Saa olla sairas

Latasin eilen Instagramiini kuvan vatsastani ja sain ensimmäisen terveyteen liittyvän kommentin 45 sekuntia kuvan julkaisemisen jälkeen...


Latasin eilen Instagramiini kuvan vatsastani ja sain ensimmäisen terveyteen liittyvän kommentin 45 sekuntia kuvan julkaisemisen jälkeen. Yllätyinkö? - En todellakaan!

Se, mistä Instagramkuvassani otin kantaa oli kauneusihanteet, jotka saavat meidät ihmiset vihaamaan tiettyjä ruumiinosiamme ja ajattelemaan, etteivät ne voisi olla kauniita. Esimerkkinä siis pullea vatsa, jota suurin osa meistä on oppinut inhoamaan ja verhoamaan vaatteiden alle. 

On aivan totta, että tutkimuksien mukaan keskivartalolihavuus altistaa tietyille sairauksille, mutta itsessään keskivartalolle kerääntynyt rasva ei ole sairaus. Ja vaikka olisikin, eikö sairasta osaa vartalosta saisi pitää kauniina ja hyväksytävänä? Terveys on toki upea juttu ja sitä tuleekin osata arvostaa. Silti sairas ihminen ja sairas vartalo eivät ole arvottomampia kuin tervekään ja tästä on hyvä välillä muistuttaa. 

Kun lapsi syntyy, todetaan nykyään usein ettei sukupuolella ole väliä kunhan lapsi on terve. Terveys on asia, jota meiltä odotetaan ihan syntymästämme saakka, mutta totuus on etteivät kaikki ihmiset ole terveitä koskaan, vaan syntyvät sairaina. Heille pääasia ei ole olla terve, sillä he eivät yksinkertaisesti pysty siihen ikinä. Silti he ovat arvokkaita aivan ensimmäisestä päivästä lähtien eivätkä ole velkaa kenellekään siksi, etteivät ole terveitä. 

Pitkän elämän aikana harva ihminen pysyy täysin terveenä. Tavallisten kuumeiden ja flunssien lisäksi meillä on paljon monenlaisia sairauksia, jollakin akne, toisella urheiluvammoja, kolmannella mielenterveysongelmia, neljännellä nämä kaikki. Kun ikää tulee lisää, pitkäaikaisien sairauksien todennäköisyys kasvaa. Jos tähtäisimme täysin terveeseen elämään, suurin osa meistä ei saisi vanheta ollenkaan. Me kuitenkin vanhenemme päivä päivältä, halusimme tai emme. Ja jokaisen meidän vartalo on aivan yhtä arvokas, nuorena tai vanhana, terveenä tai sairaana. 

Vartaloiden yhtäläinen arvokkuus terveenä ja sairaana ei tietenkään tarkoita etteikö jokainen saisi haluta olla niin terve kuin mahdollista ja tehdä asioita terveytensä eteen. Tottakai, suosittelen terveydestä huolehtimista ihan jokaiselle. Terveys ei kuitenkaan ole itseisarvo, johon jokaisen tulisi tähdätä eikä sairaan ihmisen ei tule tuntea syyllisyyttä sairaudestaan. Terveyteen ei myöskään kuulu, että ihmisten tulisi tehdä toisilleen tiliä siitä miksi ovat sairaita ja mitä kaikkea he tekevät terveytensä eteen. 

Ihminen saa olla sairas ja samalla arvokas, hyväksytty ja olemassa. 

0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images