Kymmenen vinkkiä kaamosmasennuksen selättämiseen

En ymmärrä miten tämä pimeä voikin ottaa näin kovaa voimille. Mulle käy nykyään joka talvi niin, että olen virkeä ja pirteä, kunnes voimat l...


En ymmärrä miten tämä pimeä voikin ottaa näin kovaa voimille. Mulle käy nykyään joka talvi niin, että olen virkeä ja pirteä, kunnes voimat loppuvat kuin seinään. Tekisi mieli vain kaivautua peiton alle ja odottaa kevään ensimmäisiä valonpilkahduksia siellä. Väsyn lisäksi tuntuu, ettei aivotkaan käy oikealla taajuudella ja kiinnostus ihan kaikkeen laskee. Tämä viikko on ollut juuri se käänteentekevä viikko, jolloin voimat ovat todellakin olleet pois ja jokavuotiset apukeinot otettu nyt käyttöön.


Itse olen havainnut valon vähenemisen vaikutukset kehossa vasta kolmekymppisenä kunnolla, mutta onneksi olen ehtinyt laatia melko toimivan taistelusuunnitelman muutamassa vuodessa. Näillä eväillä ainakin itse saan virtaa, kun huomaan sitä tarvitsevani.




  1. Kirkasvalolamppu, joka on päällä muulloinkin kuin aamulla. Tämä on ehdottomasti se tärkein juttu pimeinä päivinä.

  2. Monivitamiinit ja ekstrana ylimääräiset D-vitamiinit

  3. Kasvispainotteinen ruokavalio, laiskoina päivinä vaikka valmista punajuurisosetta keitoksi ja mandariinia jälkiruuaksi

  4. Marja- ja superfoodjauheet, sillä en vain jaksa aamulla tehdä smoothieta pimeällä. Viherjauheista suosittelen Voimaruoka 25 annospusseja, jotka on oikeasti hyvän makuisia. Marjoista keittiön pöydältämme löytyy esimerkiksi Berryfectiä tai Biokiaa isoissa pakkauksissa, jotta muistan lisätä niitä jogurttiin, puuroon, piimään...

  5. Musiikin kuuntelu 

  6. Meikkaaminen, jolla on psykologinen vaikutus jaksamiseen. Hyvässä meikissä ei viitsi mennä päiväunille ja näin ollen kahden tunnin päiväunien mahdollisuus pienenee...

  7. Liikunta Pakotan itseni päivittäin 15 minuutin kävelyille, hyvällä tuurilla ne pitenevät, mutteivät kyllä läheskään aina.

  8. Säännöllinen unirytmi. Itselläni virkein aika on aina illalla ja alkuyöstä, joten hain tällä viikolla apteekista ensimmäistä kertaa melatoniinia nukahtaakseni entistä aikaisemmin. Tuntuu toimivan.

  9. Kofeiinin vähentäminen illalla. Kesällä voin juoda kahvia vaikka ennen nukahtamista, talvella on pakko vaihtaa vähäkofeiiniseen teehen.

  10. Tietokoneella / kännykällä roikkumisen vähentäminen. Hankalaa, mutta oikeasti ihan pakollista. Netin selailun sijaan yritän lukea enemmän ja haalautua vaikka leffaan.


Onko listastani unohtunut jokin hyväksi koettu keino pysyä helmikuuhun saakka päivisin hereillä ilman tulitikkuja silmissä? Kerro se!


Seuraa blogiani Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinin kautta.

9 kommenttia

  1. Miulla toimii myös fiilistely. Pimenevät illat ja synkeät päivät ei oo ollenkaan niin paha jos saa sitten luvan kanssa fiilistellä syksy- ja talvijuttuja, neuloa sohvannurkassa, juoda saavillisia teetä, polttaa kynttilöitä ja lukea uudestaan ne lempikirjat. :)

    VastaaPoista
  2. Outoa sanoa, mutta en ole fiilistelijätyyppiä. Mulla on kyllä nytkin kynttilät palamassa, mutta en osaa ottaa sellaista kotoilumoodia päälle, että nautinpa nyt tästä pimeästä. En nauti, mulla on kylmä ja väsy ja en jaksaisi edes laittaa silmukoita puikolle :(

    VastaaPoista
  3. Mulla vähän sama juttu. Ja nyt taitaa olla se heti, kun flunssasta on toivuttu ja pimeys vie energiat. Huaaah. Koko ajan sellainen tahmeajähmeä fiilis. Monta kertaa viikossa päivällä alkaa paleltaa niin kovin, että menen kahden peiton alle vaatteet päällä päikkäreille ja silti olen ihan jäässä.
    Tosin nyt istun koneella ilman sukkia topissa ja olopöksyissä naputtelemassa koulutehtäviä, satunnaiset virkeyshetket tulee iltaisin ja excel sujuu loistavasti. :D
    Tarttis varmaan kokeilla taas ruusunjuurta.. Viime vuonna se taisi auttaa hiukan.
    Ja mulla leipominen auttaa masikseen! Bataattikakkua oli kiva tehdä, tosin nyt äklöttää. :P

    VastaaPoista
  4. Mä inhoan nykyään leipomista. Ainoo mitä teen on pannari, tänään paistoin lättyjä.

    Mutta tuo ruusujuuri alkoi kiinnostumaan! Kerroppa miksi se vaikuttaa väsyyn? Maistoin yhtä ruusujuurivalmistetta i love me messuilla ja ei ollut pöllömpää :)

    VastaaPoista
  5. Kappas vaan kun mullakin iski marraskuu juuri tällä viikolla! Olikin ihan kiva pitää ex-tempore pikkujoulut, riisipuuroa (en muutakaan jaksanut tehdä päivälliseksi), pipareita ja kynttilänvaloa. Kuopus 8v innostui kaivamaan tonttuhatunkin ja oli niin innossaan (noin minimaalisella panostuksella) että se oli kyllä sen arvoista!

    Ulkoilu auttaisi kyllä, mutta kun on niin kamala ilma niin iten voisin haluta mennä ulos? :-o Onneksi suvussa lkaa nyt juhlaputki ja synttäreitä riittää melkein joka viikolle jouluun asti (yhdet olisi itsekin järkättävä) niin sekin on kyllä ihan kivaa!

    VastaaPoista
  6. Mä sain itteni eilen ulos vasta illalla, käytiin testailemassa taskulampun kanssa heijastimia eli tikusta asiaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin hassua, kun kaikki on ihan tuttuja juttuja, mutta ei vaan jotenkin saa aikaseksi!
      No okei, superfoodeja en käytä, mutta tehdään rahkoja kesän marjoista. Eikä kirkasvalolamppua uskalleta enää käyttää, kun se kuumenee epäilyttävän paljon. Mutta liikuntaa tulee pakostakin kun omistaa kaksi koiraa. Minä ulkoilen jopa enemmän kuin meidän 6- ja 9- vuotiaat lapset! Jotenkin kyllä aika hälyttävää...

      Poista
    2. Hälyyttävää, mutta tosi hyvä sulle! Mä kirjoitin tän listan vähän siksikin, et mulla on jatkossa checklist kun tää väsy taas alkaa. Noi superfoodit ei oo mullakaan niin isossa roolissa, mutta suomalaiset marjat on! (Ja nehän vasta superfoodia onkin!)

      Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images