Kotimainen sohva pieneen kotiin

kaupallinen yhteistyö HKV Jouko Haapala oy Kun muutimme viime vuoden lopussa uuteen kotiin, väheni meillä neliöt lähes kymmenellä ...

kaupallinen yhteistyö HKV Jouko Haapala oy

Kun muutimme viime vuoden lopussa uuteen kotiin, väheni meillä neliöt lähes kymmenellä ja muutto tarkoitti paljon kierrättämistä ja organisointia. Minusta pienissä neliöissä (meillä vähän yli 50m2) asuminen on sekä kotoisaa että ympäristön kannalta järkevää, eikä pieni kahden hengen talous ainakaan minun kokemuksellani tarvitse kovin paljon tilaa, kunhan tila on käytetty fiksusti.

Meidän tapauksessa fiksuun tilan käyttöön kuului ehdottomasti oma huone sekä lapselle että minulle. Kaksiossamme se tarkoitti Kaamoksen huoneen pyhittämistä hänen jutuilleen sekä vaatteillemme ja minun huoneekseni valikoitui sitten olohuone, jossa myös nukun, hengaan, joogaan ja myös työskentelen. Neliöt ovat siis enemmän kuin tehokäytössä, mikä on musta mahtava juttu!

Sisustaajana olen kierrättäjä ja suurin osa huonekaluistamme on vuosikymmeniä vanhoja ja toimivat sekä tyylillisesti että funktionaalisesti hyvin. Ainoa vuosia jatkunut puute on ollut se, ettei meillä ole ollut hyvää sohvaa sen jälkeen kun hävitin (pidätelkää henkeä) Kaamoksen isän entisen tyttöystävän vanhan, hänellekin dyykattuna tulleen sohvan. Ja kun tori.fi:stakaan ei löytynyt täydellistä vanhaa  ja hyväkuntoista yksilöä, oli aika hankkia mun elämäni ensimmäinen ihan uusi sohva!


Onneksi olin jo alkutalvesta tutustunut kauhajokisen HKV Jouko Haapalan tuotantoon (lue postaus täällä!) ja käynyt heillä jopa yhden kerran kylässä tutustumassa tuotantoon, joten tiesin kenen kanssa vuosikymmeniä kestävää ja pieneen kaupunkiasuntoon sopivaa sohvaa kannattaa lähteä suunnittelemaan. Koska Haapalan huonekalut tehdään mittatilaustyönä käsin, oli juuri meille sopivan sohvan suunnittelu sekä mahdollista että yllättävän helppoakin.

Olin jo Kauhajoella käydessäni puhunut alustavasti sohvan tilaamisesta ja käynyt läpi Haapalan satojen erilaisten sisustuskankaiden valikoimaa. Sametti tuntui jo silloin eniten meidän näköiseltä vaihtoehdolta, mutta sohvan malli ja väri olivat melko pitkään mietinnässä. Onneksi sisustussuunnittelijakaverini Essi Niskakangas lupautui avukseni ja hänen kannustamana uskaltauduin valitsemaan sohvan malliksi nostalgiaa henkivän Britan. Aluksi olin tottakai valitsemassa "järkevyyssyistä" yksinkertaisempaa mallia, mutta onneksi Essi oli mukana ehdotuksineen. Nyt nimittäin en osaisi mitään muuta sohvaa meillä edes nähdä.


Petroolin sininen väri ja mustat puujalat olivat myös Essin ideoita. Mustat jalat tuovat nostalgiseen tyyliin ripauksen modernia twistiä ja sinivihreä sametti on nyt vaan aivan upea väri. Aluksi olin vähän huolissani uudesta sohvakankaasta, sillä olen lukenut paljon kotien kemikaalikuormasta ja kuinka huonekaluissamme on kaiken maailman homeenestoaineita, jotka kulkeutuvat elimistöömme ja vaikuttavat myös sisäilmaamme. Haapalan Jouko kuitenkin toppuutteli, ettei biosideja tarvita ollenkaan Kauhajoen ja Helsingin välisellä matkalla, vaan näitä kemikaaleja käytetään, kun tuontisohvat seilaavat viikkokaupalla meriteitse. Kotimaisissa huonekaluissa biosidit ovat sitä paitsi kielletty.

Kun sohvan malli, kangas ja puuosat oli valittu, meilasin tilauksen sähköpostilla Joukolle ja jäin odottelemaan sohvaani. Mittatilauksena tehdyn sohvan saapuminen Kauhajoelta minne tahansa Suomeen kestää muutamasta viikosta kuuteen viikkoon. Valmistusaikaan vaikuttaa tottakai huonekalutehtaan tilausjono, mutta myös se, löytyykö valittua verhoilukangasta suoraa Kauhajoen tehtaan varastolta. Minun kangasta ei löytynyt, joten sen tilaaminen ja joulusesonki vaikuttivat sohvan tuloon niin, että ehdin maalata kodin seinät sohvaa odotellessa.


