Retkeilyvaatteet plussakokoiselle - kaikki suosikkini 2021

Olen tehnyt tätä somea yli 10 vuotta ja huomannut etenkin Instagramini puolella saavani valtavat määrät kyselyitä plussakokoisiin ulkoiluva...


Olen tehnyt tätä somea yli 10 vuotta ja huomannut etenkin Instagramini puolella saavani valtavat määrät kyselyitä plussakokoisiin ulkoiluvaatteisiin liittyen. Niinpä näin lumisen alkuvuoden kunniaksi kokosin listan, jossa on esitelty hyväksi havaitsemiani plussakokoisia ulkoiluvaatemerkkejä. Tässä listassa olevat merkit ovat olleet käytössäni, eli listasta ei löydy merkkejä, joista minulla ei ole kokemusta. Omat suosikkimerkit, joita listassa ei ole kannattaa lisätä kommenttina postauksen alle!

Ulkovaatteet:

Joutsen

Untuvatakeistaan tunnetun Joutsenen valikoimista löytyy tällä hetkellä kokoja naisille 3xl saakka. Takit ovat hurjan laadukkaita ja lämpimiä sekä pieneen tilaan pakkaantuvia. Joutsenen takit suunnitellaan Suomessa ja tehdään vastuullisesti Virossa ja Kiinassa.

Itselläni käytössä on Joutsenen retkiklassikko Taukotakki (koko L) sekä pepun peittävä Nova untuvatakki (koko 2XL)

Sasta (x Scandinavian outdoor)

Jo yli 50 vuoden kokemuksella retkeilyvaatteita tekevä Sasta julkaisi 2020 keväällä plus size yhteistyömalliston suomalaisen Scandinavian Outdoorin kanssa. Tällä hetkellä valikoimista löytyy Aava+ retkeilytakki ja -housut, joissa suurimmat koot ovat D58. Itselläni käytössä on Aava+ mallistosta takki (koko 50) sekä housut (koko 48). 

Keväällä 2021 Scandinavian Outdoorin Sasta-valikoima täydentyy plussakokoisella Aura+ Gore-tex-asulla. Vaatteet suunnitellaan Suomessa ja ommellaan Latviassa. 


Raiski

Raiskin valikoimasta löytyy niin ulkovaatteet kuin sisäliikuntavaatteet plussakokoiselle n. kokoon 52-54 saakka. Vaatteet ovat hinta-laatu suhteeltaan hyviä perusvaatteita, jotka pitävät lämpimänä ja näyttävät kivalle. Itselläni käytössä on ollut monenlaisia Raiskin vaatteita, tällä hetkelläkin ulkoilen kuusi vuotta vanhoissa Raiskin henkselitoppahousuissa. 

Suomalaisen plussaulkoiluvaatteiden pioneeri Raiski suunnittelee vaatteet Suomessa, mutta ei kerro verkkosivuillaan tammikuussa 2021 missä ne valmistetaan, mikä on iso miinus merkille, joka puhuu vastuullisuudesta verkkosivuillaan. 

Ahkka

Ruotsalainen Ahkka lienee Elloksen oma vaatemerkki ja yllättävän hyvä ja laaja valikoimaltaan. Ahkkalta löytyy vaatteita kokoon 60/6XL saakka. Itselläni on käytössä Ahkkan ja vuorikiipeiliä Renata Chlumskan yhteistyömalliston kevytuntuvatakki koossa 52, joka on ollut todella hyvin kaavoitettu ja laadukas. Ahkka ei käytä elävältä linnulta revittyä untuvaa. Vaatteiden alkuperämaa ei selviä verkkosivuilta, mistä miinusta myös Ahkkalle. 

Astrid Wild

Suomalais-ruotsalainen Astrid Wild on upea uusi retkeilyvaatemerkki, joka satsaa kauniiseen ja laadukkaaseen designiin. Merkki ei ole "plussamerkki" , mutta heidän vaatteensa yltävät kokoon 50/XXL saakka. Olen merkin fani ja erityisesi haluan nostaa esiin Astridin Minna villafleecen, joka ansaitsee mielestäni jo nyt retkiklassikkovaatteen arvonimen. Niin hyvä, pehmeä, lämmin ja käytännöllinen se on!

