Plussakoon vaatemallistot eivät ole telttoja! Nyt vaan kauppaan siitä naiset.

Luin eilen muutaman mielenkiintoisen blogipostauksen liittyen pluskokoisten vaatteiden esittelyyn lehdissä sekä siihen miltä isokokoisesta ...

Luin eilen muutaman mielenkiintoisen blogipostauksen liittyen pluskokoisten vaatteiden esittelyyn lehdissä sekä siihen miltä isokokoisesta naisesta tuntuu mennä sinne "isojen tyttöjen" puolelle shoppailemaan ja ajattelin nyt ottaa itsekin kantaa sekä mediassa näkyviin muotikuviin että siihen onko nämä plusmallistot nykyään edes tarpeellisia.

Kaikki taisi lähteä liikkeelle Glorian päätoimittaja Saila-Mari Kohtalan kirjoituksesta, jossa kerrottiin miksi Gloriassa ei käytetä enempää pluskokoisia malleja. Kohtalan perustelu on yksinkertainen: lehtikuvauksiin showroomeilta lainattavat vaatteet ovat yleensä vain yhtä kokoa ja se koko yleensä n.34- 36. Näin ollen myös näitä showroomeilta monta kuukautta ennen mallistojen kauppaan rantautumista haettavia lainavaatteita esittelee malli, joka sopii tuohon melko standardiin samplekokoon.

Se, minkä Kohtala jätti mainitsematta on, että showroomeilta löytyy samplet myös plussamallistoista ja muutamia merkkejä luetellakseni ainakin KappAhl, Lindex, H&M, Raiski, David, Zizzi ja Junarose lainaavat kyllä showroomeilta n. koon 44-46-kokoisia samplevaatteita kuvauksiin. Se miksi näitä sampleja käytetään Gloriassa varsin vähän jos ollenkaan olisi mielestäni jo toisen jutun paikka. Luulenpa kuitenkin, että koosta 44 alkavat mallistot eivät vain yksinkertaisesti kiinnosta Gloriaa ja siksi helpointa on vedota siihen, ettei samplevaatteita löydy. 


Jakku: KappAhl XLNT (48), hame: KappAhl (44), paita: H&M (XL)

Uskoisin, että Apu-lehden bloggaaja Hanna Sumari oli myös lukenut Glorian selittelyt mallivalinnoistaan ja tarttui asiaan toisesta kulmasta blogipostauksessaan: miksi kaikenkokoisille ei tarjota samanlaisia vaatteita, miksi kaupoissa on normaalit mallistot ja sitten ne isojen tyttöjen mallistot erikseen? Hannan postauksen jälkeen myös Rakel Lignell otti kantaa omassa blogissaan plus size-vaatemallistoihin, sillä hänelle plussapuolen osastolle meneminen tuntuu Rakelia lainaten nöyryyttävältä ja  rotuerottelulta. Subjektiiviseen kokemukseen mulla ei ole mitään sanottavaa, mutta kun Lignell kirjoittaa plussavaatemallistoista löytyvän lähinnä liian pitkähihaisia telttoja, tulee mieleeni, että onko hän käynyt koko 2000-luvun aikana edes tutustumassa plusmuotitarjontaan, sillä kuvaus ei kuulosta yhtään siltä, mitä mä näillä plus-osastoilla näen. 

Ymmärrän hyvin, että plussize-mallistot herättävät negatiivisia tunteita, sillä ovathan ne aina sijainneet vaatekauppojen perimmäisissä nurkissa ja huomattavasti normimallistoja suppeammalla tarjonnalla. Ja vaikka olen todella iloinen, että vaatemerkit ovat viimein valmiita ottamaan myös isot koot paraatipaikan rekeille myyntiin tehden joistakin vaatteistaan jopa kokoskaalaa 32-54, on näille  plussize-mallistoille silti tilausta ja toivon, ettei niitä ajettaisi alas pelkästään siksi, että osa vaatteista voidaan toteuttaa sekä pienenä että isona. On nimittäin vaatteita, joita on täysin mahdotonta kopioida laajalla kokoskaalalla, sillä erilaisilla vartalotyypeillä on erilaiset tarpeet vaatteissa ja petite, standard ja plus size mallien on siksi oltava erilaisia.


mekko: Lumoan (pluskoko 46)

Jos 10 vuotta sitten plus size-vaatteet olivat suurimmaksi osaksi sitä telttamallia, vuonna 2016 plus-mallistot ovat todella taidokkaasti isommalle ja kurvikkaammalle vartalolle kaavoitettuja. Itse olen antanut mittojani vaatemerkeille kuten Lumoan ja Raiski, jotta nämä plussamallistojen vaatteet todellakin olisivat sopivia niin hihojen pituudelta kuin muutenkin. Myöskään telttamallia on turha pelätä, sillä vaikka vaate näyttäisi rekissä säkiltä, se on kuitenkin kaavoitettu runsasta vartaloa silmällä pitäen ja sopii niille, jotka tykkäävät rennosta, ei vartaloa nuolevasta linjasta. 

