Luonnolliset unen apuvälineet

Uni on ainakin itselleni asia, jota arvostan korkealle. Huonoilla unilla päivistä ei tule mitään. En oikeastaan kärsi uniongelmista, luo...


Uni on ainakin itselleni asia, jota arvostan korkealle. Huonoilla unilla päivistä ei tule mitään. En oikeastaan kärsi uniongelmista, luonnollinen vuorokausirytmini on vain hyvin yöpainotteinen ja valvoisin mielelläni vaikka läpi yön. Yritän kuitenkin saada vähintään 7 tunnin yöunet ja iltaisin nukkumaanmenoajan lähestyessä olo on liian virkeä. Vaikka en joisi kofeiinipitoisia juomia illalla, olo on aktiivinen ja nukkumaan meneminen tuntuu tylsälle. Etenkin näin viikonlopun jälkeen unta saa usein odottaa, koska perjantaina ja lauantaina on tullut valvottua ja näiden jälkeisinä aamuina nukuttua pitkään. 

Kaamoksen mummo valitteli tänään kyläillessään ihan samoja juttuja, uni tulee myöhään ja aamulla väsyttää. Niin kauan kun Suomessa ei vietetä yleisesti siestaa, on päivä useimmiten pakko jaksaa päiväunitta ja illalla malttaa nukkua, vaikka kuinka olisi kiinnostava kirja kesken tai muuta mielessä.

Olen viimeisimpien vuosien aikana antanut luonnolliselle rytmilleni valtaa, mutta yritän silti huijata rytmiäni erilaisilla tempuilla. Hyvä tyyny, pehmeä untuvapeitto ja kofeiinin vähentäminen on tottakai ne tärkeimmät jutut. Niiden jälkeen itselleni toimivimmat unen nopeuttajat ovat melatoniini ja aromaterapia. 

Melatoniini on kehon oma "pimeähormoni", jota saa myös monenlaisina unensaantia edistävinä valmisteina. Itselläni käytössä on apteekista ostetut melatoniinitabletit sekä uudet tuttavuudet, melatoniiniliuskat. En käytä melatoniinia säännöllisesti, vaan kuuriluontoisesti silloin kun vuorokausirytmiä täytyy muuttaa ja joskus kesäisin, kun valo estää unentuloa. Säännöllisesti käytettynä melatoniinivalmisteet saattavat menettää tehonsa, mutta epäsäännöllisesti käytettynä melatoniini on omalle unelleni huippujuttu. Annostuksena mulla on usein joko kaksi 1mg tablettia tai yksi nopeasti vaikuttava 1mg melatooniliuska. Liuskojen hyvä puoli on niiden nopeampi vaikutusaika, huono puoli huomattavasti kalliimpi hinta.

Sain hetki sitten vinkin, että mikäli melatoniini ei tunnu auttavan, sen vaikutusta voi lisätä yrttitipoilla, joista esimerkkinä kuvassa Esi Yön yrtit-tehotipat. Yrteillä unen tulon edistäminen on vanhan kansan kikka ja monille varmasti tuttua esimerkiksi kamomillateen kautta. Itselleni kamomillateellä tai muilla yrteillä ei ole ollut suurta vaikutusta, joten pakkasin blogin kautta saadut Yön yrtit Papu-mummon mukaan. Jään siis itsekin innolla odottamaan onko yrttitipoilla vaikutusta unentuloon (kerron kyllä jos on)

Se minkä olen huomannut itselleni toimivaksi jo kymmeniä vuosia sitten on aromaterapia. Myös Kaamoksen nukuttamisessa käytin jo vauva-aikana apuna mm. Frantsilan Laineen liplatus-nimistä tuoksuöljyä. Nyt käytössämme on kaksi laventelista öljyä. Niin ikään Hämeenkyröläisen Frantsilan yrttitilan tuote, Calm Iltaöljy, on näppärä aromaterapeuttinen roll-on, jota pyöräytetään ranteisiin iltaisin. Roll-on ei ole niin voimakas kuin tuoksuöljy ja ei siksi ärsytä ihoa. Iltaöljyn lisäksi rentouttavaa ja rauhoittavaa laventelia löytyy myös Weledan vartaloöljystä, jota käytän ihan minimaalisen pienen määrän Sophie la Girafe Baby vauvaöljyyn sekoitettuna myös lapsen hieromiseen iltaisin. Syy laventelin käyttöön on tottakai eteerisen laventeliöljyn rentouttava vaikutus, mutta myös tuoksu on kummankin mielestä hyvä. Olen myös huomannut lapsen kautta "Pavlovin koira" efektin ja vauvasta asti tuttu laventelintuoksu on meillä se yön alkamisen merkki, rutiini joka on helppo ottaa mukaan myös matkalle (varsinkin roll-on muodossa).

Eteerisissä öljyissä on useita rauhoittavia vaihtoehtoja ja joskus olisikin kiva uppoutua niihin taas syvällisemmin. Teininä luin paljon aromaterapiasta ja käytin öljyjä aamuin illoin, mutta jossain vaiheessa niiden käyttö jäi vain iltoihin. Olen kuitenkin huomannut vuosia jatkuneen tottumuksen, jossa aamulla suihkussa käydessäni pesen itseäni piristäviä eteerisiä öljyjä sisältävällä saippualla ja illalla tulee luonnollisesti valittua niitä rauhoittavampia tuoksuja. Parina kesänä olenkin roudannut Berliinistä erityisesti eteerisiä öljyjä sisältäviä suihkutuotteita, sitrusta aamuihin ja ruusua ja laventelia iltoihin. Aromaterapeuttisten vaikutusten lisäksi eteeriset öljyt vain tuoksuvat ihan mahtaville.

osa tuotteista saatu/ osa linkeistä affiliate-linkkejä

0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images