Astrid Wildin vaatteet ommellaan Liettuassa. 


Sail& Ski

Sail& Ski on suomalainen hiljaiseloa viettänyt vaatemerkki, joka tekee uutta tuloaan keskittyen erityisesti ulkoiluhousuihin. Sail&Ski valikoimassa on niin ohutta kuin paksumpaa housua, toppaa ja softshelliä naisten kokoon 6xl saakka. Housut ovat hyvin suunniteltu ja kaavoitettu Suomessa ja laadukkaasti ommeltu Virossa merkin omalla tehtaalla. 

Tällä hetkellä Sail&Ski:n valikoimaa uudistetaan ja tuotteet saavat ensi sesongiksi entistä selkeämmät nimet (tällä hetkellä tuotteiden nimet ovat liian samankaltaisia, jotta ne erottuisivat toisistaan helposti). Sail&Ski:ta löytyy parhaiten Intersporteista, tulevaisuudessa Sail&Ski avaa myös oman verkkokaupan.

Coz by Cozmei

Suomessa suunnitellut ja valmistetut villakangashameet ovat upea lisä retkeilijän vaatekaappiin. Itse käytän mittatilauksena tehtyä Coz-villahametta merinovillapitkiksien/legginssien kanssa tai softshellhousujen päällä lisälämpöä tuomassa. Auttaa etenkin pepun lämpimänä pysymisessä ja näyttää virkistävän naiselliselta, kun muut kuteet ovat melko yksinkertaisia. 


Kerrastot ja villavaatteet:

Tamsilk 

Kotimaiselta Tamsilkiltä kannattaa tsekata erityisesti silkkivillatuotteet, joissa kokoskaala yltää XXL saakka. Koot ovat reiluja ja esimerkiksi itselläni käytössä olevat XL-kokoiset pitkikset sopivat n. 50-52 saakka. 

Silkkivillatuotteet ovat 85% mulesing-vapaata merinovillaa ja 15% silkkiä. Ne ommellaan Kangasalla merkin omalla tehtaalla. 

North Outdoor 

Suomalainen on myös tämä merkki, joka teettää osan vaatteistaan Suomessa ja osan vastuullisesti Kiinassa. Itselläni käytössä on North Outdoorin villapaita koossa 2xl sekä merino-bambu-pitkikset koossa 2XL. Merkiltä löytyy kokoja 3XL saakka, mutta isoimmat mallit ovat unisex/miesten kokoja. 

Kaino

Kaino suunnittelee ja neuloo kaikki vaatteensa Suomessa Köyliössä omalla tehtaallaan. Käytössä on paljon mulesing-vapaata merinovillaa ja mikäli omaa kokoa ei löydy, Kainolla voidaan myös räätälöidä tuotteita omien mittojen mukaiseksi. Kainolta retkeilijän kannattaa hankkia esimerkiksi ihanat merinovillahousut ja neulepaidat, joita voi käyttää myös arkena, niin kauniita ne ovat!


Muuta kivaa

Fjällräven

Ruotsalainen retkeilyvaatemerkki Fjällräveniltä saattaa välillä bongata hyviä isommalle naiselle sopivia tuotteita, joista lempparini on Abisko trekking tightsit eli vaelluslegginssit koossa XL. Housut ovat tarpeeksi korkeat, nauhalla kiristettävät trikoot, joiden polvet ja peppuosa on vahvistettu kulutusta kestävällä kankaalla. Abisko tightseissa on paljon taskuja ja kesäisin ne ovat todella hyvä vaihtoehto perinteisille retkeilyhousuille. 

Merrell

Merrell on oma luottokenkämerkkini, jolta löytyy aina jalkaani sopivat lenkkarit! RAKASTAN Merreleitä ja omistan niitä paljon: kitkapohjat talveksi, värikkäät retrolenkkarit kesäksi, sandaalit, talvikengät ja nyt haaveilen uusista Merrell x Unlikely hikers kengistä, jotka on tehty yhteistyössä ihanan marginalisoituja vartaloita esiintuovan Unlikely hikers-yhteistön Jenny Bruson kanssa. Myös lapseni lempikengät ovat Merrellit, ne vain on PARHAAT joka tilanteeseen. 