Itse keikun tällä hetkellä normaalimallistojen ja plussamallistojen välimaastossa, mikä on tarjonnan osalta melkoinen runsauden sarvi, kun kaikki menee. Koska kroppani on kuitenkin rintava ja muutenkin pyöreä, koen plussamallistojen vaatteet silti enemmän omalle vartalolleni sopiviksi ja siksi mielellään asioin vaatekaupoissa niissä nurkissa, jossa kaikki vaatteet on kaavoitettu meille pyöreille naisille. En koe plussamallistoja karsinointina vaan loistavana palveluna, paikkana jossa juuri mun kroppani tyyppi on otettu huomioon sekä vaatteen suunnittelussa että myös materiaalivalinnoissa. Housuissa on usein vähän enemmän pituutta vyötäröllä tukemassa vatsaa, jakuista löytyy parempi istuvuus plussapuolelta, mitä normipuolen 46:sena ja usein myös vaatteiden yksityiskohdat on räätälöity imartelemaan kurvikasta vartaloa, tiedättehän, että taskujen paikalla todellakin on väliä.

Luulen, että kaikki me aiheeseen tarttuneet olemme yhtä mieltä, että erilaisia naisvartaloita olisi kiva nähdä mediassa enemmän, kauniisiin vaatteisiin puettuina. Isot tytöt-termistä voimme kaikki luopua ilomielin. Itse silti mietin, olemmeko me pluskokoiset oikeasti edes valmiita näkemään kokoisiamme naisia lehdissä, jos sinne omalle kropalle suunniteltujen vaatteiden osastolle meneminenkin koetaan noloksi ja karsinoinniksi. Muodista ja kauniista vaatteista vaatteista kiinnostuneena mä menen kyllä mielelläni sinne, missä mun kropalle on taidokkaasti suunniteltuja vaatteita, mutta en myöskään oleta, että kaikkien mallien tulisi miellyttää omaa tyylisilmääni. Jos en pidä teltoista - en osta telttoja.


 takki: Junarose M (n. 46, saatu sample), mekko: Mark & Spencer (koko 20, n. 48)

ps. Rakel, kun seuraavalla kerralla etsit istuvaa vaatetta, pyydä mut mukaan shoppaan!

16 kommenttia

 1. Hyvä, että aiheesta puhutaan. Terkkuja se yksi "iso tyttö" :)

  VastaaPoista
 2. Luin eilen nuo samat blogipostaukset ja samoja asioita nousi mieleen. Esim. ulkomailla kysyn heti myymälässä löytyykö plussakokoja ja mikäli löytyy painelen suoraan sinne osastolle. Moni plussakokoinen ei oikeasti vaivaudu ottamaan tämän hetkisistä XL-mallistoista edes selvää ja tuo telttamielikuva istuu aika tiukassa. Ei sillä, kyllä itsekin välillä haluan pukeutua juuri "telttaan", mutta ongelma syntyykin siitä, mikäli minut pakotetaan siihen, ellei muuta ei ole tarjolla. Monelle se oma osasto (parhaassa tapauksessa koko myymälä tai esim. erillinen kerros XL-kokoja) on myös tietynlainen turva, siellä ei tarvitse "häpeillä" hoikkien kanssa samojen rekkejen välissä, vaan voi keskittyä olennaiseen, ihaniin vaatteisiin jotka mahtuu. Tämä on kyllä kaiken kaikkiaan todella monisyinen juttu ja asiaa riittäisi vaikka viiteen postaukseen, mutta jätän tämän nyt vaan tähän. :D

  VastaaPoista
 3. Minä koen siinä vähän ongelmaa että jos haluaa ostaa ketjuliikkeistä (eli edullista), on ne valikoimat niin pieniä että kaikki pluskokooset kulkee niissä samoissa tiimivaatteissa ja kun talvella kaikilla on päällä se sama Elloksen "ainut" isokokoinen toppatakki, voi melkeinpä moikkailla kadulla vastaantuleville että hei läski, täällä toinen!

  Onneksi itse tiedän että vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla JOS osaisi käyttää rahaa myös omaan pukeutumiseen (eikä vain lasten), mutta tosi monet ovat ketjuliikkeiden varassa.

