelluskenkiä tuleekin käyttää säännöllisesti, sillä käyttäminen estää pohjien hapertumista. Vaelluskenkien ikävä ominaisuus kun on, että pitkiä aikoja käyttämättömänä olleista kengistä saattaa irrota pohjat pois! Tämän voi ehkäistä säännöllisellä käytöllä.

Retkeilyvarusteet: 

Tiedän itse paljon vaatteista työn puolesta, mutta varusteet ovat usein minulle ihan hepreaa. Parhaimmat vinkit varusteviidakossa rämpimiseen olen saanut niin ikään Jakosuon Minnalta, joka pitkäaikaisena eräoppaana on testannut kamoja työssään vuosia. Minnan lisäksi myös Scandinavian Outdoorin asiantuntijat ovat auttaneet valinnoissa, aina kun ei tarvitse hankkia sitä kevyintä ja kalleinta vaan omaan tekemiseen sopivinta. Eniten minulta on kysytty vinkkejä kolmeen varusteeseen: Makuupussiin, retkikeittimeen ja makuualustaan. Ja nämä olenkin uusinut viimeisen vuoden aikana ja ollut erittäin tyytyväinen itselleni paremmin sopiviin kamoihin. 

Makuupussina minulla on nyt Marmotin pluskoon makuupussi, jonka mukavuuslämpötila kokoiselleni naiselle on -6,5 celsiusta. Plussapussissa on tavanomaista enemmän leveyttä, joten sisään jää myös hyvin ilmaa, joka pitää lämpimänä. Minä en ole aktiivivaeltaja, joten vähän untuvapussia painavampi ja aika hitsin paljon halvempi kuitupussi toimii käytössäni todella hyvin. Kevään viileinä öinä nukuin pussissani jopa taivasalla ja toimivuus on ainakin omassa käytössäni ollut hyvä. 


Makuualustassa tykkään ilmalla täytettävistä malleista, mutta luulin pitkään ettei näin leveä nainen voi pysyä normaalilevyisellä alustalla ja nukuin kuvassa näkyvällä solumuovisella Thermarestin Ridgerestillä. Kokemukseni täytettävästä alustasta oli alkuun kehno ja löysin itseni monesti aamuisin kierähtäneenä pois alustalta, mutta sain kesällä Minnalta lainaan Exped-makuualustan, jossa vähän yllättäenkin pysyin tosi hyvin. Ongelma ei ollutkaan makuualustan kapeus, vaan vääränlainen makuualusta. Expedin makuualustoissa paikallaan pysymisessä auttaa ulommaisten ilmapötkylöiden (sanoin jo etten ole pro varusteihminen :D) hieman korkeampi profiili, joka auttaa minua pysymään patjalla pois kierimisen sijaan. Muotkan vaelluksen jälkeen olin niin ihastunut Minnan alustaan, että hankin lopulta saman merkkisen oman alustan, Exped Synmat 9M:n. Se on ollut todella hyvä!

Retkikeittimen hankinnassa minua taas auttoi Scandinavian outdoorin asiantuntijat ja pitkän polttoainekeitinkauden jälkeen siirryin huomattavasti helpompaan ja kevyempään, mutta kohtuullisen hintaiseen Primuksen keittimeen, Primus Expresspider 2:een. Keittimen lisäksi minulla on usein yön yli retkillä mukanani vain armeijan vanha pakki tai joku pieni retkikattila kannella sekä lusikka. Yllättävän hyvin erämaassa voi viettää lähes viikonkin pelkän lusikan ja kattilan kanssa, testattu on. 

Tässä oli oikeastaan suurin osa tuotetiedoista, joista saan eniten kysymyksiä. Muistathan, että Scandinavian Outdoor on suomalainen retkeilyvälineiden asiantuntija, joten esimerkiksi verkkokaupan chatin tai myymälöiden ammattilaisten kautta saat aina hyvät ja ystävälliset vinkit ja neuvot retkeilyharrastuksesi tueksi. 

Suosittelen myös lukemaan Satu Rämön tänään julkaiseman lämpimien talvivaatteiden postauksen, jossa on Sadun vinkit talviulkoiluun- ja lenkkeilyyn. 

KOODILLA elsasatu saat 16.10. saakka -15% alennuksen kaikista Scandinavian outdoor ostoksistasi verkkokaupassa ja myymälöissä. Muista mainita koodista myymälässä ennen maksua!

Hyvät kuvat Maarit Vaahteranoksa, huonot minä itse. Huomaatte kyllä eron :D


0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images