SUOMIDESIGNIA AMNESTYN KAUPASSA

Olen ollut aika pitkään Amnestyn kuukausilahjoittaja. Summa ei ole järin iso, oikeastaan täysin huomaamaton kuukausittaisessa budjetissa, mu...

Olen ollut aika pitkään Amnestyn kuukausilahjoittaja. Summa ei ole järin iso, oikeastaan täysin huomaamaton kuukausittaisessa budjetissa, mutta tekee vuodessa ihan hyvän summan ihmisoikeustyön tukemiseen. Amnesty työskentelee omien aatteideni ja ihanteideni mukaisesti ja siksi olen mukana maailmanlaajuisesti toimivan ihmisoikeusjärjestön tukijana. Ilman lahjoittajia kun toiminta ei voisi olla näin laajaa ja merkittävää mitä se nyt on.


Välillä tapalahjoittajan roolini herättää keskustelua. Miksi lahjoitan jonnekin muualle, kun lähelläkin olisi avun tarvitsijoita. Kuitenkaan yhden asian tukeminen ei ole toisen asian polkemista, pieni lahjoitussummani ei ole pois sairailta lapsilta, sotaveteraaneilta, veikkausvaroista, mäkihypyn tulevaisuudelta eikä miltään muultakaan taholta, joka kerää rahaa hyvään ja ainakin omasta mielestään tärkeään kohteeseen. Sitä paitsi Amnestyn toiminta yltää myös Suomeen, vaikka sitä ei ehkä haluaisi myöntää. Katso esimerkki täällä.


Tiedän, että monille rahan antaminen sinäänsä epäkonkreettiseen kohteeseen kuten ihmisoikeustyöhön voi olla vaikeaa. Mitä rahalla saa, Pussy Riotin vapaaksi? On jo. Siksi ajattelin kertoa, että Amnestylla kuten monella muulla järjestöllä löytyy nettikauppa mistä saa hankkia kauniita, usein suomalaisia tuotteita esimerkiksi lahjaksi ystävälle. Näillä tuotteilla sekä tukee ihmisoikeustyötä että tuo sitä näkyväksi. Tietenkin toivon, ettei kukaan säntää kauppaan vain siksi, että on koleeta kannattaa Amnestya ja kynttilälogokin on jo käsite tai että fantsut Suomidesign-nimet on suunnitelleet tuotteet. Mutta jos kokee ihmisoikeudet tärkeäksi, miksei sitä toisi esiin vaikkapa korulla, huivilla tai hupparilla. Amnesty storesta löytyy muun muassa:


saana ja olli mifuko katja tukiainen amnesty


kaksitva mifuko


Tarkkasilmäisimmät tunnistavatkin useat suunnittelijat, jotka ovat tehneet hyväntekeväisyystyötä suunnitellessaan erityisesti Suomen Amnestylle sopivia tuotteita. Suunnittelijakaartista löytyy esimerkiksi Kaksitvå, Saana ja Olli, Mifuko, Réka Király, Emma Kurki ja Katja Tukiainen.


Ajattelin, että nämä Amnestyn tuotteen on nyt hyvä nostaa esille, jos etsitte esimerkiksi lahjaa nuorelle ylioppilaalle tai vaikkapa kummilapselle. Saahan näitä itsellekin hankkia, vaikka minä olen pitäytynyt kuukausilahjonnassa ja jättänyt shoppailut muuten pois. Katja Tukiaisen furoshikin voisin kyllä melkein hankkia ja kehystää seinälleni, se on minusta tosi ihana.


Amnestyn kerta- tai kuukausilahjoittajaksi voit liittyä täällä. Joskus tuhlaamalla voi oikeasti saada myös hyvän mielen.


Seuraa blogiani FacebookissaBlogilistalla tai Bloglovinin kautta.

3 kommenttia

 1. Olen samaa mieltä. Siksi tuossa sanoinkin ettei onneksi yhden tahon tukeminen ole muilta pois mitenkään. Amnesty on ollut mulla mukana jo kauan ennen lasta, mutta lastensuojelupuolella olen tehnyt pieniä tekoja ihan lahjoittamalla tavaraa ensikodille ja esimerkiksi käynyt puhumassa ensi-ja turvakotienliiton tilaisuuksissa.

  Kun feissareita tulee vastaan on vaikea sanoa että "ei kiinnosta" vaikka MLL:n tai Unicefin tukeminen, tottakai se kiinnostaa ja jos olisi sellainen palkkataso että voisi lahjoittaa useaan kohteeseen, tekisin sen. Mutta kun ei ole, menen tällä.

  Olen muuten itse vähän kriittinen aineettomien lahjojen kanssa, mitä monilla hyväntekeväisyysjärjestöillä on. En halua tehdä toisen ihmisen puolesta lahjoituspäätöstä vaikkapa uskontoon liittyvän hyväntekeväisyysjärjestön tukemisesta, sillä se musta menee vähän hankalalle alueelle. Toki sama asia noiden korujen ja muiden kanssa, mutta niissä lahjan saajan oma tyyli ja persoona on ehkä helpompi ottaa huomioon kuin että lahjoittaa joululahjarahat suomalaisen mäkihypyn tukemiseen ja pitää sormet ristissä et menikö oikein :D

  VastaaPoista
 2. No juuri niin, kyllähän sitä laittaisi kuukausilahjoituksen vaikka mihin, mutta kun ei vaan voi. Ja vaikka mihin lahjoituksensa suuntaisi, aina on tyyppejä, joiden mielestä oot tehnyt väärin... Pääasia kai on kuitenkin se, että edes yrittää tukea asioita, jotka itselle on tärkeitä, eikä vaan jää miettimään.

  VastaaPoista
 3. Kunpa toi tosiaan menisi ihmisten kalloon, että jos annat rahaa vaikka saimaannorpan suojeluun, se ei mitenkään halveksi lastensairaalan tarvetta.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images