Kokemuksia ja näkemyksiä Sasta Aava + mallistosta

kaupallinen yhteistyö Sasta ja Scandinavian Outdoor Edellisessä postauksessa kerroinkin retkeilyvaateprojektista , missä olen ollut vi...


kaupallinen yhteistyö Sasta ja Scandinavian Outdoor

Edellisessä postauksessa kerroinkin retkeilyvaateprojektista, missä olen ollut viime syksystä saakka mukana. Sastan ja Scandinavian Outdoorin Aava + retkeilyvaatteet ovat saaneet sen jälkeen paljon huomiota, joten mennään nyt suoraan D-mitoitetun retkeilyvaatemalliston yksityiskohtiin ja minun kokemuksiin vaatteista.

Tällä hetkellä Aava+ retkeilyvaatteita löytyy kokoskaalassa D38-D50. D-mitoitus tarkoittaa sitä, että kaavoituksessa on otettu huomioon leveämmät vartalotyypit, joten esimerkiksi koko D38 eroaa peruskoon 38 vaatteista mm. leveämmällä lantion ja reiden mitalla. Kaikki D-mitoitetut vaatteet eivät siis ole ns. plussakokoisia, joiksi itse miellän koot 46 alkaen. Usein D-mitoitus mielletään suunnatun vain lihaville, mutta yhtä lailla siitä voivat hyötyä esimerkiksi lihaksikkaat urheilijat. Aava+ mallisto ei siis palvele vain niitä isokokoisia naisia, jotka eivät ole ennen löytäneet kokoaan retkeilyvaatteista, vaan myös niitä, joille perusmitoitus ei sovi.


Mistä materiaaleista Sasta Aava + vaatteet on tehty?

Vaatteet on tehty kierrätetystä polyesterista sekä luomupuuvillasta, mikä on Sastan vaatteissa hyvin yleinen materiaalikombo. Housujen takaosaan on lisätty pieni kaitale elastaania sisältävää stretch-kangasta istuvuuden parantamiseksi. Materiaalit ovat siis sekä kestäviä, hengittäviä että järkevästi tuotettuja. Polyesteri on retkeilyvaatteissa hyvä ja kestävä kuitu, mutta olen iloinen ettei muovin määrää ole tarvinnut lisätä pallollemme näiden vaatteiden vuoksi, vaan pystyimme tekemään vaatteet kierrätetystä muovista tehdystä polyesterista. Myös luomupuuvilla toimii vaatteissa erinomaisesti ja on mm. alkuperältään tavanomaista puuvillaa helpompi jäljittää. Aava+ malliston vaattet on ommeltu lähialuetuotantona Latviassa.

Jotta vaatteet toimisivat luonnossa paremmin ja hylkisivät vettä ja likaa, on ne pinnotettu Nikwaxin vahakäsittelyllä. Tämä käsittely pysyy vaatteissa n kolmisen pesukertaa, jonka jälkeen vahauksen voi itse uusia. Vahauksesta voisinkin tehdä vaikka tutoriaalin sitten kun sen aika joskus tulevaisuudessa koittaa!


Minkä malliselle vartalolle Sasta Aava+ vaatteet sopivat?

Malliltaan Sasta Aava+ vaatteet ovat niin yksinkertaisia kuin mahdollista. Yksinkertaisuus ei kuitenkaan tarkoita toimimattomuutta, vaan nimenomaan monipuolistaa käyttöä. Simppeli laatikkomallinen takki toimii hyvin ympäri vuoden, sitä voi käyttää niin metsässä kuin kaupungillakin farkkujen ja lenkkareiden kanssa. Itse olen käyttänyt takkia niin kevätretkellä kuin laskettelurinteessäkin. Talvella alle puetaan kerroksittain vaatetta, kesällä pärjäät vähemmällä. Laatikkomaisuus tekee takista kivan sekä leveälanteiselle että isorintaiselle.


Housut sen sijaan olivat huomattavasti haastavampi suunnitella ja niiden puutteen takiahan alunperin otinkin Sastaan yhteyttä. Joustamattomia retkeilytarkoituksiin suunniteltuja ulkoiluhousuja ei ole ollut plussakoossa olemassakaan ja niissä yksi malli ei yksinkertaisesti edes voi palvella kaikkia vartalotyyppejä, ei edes Aava + malli. Puhuimme pitkään Sastalla nimenomaan erilaisten vartalotyyppien haasteesta housujen suunnittelussa. Housuthan usein ovat sekä väärän mittaiset että levyiset, liian pienet tai isot vyötäröstä sekä lantiosta ja se joka sopii minulle ei taatusti sovi ystävälleni.