  Mua ei häiritse erilliset plusosastot, eipähän tarvi turhautuneena etsiä tarpeeksi suurta kun on kaikki laitettu samaan karsinaan. Valikoimaa vaan saisi olla enemmän mutta mitäpä turhaan jos niitä ei osteta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla. Mutta mulla syynä se että rahaa ei ole laittaa Lumoan tms vaatteisiin. Se on turvauduttava Elloksen tiliin tai muut nää vakiot Lindex, HM jne ja otettava mitä sieltä löytyy. Ja sit niitä näkee joka toisella! :/

   Poista
 4. Meikäläisen kannalta harmillisinta on, että on isokokoinen, mutta rintavarustus vain B-luokkaa. Kun löytää muutoin sopivan ja itseään miellyttävän vaatteen, on rintojen sivuilla paitapuseroissa surulliset vekit, mikään neule/mekko/vaate ei istu nätisti rinnuksilta (eikä siis sitten muualtakaan).
  Olisi kovin kiva löytää meille tasapaksuille pötkylöillekin sopivia ja istuvia vaatteita.

  VastaaPoista
 5. Se ois kanssa oikeesti hirveän kiva, jos tietäis suunnatako sinne takanurkkaan vai etsiäkö jotain muualta liikkeestä. Tuntuu, että koot voi nykyisin olla ihan mitä vain ja vaikka M mahtuu kelle vain riippuen vaatteesta.
  Mutta siis, asiaa jälleen! Tällä kertaa oli jopa pakko jakaa omalla faceseinällä. :)
  Ja sitten kun rikastun, mun on pakko päästä hipeltämään noita Lumoanin mekkoja. Jos vaikka vahingoissa oisinkin pitsityttö?! ;)

  VastaaPoista
 6. Samoja ongelmia myös paljon treenaavilla. Selkä sitä luokkaa, että välillä saa mennä plus size- puolelle, jos haluaa löytää hyvin istuvia jakkuja tai paitapuseroita, joiden napit ei pompsahda rinnuksista auki. Nyt uusi talvitakki hankinnassa, miten vaikeaa on löytää hyvin istuvaa villakangastakkia. Sama juttu isojen reisien kanssa, skinny-malliset farkut jos saa istumaan reisistä niin ovat vyötäröltä aivan liian suuret. Suht fiksulta pitäisi kuitenkin näyttää töissä. Ongelmansa kullakin tämän päivän muotimaailmassa ;-). Olisi tosiaan kiva nähdä mediassa muitakin malleja, kuin kokoa xs tai 34. Harva on sitä todellisuudessa ja se luo harhaa, mitä ihannoidaan aivan turhaan.

  VastaaPoista
 7. nettifirmoissa kyllä löytyy kokoja jos jonkinlaisia, sitä vaan ihmettelen miksi isot koot on liki poikkeuksetta mustia?

  VastaaPoista
 8. Ensinnäkin kiitos ihanasta blogistasi!
  Nyt heitän sinulle vaatehaasteen.
  Kerro miten pukeutuu kauniisti plus-kokoinen päärynä?
  Kapeat hartiat ja pieni yläkroppa muutenkin. Paidat usein kokoa M. Leveä ja muhkea peppu. Housut/hame kokoa 44/Xl.

  Haluttaisi pukeutua kauniisti mutta mistä löytää istuvat vaatteet?

  VastaaPoista
 9. Elsa näytät hyvältä!

  VastaaPoista
 10. Näytät pirteältä ja hyvältä!Onko mulla mennyt jotain ohi, kun minusta näytät hoikistuneen kovasti?Lila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin tulla kommentoimaan ihan samaa, reilun vuoden olen bloggailuasi seurannut ja mielestäni näytät hoikentuneen! Mutta näytät hyvältä ja pukeudut aina mielestäni niin tyylikkäästi ja ihanasti :)

   Poista
 11. Vau! Kiitos inspiraatiosta :)

  VastaaPoista
 12. Ei minuakaan haittaa, missä isot vaatteet ovat. Mutta se haittaa, kun mallistojen suunnittelijat luulevat, että isot ihmiset ovat pitkiä. Olen lyht ja leveähkö, en kuitenkaan kovin ylipainoinen, pikkasen vain. Mutta lyhyelle ei-hoikalle on mahdoton löytää istuvaa mekko, takkia yms.

  VastaaPoista
 13. Minä kaipaisin enemmän väriä plussakokoisiin vaatteisiin, tuntuu että pääasiassa mennään harmaa-musta-tummansininen-jne. linjalla. Toisin kuin edeltävällä anonyymillä, minun on vaikea löytää riittävän pitkälahkeisia alaosia, kun kaikki on tehty keskimittaiselle ja itse olen hieman pidempi. Mikä eniten kismittää on se, että jumppapaitoja on todella vaikea löytää, jos löytyy koko niin pusero on niin lyhyt että käsiä nostaessa näkyy melkein rintaliivit.

  VastaaPoista
 14. Täällä pitkä (177 cm) isorintainen omena. Minusta tuntuu, että pluskoot on suunniteltu juurikin pieniyläosaisille mutta isopeppuisille. Omppu A-linjaisessa tunikassa näyttää kohtsillään synnyttävältä. Missä kaikki kietaisumalliset yläosat syvään uurretulla kaula-aukolla ja tarpeeksi pitkällä mutta ei leveällä helmalla?

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images