Ja kun viimein kuljetusliikkeen työntekijät kantoivat uuden juuri mulle tehdyn sohvan olohuoneeseen sisään, oli hymy kyllä herkässä. Sohva oli juuri niin mukavan tuntoinen kuin muistelinkin. Se oli ihanan pehmeä, tukeva, sopivan napakka ja siinä oli hyvä sekä makoilla että istua. Brita sohva on ollut meillä nyt kuukauden päivät ja olen täysin rakastunut. Hauskaa on, että myös tosi monet muut tuntuvat rakastuneen sohvaamme ja viimeksi tänään tuntematon kirppariostoksen hakija kehui miten onkin niin kaunis ja omistajansa näköinen sohva. Muistan myös Britan suunnitelleen Jouko Haapalan vastanneen tilausmeiliini, kuinka iloinen oli, että uskalsin valita Britan, kun se on eniten mun näköinen sohva.

En ollut ennen edes ajatellut, että sohva voisi olla näköiseni! Mutta hyvä, että on, sillä tämän sohvan kanssa tulen elelemään vähintäänkin seuraavat 20 vuotta, jonka HKV Jouko Haapalan runkotakuu kattaa.  Jaa että paljonko maksoi? Kolmen istuttava Brita -sohva valitsemallani sametilla maksaa 1390 eur (sisältäen alvin), joten mitenkään erityisen kallis ei sohva mielestäni edes ollut suomalaisesta Avainlipputuotteeksi, joka on valmistettu jalkoja ja runkoa myöten Suomessa. Kun laatuun luottaa ja malli kestää aikaa, on hinta tulevia käyttövuosia kohti todella pieni.

HKV Jouko Haapala oy on parhaillaan suunnittelemassa uusia kotisivuja ja verkkokauppaa, joka tulee kyllä tarpeeseen. Joten jo kevään aikana Britaa ja montaa muuta sohva- ja nojatuolimallia voi tilata myös verkosta.  Siihen saakka huonekalujen hintoja ja verhoiluvaihtoehtoja kannattaa kysellä suoraan Joukolta jouko@joukohaapala.fi.

Itse jään verkkokaupan lisäksi odottelemaan uuden vintage-löytöni eli sohvaani sopivan 50-luvun sohvapöydän kotiutumista. Näette sen sitten myöhemmin varmasti!

6 kommenttia

 1. Hieno ja persoonallinen valinta! Omalla isoäidilläni on ollut tuon tyyppinen sohva, mutta se on jo kovin huonokuntoinen eikä minulla ole verhoilutaitoa sen kanssa harrastamiseksi.

  Mukavaa, että verkkokauppa avautuu pian, odotan tutustumista. Kuvat vanhassa sivustossa sekä Instagramisi kautta löytämällä sohvatehtaan Instagram-sivulla ovat todella vanhanaikaisia ja epäselviä. Kieltämättä olisin voinut ohittaa koko yrityksen heidän oman kuvaston perusteella, joten peukut sinulle merkin löytämisestä.

  Olisi piristävää lukea lisää suomalaisista huonekaluista jatkossa. Terveisin Hanna-Leena (pitkäaikainen seuraaja, johon tämä juttu osui ja upposi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tää on kyllä persoonallisempi mitä monet muut! Mutta ihana just siksi :)

   Mä pistän kotimaisuuden korvan taakse. Mulla on tapana hankkia paljon kierrätettynä asioita, jolloin arvo on enemmänkin siinä, ettei edes kotimaisen valmistajan tarvitse sitä tuotetta tehdä. Mutta joudun kyllä jossain vaiheessa uusimaan ainakin patjat, että mikäli joku hyvä kotimainen merkki löytyy, niin varmaan kirjoittelen sitten lisää.

   Oon valitettavasti samaa mieltä noista kuvista, ettei ne ole ihan tätä päivää verkossa eikä instassa varsinkaan. Mutta ehkäpä niihinkin tulee valoisuutta ja moderniutta uuden kaupan myötä! Tässä olisikin hyvä duuni jollekin stailaaja-kuvaajalle!

   Poista
 2. Upea!!! Luin tämän ja edellisen jutun mielenkiinnolla, löysin sivusi suomalaisen huonekalun kautta.

  VastaaPoista
 3. Todella kaunis sohva ja sopii teille! Sinulla on kiva tyyli kirjoittaa järkevästi ja "tyytyä vähempään" joka tässä tapauksessa on ehdottomasti ENEMMÄN. tarkoitan tällä esimerkiksi pienen sohvan hankkimista, vaikka varmasti yhteistyön olisit voinut tehdä sen joka blogissa näkyvän toisen suomalaismerkin kanssa. Tämä on juuri teidän näköinen, kaunis ja erilainen 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en itse koe, että olisin tyytynyt vähempään ollenkaan :) meille ei vaan mahtuisi isompi sohva, eikä sellaista tarvita muutenkaan.

   Tykkään meidän värikkäästä ja pieneen tilaan sopivasta sohvasta tosi paljon, mutta tykkään kyllä myös Hakolan sohvista ja huonekaluista- jos niihin viittaat :)

   Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images