Sopivia vaatteita läskimyytinmurtajille ja muillekin osa 1.

takki: Raiski+ Tämän alkuvuoden yksi suurimmista puheenaiheista niin puolesta kuin vastaankin on ollut Jenny ja läskimyytinmurtajat-ry...

takki: Raiski+

Tämän alkuvuoden yksi suurimmista puheenaiheista niin puolesta kuin vastaankin on ollut Jenny ja läskimyytinmurtajat-ryhmän suosiosta liikkeelle lähtenyt toimittaja Jenny Lehtisen luotsaama Vaakakapina. Vaakakapinasta ja läskimyytinmurtajista löytyy paljon tietoa ihan googlea käyttämällä, mutta haluan nyt kantaa (taas kerran) korteni kekoon yrittämällä jakaa sitä tietoa, mitä minulla on jaettavana. Eli tietoa siitä, miten pluskokoinen nainen löytää kauniita ja hyväntuntoisia vaatteita niin juhlaan kuin vapaa-aikaankin. 

Lähtökohdat blogiani lukemattomille: Olen tällä hetkellä n. 46-kokoinen nainen ja yksi blogini aiheista on plussakokoisten (n. koosta 44 lähtevien naisten) muoti. Olen hoikistunut jonkun verran ja kokemusta on myös 50 kokoisena naisena elämisestä - uskokaa tai älkää ihan kivan näköisissä vaatteissa! Tällä hetkellä en ole sidoksissa mihinkään vaatetusalan yritykseen, mutta teen säännöllisesti yhteistyötä lähinnä suomalaisten plussavaatemerkkien kanssa. Olen kuitenkin ensisijaisesti kuluttaja, jolle on vuosien saatossa tullut tutuksi myös suomalaisen vaateteollisuuden kulissit ja jos esimerkiksi jollakin vaatetusalan tyypillä on lisättävää kirjoitukseeni, kommenttiboksissa on tilaa!

Kaikki tässä postauksessa nähdyt vaatteet ovat ns. plussamerkeiltä/plussamallistoista (valkoisia pyjamashortseja lukuunottamatta)

 mekko: Lumoan plus size

Yleisin eli ensimmäinen vaikeus plussakokoisilla taitaa olla, että oman kokoista, omiin tarkoitusperiin sopivaa vaatetta ei tahdo löytyä, ainakaan helposti. Lohdutuksen sana heti alkuun: jokaisen naisen kroppa on erilainen ja vain äärimmäisen harva löytää kaupasta helposti todella hyvin istuvia vaatteita, oli sitten plussakokoinen, petite tai jotain siltä väliltä. Ainoa tapa saada omalle kropalle räätälöity vaate on käyttää ompelijaa. 

Toinen melko iso ongelma tuntuu olevan, että plussavaatteet ovat muodottomia säkkejä. Tästä kirjoitinkin jo syksyllä, Plussakoon vaatemallistot eivät ole telttoja! Nyt kauppaan siitä naiset postauksen löydät täältä. Juttu on siis niin, että nykyään on paljon valinnanvaraa ja ne omat suosikit kyllä löytyy etsimällä, yhteen ketjuliikkeeseen ei vain mahdu ihan kaikkea, ei plussalle eikä kenellekään muullekaan. "Teltat" ovat kuitenkin vaate, mitä monet isokokoiset tykkäävät pitää ihan siksi, että ne eivät purista ja peittävät niitä omia muotoja, joita ei halua muille näyttää. Minullakin on paljon telttoja ja kaapuja, koska pidän löysistä vaatteista, mutta aina on löytynyt myös ne istuvimmat vaihtoehdot. Kaikki maito ei ole punaista eikä kaikki plussavaatteet telttoja.

Paita H&M+

Kolmas ainakin Jenny ja läskimyytinmurtajat ryhmän keskusteluista tuttu ongelma on, että vaatteita ei löydy kivoissa väreissä. Tämä pitää osittain paikkaansa, musta on varmasti se yleisin väri niin plussapuolella kuin muuallakin. Me suomalaiset emme ole mitään kovin rönsyilevästi pukeutuvaa porukkaa ja alerekkejä tsekkaillessa edellisen kauden vaatteista usein ne värikkäät roikkuvat aletangoilla. Siksi niitä tarjotaan vähemmän, sillä musta vain myy parhaiten. Mutta se, etteikö plussavaatemerkit tekisi värikkäitä vaatteita on virheellinen mielikuva. Joka sesongiksi vaatemerkeillä on olemassa iso mallisto ja kauppojen sisäänostajat päättävät mitä he rekeilleen tilaavat. Jos sisäänostajat eivät tilaa värikästä vaatetta merkiltä ja sen menekki näyttää pieneltä, sitä ei usein tehdä vaikka se alkuperäiseen mallistoon kuuluisikin. Kuluttajana suurin vaikutusmahdollisuus on siis kun ottaa yhteyttä lempikauppaan ja lähettää palautetta sinne sisäänostajalle, ei kritisoida itse merkkiä.

