Metsien kätkemä - suomalainen luonto-ohjelma, jota ei kannata missata!

  Olen aika iloinen, että viime aikoina luonnossa liikkuminen ja retkeily on nostanut profiiliaan, eikä sitä pidetä enää niin tylsänä jut...

 
Olen aika iloinen, että viime aikoina luonnossa liikkuminen ja retkeily on nostanut profiiliaan, eikä sitä pidetä enää niin tylsänä juttuna. Kiva juttu näin perheellisenä on myös se, että luonnssa samoilu on tosi helppoa ja aika edullistakin ja jokaisen suomalaisen läheltä löytyy mielenkiintoisia kohteita, joihin voi mennä tutustumaan. Joskus se vaatii kyllä auton, mutta ainakin meillä pääkaupunkiseudulla pääsee myös julkisilla moniin kiinnostaviin paikkoihin. Oikeastaan se haaste on vain mieltää asiat kiinnostaviksi, sillä kivethän on vain kiviä ja puut puita ellei niistä ota itse enemmän selvää.

On myös kiva, ettei enää eletä extreme-aikaa ja elämyksiä pystyy saamaan muustakin kuin hurjimmasta koskesta, maailman korkeimmille huipuille kiipeilystä tai offareilla laskemisesta. Luonnossa adrenaliini saa toki erittyä, mutta siellä voi myös rauhoittua ja hengittää vapaasti. Itse olen enemmän hidasta ja nautiskelevaa sorttia, vaikka kieltämättä kaikenlainen välineurheilukin kiinnostaa. Viime kesänä suoritin vuosaarelaisessa Natura Vivassa melontakortin ja tälle kesälle plakkarissa on 10-kortti Hakuna Matatan suppivuokraamoon.

Hiljaisen menon luontoihmiset ovat nyt kesällä hyvin huomioitu myös television puolella, sillä Ylellä alkaa ensi tiistaina retkeilyä ja suomalaista luonnon mytologiaa yhdistävä tv-ohjelma, Metsien kätkemä. Se on suositun Retkipaikka-blogin perustajan Antti Huttusen sekä mytologiasta kiinnostuneen tuottaja Reetta Rannan juontama luonto-ohjelma, jossa tutustutaan Suomen luontokohteisiin sekä retkeilyn että perinnekertomusten kautta. Hassu sattuma, että ohjelmassa tutustutaan myös esimerkiksi Lohjansaaresta löytyvään Paavolan tammeen, juurihan minä muutama viikko sitten kyselin luontokohteita nimenomaan Lohjan suunnasta!

Pääsin kurkkaamaan jo ennakkoon neljä jaksoa kahdekssta enkä malta odottaa tiistaita, jolloin Yle Areenasta näkee myös loput kahdeksasta jo valmistuneesta jaksosta. Television puolella TV1:ssa jaksot esitetään perinteisesti yksi viikossa tiistaisin klo 20.00-20.30, mutta Areenaan kaikki jaksot tulevat siis yhtä lukuunottamatta heti ensi tiistaina. Yhdeksäs jakso kuvataan tämän kesän aikana ja se esitetään 9.8. 2016.


Metsien kätkemä on ihana sarja, joka on visuaalisesti huippuluokkaa ja sisällöllisesti todella rauhallisesti etenevä ja kiinnostava. Se sisältää kohdevinkkien ja mytologian lisäksi myös eväsvinkkejä ja henkilöhaastatteluja luonnossa. Erityismaininta on pakko antaa Reetta Rannan asuille, sillä joka ohjelmassa hänen päällään on jotain selkeästi käsin tehtyä ja persoonallista vaatetta tai asustetta. Pienenä pilkkua viilaavana miinuksena ihan Ylellä esittämisen takia on pakko mainita etenkin Fjällrävenin melko suuri näkyvyys, mikä vähän Ylen tv-tuotantopuolesta tietävälle tuli yllätyksenä. Olen nimittäin nähnyt läheltä myös tuotantoja, joissa kettumerkit on jouduttu teippaamaan piiloon. Katsojallehan tämä ei ehkä niin pistä silmään, kuin kaupallisia yhteistöitä tekevälle bloggaajalle, ja hyvä niin :)

Mulla tulee katsottua televisiota ja leffoja tosi vähän muutenkin ja varsinkin kesällä niiden katselu jää lähes nollaan. Tässä on kuitenkin sarja, jota tosiaan odotan jo nyt innolla ja katson varmasti useamman jakson moneen otteeseen. Joten kiitos jo etukäteen Metsien kätkemästä!

kuva: Yle.fi

4 kommenttia

 1. Ah, näyttää ihanalta ohjelmalta! Toivottavasti sitä pystyy katsomaan täältä Ruotsistakin :) Minäkin tykkään olla luonnossa, siellä olo rauhoittuu stressistä.

  VastaaPoista
 2. Pystyy katsomaan myös Ruotsissa. Katsottavissa kaikkialla maailmassa ja rajoittamattoman ajan.

  VastaaPoista
 3. Moikka Elsa ja kiitos jutustasi ja palautteesta! Ihana kuulla että tykkäsit! Mun pipot on tosiaan virkannut siskoni Riikka, joka on oikein käsityöihminen – toisin kuin minä. Kerroin Riksulle aina tyylin mitä haen (esim. ekassa jaksossa halusin Tuutikki-pipon) ja sisko väkersi sitten mulle sellaisen :) Tukena puvustuksessa oli myös mieheni, joka – toisin kuin minä – tykkää shoppailla mulle muutenkin vaatteita. Samaan tapaan briifasin hänelle tyylin, ja sitten mies kierteli kirppiksillä, kaupoilla ja mun vaatekaapissa penkoen sopivaa päällepantavaa. Fjellun vaatteet kuuluu Antin perustyyliin eli pukeutuu aina juurikin noin retkilleen ja itselleni reppu kuuluu perusretkivarustukseen, muita ko. merkin vaatteita mulle ei ookaan vaan paljon on tosiaan itse tehtyä, perittyä ja kirppareilta koluttua. Ihanaa kesää, toivottavasti pääset metsien kätköihin myös itse! <3

  VastaaPoista
 4. Todella rasittavasti leikattu ja kuvattu sarja; tämä 60-200 fps- muoti on rantautunut Suomeen parin vuoden viiveellä, onneksi on maailmalla jo poistumassa. Pistäkää se LUMIX hyllyyn ja kuvatkaa ihan oikeilla vehkeillä ja oikella frame-nopeuksilla. Lisäksi tämä vintage- sävytys (kopioitu brittien Detectorists sarjasta) on hanurista. Hyvä ja kiinnostava sisältö kärsii huonosta kuvauksesta, leikkaamisesta ja editoinnista. Ainekset paljon parempaa, toivottavasti tulee toinen tuotantokausi eri mausteilla...

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images