KESTÄVÄMPÄÄ ARKEA MEILLE KAIKILLE!

Hassua miten joskus arjen epäkohdista suunsa avatessaan alkaa ratkaisuja tippumaan kuin taivaalta. Kirjoitin aiemmin syksyllä postauksen it...

Hassua miten joskus arjen epäkohdista suunsa avatessaan alkaa ratkaisuja tippumaan kuin taivaalta. Kirjoitin aiemmin syksyllä postauksen itseäni nolottavasta ongelmasta, ruuan haaskaamisesta. Tuntui - ja tuntuu edelleen - hankalalta ostaa ruokaa juuri oikea määrä ja käyttää kaikki ostetut raaka-aineet loppuun. Kaapeista ei tunnu löytyvän mitään ja jos löytyykin, se on vanhentunutta. Tiskivuori kasvaa, vanhat ruuat unohtuu kattilaan yön yli ja muutenkin taloudenhoito on meillä ihan retuperällä säännöllisin väliajoin. Ja ainakin nyt on ollut jo pitkään se väliaika, milloin homma ei vaan luista toivotulla tavalla.


_5D35084_Photo_PasiSalminen_com _5D35260_Photo_PasiSalminen_com


Viime perjantaina pääsin ihan ensimmäisten joukossa tutustumaan Vantaan IKEAN uuteen ekologisempaan elämään ohjaavaan Kestävämpi Arki Kotonasi-näyttelyyn. Olin kuullut näyttelytilasta vähän jo etukäteen, mutta erilaiset arkea helpottavat ratkaisut livenä nähtynä saivat lampun syttymään pään päällä. Se olen toki minä itse, jolla on ongelmia kodinhoidon kanssa, mutta myös pienet arkea helpottavat ratkaisut voivat tehdä kodinhoidosta sekä helpompaa että bonuksena ekologisempaa.


Täysien, puolitäysien ja tyhjien kuiva-ainepakettien sijaan mulla voisi olla kaikki kuiva-aineet läpinäkyvissä tiiviissä purkeissa, jotta yhdellä silmäyksellä näkisi mitä on ja mitä ei. Muovikippoja pitäisi olla eri kokoisia, jotta ruuan jämät voi helposti säilyttää seuraavaan syöntikertaan. Ja tiskipöydän katastrofin selättämisen avaintekijä voisi olla elämäni ensimmäisen (!!) tiskikoneen ostaminen. Tiskikoneen, joka säästää vettä verrattuna käsin tiskaamiseen ja jonka energian kulutus on pieni. Sen lisäksi jos hankkisin ledejä hehkulamppujen tilalle, ne kestäisivät noin 20 vuotta/ lamppu eikä lamppuja tarvitsisi siis olla jemmassa kaapissa yhtään ylimääräistä enää ikinä. Myös sähkön kulutus pienenisi ledien kera ja ehkä sen säästettävän energian voisi käyttää tiskimasiinan pyörittämiseen?


_5D35148_Photo_PasiSalminen_com_5D35144_Photo_PasiSalminen_com_5D35247_Photo_PasiSalminen_com


Kuten tiedätte, pienistä virroista kasvaa iso puro ja vähintään siinä vaiheessa kun suunnittelee oman asunnon ostoa, kannattaa ehdottomasti miettiä miten elämäntapa vaikuttaa ympäristöön nyt ja miten se näkyy 10 vuoden päästä. Voisiko ympäristön kuormaa pienentää helposti omassa asunnossa? Mutta myös me vuokralla asujat voimme vaikuttaa paljon siihen miten hyvin kierrätämme jätteemme, käytämme energiaa ja vettä. Emme ehkä voi vaihtaa kaappeja kierrätykseen paremmin toimiviksi, mutta aina voi keksiä jotain muuta. Jotain joka sopii omaan kotiin. Ja siihen IKEA Vantaan Kestävämpi Arki Kotonasi näyttely on omiaan tuomaan inspiraatiota.


Löysin itselleni ainakin kymmenen potentiaalista ideaa, ihan niistä ruoansäilytysratkaisuista isompiin investointeihin kuten tiskikoneeseen. En edes tiennyt, että astianpesukone on energiatehokkain ja hygieenisin tapa pestä astiat - ja kuluttaa vähemmän vettä kuin käsin tiskaaminen.  IKEAN kodinkoneiden ostoapukirjasta tutkaillessa huomasin, että ENASTÅENDE- astianpesukoneen eko-ohjelma käyttää vettä vain 10 litraa/ pesu, kun taas me käsin tiskaajat voimme lotrata vettä jopa 90% enemmän vettä jokaisella tiskauskerralla. Melkoinen ero vuositasolla! Yhden naisen ja yhden lapsen taloudessa roskien ja etenkin isojen pahvikasojen roudaaminen kierrätyspisteelle on usein haastavaa. Tarvitsen ehdottomasti useamman jätti-ison DIMPA-säilytyspussukan painavien pahvikasojen roudaamiseen ja jotain hyvännäköisiä säilytyskasseja (kenties näitä?) muovipulloille ja sanomalehdille. Ledilamppuihin siirtymisen aloitin heti ja aion jatkaa lamppu lampulta, kun nuo vanhat lamput palavat loppuun.


