Suomalainen suunnittelu helpottaa arkea ja tuo työtä Suomeen

 mainos: Design from Finland Blogini täyttää tässä kuussa jo 11 vuotta! Melkoinen saavutus! Sen lisäksi, että olen kirjoittanut tänne palj...

 mainos: Design from Finland


Blogini täyttää tässä kuussa jo 11 vuotta! Melkoinen saavutus!

Sen lisäksi, että olen kirjoittanut tänne paljon elämästäni, olen saanut työskennellä ällistyttävän laajasti erilaisten yritysten kanssa ja erityisen ilahtunut olen kotimaisten kumppanuuksien määrästä. Vaikka en koe olevani mikään muodin edelläkävijä, on erityisesti suomalaiset vaatetusalan toimijat tulleet vuosien aikana tutuksi ja tällä hetkellä työskentelen tiiviisti useiden suomalaisten tekstiiliteollisuuden yritysten kanssa. Osa yhteistöistä näkyy somessani, osassa työskentelen näkymättömämmässä roolissa esimerkiksi kehitystyön ja markkinoinnin puolella.

Olen ollut aina kiinnostunut vaatteiden historiasta ja tarinoista ja kokenut suomalaiset vaatteet omakseni. Olen jo yläasteelta saakka seurannut suomalaisia vaatesuunnittelijoita ja kokenut Suomimerkit omakseni, sillä usein tuntuu, että ne ovat kuin tehty minulle. Ja niinhän se onkin! Suomalainen vaateteollisuus tekee edelleenkin vaatteita, jotka on suunniteltu meidän säähän ja tyyliin sopiviksi. 

Olen ilahtunut, että viime vuosina vaatekeskusteluun ovat nousseet tyylin lisäksi myös muut kulmat, kuten vaatteiden vastuullisuus (kauhean vaikeasti määriteltävä asia!) sekä laadukkuus ja pitkäikäisyys. Harva enää kehtaa myöntää nauttivansa lohtushoppailusta ja pikkuhiljaa useamman vuoden vanhat vaatteet eivät enää olekaan "so last season" vaan merkki järkevästä kulutuksesta, vaatteiden materiaalien laadukkuudesta ja hyvästä, aikaa kestävästä suunnittelusta. 

Olen viime vuosina päässyt mukaan useiden suomalaisten vaatebrändien suunnittelupalavereihin ja silmäni ovat avautuneet ihan uudella tavalla sekä designille että vaatteiden suunnittelun laaja-alaisuudelle. Suomalaisilla merkeillä harvoin on yhtä daideilijan baskeri päässä suuntaviivoja maalailevaa visiönääri-designeria, vaan Design from Finland tarkoittaa isoa laaja-alaista joukkoa ammattilaisia, joiden tehtävänä on taata tuotteiden toimivuus kaikin puolin: tyylillisesti, funktionaalisesti, kestävästi. Kestävä design ja hyvä muotoilu ei ole ole pelkästään taiteellista työtä, vaan tiukkaa tietotaitoa sekä välillä myös kompromisseja, joiden tavoitteena on palvella loppukäyttäjää mahdollisimman hyvin. 

Kun puhutaan suomalaisesta suunnittelusta, moni yhdistää sen edelleen Suomen rajojen sisällä tehtyihin tuotteisiin ja kokee pettymystä, jos itse tuotetta ei olekaan valmistettu Suomessa. Näin tein itsekin aiemmin. Arvostan kotimaassa valmistavia merkkejä todella paljon, mutta maailma on muuttunut todella paljon suomalaisen tekstiilituotannon kultavuosista ja vuosien aikana esimerkiksi tekstiilialan koulutusta on leikattu niin paljon, ettei jokaiseen vaatteen tekovaiheeseen välttämättä enää löydetä osaavia ammattilaisia kotimaasta. Designiin ja vaatesuunnitteluun Suomessa taas satsataan myös koulutuksessa ja se näkyy kansainvälisestikin, mutta onneksi myös meidän "omissa" yrityksissä. 