Jotta Aava+ housuista saatiin kuitenkin mahdollisimman monen tarpeisiin sopivat, kiinnitimme heti alusta lähtien huomiota vyötäröön ja Sastan suunnittelija on tehnyt mielestäni tosi hyvää työtä ideointimme pohjalta. Housujen vyötärössä on leveät kuminauhat, jotka antavat joustoa molempiin suuntiin. Omppuvartaloisella kuminauhat antavat periksi, joten vyötäröön tulee hieman lisätilaa ja päärynällä kumpparit taas pitävät vyötärön hieman kapeampana. Kapeampivyötäröisiä varten housuissa on vyönlenkit, jolla vyötäröä voi vielä kuroa kiinni lisää tarvittaessa. Vyötärökaistaleen alapuolella housuissa on stretchkangaspala, joka antaa tarvittaessa vielä lisätilaa lantiolle. Oma ehdoton vaatimukseni housuihin oli nappikiinnitys, jotta housut pysyvät kiinni myös kyykkäillessä. Nepparit nimittäin ovat vihon viimeinen keksintö plussakokoisen housuissa :D


Housujen lahkeet ovat pitkähköt, mutta niissä ei ole minkäänlaisia tarrotuksia tai muita säätöjä, jotta ne on helppo lyhentää sopivan pituiseksi. Itse olen 168cm pitkä ja koon 48 housut ovat mulle aika reilun pituiset, mutta jäävät toiveideni mukaan nätisti vaelluskengän päälle, joten en koe itselläni olevan tarvetta lyhentämiseen. Mikäli lyhentämistarvetta olisi, olisi lahkeet helppo lyhentää kotona tai  ompelijalla. Yksi mahdollisuus on myös lähettää housut Nurmekseen Sastan omaan korjauspalveluun, jossa voi myös lyhennyttää hihoja, vaihtaa kuluneita tarrotuksia, paikata vaatetta tai vaikka kavennuttaa vyötäröä. Itse olen testannut ompelupalvelua kerran anorakkini kanssa ja voin suositella sitä hyvillä mielin.

Lisää kokoja tulevaisuudessa

Sastan Aava+ malliston tuotteet ovat saaneet ihan mielettömän positiivisen vastaanoton sekä mediassa että somessa. Oli ihan mielettömän hienoa, että esimerkiksi Markkinointi & Mainonta nosti malliston tosi isosti jutussaan. Kiitos huomiosta kuuluu ihan kaikille, jotka olette malliston tuotteista puhuneet ja vieneet viestiä eteenpäin!

Kun itse haaveilin D-mitoitetusta retkeilymallistosta, oli haaveenani tottakai että kokoja löytyisi ainakin 54 saakka. Ihan vielä ei olla siellä, mutta olen olen jo puhunut sekä Sastan että Aava+ mallistoa myyvän Scandinavian Outdoorin kanssa kokoskaalan laajentamisesta ja juuri tätä postausta kirjoittaessani kuulin, että syksyllä valikoimiin tulevat myös koot 52 ja 54. JEEEEEE!!! Kiitos tästä kuuluu teille kokoskaalasta palautetta antaneille sekä tottakai Sastan ja SOS:n porukalle, jotka lähtivät myös tähän laajennustyöhön mukaan. Miten mahtavaa huomata, että palautteen antaminen todellakin vaikuttaa!

Sasta Aava + retkeilyvaatteet löydät yksinoikeudella Scandinavian Outdooreista ympäri Suomen sekä verkkokaupasta scandinavianoutdoor.fi

Minulla kuvissa päällä Aava+ takki koko 50, Aava+ housut koko 48.

kuvat: Maarit Vaahteranoksa

4 kommenttia

  1. Aioin kysyä, miksi isoin koko on 50, mutta kerroitkin, että syksymmällä olisi tulossa isompiakin kokoja. Hyvä niin. Metsään mahtuvat kaikki, mutta vaatteisiin ei.

    VastaaPoista
  2. Kiitos näistä!
    Meillä on Somerolla "mökkipaikka", jonne tänä kesänä oli suunnitelmissa mennä muutamaksi yöksi (mutta joka ei juuri tarjoa viihdykettä pidemmäksi aikaa), tästä sai kivoja tekemisvinkkejä!

    VastaaPoista
  3. Joustamattomat retkeilyhousut? Miksi?
    Itse kuvittelisin joustavien olevan mukavammat, mitä isompi ihminen, sitä mukavammat. Miksi joustamattomat siis ovat paremmat?
    Toivottavasti näitä vaatteita kuitenkin tulee myös minun malliselleni sopivina, tarve ja kiinnostus on suurta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joustavia ulkoiluhousuja löytyy jo jonkun verran, kannattaa tsekata esim Raiski +. Luultavasti joustavia tulee myös lisää, tosin onhan näissäkin vyötäröllä joustoa.

      Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images