Neljäs ongelma on, että plussakokoinen vaate maksaa enemmän mitä "normivaatteet". Maksaa ja ei maksa. Plussakokoisiin vaatteisiin joudutaan käyttämään usein suhteessa enemmän kangasta ihan siksi, että vaatteen osia ei voi leikata vieri viereen kankaasta. Kapeat vaatteet voidaan saada pienemmästä metrimäärästä kangasta, plussaan voi mennä tuplat kangasta vaikka valmiissa vaatteessa se näyttäisi vain 5cm leveämpänä mallina. Usein tämä vaikuttaa kuitenkin hintaan äärimmäisen vähän. Vaatemallistojen hintaan vaikuttaa moni asia ja yksi on vaatteen ostomäärät. Jos vaatetta ei myydä paljon, se vaikuttaa tottakai hintaan, koska tietyt kulut kuten suunnittelu ja markkinointi maksavat aina, niiden hinta löytyy myös vaatteesta. Parasta olisi henkkamaukkahintataso yhdistettynä eettiseen suomalaiseen tuotantoon, mutta tämä yhtälö on mahdoton ja se pitää myös kuluttajan hyväksyä.

mekko: Kude design

Viides murheenkryyni on netistä tilaaminen. Muistan itsekin kun sain hermoromahduksen Prismassa, kun en löytänyt sopivia lumilautailuhousuja koossa 50. Silloin on vaan myönnettävä faktat, 50 kokoisia lumilautailijoita tai 60 kokoisia jumppapirkkoja on vaan niin vähän, ettei niitä vaatteita kannata ostaa joka niemen ja notkelman vaatekauppaan. Mutta nykyään netistä löytyy kaikki. Tärkeintä nettishoppaamisessa on unohtaa ne koot ja käyttää mittanauhaa omalle kropalle sopivien vaatteiden etsintään. Ei ole olemassa mitään universaalia mittaa mitä XL tai M koko on, vaan merkkien mitoitus vaihtelee aina. Sopivan kokoisen vaatteen löytäminen, kropan mittaaminen ja vielä paketin postista hakeminen vie kyllä aikaa, mutta ei se vaate ilmesty vaatekaappiin nettiryhmissä valittamallakaan.

Toivottavasti tämä hieman avasi taas aihetta. Kuten otsikosta voi päätellä, postaukseen on tulossa myös osa 2, jossa käyn läpi omat plussamerkkilempparini niin ulkovaatteista, arkivaatteista kuin juhlavaatteistakin. Sitä odotellessa voitte hakea inspiraatiota vaikkapa päivän asu-postauksistani.

Mukavaa viikonloppua kokoon katsomatta!

ps. Plussavaatepuolta tullaan avaamaan blogissani myös erään suomalaisen merkin mallimestarin kanssa tulevaisuudessa. Jos sinulla on kysymyksiä nimenomaan 44+ kokoisista vaatteista, laitathan kommenttiboksiin niin selvitellään!

osa postauksen vaatteista saatu.

13 kommenttia

  1. Normivaatteissa itse olen viime vuosina löytänyt hyvin ja tosi kivoja vaatteitakin, mitä ei meinaa raaskia laittaa pesuun. Kaksi asiaa on, mitkä ovat itselleni synkkiä paikkoja. 1) Urheiluvaatteet. Olen tutkinut useammasta paikasta ja todennut, että 48 kokoinen lienee paksuin, joka saa urheilla. Nolottaa käydä vanhoissa teepaidoissa ja leggigseissä ruheilemassa, kun muuta ei oikein ole tarjolla. 2) Takit! Olen käynyt monta liikettä läpi ja takkien metsästäminen on niin hankalaa, koska valikoimaa ei ole. Olen miettinyt, että onko tuo hienovarainen vihjailu, että pareis pysyä kotona niin kauan, kunnes olet ihmisen näköinen, että takkiostoksille voi mennä. Olin n. kuukauden takittomana loppusyksystä, ennen kuin löysin talvitakin. Kevät-kesä-syksy -takki on vielä hakusessa, kun aiempi meni rikki. Olen siis yhdessä kauppakeskuskessa aktiivisesti etsimässä takkeja ja satunnaisesti muissa. Yksi yritys hommasi isompia takkeja, menin myöhässä, mieluisin malli minun koossa oli ehtinyt mennä, toisesta mallista en pitänyt niin paljon, niin päätin miettiä yön yli, päätin ostaa ja sitten se oli myyty. Ei takkia. Kohta on siis taas tuon vuorettoman takin metsästys edessä, kun syksyllä en sellaista löytänyt. Oli hieman viluista käydä vaan töissä. (Joo sellaisia jotain pomppertakkimalleja olis löytänyt, mutta mä en halua pommittajatakkeja, kun paitani ovat pidempää mallia, etteivät vilauttela mahaa, joten se ei vaan näytä hyvältä, jos paita on alle takamuksen ja takki korvissa.) Jaahas, kirjoitinpas sitten koko angstini ulos tässä asiassa. (Mun mielestä mustat, harmaat ja muut nuhjuset värit on parhaita, kirkkaita neopastilleja ei mun päälle saa.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun suosikkimerkki urheilussa on Raiski+, jossa löytyy kokoja ainakin D54 saakka. Vaatteet on reilua mitoitusta, joten uskon niiden menevän isommillekin, avain on mitata omat mitat ja verrata niihin. Marketit ei taida myydä 48 yli paljoakaan urheilukuteita, omat snoukkahousut löysin intersportista ja ne oli juurikin Raiskin.

