Heijastinliivi lapselle sekä ohjeet kunnollisen heijastimen hankintaan

Nyt tuleekin vähän tavanomaista informatiivisepi paketti heijastimen käytöstä. Huolestuin tänä syksynä todella, kun huomasin ettei Kaamoksen...

heijastinliivi kaamos 2


Nyt tuleekin vähän tavanomaista informatiivisepi paketti heijastimen käytöstä. Huolestuin tänä syksynä todella, kun huomasin ettei Kaamoksen talvivaatteissa ole kuin pieniä ohuita heijastinnauhoja ja peukalonpään kokoisia ommeltuja heijastimerkkejä. Koska meillä ei ole autoa ja liikumme paljon jalkaisin, alkoi mustiin housuihin ja ruskeaan takkiin pukeutuvan pikkupojan puolesta pelottamaan, sillä vaikka Kaamos ei ole karkailevaa sorttia, eihän sitä koskaan tiedä milloin on ensimmäinen kerta, kun muksu ottaa jalat alleen ja juoksee ajotielle.


Hankin syksyllä muutaman heijastimen vaatteisiin, mutta eihän ne kauaa pysyneet takissa kiinni. Lopulta päätin hankkia iltalenkeille ja pimeän aikaan heijastinliivin, sillä kuten yläkuvasta näette, ei noista pienistä heijastimista ole vaatteessa mitään iloa, turvallisuudesta puhumattakaan. Se, mikä ero heijastinliivin ja talvivaatteen omien heijastimien näkyvyydellä selvisi kunnolla vasta testatessa heijastimia pimeässä metsässä. Vaatteen omia heijastimia tuskin huomasi, perinteiset riippuheijastimet olivat helposti näkyviä taskulampuulla valottaessa, mutta heijastinliivin leveät monen sentin paksuiset raidat päihittivät kummatkin kirkkaasti. Eikä tässä puhuta isosta sijoituksesta, liivi maksoi alle neljä euroa.


heijastinliivi 3


Liiviin tyytyväisenä päätin ottaa vähän enemmän selvää heijastimista ja niin uskomattomalta kuin seuraava asia kuulostaakin, kaupoissa myydään hyvin ja toimivien heijastimien lisäksi myös heijastamattomia heijastimia ja heijastimelta näyttäviä leluja. Pelkkä CE-merkintä ei riitä takaamaan heijastimen laatua, sillä se voi viitata myös leludirektiiviin.


Liikenneturvan mukaan kunnollisen heijastimen myyntipakkauksesta löytyvät ainakin seuraavat tiedot:

 • CE-merkintä

 • EN 13356

 • tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot (esim.Työterveyslaitos)

 • käyttöohjeet.


Heijastinliiveissä on käytössä kahta merkintää. EN 1150 on standardi ei-ammattikäyttöön tarkoitetuissa liiveissä. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa liiveissä standardimerkintä on EN ISO 20471 (entinen EN 471).  Heijastinliiveissä on käytössä kahta merkintää. EN 1150 on standardi ei-ammattikäyttöön tarkoitetuissa liiveissä. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa liiveissä standardimerkintä on EN ISO 20471 (entinen EN 471).


(lähde: liikenneturva.fi)


Myös heijastimen kiinnitykseen löytyi omat ohjeistuksensa. Tavallinen riippuheijastin tulisi kiinnittää vapaasti roikkuvaksi, noin polven korkeudelle ja kummallekin puolelle omansa. Tässä on mulla itselläni parantamisen varaa, sillä tähän päivään saakka takissani roikkui usemman kerran pesukoneeseen joutunut, hieman rikkonainen pehmoheijastin. Tänään kuitenkin hain Aarikalta uuden heijastimen, mutta vain toiselle puolelle takkia. Pitää kyllä hankkia toiselle puolelle myös omansa, sillä omissa ulkoiluvaatteissani ei ole ollenkaan valmiita heijastimia.


Miksiköhän muuten vaatevalmistajat, jotka muuten panostavat hyvään laatuun ja käytettävyyteen, kitsastelevat heijastimien kanssa? Vai onko kyse siitä, ettei heijastimia koeta tyylikkäiksi ja ne jätetään siksi pois. Oli miten oli, joka vuosi heijastimen puuttuminen maksaa ihmishenkiä eikä turvallisuudella leikkiminen ole kovinkaan tyylikästä. Siksi toivon, että myös vaatevalmistajat ottaisivat kopin toiveestani valmistaa vaatteita entistä isommin heijastimin.


Tässäpä vielä kuva heijastimilla ja mudalla tuunatusta lapsesta, hyvin näkyy!


heijastinliivi kaamos 4


heijastimen_paikka


Seuraa blogiani Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinin kautta.

12 kommenttia

 1. Todellakin tärkeä asia! Meillä on eskarilaisella käytössä samanlainen liivi, varsinkin aamuisin kun täällä maalla -ilman katuvaloja- mennään odottelemaan koulubussia. Muutenkin käytetään, kun liikutaan tiellä ja silloin on itsellänikin käytössä liivi. Ihan valoisallakin tärkeä, kun on pieni tie jossa vähän jalankulkijoita ja kuljemme siis ihan tien reunaa ilman jalkakäytävää. Käytettiin kyllä liiviä jo silloin, kun asuttiin keskustassa ja kuljettiin pimeällä. Myynnissä on myös sellaista itseliimautuvaa heijastinkangasta josta voi leikata vaatteisiin haluamiaan kuvioita. On hyvä lisä vaatteisiin joissa on vähän omia heijastimia. Tällä olen myös muutaman kerran pikaisesti paikannut jonkin pienen vaatteeseen tulleen vekin. =)

  VastaaPoista
 2. Ajattelin hankkia itsellenikin tuon liivin iltalenkeille.

