Kirjoja vähähiilihydraattisen ruokavalion tueksi

Kirjoittelin hetki sitten helmikuussa aloittamastani ruokavaliosta, mikä koostuu pääasiassa vähähiilihydraattisesta ruuasta. En siis ol...


Kirjoittelin hetki sitten helmikuussa aloittamastani ruokavaliosta, mikä koostuu pääasiassa vähähiilihydraattisesta ruuasta. En siis ole millään kuurilla, vaan totesin kroppani ja mieleni toimivan paremmin, kun syön mahdollisimman vähän itseäni väsyttäviä hiilihydraatteja. Mikään totaalinen karppaaja en ole, mutta useimpina päivinä ruokavalioni on aika lähellä karppiruokavaliota, eli siitä puuttuu perunat, viljat, prosessoitu sokeri jne. Syitä siihen miksi jouduin muuttamaan ruokavaliotani löydät tästä postauksesta.

Aloittaessani vhh-ruokavaliota itselleni vaikeinta oli ajatus jättää leivät, pastat ja perunat pois, sillä rakastin kaikkea tuota. Oikeastaan se, että mulla oli hetken diabetes-epäily päällä oli ainoa asia, miksi edes kokeilin ruokavaliota ja onneksi kokeilin. Väsynyt ja nuutunut oloni katosi muutamassa viikossa ja uuteen safkaamistyyliin tottui yllättävän nopeasti. Apuna mulla on ollut vain kaksi kirjaa, joita olen lukenut etenkin lopputalvesta paljon, jotta pääsin jyvälle millaista ruokaa mun olisi hyvä syödä.


Ensiksi sain kaverilta lainaan Antti Heikkilän Diabeteksen hoito ruokavaliolla-kirjan (painos loppu, saatavilla esim Huuto.netistä vanhana täältä), jota luin todella kiinnostuneena, sillä olin jo sairastanut aiemmin raskausdiabeteksen ja ihmetellyt jo silloin terveyskeskuksesta saatuja ruokavalio-ohjeita, jotka nostivat verensokerini aina huippulukemiin. Antti Heikkilä on (jopa surullisen) kuuluisa värikkäistä kannanotoistaan nykyisistä ravintosuosituksista ja kirja on osittain melko räväkkää luettavaa. Tosi moni on kuitenkin saanut tohtori Heikkilän ruokavaliosuosituksilla hyvää aikaan niin sairauksien hoidossa kuin painon pudottamisessakin. 

Kirja on hyvin helppolukuinen ja Heikkilän ravintosuositukset eivät ole kovin tiukkoja. Ruokapäiväkirjaesimerkeissä löytyy illalliselta usein lasi viiniä ja pari palaa tummaa suklaatakin. Hiilarimäärä pyörii noin 30g/ päivä, mikä on ainakin itselleni tosi jees luku. Itse en kuitenkaan ole koskaan laskenut hiilarimääriäni ja luulen niiden pyörivän n. 30g-100g / normipäivä ja välillä nämä annokset ovat tottakai tuplaantuneet (siis kymmenkertaistuneet), kiitos bissen, hampurilaisten ja Ben&Jerrysin. Näitä herkkupäiviä on kyllä silti ollut tosi vähän, sillä kroppa on pysynyt kevättalvesta saakka melko immuunina houkutuksille.


Toinen vhh-opukseni keskittyy enemmänkin ketoosiin ja ketogeeniseen eli ketoosia ylläpitävään ruokavalioon, joka on vähähiilihydraattinen. Vaikka en ole ollut varmaan päivääkään ketoosissa, oli tämä Viisas elämä-kustantamolta saatu Elviira Krebberin Parantava ketoosi tosi mielenkiintoinen lukukokemus ja sisältää myös paljon herkullisia reseptejä kauniiden kuvien kera. 

Parantava ketoosi kirjassa suositellaan aluksi n. 20g hiilihydraattimäärää päivässä ja nostamaan sitä sitten ruokavalioon tottuessa tasolle, missä on hyvä olla. Itse tosiaan en ole laskenut hiilihydraattimääriä koskaan, mutta perusidea omassa ruokavaliossa on syödä 5g tai alle hiilihydraattia/ 100g ruokaa. Poikkeuksena esimerkiksi pähkinät ja marjat ja satunnaiset raakakakut yms herkut.

Näissä kirjoissa yhteistä on, että ruokavaliota ajatellaan terveyden eikä niinkään painonhallinnan kautta, mikä on itselleni se ainoa tapa kiinnostua ruokavaliomuutoksista. En kuitenkaan olisi osannut suhtautua tarpeeksi motivoituneesti ruokavaliomuutokseen ilman Heikkilän kirjaa ja Krebberin kirja myöhemmin luettuani innosti entisestään kokeilemaan uusia vhh-reseptejä. Bonuksena Krebberin Parantava ketoosi kirjasta löytyy kattava listaus lo carb-blogeihin sekä aihetta käsitteleviin kirjoihin, tutkimuksiin, videoihin sekä sivustoihin. Varoituksena kuitenkin, että kumpikin kirja suhtautuu melko negatiivisesti nykyisiin ravitsemussuosituksiin ja kirjoissa on melko eläväistä kieltä höttöhiilareista puoskarilääkäreihin. Minusta asiasta kuin asiasta voisi kirjoittaa sortumatta "vastapuolen" näpäyttelyyn ja siksi karsastan tuon kaltaisia ilmauksia kirjoissa.