_5D35207_Photo_PasiSalminen_com_5D35101_Photo_PasiSalminen_com_5D35220_Photo_PasiSalminen_com _5D35203_Photo_PasiSalminen_com _5D35204_Photo_PasiSalminen_com


Haluaisin sanoa, että kierrättäminen lähtee minulla selkärangasta mutta ei se niin kyllä ole. Me kyllä kierrätetään, mutta käytännöllisyys ja kierrättämisen ilo eivät kuvaile tapaamme ollenkaan. Pahvit kasaantuvat eteisen nurkkaan, patterit odottavat kaapissa sitä päivää, että oppivat kävelemään itse keräyspisteelle ja se ruuan haaskausongelma on edelleen yksi projekteista missä olen kyllä petrannut, mutta en ratkaissut ongelmaa kokonaan.


IKEA Vantaan ekologiseen elämään kannustavassa näyttelyssä imin kuitenkin vaikutteita ja ideoita itseeni selvitäkseni haasteesta, jonka IKEA heitti minulle: Tee kodistasi himpun verran ekologisempi tinkimättä tyylistä. Se pieni askel ekologisempaan suuntaan on vielä mietinnässä, mutta palataan asiaan kun saan ajatukseni selväksi ja tiedän missä meillä olisi kotona eniten muutoksen tarvetta. Lamput tosiaan on jo nyt vaihdon alaisena, mutta jotain muuta....


Onko teillä tehty viime aikoina ratkaisuja kestävämmän arjen eteen? Entäpä millaisesta muutoksesta haaveilet kodissasi, jos rajataan aihe täysin tähän ekologisuusteemaan?


kuvat: Pasi Salminen


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

13 kommenttia

  1. Hyviä huomioita! Kävin vilkaisemassa linkattua Ikean kodinkone-esitettä ja kaikki astianpesukoneet ovat kyllä melkoisia energiasyöppöjä. Paras energiatehokkuusluokkahan on tällä hetkellä A+++ ja kaikki Ikean koneet ovat vasta kolmanneksi tai neljänneksi parasta luokkaa.

    VastaaPoista
  2. Oho - en tiennytkään tota led-valojen kestoa - 20 vuotta. Melkoista. Onhan niiden hinnat kalliimpia, mutta toisaalta toi 20 vuotta kesto on uskomattoman hyvä.

    VastaaPoista
  3. Meillä on myös kaikki lamput vaihdettu jo ledeihin, kierrätetään pahvit, paperit sekä ongelma- ja sekajäte (biojätteessä petraamista!). Ruokaa ei kovin paljon pilaannu ja pakastin on oiva kaveri tietysti tähteiden säilömisessä (ja koira hoitaa joissain tapauksissa myös osansa).

    Ehdottomasti kaipaisin kuitenkin apuja juuri niissä pienissä kikoissa, kuten roskisten organisoinnissa, tietysti tyylistä tinkimättä! :)

    VastaaPoista
  4. Sen jälkeen, kun muutettiin omakotitaloon, niin myönnän - meillä ollaan menty taaksepäin useampi askel kierrättämisessä, valitettavasti. Ja suuri syy lienee se, että enää ei ole omassa pihapiirissä kaikkia kierrätyslaatioita. Onneksi takka on mahdollistanut sen, että osa paperi- ja kartonkijätteestä poltetaan. Mutta biojäte on hankalampi juttu omakotitalossa. Tästä postauksesta tuli mieleen, että on aika skarpata tämän asian kanssa!

    VastaaPoista
  5. Hyvä huomio :) En itse ole yhtään perillä energialuokista, koska en käytä tiskikonetta. Tosin pesukoneessa lienee sama systeemi - mikäköhän meidän ikivanha pesukone on? :O

    VastaaPoista
  6. No ei se lamppu maksanut kuin 2.5 euroa, että jos se tavislamppu maksaa euron (?) niin ei tuo hintaero niin paljon ole. Lähinnä se ajatus että ne lamput ei pala käytännössä ikinä loppuun on hyvä. Mä en koskaan muista ostaa lamppuja kaupasta.

    VastaaPoista
  7. Minua hieman arveluttaa tuo vinkki siirtää kuiva-aineet läpinäkyviin purkkeihin. Ideahan on sinänsä ihan hyvä ja kätevä, mutta siinä on pari muttaa. Ensinnäkin Ikea tietysti haluaa, että ne purnukat ostettaisiin heiltä, ja uuden tavaran hankkiminen ei tässä tapauksessa olisi mikään varsinainen ekoteko.

