Kaikki rakkaat vaakaraitani

Tuskin keneltäkään on jäänyt huomaamatta Marimekon upea raitapaitakamppis, jossa yksi lempinaisistani eli Paula Vesala on pääosassa? Kampan...

Tuskin keneltäkään on jäänyt huomaamatta Marimekon upea raitapaitakamppis, jossa yksi lempinaisistani eli Paula Vesala on pääosassa? Kampanjalla nostetaan hienosti Annika Rimalan suunnittelemaa Tasaraita-kuosia ja uusia Tasaraita-malliston tuotteita. Suomessa Rimalan Tasaraita on varmasti se tunnetuin raita, mutta Marimekko ei vaatevalmistajana ole tietenkään ainoa, jolla on omat klassikkoraitansa. Kuitenkin juuri Marimekon inspiroimana ajattelin nyt kertoa omat top3 klassikkoraitani, sekä hieman historiaa niiden takaa.


1. Marimekon Tasaraita. Ykkönen ehkä siksi, että se on ollut olemassa "aina" ja tätä olen käyttänyt ajallisesti pisimpään. Tätä raitaa on tehty vuodesta 1968 saakka ja itseltäni raitaa on löytynyt niin yöpuvuista, paidoista kuin mekoistakin. Siinä on bailattu festareita, haettu ammattikorkeakouluun kuin odotettu lastakin. Tällä hetkellä kaapistani löytyy Tasaraitaa vain musta-valkoisena, mekon sekä perinteisen pitkähihapaidan muodossa. Valitettavasti Marimekon raitojen laatu on kärsinyt paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana ja enää nämäkään eivät ole ihan ikuisia. Hyviä ja kauniita raitoja kuitenkin!


2. Vaikka Marimekko on Suomessa klassikko, on todellinen raitalempparini Armor Lux. Näitä klassisia Breton-raitapaitoja on nähty Ranskan merivoimissa jo 1800-luvulta ja tänä päivänä niiden tunnetuin tekijä kotimaassaan on jo 1938 vuodesta toiminut Armor Lux. Suosikikseni Armor Lux on noussut, koska nämä raidat kestävät mielestäni parhaiten pesua ja pitoa sekä todella laajasta raitamallistosta löytyy taatusti omalle kropalle sopiva malli. Plussaa myös kokoskaalasta, joka on laaja. Tällä hetkellä mulla on kaksi Armor Luxin raitapaitaa, löysä sininen ohutta puuvillaa oleva raitapaita sekä slimmimpi valkoinen paksumpi raitapaita. Näissä paidoissa voi lähteä oikeastaan minne tahansa tuntien olonsa hyvälle. Enkä ole ainoa: Bretoneita on nähty niin Brigitte Pardotin, James Deanin kuin Kate Mossinkin päällä.


3. Äitiyden myötä kaappiimme löysivät myös Polarn o. Pyretin raidat, vuodesta 1976 saakka tuotannossa olleita klassikoita nämäkin. Po.P:n raidat ovat kotimaassaan Ruotsissa oman Tasaraitamme kaltainen jokatyypin juttu, mutta itselleni Po.P:t ovat tällä hetkellä niin pikkulapsiaikaan liittyvä juttu, etten osaisi kuvitella itseäni käyttämässä näitä raitoja vaikkapa töissä. Ne vain yksinkertaisesti huutaa mulle niin vahvasti kotiäitiyttä (ja Riikkaa, hehe). Polarn o. Pyretin raidat ovat kuitenkin huippulaadukkaasta orgaanisesta puuvillasta ommeltuja ja mamma-ajan arkivaatteista eli pitkähihaisesta paidasta ja pitkistä housuista on tullut viidessä vuodessa pyjamaan verrattava asu, jossa pötköttelen sohvalla sunnuntaisin.

Mitkä ovat teidän lempiraitanne? Suositteko suomalaista suunnittelua vai iskeekö joku muu raita enemmän?

kuvat: Valmistajien arkistoista

6 kommenttia

 1. Tykkäisin pukeutua raitapaitoihin ihan hirveästikamalastipaljon,mutta en pääse yli enkä ympäri leventävästä (mieli)kuvasta. Muutama raidakas halpistoppi löytyy, mutta niitä käytän yksikseni kotona. Pimeässä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpönhöpö! 1)vaatteet ei lihota, mutta liian pienissä vaatteissa kroppa saattaa näyttää ei-imartelevia puolia. Raidat ei lihota, kun valitset sun kropalle sopivan mallin (suosittelen Armor Luxin naisten malleja, kokoja löytyy ja lahdesta Petit St. Louisista voi tilata ainakin kokoon 48-50 oman). Entäs Raitamekko? Raiskilta on tulossa kevääksi taas uusia :)

   Poista
 2. Saint Jamesin raidoista olen tykännyt paljon ja löytyy sopivan tyköistuva malli, kun en ole muodoiltani mitenkään suorinta sorttia. Raskausaikaan ostin nyt Boobin raitapaidan. En muuten suurin surminkaan laittaisi töihin odotusaikana päälle imetysluukkupaitaa mutta nuo raidat naamioi sen hienosti ja ah, miten kotoisa olo raidoissa tuleekin ☺️

  VastaaPoista
 3. Hei, kiitos vinkistä. Toi Armor lux oli mulle uusi tuttavuus. Nettisivuillaan vaikuttaa tosi laadukkaalta. Ja malleja ja varsinkin kokoja riittää. Kysyisinkin juuri tätä mitoitusasiaa, ovatko pienempiä kuin kotimaiset? Esim mitä kokoa suosittelet, kun käytän Nanson xxl tai muuten 46-48 kokoisia trikoovaatteita?

  VastaaPoista
 4. AL-verkkokaupassa näkyy olevan juuri alekin...😍

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images