Jos vähähiilihydraattinen ruokavalio kiinnostaa, suosittelen kyllä kumpaakin kirjaa lukemiseksi, sillä parin ensimmäisen viikon aikana on hyvä motivoida itseänsä lukemalla aiheesta lisää. Facebookista löytyy myös karppaus.info ryhmä, mikä keskittyy enemmän yhteisön jäsenien omiin resepteihin ja on muutamien besserwisser-karppaajien takia välillä raskas seurata. 

14 kommenttia

  1. Varmaan toikin on yks hyvä ruokajuttu.
    Mikä nyt kenellekin sopii.

    Kohtuus kaikessa on kai yleinen kultainen neuvo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, kaikki ei sovi kaikille. En sano, että tämä ruokavalio olisi kenellekään muulle hyvä, mutta jos kärsii väsymyksestä ja veren paastoarvot ovat koholla, kannattaa kokeilla. Itsellä on lähtenyt muutamia kilojakin tässä matkan varrella, mikä on ollut hyvä juttu.

      Poista
    2. Mitä tarkoittaa veren paastoarvot?

      Poista
    3. Siis verikokeiden kautta mitattua verensokerin paastoarvoa.

      Poista
  2. Voi, jos vain kestät Heikkilän kirjoitustapaa, niin suosittelen lukemaan hänen kirjojaan enemmänkin!

    Lisäksi suosittelen lämmöllä seuraavia: Vähähiilarikeittokirja sekä Vähähiilihydraattisella ruoalla terveeksi. Molempia löytyy ainakin kirjastosta! Kirjoittaja on norjalaislääkäri ja kertoo asioita vähän eri vinkkelistäkin kuin Heikkilä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kyllä mä kestän kun osaan poimia sen olennaisen ja jättää paljon omaan arvoonsa ;) kiitos vinkistä!

      Poista
    2. Tuo nokitteleva kirjoitustapa, johon sinäkin viittaat, on kyllä raskasta tässä ruokakeskustelussa. (Tosin niin se on monessa muussakin asiassa). Sen mukana menee monta hyvää lasta pesuveden mukana ja ärsytys pitää poissa asioista. Joskus tuntuu, että Heikkilä on vain pahentunut tuossa asiassa, vaikka hänellä varmasti on asiantuntemusta ja tietoa. Mulla VHH:n suurin kompastuskivi on aina aamupala. Mitä muuta silloin voi syödä kuin tummaa leipää tai puuroa ja jugurttia silloin, kun on jaksanut käydä ostamassa marjoja kaupasta :)

      Poista
  3. Vitsi, sun lautanen näyttää superhyvältä, mitä siinä on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on ihan vain vihreitä salaatteja kuten rucolaa, kanapala, halloumia, paistettua kesäkurpitsaa, cashewpähkinöitä ja avokadoöljyä :)

      Poista
    2. Eikö olisi terveellisempää höyrystää kesäkurpitsa & muut vihannekset paistamisen sijaan?

      Poista
    3. Riippuu mitä hakee. Vhh ruokavalion olennaisin asia on runsas rasvan saanti, joten öljyssä paistaminen kuuluu asiaan. En tiedä haitko kommentillasi rasvattomuutta vai höyrytyksen muita etuja.

      Poista
    4. Riippuu mitä hakee. Vhh ruokavalion olennaisin asia on runsas rasvan saanti, joten öljyssä paistaminen kuuluu asiaan. En tiedä haitko kommentillasi rasvattomuutta vai höyrytyksen muita etuja.

      Poista
    5. Öljyä voi nauttia terveellisemmin kaatamalla suoraan pullosta jotain hyvä öljyä ruuan päälle. Paistettaessa syntyy aina ylimäärästä huonoa juttua.

      Poista
  4. Itse kirjoittelin blogiini pari vuotta sitten Thomas Rode Andersenin Paleokeittokirjasta. Siellä oli kyllä kaikenlaisia kivoja ideoita. Joitain ihan "perusruokia", mutta aika paljon myös erikoisempaa (fine dining kokki kun on taustaltaan). Blogista löytyy muutenkin kattava reseptihakemisto ja paljon VHH- ja paleoreseptejä, jos kaipaat vielä uusia ideoita. :) Tällä hetkellä luen itse Kaisa Jaakkolan uusinta kirjaa, mutta siinä VHH:ta ei enää juuri suositella - kirja on vähän erilainen kuin edeltäjänsä.
    http://ssiiripilketta.blogspot.fi/2014/09/paleokeittokirja-arvostelussa.html

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images