Kylässä Haapalan huonekalutehtaalla

kaupallinen yhteistyö HKV Jouko Haapala oy:n kanssa Sanotaan, että minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Olen pitänyt tuota...

kaupallinen yhteistyö HKV Jouko Haapala oy:n kanssa


Sanotaan, että minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Olen pitänyt tuota sanontaa vähän uhkaavana ja negatiivisenakin, mutta viime viikko sai mut toisiin aatoksiin. Ei nimittäin ollut ensimmäinen kerta, kun istuin autossa pelkääjän paikalla menossa kohti Kauhajokea. Reitti oli enemmän kuin tuttu, sillä työskentelin n. 15 vuotta sitten (!!) Kauhajoella erään kulttuurinkehittämishankkeen työntekijänä. Ja vaikka kaikki muu muuttuisi, niin siihen voi luottaa ettei matka Seinäjoelta Kauhajoelle muutu, vaan edessä on kaunista peltomaisemaa. 

Nyt Kauhajoella eivät odottaneet kulttuuri- vaan huonekaluhommat. Näin nimittäin hetki sitten netissä viestin, jossa HKV Jouko Haapala oy etsi yhteistyökumppania somehommiin ja vaikka kalenteri vilkkui jo silloin punaista, mulle tuli olo, että tässä on jotain mistä haluan ottaa selvää. Se  jokin selvisikin klikattuani itseni Haapalan huonekalutehtaan melko vaatimattomille nettisivuille ja huomattuani, että Kauhajoella tehdään ihan käsittämättömän kauniita nostalgiahenkisiä huonekaluja, lähituotantona ja 100% läpinäkyvästi. Miksen ole tiennyt tällaisesta yrityksestä ennen? 


Istuin lepakkotuolissani ihmettelemässä kauniita sohvia ja päätin lähettää tehtaalle viestin siltä istumalta. Kirjoitin jotain ihastuksestani tuotteisiin, taustastani Kauhajoella ja vähän kuin vahingossa kutsuin itseni kylään ja tekemään heille hommia. Meilin lähetettyäni ajattelin, ettei kukaan jaksa edes vastata maratonimeiliini, mutta niin vaan vastaus tuli ja muutaman puhelun jälkeen olinkin jo aamukahvilla Kauhajoen Aronkylässä sijaitsevassa huonekalutehtaassa. Ja aamukahvit juotuani olin enemmän kuin huojentunut, sillä todennäköisesti kaikkien ennakkojännitys loppui kuin seinään. Mua vastassa ei ollut uudistuskyvyttömiä pohjalaisia jääräpäitä enkä mäkään ehkä ollut ihan niin pelottava, mitä olisivat voineet odottaa ;) 

Hommat oli juuri sillä mallilla kuin osasin odottaakin. Lähes 40 vuoden kokemus huonekalujen tekemisestä näkyi ja kuului kun runkoja kasattiin, kangasta leikattiin ja valmiita sohvarunkoja verhoitiin käsin. Vaikka en mikään huonekalu expertti vielä ole, kyllä sen ammattitaidon vaan huomasi ja ymmärsi miten Haapalat voivat antaa rungoilleen 20 vuoden takuun. Nämä tuotteet ovat tehty kestämään niin aikaa kuin elämääkin.

Perheyrityksen perustaneen isä Joukon suunnittelemat huonekalut ovat olleet tuotannossa jo vuodesta 1982 lähtien, ja perustamisvuonna syntynyt poika Kari vastaa nyt huonekalutehtaalla mm. runkojen kasauksesta ja remmittämisestä. Tällaiset asiat kuten rungon remmittäminen on tietenkin peruskuluttajalle ihan hepreaa, mutta Kari sai mut vakuuttumaan, että käsityönä tehty remmitys vaikuttaa niin paljon istumismukavuuteen, että vaikka se maksaa enemmän etenkin Suomessa käsityönä tehtynä, kannattaa siihen panostaa. 


Verhoomon puolella vastassa oli niin ikään ammattilaisia kun Hanna ja Riikka verhoilivat sohvia asiakkaan valitsemalla kankaalla. Itselläni ei ole koskaan ollut uutta sohvaa, vaan olen aina hankkinut jonkun "ihan hyvän" kirpparilta. Ja vasta Haapalan kangasvarastoa ja kangastilkkuja tutkiessani ymmärsin, että sohvan todellakin saa hankittua ihan millaisena itse haluaa. Kankaista löytyi varmasti yli 1000 erilaista vaihtoehtoa ja lähimmät verhoilukankaat oli tehty ihan lähellä Lapualla, joten tässä lähituotanto on todellakin yksi arvo lisää.