      Millainen takki sulla on hakusessa? Siis joku välikausiversio? Mulla on itselläni suomalaisen Excuse my Bonbonin villakangastakki ja kevääksi Raiskin pitkä ohuehko parkatakki. Muistatko tuon takin merkkiä jonka olisit halunnut, jos se löytyisi netistä oikeassa koossa?

      Poista
    2. Meikä osti just kans omat ekat Raiskin R+ malliston toppahousut (boise) ja ihastuin kerrasta. Persus ja reidet mahtuu kerrankin eikä kiristä eikä purista <3 Aloin himoitsemaan myös uutta takkia mutta ihan ei budjetti vielä anna myöden. Ehkä ens kuussa :)

      Poista
    3. Siellä oli muuten nyt hyvät alet, just tsekkasin :) raiskilla siis.

      Poista
    4. Raiski + on ihan paras ja sitä olen itsekin yrittänyt tuonne Jenny ja läskimyytinmurtajat -ryhmään mainostaa.

      Poista
    5. Excuse My BonBonilla on myös alet käynnissä ja koskee kaikkia verkkokaupan tuotteita, vink vink.

      Poista
  2. Kiitos hyvästä blogista ja vaatekuvista. Seuraan mielelläni jatkossakin.

    VastaaPoista
  3. Mun kaverin mies on tosi iso, siis roteva ja hänellä on kengän numero muistaakseni 50. Ihan samalla tavalla hänellä on vaikeuksia löytää mistään vaatteita. Puhuttiin juuri, että ei hän voi olettaa, että jokaisessa kenkäkaupassa on tarjolla JUST siitä lempikengästä se koko 50, koska let's be honest: Kuinka moni tarvii koon 50 kengät??

    Mua itseäni ärsyttää se, että vaatteen pitäisi aina olla a) mahdollisimman halpa ja b) kotimainen. Kun yhtälöön lisää vielä sen, että sen pitäisi olla marginaalikokoa (oli se sitten XXS tai XXXXL) niin ollaan ihan mahdottoman äärellä. Onneksi netistä pystyy tilaamaan ja siellä tietysti valikoima on paljon parempi. Sitähän ne kaupat myy mitä sieltä ostetaan. Ei se ole koko- tai mitään muutakaan syrjintää!

    VastaaPoista
  4. Kiinnostaa kokemukset varsinkin ulkomaisista plus-vaatteita myyvistä nettikaupoista. Eli lähinnä mistä uskaltaa tilata niin, että tuotteet laadukkaita ja järkevät palautusehdot.

    VastaaPoista
  5. Mua ärsyttää kanssa se, että vaikka muita vaatteita löytyy pilvin pimein niin 54-56- kokoisia urheiluvaatteita ei; koot loppuu 48 tai 50. Ja jos jonkun yhden löytääkin niin se on väärän mallinen (iso vyötärö, piukka reisistä). Mutta tänään tein löytöjä Intersportista; peräti 2 treenipaitaa, molemmat kokoa 50 ja olivat sopivia :) Ja oli vielä tosi hyvä palvelu!

    VastaaPoista
  6. Kiitos Raiski vinkistä.. Netistä takkien ostaminen on vaan haasteellista, kun mä en voi pukeutua vaatteisiin, mitkä pitävät meteliä. Sen yhden takin ostin, kun kommenteissa puhuttiin siihen malliin, että pystyi päätellä sen metelittömyys. Kerran kokeilin sovituskopissa metelöivää takkia ja tieshän sen, etten malttanut koko aikana tehdä muuta kuin testaa kuinka kovaääniseksi takki tulee, kun hinkuttaa tosi kovaa käsiä kylkiä pitkin :D Tulisin hulluksi, jos joutuisin vakituisesti käyttämään sellaista.

    VastaaPoista
  7. Ongelmana voi olla myös se, että on isokokoinen, mutta ei rintava. On tosi vaikea löytää istuvia paitapuseroita/mekkoja/jakkuja jne, kun on b-luokan rinnat (joihin olen kyllä vallan täysin tyytyväinen siis). Kun on melkoisen suoraa ja tanakkaa pötkylämallia. Miestenosaston hupparit ja t-paidat usein hankintoina, kun sitten mahtuu hartiat ja käsivarretkin. En sinänsä ole mekko/paitistyyppiä, mutta välillä sitä haluaisi olla naisellisempi ja pukeutua tosi nätisti.
    Kotimaisia KatiK tunikoita on useampikin, niistä tykkään.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images