Pieni muistutus paristojen ja akkujen kierrättämisestä

 yhteistyössä Recser Muistatteko, kun kävimme retkellä Kivinokassa ja löysimme sieltä maasta ison ruostuneen pariston? Kotimatk...

 yhteistyössä Recser

Muistatteko, kun kävimme retkellä Kivinokassa ja löysimme sieltä maasta ison ruostuneen pariston? Kotimatkalla kävimme heittämässä pariston sen kummemmin miettimättä lähikauppamme pahviseen keräyspisteeseen, sillä eihän paristojen paikka ole luonnossa. Paristoista saattaa liueta luontoon hyvin ikäviä aineita kuten lyijyä, kadmiumia, elohopeaa ja litiumia ja pahimmillaan ne saastuttavat myös pohjaveden. Ei hyvä.

Meillä kerääntyi paristot ennen vähän mihin sattuu ja ne pyörivät laatikon pohjilla ja uudet ja vanhat menivät sekaisin helposti. Jossain vaiheessa kun ymmärsin, että lapsiperheessä paristoja kuluu paljon, laitoin nätin peltipurkin keittiön avohyllyyn, jotta saan kipattua paristot heti yhteen paikkaan eikä ne vahingossakaan joudu sekajätteen mukana roskikseen ja sitä kautta sekoittamaan jätteenpolttoprosessia. Homma onkin toiminut hienosti ja yleensä pulloja palauttaessa palautan myös paristot lähikauppaan Recserin punaiseen keräyslaatikkoon.


Kun sain Recseriltä pyynnön kirjoittaa paristojen kierrätyksestä kuulin ensimmäistä kertaa, että noihin jokaisesta paristoja myyvästä kaupasta löytyviin kierrätyslaatikoihin voi palauttaa myös pieniä akkuja, kuten kännykän ja kameran akkuja. Arvatkaapa vain olenko jemmaillut akkuja, kun en ole jaksanut ottaa selvää mihin ne pitäisi viedä? Kuulin myös, että sekä paristojen että akkujen virtanavat kannattaa teipata heti käyttöiän loputtua, etteivät ne aiheuttaisi oikosulkua tai tulipaloa. Tässä mulla on kyllä vielä tsempattavaa, sillä patterit ovat olleet laatikossa teippaamattomina. Tosin nyt ennen kauppaan viemistä teippasin navat, jotta kierrätysprosessi sujuu ohjeiden mukaan eikä turvallisuusriskiä synny. Teippaukseta kannattaa lukea lisää osoitteesta teipattunavaaraton.fi.

Sen lisäksi, että paristot ja akut ovat riski ympäristöllemme, on niiden kierrättäminen ympäristöteko muutenkin. Kun kierrätettyjen akkujen ja paristojen arvokkaat raaka-aineet saadaan isolta osin uudelleen kiertoon ei uusien paristojen tekoon tarvita yhtä paljon energiaa ja neitseellisiä raaka-aineita. Ehtyvien luonnonvarojen käytön lisäksi kierrättäminen on energiatehokas vaihtoehto uusien paristojen valmistuksessa.

Eniten itseäni harmittaa, että paristojen kierrätys ei ole läheskään samalla tasolla mitä Suomessa hyvin toimiva pullojen kierrätys. Se, että käytettyjä ja vuotaneita paristoja löytyy luonnosta on tosi paha juttu, sillä kierrättäminen on kyllä yhtä helppoa mitä pulloillakin. Auttaisikohan asiaa, jos paristoillakin olisi pantti?


Jotta paristojen ja akkujen kierrätys muistuisi mieleen säännöllisesti, kannattaa liittyä Facebookin Paristot kiertoon-ryhmään, jossa jaetaan säännöllisesti vinkkejä ja muistutuksia kierrättämisen tärkeydestä.

6 kommenttia

  1. Paristonpalautuslaatikot ovat monissa kaupoissa aika huomaamattomissa paikoissa, vähän sivussa, niitä on vaikea nähdä.
    Kauppoja pitäisi neuvoa ja opastaa tässä asiassa. Mutta taitaa olla niin, että kaupat kokevat tämän asian taakaksi. Saavatko kaupat jotain rahallista korvausta paristojen vastaanotosta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän postauksen ideana onkin juuri tuoda esille millaisia ne kierrätyslaatikot ovat, jotta osuvat paremmin silmään. Tosin mä kävin tänään Itiksessä tekemässä kartoitusta noista kierrätyspisteistä ja kaupoilla on erilaiia toimintamalleja, S-marketissa boksit eivät olleet esillä ollenkaan vaan kassat ottivat paristot vastaan, Lidlissä oli oma kierrätyspiste pullonpalautuksen yhteydessä ja tämä kuvasa näkyvä piste on Anttilasta. Lähi K-marketissa taas oli neljä punaista boksia vierekkäin näkyvällä paikalla ja Alepasta löytyy myös yksi helposti.

      Kierrätys on pakollinen juttu, ne jotka myyvät paristoja myös kierrättävät niitä.

      Poista
    2. Tätä en tiennytkään! Ja samoin tein voikin ihmetellä miksi niin harvassa kaupassa nuo laatikot esillä

      Poista
  2. Tuskin pantillisuus kauheasti toimisi. Ainakaan niiden osalta, jotka pattereita heittelevät pisin maita ja mantuja. Ovat varmaan samoja, jotka tekevät niin myös pantillisille pulloille/tölkeille. :/

    VastaaPoista
  3. Ihan mahtava muistutus, kiitos tästä! Meillä on tuossa vajaan puolen kilsan päässä (vai onkohan se jopa 505 metriä) kierrätyspiste, johon voi heivata pahvit ja paperit ja muovit ja metallit. Pitääkin alkaa tarkistelemaan missä lähikaupassa on paristojenkeräilypiste ja nakella tyhjät haittona pyörivät paristot sinne. Navat teipattuina tottakai, enpä olis tuota edes ajatellut jos et olisi maininnut!

    VastaaPoista
  4. Usein nuo laatikot ovat niin täpötäynnä, ettei laatikkoon mahdu enää mitään. Juuri otinkin vanhojen kännyköiden akkuja irti, kun poika sai ne leikkipuhelimiksi. Mietinkin, että saakohan nekin laittaa samaan laatikkoon. Kiitos siis tästä postauksesta. :) Minä myöskin toivon, että kierrätys lisääntyisi. Usein näkee, että kartongit, lasit ja metallit tungetaan vain sekajätteeseen, vaikka niiden kierrätys on helppoa.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images