Ja koska huonekalutehtaalla oltiin ja itselläni ei ole ollut vuosiin muuta kuin puinen pinnasohva, päätin tottakai myös tilata itselleni elämäni ensimmäisen ihan uuden ja just mun makuun sopivan sohvan. Kuitenkin kun päivän aikana tehtiin paljon muutakin kuin ihailtiin sohvakalustoja, olin loppuillasta tehtaalla niin sekaisin väritilkkujen kanssa, että osasin vain sanoa haluavani samettia. Jouko käärikin lopulta mulle samettikangaslajitelman kotiin hipelöitäväksi. Ja voin kertoa, että valinta ei ollut kotonakaan helppo! Valinnan tehtyäni sain kuitenkin Joukolta viestiä, että valitsin kyllä eniten itseni näköisen sohvan, joten arvatenkin luvassa on minimalismin sijaan melko pyöreitä muotoja ;)


Päiväni huonekalutehtaalla oli melko pitkä, mutta todella antoisa ja pelkän blogijutun tekemisen sijaan me istuttiin pitkään sohvilla myös tulevaisuuden viestinnästä ja markkinoinnista puhuen. Suoraan sanottuna kotimaisen huonekalun tulevaisuus ei ole kovin turvattu ja huonekaluvalmistuksen lisäksi myös markkinointiosaamista tarvitaan jatkossa enemmän. Superkauniit ja huolella käsityönä valmistetut huonekalut sijaitsevat nyt vähän piilossa Kauhajoella, joten Haapalat kuulisivat todella mielellään vinkkejä mitä kautta teidät eettisestä tuotannosta ja kotimaisuudesta kiinnostuneet asiakkaat saadaan kiinni?

Minut saatiin vakuutettua tehtaalla helposti, mutta mites te netin kautta asiaa seuraavat? Mikä vakuuttaa, mitä kaipaisitte lisää ja mikä saa teidät satsaamaan kotimaiseen huonekaluun? Kommenttiboksi on avoinna!

HKV Jouko Haapala oy:n huonekalujen hinnat alkavat 240 eurosta ja sohvakalustojen hinnat 920 eurosta. Oman tilaamani 3 hengen sohvan hinta on n. 1300 euroa sis alv.  Haapaloiden sivuilta löytyy myös outlet, josta löytyy esimerkiksi mallikappaleita jopa puoleen hintaan. 

5 kommenttia

 1. No tämän firman pitää kyllä tehdä Hakolat (markkinointi nettiin & someen ja kunnollinen verkkokauppa pystyyn). Kävin nimittäin katsomassa kotisivuilla malleja ja kyllä, ne todellakin iskee: Retro ja Siro niin kelpaisi mun kotiin! Mutta nettisivuilla ei ole hintoja (ymmärrän kun muokattavuus on suuri, mutta silti se on iso miinus) ja pitäisi lähteä metsästämään jälleenmyyjää. Oon itse kaupunkiasuja ilman autoa, joten huonekaluliikkeissä ravaaminen kehällä kolmosella ei innosta (mä ostan myös huonekalut netistä, kuten kaiken muunkin rintsikoista lähtien :D ... koska rehellisesti sanottuna ruuhkavuosissa mulla ei oo aikaa hengailla kaupoissa). Eli mun näkökulmasta tuotteet ja tarina niiden takana on kunnossa, ne vaan pitäisi markkinoida hyvin (ja lisää kuvia eri mahiksista, mä esim pohdin retro nojatuolin jalkoja, että haluaisin eri tyyliin kun mallikuvassa, mutta olisi kiva nähdä miltä ne näyttää :)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja ajatuksia minäkin toin heille esiin :) mä luulen, että Kauhajoella kypsytellään nyt tosi paljon tuota verkkokauppaa ja oman visuaalisen markkinointi-ilmeen hiomista.

   Poista
 2. Nämä on kyllä supertyylikkäitä! Sopisi pieneen cityasuntoonkin tuollainen! Ja kestäisi ihan toisin kuin kolme vuotta sitten hankittu Ikea-sohvani, joka on nyt jo tyynyistä ihan kasaan painunut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, sehän noissa halpiksissa usein ongelma on ettei ne kestä. Mä oon ostanut omani aina kirpparilta just siksi, että jos ne on vuosien käytön jälkeen kunnossa kirppiksellä, kestää ne meilläkin.

   Poista
 3. Tuo oranssi nojatuoli rahilla! Voiko nojatuoliin rakastua, pahoin pelkään♥
  helena

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images