  Mutta hei, miten toi heijastintarra, mistä saa ja jääkö vaatteeseen liimajäljet jos irrottaa? Mä kierrätän kaikki Kaamoksen vaatteet, joten mietin myyntiä tässä. Että saakohan sen tarran hyvin pois?

  VastaaPoista
 3. Itse oon ostanut sitä ihan kangas/käsityöliikkeestä. Luulisin ettei ihmeemmin jää jälkeä mutta kannattaa ensin kokeilla johonkin huomaamattomaan paikkaan. Mutta on tosiaan kätevä laittaa, kun ei tarvitse ommella, se kun on valmiiseen vaatteeseen hiukan hankalaa.

  VastaaPoista
 4. Meillä on kans pojalla huomioliivi. Meidän pihassa ajaa aika paljon autoja ja nyt kun on tuo vauvakin niin en kertakaikkiaan pysy aina perässä kun lapsi säntäilee ulkona leikkipaikalta toiseen. Neonkeltainen on hyvä siinäkin että itse vähän hahmottaa minne se lapsi meni kun idioottina olen ostanut niin tummat vaatteet että eihän sitä pimeässä näe, naapurinpojan vaaleanvihreä haalari erottuu ihmissilmällä paljon kauempaa. Jäbän välikausihaalarissa on kyllä tosi hyvät heijastimet ihan itsessäänkin (koska en ostanut Reimaa), toppahaalaria en ole vielä tsekannut kun vasta eilen otettiin käyttöön. Ehdottomasti niissä saisi olla jo valmiiksi paljon heijastimia.

  VastaaPoista
 5. Vaikka muuten tykkään Reimasta ihan hulluna, niin heidän miinukseksi kyllä lasketaan heijastimien pienet koot. Kyllä niitä nimittäin löytyy, mutta ei nuo pienet postimerkin kokoiset yksityiskohdat näy tarpeeksi kauas. Esim Molon haalareissa on muistaakseni tosi isot ne tähtiheijastimet, harmi vain ettei Molo muuten nappaa (ainakin kangas on jotenkin jäykempää ja hankalampaa päällä)

  VastaaPoista
 6. Ei jää jälkiä heijastintarrasta :) Testasin viime jouluna, kun tajusin että eipä se musta toppatakki tosiaan näy, eikä se auta, että koirat loistaa kuin joulukuuset kun ihminen on musta ja täysin ilman heijastimia.
  Huono puoli on siinä, että heijastintarrat täytyy muistaa tarkastaa ja uusia säännöllisesti, koska ainakin mun takista tuppas irtoilemaan.

  Enkä muuten käsitä mikä siinä on, kun lasten vaatteisiin ei voi laittaa valmiita heijastimia! Mun lapsipuolet 6- ja 9-vee ei omista kuin yhdet hupuissa roikkuvat heijastimet, ja vähän (tai no, oikeestaan ihan hirveesti) hirvittää päästää niitä esim. kouluun ja eskariin aamulla kun ne näkyy metrin päässä auton valoista ja paljonpa se auttaa. Enkä jaksa uskoa, että ne muistaa joka aamu vetää jotakin liiviä päälle... Taidan ostaa sekä heijastinsprayta reppuja varten, että heijastintarraa jolla kuorrutan molempien ulkovaatteet. Ihme homma, ettei lasten äitikään tunnu välittävän tuon enempää heijastimista, nehän on sen lapset!

  VastaaPoista
 7. Onneksi voit aina reklamoida asiasta lapsien isälle, koska ne on myös sen lapset :D

  Kiitti tiedosta, taidan hakea tuota tarraa!

  VastaaPoista
 8. Hyvä kun nostit esille! :) Todella tärkeä asia. Heijastimet ja/tai heijastinliivit on halpa henkivakuutus. :) Ihan ehdoton pimeässä pohjolassa.

  VastaaPoista
 9. Miehen kanssa autoillessa ollaan monesti nyt syksyn aikana puhuttu heijastimista,niitä ei vain näytä olevan.Aamut on hämäriä,alkuillat pimeitä,vettä sataa,millä ihmeellä näät sen pienen taikka ison kulkijan liikenteessä.Et mitenkään,valitettavasti. :( Suomessakin taitaa kohtuullisen paljon sattua onnettomuuksia näin pimeällä,kulkijalta puuttuu heijastimet,fillarista puuttuu,kaikkialta puuttuu,kun vahinko sattuu niin vika on autoilijan.Kohtuutonta jos ajat kuinka varovaisesti muttei mustiin pukeutuvaa nää vaikka olisi katuvalot.Hienoa kun otit asian esille ja Kaamokseen potkulautaankin kannattaa laittaa heijastimia kaikkiin mahdollisiin suuntiin,näkyy ainakin liikenteessä. :)

  VastaaPoista
 10. Kyllä minä sillekin asiasta reklamoin, mutta ei tunnu olevan kiinnostusta silläkään. Prismassa oli jotakin isoa neliötä, joka vaan liimataan vaatteeseen, ja nauhaa.
  Clasulla oli heijastinteippiä, joka ei kyllä sitten pysy tekstiileissä, vaan kovissa pinnoissa enemmän. Iskin sitä runsain mitoin koirien flekseihin :D

  VastaaPoista
 11. Tuota tarraa voisin hankkia kyllä lapsen potkulautaan, se ois hyvä siihen :)

  VastaaPoista
 12. Mä löysin ihania tarraheijastimia http://kuvaamataito.fi/loistava-kauppa/. Pysyy tosi hyvin vaatteissa ja niitä voi siirrelläkin kätevästi. Lapsi tykkäsi kun sai itse leikata niitä korteista irti ;)

  -Kaisa

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images