Pimpin pH tasapainoon! Älä häpeä vaan hoida oireita helposti.

Mainos: Sabora Pharma Sain ensimmäisen hiivatulehduksen reippaasti yli parikymppisenä ja muistan tilanteen todella hyvin. Häpesin tilannetta...


Mainos: Sabora Pharma

Sain ensimmäisen hiivatulehduksen reippaasti yli parikymppisenä ja muistan tilanteen todella hyvin. Häpesin tilannetta todella paljon, sillä ajattelin polttavan kutinan johtuvan huonosta hygieniasta. Oireet olivat ihan kamalia ja lopulta jouduin olemaan töissä pelkässä mekossa, kun alushousutkin tuntuivat pahentavan kutinaa. Pari päivän kärsimyksen jälkeen oli pakko soittaa terveydenhoitajalle, joka kertoi minulla todennäköisesti olevan hiivatulehdus, olinhan saanut juuri antibioottikuurin, josta yllättävän moni tulehduksen saa. Oireet vähenivät muutamassa päivässä apteekin itsehoitotuotteella. 

Kerroinko tulehduksesta tai siihen saadusta avusta kenellekään? - EN TODELLAKAAN. Ja olisi mukava sanoa, että ajat olivat silloin 2000-luvun alussa erit ja nykyään vaginan ja vulvan terveydestä puhutaan aivan eri tavoin. Vaan kun ei puhuta. Nykyään tietoa voi tottakai saada paremmin netin kautta, mutta keskustelu aiheen ympärillä tuntuu edelleen nelikymppisenäkin yllättävän vaikealta ja menee usein vitsailuksi. Arvatkaa vain kuinka paljon olen repinyt irti huumoria tästäkin postauksesta!

Vulvan ja vaginan terveydestä puhuminen on jopa niin vaikeaa, ettei edes Carrie Bradshaw pystynyt mainostamaan Sex and the City podcastissaan siihen liittyvää tuotetta. Mutta kokeillaanpa onnistunko minä tässä!


Vaginan ja vulvan epämiellyttävät oireet ovat hyvin yleisiä

Vaginan ja vulvan oireilu on tavallista ja kolme neljästä vaginallisesta tarvitsee jossain vaiheessa hoitoa epämiellyttäviin ongelmiin, kuten hiivatulehdukseen, emätintulehdukseen, virtsatietulehduksiin tai emättimen kuivuuteen. Emättimen luonnollinen mikrobisto koostuu pääosin maitohappobakteereista, joten    iso osa alapään epämiellyttävistä oireista johtuu maitohappobakteerien epätasapainosta ja tämän vaikutuksesta vaginan/vulvan pH-arvoon. 

Maitohappobakteereista johtuen alapään terveyttä ei voi edistää viemällä hygieniaa äärimmilleen. Et tarvitse pimppiisi mitään supersaippuoita, päin vastoin. Vulva ja emätin pitävät itse itsestään hyvää huolta ja tarvittaessa voit lisätä hyvien maitohappobakteerien määrää ja tasapainoa kuuriluontoisesti suun kautta otettavilla, mutta vaginaan päätyvillä maitohappobakteerikapseleilla. Nämä pitävät alapään pH-arvot luonnollisina ja edesauttavat alapään hyvinvointia. Femiflor maitohappobakteerikuurin voi ottaa muutaman kerran vuodessa ja itselläni tämä onkin estänyt oikeastaan kaikki
epämiellyttävät oireet siitä lähtien, kun tutustuin tuotteeseen muutama vuosi sitten. 


Vaginan kuivuus ei ole vain vaihdevuosioire!

Myönnän, että olen pitänyt vaginan kuivuutta vaihdevuosioireena ja vitsaillut välillä kuivuvasta alapäästäni. Otettuani oireesta enemmän selvää, kävi ilmi, että vaginan kuivuus on yleistä ja liittyy muun muassa kuukautiskiertoon, hormonitoimintaan (esim. raskaus- ja imetysaikana kuivuus on hyvin yleistä). Kuivuus tuntuu tottakai ikävältä, mutta vaikuttaa myös yllä mainittuun alapään pH-arvoon voi tätä kautta lisätä myös tulehdusriskiä. Siksi kuivuutta kannattaa hoitaa i say Vaginal Dryness intiimigeelillä, joka kosteuttamisen lisäksi pitää yllä pH-tasapainoa. Geeliä voi käyttää myös liukuvoiteena. 

Joskus kuitenkin tarvitaan vähän järeämpiä otteita, joita tarjoaa i say Vaginal Infection emätintabletit, jotka tarjoavat nopean lääkkeettömän avun jo olemassa olevaan tulehdukseen, oli se sitten hiivatulehdus tai emätintulehdus. Ja varmasti arvaattekin, että epämiellyttävien oireiden vähentämisen lisäksi nämä puikot auttavat palauttamaan vaginan luonnollisen pH-tasapainon.

Miksi pimpistä on vaikea puhua?

Ei tarvitse olla minkään sortin biologi ymmärtääkseen, että naisen vulva on käytössä päivittäin ja pimpin hyvinvointi on tärkeää. Silti alapäästä puhuminen on vaikeaa kun jo oikean termin löytäminen tuntuu ainakin itselleni vaikealle. Vulva ja vaginasta puhumisen vaikeus liittynee isosti seksuaalisuuteen sekä seksistä puhumisen vaikeuteen, joka on onneksi alkanut pikkuhiljaa murtumaan. Samalla pimpin epämiellyttäviin oireisiin liittyy paljon vääriä oletuksia "liiasta" seksin harrastamisesta huonoon hygieniaan, unohtamatta ilkeää vitsailua pimpin kuivuudesta. Häpeämme oireita, joista suurin osa vulvallisista jossain kohtaa elämäänsä kärsii ja jätämme pahimmassa tapauksessa oireet hoitamatta häpeämme vuoksi.

LUE LISÄÄ: hyvinvointi.fi

Kuvat: Maarit Vaahteranoksa

0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images