Vaikka iso osa tekstiiliteollisuuden koneista on myyty jo vuosikymmeniä sitten maan rajojen ulkopuolelle ja tällä hetkellä vaatepuolen haasteena on löytää suomalaisten yritysten laatutasoa vastaavia tekijöitä ulkomailtakaan, kehittyy suomalainen tekstiiliteollisuus koko ajan. Ja tiesithän, että vaikka tuotteiden valmistus olisikin ulkomailla, jää suomalaisesta vaateteollisuuden tuotosta silti suurin osa Suomeen?

Suomen tekstiili & muoti artikkelissa asia tiivistetään näin: "Vaikka liiketoimintamallit ovat erilaisia, kaikki esimerkkien yritykset ovat yhtä lailla suomalaisia yrityksiä, jotka tuottavat muun muassa työpaikkoja, verotuloja ja investointeja Suomeen. Suomessa myydyn tuotteen arvosta noin 80 % jää Suomeen, riippumatta siitä, missä se on valmistettu."Viime aikaisten kokemusteni perusteella erityisesti muotoiluun ja asiakaslähtöisyyteen panostetaan paljon aiempaa enemmän ja viimeinkin asiakaspalautteet otetaan tosissaan. Itsekin olen istunut palavereissa muistuttamassa, että entäs isopeppuiset käyttäjät? Löytyyhän pituuksia myös lyhyille? Onhan kangas varmasti vuosikausien kulutusta kestävää? Mitä jos vuoraan peppuni varalta untuvatäkillä ja kokeilen sitten takkia, että se varmasti toimii myös erimalliselle käyttäjälle? 


Mistä suomalaisen kestävän suunnittelun sitten tunnistaa? Yhä useammin yritykset kertovat tuotantoprosesseistaan ja suunnittelustaan esimerkiksi somealustoillaan, mutta näppärä tapa tunnistaa suomalainen muotoilutyö on etsiä tuotteista ja palveluista (kyllä, myös palvelut ovat muotoiltu!) helposti tunnistettavaa Design from Finland merkkiä, joka myönnetään ammattitaitoisesti, vastuullisesti ja käyttäjälähtöisesti Suomessa muotoilluille tuotteille. Kaikkia merkin kriteeristön täyttäviä yrityksiä yhdistää avoin viestiminen tuotantoketjun rakenteesta sekä valmistusmaasta. 

Vaikka itse työskentelen vaateteollisuudessa usealle yritykselle ja tarkistan usein automaattisesti vaatteiden materiaalin lisäksi myös tuotantomaan, helpottaa Design from Finland merkki omaa ostopäätöstäni silti huomattavasti. Esimerkiksi tällä viikolla etsiessäni mustaa pooloa oli minun helppo tehdä nopea valinta kahden samankaltaisen tuotteen välillä Design From Finland -merkin ansiosta. Merkki kertoi minulle, että tuotteen taustalla on tehty paljon töitä, jotta vaate istuisi, kestäisi ja palvelisi minua mahdollisimman pitkään. Se, että vaatteen on tuottanut suomalainen yritys ei ole myöskään pikkujuttu, sillä suomalaisten yritysten tuotteita suosimalla pidän omalta osaltani myös työpaikkoja Suomessa. 

Design From Finland merkki on kuin sinetti vähän paremmalle ja muotoilultaan toimivalle ostopäätökselle ja onneksi merkin löytää nykyisin laajasti muistakin tuotteista kuin vaatteista. Merkkiä kannattaa bongailla etenkin nyt loppuvuodesta jouluostoksia tehdessä, sillä usein käy kuten minulle: kahdesta hyvin samankaltaisesta tuotteesta voi valita sen muotoilullisesti mietitymmän ja Suomeen työtä tuovan. 


0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images