Kolme retkipaikkaa Somerolla

Somero ei paikkakuntana sano monellekaan matkailijalle mitään, mutta on ehdottomasti luontoretkeilijälle vähintäänkin päiväreissun arvoinen...

Somero ei paikkakuntana sano monellekaan matkailijalle mitään, mutta on ehdottomasti luontoretkeilijälle vähintäänkin päiväreissun arvoinen paikka, etenkin jos asut Etelä-Suomessa Helsingin, Turun tai Tampereen lähellä. Someron sijainti on nimittäin näiden kolmen kaupungin leikkauspisteessä, n. 85-100 km päässä kaikista. Tässä postauksessa esittelen kolme retkikohdetta Somerolta: Iso-Valkeen, Häntälän notkot sekä Metsäkoivulan luontopolkuineen.

Iso-Valkee


Meille läheisin on entisen Somerniemen kunnan puolella sijaitseva Iso-Valkeen järvi ja sitä kiertävä luontopolku. Iso-Valkee sijaitsee n. 25 km Someron keskustasta ja on todella kirkasvetinen järvi. Järveä kiertää arviolta viitisen kilometria pitkä, osin melko haastavakin luontopolku luonto-opastauluineen, ja polun varrelta löytyy kaksi laavua polttopuineen sekä ainakin kaksi muuta nuotiopaikkaa. Haastavaksi polun tekee sen läheinen sijainti rantaviivan kanssa, polku on osin hyvin rantaan päin viettävä ja siksi toinen jalka on usein toista jalkaa alempana ja hieman vinossa. Tämä voi vaikeuttaa etenemistä esimerkiksi lapsilla ja niillä, joiden jaloissa ei ole paljon voimaa. "Peruskuntoiselle" reitti sopii kuitenkin hyvin.

Iso-Valkeeta ympäröivä metsä on kangasmetsää, josta kesäisin ja syksyisin saa poimia marjoja ja sieniä. Järvessä voi myös uida, vaikka mitään virallista uimapaikkaa tai pukukoppeja sieltä ei löydäkään. Järven ympärillä käy usein viikonloppuisin kuhina, kun retkeilijät kiertävät luontopolkua ja usein kesäisin paikalla on myös sukeltajia, joita kirkasvetinen järvi kiinnostaa. Viime kerralla huomasin myös riippumattoretkeilijöiden löytäneen alueen.


Iso-Valkee järven rannasta löytyy myös Someron kaupungin omistama saunatupa, jota voi vuokrata. Puolipaikallisena tiedän saunatuvan varauksien olevan kuitenkin kesäisin yleensä täynnä, mutta olen kuullut hyvää Somerniemen ja Someron välissä sijaitsevasta Hovimäen leirintäalueesta, josta saunavuoroja retkipäivän illaksi kannattaa kysellä. Siellä voi tottakai myös yöpyä, mikäli haluaa nukkua muualla kuin laavulla tai teltassa.

Sasta x Scandinavian Outdoor Aava+ vaatemalliston kuvat on muuten otettu Iso-Valkeen luontopolulla ja järvellä.


Häntälän notkotHäntälän notkot ovat aivan omanlaisensa notkoalue n. 15 km päässä Somerolta Salon suuntaan. Häntälästä povaan kesän 2020 luontomatkailuhittiä, sillä saman tyyppistä retkipaikkaa et helposti Suomesta löydä. Ja ihmettelen kyllä, että moni ei ole löytänyt tätäkään paikkaa vielä.

Häntälän luontopolku alkaa Häntälän Kylätalolta ja vie retkeilijän pellon reunaa pitkin piskuisen Rekijoen notkoaluetta pitkin luontopolun läheiselle laavulle. Laavun läheisyydestä retkeilijä voi jatkaa myös lyhelle metsäiselle Peuranpolulle. Häntälän luontopolku on ainoa laatuaan, jonka olen kävellyt avojaloin edes takaisin. Pehmeää heinikkoa ja savista polkua oli mukava askeltaa paljain varpain Sound of Musicin hengessä, tosin välillä sai tarkkaan katsoa astuuko löysään saveen vai vielä löysempään lehmän läjään. 


Kesällä Häntälässä odottavat maisemien lisäksi myös maisemaa ylläpitävä karja, jonka sijainti kannattaa varmistaa, etenkin jos retkiseurueeseen kuuluu koira. Meillä kävi muutaman päivän takaisella iltaretkellämme nimittäin niin, ettemme ymmärtäneet karjan laiduntava kirjaimellisesti laavun pihalla ja saimme istahdettuamme parin kymmenen elikon verran märehtivää iltaseuraa metrin päähän taukopaikastamme. Mukanamme ollut koululainen ei erityisemmin nauttinut karjaseurasta, joten jouduimme poistumaan vähin äänin paikalta, notkojen vähemmän lehmäiselle puolelle. 

Tuli/evästyspaikka löytyy onneksi myös Häntälän kylätalon pihasta, jossa on myös hyvät jätteenkierrätysmahdollisuudet sekä ulkohuussi. 

MetsäkoivulaPerinteistä metsämaisemaa etsivälle n. vartin ajomatkan päästä Someron keskustasta sijaitsee Metsäkoivulan luontopolku. Se on metsää, jossa maisema vaihtuu lampimaisemasta jyrkänteisiin. Muistini mukaan Metsäkoivulan polku oli merkitty paikan päällä n. 4km pituiseksi, mutta fiilispohjalta se tuntui kyllä ainakin viimeksi pidemmältä. Metsäkoivulan polulta voi poiketa lyhyemmälle Hirvenpolulle, joka vie alemmas jyrkänteiden ja Särkjärven väliin ja palaa Metsäkoivulan polulle. Tämäkin reitti on ns. peruskuntoiselle sopiva, mutta vaatii retkeilijältä ainakin tasa-painoa ja kykenemistä nousemaan muutamia metrejä silloin tällöin.


Metsäkoivulan polulla sijaitsee peri-suomalaisesti nimetty Pontikkapuro, jonka läheisyyteen, kallioiden suojaan on rakennettu hyvin instagram-kelpoinen mökin mallinen tulentekopaikka. Tulentekopaikka on rakennettu paikallisten luontoharrastajien toimesta mm alueelta löytyneistä tuulen kaatamista puista. Harmikseni tammikuinen hämäryys kuvissa ei ihan tuo oikeutta Metsäkoivulan luonnolle, joka tähän aikaan vuodesta on tottakai paljon vehreämpi ja kutsuvampi.

Elsa

Kuvat:
Iso-Valkee ja Häntälän notkot, Maarit Vaahteranoksa
Metsäkoivula, minä itse.

1 kommenttia

  1. Pitääpä tehdä Somerolle retki kesällä. Upea tuo Häntälän notko 👍

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images