Kuvat: Maarit Vaahteranoksa, Anna-Maria Arjasto, minä

7 kommenttia

  1. Upea listaus, kiitos! Sastan Aava-takki on muodostunut vinkistäsi luottoulkoiluvaatteeksi. Etsin pitkään itselleni riittävän tilavia kenkiä ja harmikseni jopa Merrellit tuntuivat tukalilta. Ilokseni löysin Hanwag-merkin kengät, joista löysin itselleni juuri sopivat, ne ovat myös ominaisuuksiltaan mitä mainioimmat. Partioaitan sivuilta löysin tiedon, että kenkiä valmistetaan ”Saksan Vierkirchenin lisäksi mm. Kroatiassa ja Unkarissa”. Hanwagilla on tarjolla neljää erilaista lestiä, myös kapealle jalalle. Sail&Ski oli kova juttu purjehdustakkeineen ysärillä. Hauska nähdä, mitä merkki tuo tälle vuosikymmenelle!

    VastaaPoista
  2. Moikka! Kiitos vinkeistä! Ihanaa, että meidän hieman isompikokoisemmat retkeilijätkin huomioidaan! Retkeily on parasta!
    Oletko selvittänyt, minkälaista silkkiä Tamsilk käyttää eli onko silkki peräisin elävien silkkitoukkien koteloista vai jo kuoriutuneiden? Tähän en ole löytänyt vastausta, vaikka yritys yrittääkin olla läpinäkyvä.

    VastaaPoista
  3. Hei! Kauniita kuvia ja hyvä teksti! Itse tykkään kovasti käyttää Ruskovillan tuotteita. Tällä hetkellä minulla (tai oikeastaan koko perheelläni) on aktiivisessa käytössä merinovillainen ulkoilupaita, kauluri ja kypärälakki. Minä olen itse puolestani pitkä ja melko hoikka, enkä ole yrityksistä huolimatta löytänyt tarpeeksi ylös vyötärölle yltäviä merinovillaisia kerrastohousuja. Ja nyt kun kävin vinkistäsi katsomassa Astrid Wildin tuotteet, niin siellä näyttäisi olevan potentiaaliset ehdokkaat! Olen myös jonkin aikaa katsellut Amelia-vaellushousujen perään, mutten ole raaskinut vielä ostaa. Ne ainakin näyttävät menevän korkealle! Näenkö oikein, että sinulla on yhdessä kuvassa juuri nämä housut? :)

    VastaaPoista
  4. Mutta mistä plus-kokoinen löytää edullisempia retkeilyvaatteita? Tuntuu, että retkeily ja edes suunnilleen kohtalaisesti toimivat vaatteet ovat rikkaiden huvituksia. Kun rahaa ei paljoa jää kuukaudessa käteen köyhänä, mutta ulkona haluais olla ja kulkea pidempiäkin matkoja. Hiostavat, hiertävät vaatteet ei ole mukavia, vaikka kuinka koittaa hammasta pureskellakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ymmärrän hyvin, ettei näihin yllä oleviin esimerkkeihin riitä kaikilla rahat. Mä en usko, että pluskokoisia retkeilyvaatteita oikein on tarjolla edullisesti, kun niitä ei ole ollut tarjolla oikein muutenkaan aiemmin. Ehkä tsekkaisin Tokmannin ja tuo Elloksen Ahkka on tsekkaamisen arvoinen. Kirppiksilläkään tuskin tulee usein vastaan, sillä näitä ei tosiaan ole ollut aiemmin juuri ollenkaan.

      Poista
  5. Norjalaisella Kari Traalla on kauniita merinovillaisia plus size -alusasuja. Tilasin valmistajan verkkokaupasta. Kerrastoja on kokoon xxxxl asti.
    Sinun ansiostasi muuten tilasin Sastan Aava + -retkeilyhousut tänä viikonloppuna. Lämmin kiitos esitaistelijalle!

    VastaaPoista
  6. R-Collectionilla on tilavia anorakkeja.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images