    Toinen käytännön kysymys on se, tulisiko niitä kuiva-aineita sitten aktiivisesti siirrettyä ostopakkauksesta sinne lasipurkkiin? Minun kokemukseni on, että ei välttämättä. Se vaatii nimittäin oman vaivansa ja on tehtävä joka kerta, muuten ne purkit ovat turhia. Lisäksi lasipurkista ei voi katsoa, milloin tuote on ostettu tai mikä on sen viimeinen käyttöpäivä. Juuri vastikään löysin omasta kaapistani leseitä, jotka olivat sievässä purkissa mutta en enää muistanut, mitä leseitä ne olivat, saati sitten milloin ne olisi ostettu...

    Purkeillakin on silti oma etunsa. Käytän lasipurkkeja säilytykseen lähinnä sellaisten aineiden osalta, joiden käyttömukavuus ei ole alkuperäispakkauksessa kovin hyvä. Esimerkiksi mysliä on helpompi kauhoa purkista kuin ravistella löperöstä muovipussista.


    Ehdottaisin, että testaat yhdellä tai kahdella tuotteella ensin muutaman kuukauden toimiiko systeemi, ennen kuin ostat koko kaapin täyteen hienoja Ikea-purnukoita. Toiseksi erinäköisiä lasipurkkeja saa käsittääkseni myös kirppareilta, jos haluaa ruveta oikeasti ekologiseksi.

    VastaaPoista
  8. Mä luulin, että ledit on sellaisia sinisiä valoja ja ettei niitä saisi tollaisina "luonnollisina" mitä sitten olikin. Mua kiinnostaa ehkä eniten tuo ruokapuoli, et miten saisin organisoitua paremmin kuiva-aineet kaappiin jne

    VastaaPoista
  9. Voisitteko te harkita pientä omaa kompostia?

    VastaaPoista
  10. Sepä juuri, että tulisiko ne ruuat laitettua purkkeihin. Melkien luulen, että tulisi sillä onhan meillä esimerkiksi kahvi ja mysli omissa purkeissaan jo nyt. Mutta sitten on paljon jotain linssipaketteja jotka on kaikki puolityhjiä ja kun luulen, että saan aikaiseksi vaikka tomaatti-linssikeittoa, ne linssit loppuukin kesken, pakettimerestä huolimatta!

    Tottakai Ikea haluaa myyntiä, kuten kaikki liikkeet. Ja ekologisinta olisi toki olla ostamatta mitään uutta. harvemmin vain kirppiksiltä löytyy kokonaisia sarjoja säilytyspurkkeja ja vaikka meille saattaisi sellaiset eripariset vanhat kurkkupurkit sopiakin säilytykseen, aika moni varmasti haluaa kauniin ulkoasunkin purnukoilleen ilman että itse alkaisi niitä tuunailemaan.

    Ruuan säilytykseen liittyen muistelisin, että Ikeasta löytyi sellainen salaattikuppi jossa on siiviläpohja. Näin se kosteus tippuu alustalle ja salaatti pysyy hyvänä. Ainakin tuo on saatava, koska vitsit meillä menee salaatti aina huonoksi liian nopeaa, kun se oon käytännössä vain mä joka sitä syö.

    VastaaPoista
  11. Joo, ollaan sitä tonne takapihalle mietittykin, mutta ehkä näissä remppa-asioissa menee edelle kaikki sisällä tehtävät työt. Jos ens kesänä sitten olis aikaa (ja rahaa!!!) miettiä kompostin ostamista. :)

    VastaaPoista
  12. Mä olen ihan himopurkittaja, ja kun ne purkit on fiksusti mietitty ja oikeasti hyvät, niin ei niitä sekalaisen kokoisia myyntipakkauksia enää edes kaipaa tai halua kaappeihin. Ostan uuden paketin, kun edellinen on lopussa, ja kaadan sen astiaan heti, kun tuote oikeasti loppuu (pohjalla ei siis haudu mitään vuosikertaryynejä). Isommissa paketeissa myytävistä tuotteista ainoastaan jauhopussit ja tomusokeri mulla on alkuperäisissä bokseissaan, koska niiden käytettävyys on parempi mittaamisen ja huonon kaadettavuuden vuoksi, jos ovat yhtään liian pienessä purkissa.

    Tuohon päiväysjuttuun, kun on tyhjentänyt aineet purkkeihin, niin mä repäisen aina sen parasta ennen -suikaleen paketista ja laitan sen sinne samaan läpinäkyvään astiaan tekstipuoli lasia/muovia vasten. Näin tiedän, mitä siellä purkissa on ja kauanko se on ollut. Varsinkin vähän vähemmän kiertävillä elintarvikkeilla tuo on hyvä systeemi.

    VastaaPoista
  13. […] hetki sitten kirjoittamani jutun Vantaan Ikean Kestävämpi arki-näyttelystä? Sain näyttelyssä vierailtuani haasteen muuttaa […]

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images