Joulun kiinnostavimmat elämänkertasarjat tv:ssä

En sitten malttanutkaan pysyä kuin päivän poissa blogista. Ja oikeastaan tämä joulupäivän kirjoitus onkin melko merkittävä ihan siksi, ...


En sitten malttanutkaan pysyä kuin päivän poissa blogista. Ja oikeastaan tämä joulupäivän kirjoitus onkin melko merkittävä ihan siksi, että joulupäivänä on blogillani vuosipäivä, tänään Oi mutsi mutsi täyttää siis viisi vuotta. Mutta tänäkään vuonna en ole keksinyt mitään superia, mutta ajattelin muistaa teitä muutamalla omasta mielestäni hyvällä sarjavinkillä, jotka löytyvät Yle Areenasta.

Aaton vastaisena yönä kinkun kypsymistä odotellessani löysin ruotsalaisen satukirjailija Astrid Lindgrenin elämänkertasarjan, josta kaksi ensimmäistä jaksoa löytyy nyt Areenasta, kolmas osa tulee YLE femillä sunnuntaina 27.12. klo 20.00. Elämänkerta on todella koskettava ja kertoo Astridin elämän käännekohdista, kuten aviottoman lapsen saamisesta 19-vuotiaana sekä elämästä ensimmäisen ja toisen maailman sodan aikana. Astrid Lindgrenin tarina on hyvä lähtölaukaus vuodelle 2016, jolloin WSOY:lta ilmestyy myös Astrid Lindgrenin uusi elämänkerta Tämä päivä, Yksi elämä. Kirjan ilmestymisajankohta on n. helmi-maaliskuussa 2016 ja on ainakin itselleni pakkohankinta. Ennen sitä suosittelen tv-sarjan katsomista, varsinkin kun näin joulun aikaan kun on (toivottavasti) hyvin aikaa.

Toinen sarjasuositus löytyy niin ikään YLE Areenasta. Punainen kolmio kertoo ehkäpä Suomen tunnetuimman kommunistin, Hertta Kuusisen tarinan sekä hänen poliittisen uransa että rakkauselämänsä kautta. Sarja on mielenkiintoinen ihan siksikin, ettei Suomessa tehdä nykyään paljon elämänkertoja televisoon ja historiallinen elämänkertadraama on harvinaista herkkua. Hertta Kuusinen on Lindgrenin tapaan ajankohtainen henkilö myös kirjapuolelta ja omalta yöpöydältäni löytyykin Heidi Köngäksen Hertta, jota on kehuttu tv-sarjaakin paremmaksi kuvaukseksi Kuusisen elämästä. Itse en ole vielä kirjaa avannut, mutta aion kyllä ennen uutta vuotta lukea sen. Heidi Köngäs on kirjan kirjoittamisen lisäksi ohjannut Punaisen kolmion. 

Jos historia kiinnostaa, suosittelen loppuun dokumenttia Punaisesta kolmiosta tutun Hertta Kuusisen kommunistiystävä Martta Koskisen traagisesta elämästä, joka päättyi Suomen valtion viimeiseen naisteloitukseen. Toisinkuin Hertan tarina, Martta Kuusisesta tehty Ompelija-dokumentti ei ole sävyltään romanttinen, vaan kertoo tarinan naisesta, joka teki kuten koki ideologisesti parhaaksi ja kärsi sen takia kovan vankilareissujen täyteisen elämän. Kiinnostava dokumentti ainakin niille, joita kansalaisten tarkkailu Suomen salaisen poliisin toimesta 1920- ja 30-luvuilla kiinnostaa. 

Näistä elämänkerroista ei välttämättä saa kevyttä joulufiilistä, mutta naisdokumentit ovat kiinnostavia ajankuvia ja nyt kun näitä löytyy peräti kolme samaan aikaan, kannattaa katsoa ainakin yksi!

kuva: Punainen kolmio sarjan pressikuvista

1 kommenttia

  1. Kiva kuulla että joku muukin on innostunut näistä 1900-luvun alun naisista. Suomen historiassa on ollut melko mielenkiintoisia käänteitä ja ihmiskohtaloita. Aatteisiin en ota kantaa, mutta melko moderneja ja itsenäisiä nämä naiset ovat olleet. Muuten Hella Wuolijoen elämäkerran Häivähdys punaista (2006), joka on kirjoittanut tyttärenpoika Erkki Tuomioja olen myös ajatellut lukea osana tätä aikakauden naiskuvaa.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images