Kaarna kaarrokeneulepaita islantilaisittain, ja suomalaisittain.

 mainos Novita Tätä päivää olen odottanut tosi pitkään! Tänään nimittäin julkaistaan uusi Novita-lehti, joka sisältää neulepaidan, jonka s...

 mainos Novita


Tätä päivää olen odottanut tosi pitkään! Tänään nimittäin julkaistaan uusi Novita-lehti, joka sisältää neulepaidan, jonka suunnittelussa olen saanut olla mukana. 

Ajatus "omasta" villapaidasta tuli päähäni noin vuosi sitten, kun luin Karkkilan kirjastossa Novita-lehteä ja mietin, että olisipa tosi siistiä suunnitella just sellainen paita kuin itse haluaisi. Ja kun Karkkilassa olin, laitoin viestiä karkkilasta kotoisin olevalle neulesuunnittelijakaverilleni Minttu Wikbergille, että mitä jos tehtäisiin sellainen yhdessä. 

Kerroin Mintulle että haluaisin paksun villapaidan, joka toimisi kaikille sukupuolille ja josta löytyisi todella iso määrä kokoja. Paitaa voisi käyttää sisällä ja sen voisi laittaa takin sijaan päälle ulkoillessa. Olin fiilistellyt jo pitkään suomalaisia 90-luvun kirjoneuleita ja ajatus luontoteemaisesta kuviosta kiinnosti myös. Minttu innostui ajatuksesta heti ja ideoi vielä lisää: "Mitä jos paitaa voisi käyttää miten päin vain, niin ettei kyynärpäät kuluisi? Mitä jos malli olisi tosi helppo neuloa, että se voisi olla monelle ensimmäinen itse neulottu villapaita?". Viestejä vaihdettuamme Minttu laittoikin heti Novitalle viestiä ja oli ihan mahtava fiilis, että silloin työnimellä "kaikkien paita" kulkenut villapaitaidea kiinnosti myös Novitaa kovasti. 


Itse en ole kummoinenkaan neuloja, mutta neulonut silti parina syksynä islantilaisen kaarrokeneuleen vähän todistaakseni itsellenikin, että pystyn siihen. Se fiilis, kun OSAA TEHDÄ jotain mihin ei uskonut taitojen riittävän on mahtava. Ja mikä sattuma! Novitalta kerrottiin, että he ovat lanseeraamassa omaa islantilaisvillalankaa, Novita Icelandig Woolia, syksyllä 2021. Tämä sinetöi tottakai sekä lankavalinnan että puseron mallin. Halusimme tehdä islantilaishenkisen kaarrokeneulepaidan suomalaisella twistillä. Ja twisti tulisi kaarrokkeen perinteisistä suomalaisista kuvioista, joita Minttu alkoi tutkimaan vanhoista neulekirjoista ja ohjeista. 

Työnjako meni luontevasti niin, että Minttu etsi kuvioita ja minä valitsin omia lemppareitani mukaan. Esittäväksi luontokuvioksi valitsimme lehtipuun, jonka voi tulkita myös lehdeksi. Ja koska useat islantilaisneuleet ovat hyvin murretun sävyisiä halusin valita paitoihimme kirkkaat värit: Kaamokselle retrohenkistä vihreää ja keltaista, mulle karkkivärejä kuten vaaleansinistä ja pinkkiä. Tällä hetkellä olen todella tyytyväinen väreihin myös siksi, että perinteisemmät murretut sävyt ovat myyneet todella hyvin ja on kiva kannustaa ihmisiä kokeilemaan myös noita kirkkaampia värejä :)


Koska en itse ole neulesuunnittelija tai edes aktiivineuloja olin ihan jännittynyt millainen paita oikeasti olisi. Itse en näitä meidän kuvauspaitoja neulonut, vaan sain avukseni Novitan ammattineulojan ja neuleet valmiina suoraan postiin. Ja voin kertoa, että kun postisovellus piippasi paketin olevan perillä ei mennyt kuin 10 minuuttia ja olin jo postissa. Paketin saatuani avasin sen heti postin eteisessä ja lähestulkoon tanssin ilosta (ja huom. minähän en yleensä tanssi ikinä), niin kivoilta paidat näyttivät. Juuri oikealla tavalla retroilta, vähän ysäreiltä, värikkäiltä ja ihanan pehmeiltä.

Pehmeys onkin asia, mikä erottaa Novita Icelandic Wool langan monista muista islantilaisen lampaan villasta tehdyistä langoista. Pehmeyden salaisuus on villasekoite, josta löytyy pieniä määriä muita villalaatuja. Käyttökokemukseni perusteella Novitan langalla neulottu paita tuntuu ihoa vasten perinteistä islantilaisneuletta sileämmältä ja uskoisin, että paidan neulominen on myös sormille mielltyttävää hommaa. 


Ja neulomaanhan me aletaan oikein porukalla! Koska viime syksynä järjestin Instagramissani @elsa.heiko (hyvin omasta päästä kyhätyn) islantilaisneuleen yhteisneulonnan, järjestän sen tottakai myös Kaarna-paitaan liittyen!

Homma menee yksinkertaisuuksissaan näin: Hanki uusin Novita-lehti saadaksesi Kaarna-paidan ohjeen ja osta myös juuri sun värisilmää puhuttelevat langat joko Novitan verkkokaupasta tai hyvin varustellusta lankakaupasta. Novita Icelandic Wool lankojen suuren suosion vuoksi verkkokaupan varasto on nyt hieman suppea, mutta lisää lankoja on tulossa syksyn aikana. Jos lempiväri puuttuu verkkokaupasta, sitä kannattaa tottakai metsästää esimerkiksi kauppareissulta lankahyllyistä. Tottakai Novitan ohjelehtikin löytyy useimmista lehtihyllyistä. 

Hanki lehti ja langat 25.10. mennessä, sillä silloin starttaan Instagramissa #Kaarnapaitakal eli yhteisneulonta, joka kestää n. 6-8 viikkoa ja tänä aikana kerron viikoittain omasta neulepuseroni edistymisestä sekä vastailen myös neulesuunnittelija Minttu Wikbergin kanssa instalivessä yhteisneulonnan aikana tulleisiin kysymyksiin. Jaan myös muiden yhteisneulonnassa mukana olevien edistymisiä storyissani/feedissäni, joten odotan innolla etenkin Instagram feedkuvia, joista löydän #kaarnapaitakal tägin. 

Tavoitteena on, että mahdollisimman moni jopa ensikertalainen villapaidan neuloja saisi neulottua Kaarna-paidan joko itselleen, lapselleen tai vaikkapa joulupukin pakettiin. Haluan alleviivata, että paidan neulominen ja kuvio on tehty mahdollisimman helpoksi ja kirjoneuleessa mukana kulkee kerrallaan maksimissaan kaksi lankaa, joten sormet ja langat tuskin menevät alottelijallakaan ihan solmuun. Sillä sitähän itsekin edelleen olen, villapaitafani ihan muutaman paidan kokemuksella. Luotan silti onnistuvani tässä hyvin!

Tilaa lehti ja langat TÄÄLTÄ!


2 kommenttia

  1. Hyvin nättejä. Etenkin Kaamoksen puseron värit ovat rauhallisen hienoja.
    Tämä on kuin uusi malli entisaikojen revontulivillapaidoista.

    VastaaPoista
  2. Kauniita villapaitoja 😍 Minä tein viime vuonna Riddari paidan aika kirkkaista väreistä 🙂 Hyvää syksyn jatkoa teille.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images