Milloin äideistä tuli idiootteja?

Olen pitkään miettinyt noita vauvalehtien keskustelupalstoja, että milloin ne on perustettu ja miksi. Varmaan ihan hyvällä tarkoituksella ve...

Olen pitkään miettinyt noita vauvalehtien keskustelupalstoja, että milloin ne on perustettu ja miksi. Varmaan ihan hyvällä tarkoituksella vertaistueksi, mutta milloin homma lähti käsistä? Mä en ole koskaan käynyt yleisillä keskustelupalstoilla säännöllisesti, mutta joskus (tänään) tietoa etsiessä, mistä tahansa aiheesta, tie johtaa jollekin äitifoorumille ja tulee luettua keskusteluita.

Hommahan menee niin, että ensin joku kysyy yleensä ihan järkevää kysymystä, mihin tulee pari vastausta jonka jälkeen joku tyyppi aloittaa pään aukomisen ja kyseenalaistaa kysyjän tai vastaajan täysin. En tiedä onko meno samanlaista kaikilla keskustelupalstoilla, mutta ainakin vauva/äitifoorumeilla kuvio on aika perus. Ihmisiä haukutaan kovin sanakääntein nimimerkin suojassa eikä keskustelijoilla tunnu olevan mitään tolkkua käytöstapojen suhteen. Tuntuu oudolta, että keskustelijat olisivat itsekin kohderyhmää, eli pienten lasten äitejä, sillä ainakin itsellä hyvien tapojen opettaminen on prioriteettilistalla kärkipäässä kun miettii kasvatusta. Miten tällaiset kommentaattorit opettavat lapsilleen, ettei saa kiusata ja heikompaa pitää puolustaa jos he itse harrastavat vittuilua illat pitkät? Vai onko heikomman puolustaminen nykyään out?

Olen joskus bussissa tai metrossa katsellut muita pienten lasten äitejä, että olisiko tuo tai tuo mahdollinen äitikommentaattori, joka haukkuu muiden kysymykset, mielipiteet, kirjoitusasun ja kyseenalaistaa äitiyden. Suurimman osan kohdalla tulen tulokseen, että ei. Mutta jossainhan nämä käytöstavattomat nettikusaajatkin liikkuvat, ehkäpä täälläkin on joku kiva kommentoija joka purkaa kiukkuaan anonyymisti av-palstalla? Tunnustaako kukaan? Ja voisiko joku kertoa miten hänestä tuli mammapalstojen kusipäinen kiusanhenki ja miksi? Mitä siitä saa?

Asia on alkanut todella häiritsemään, kun etsii tietoa ihan mistä tahansa lapsiaiheesta ja saa lukea sivukaupalla jotain ihme läppää ja typeryyttä, eikä keskusteluja ilmeisesti ole tarkoituskaan moderoida asiallisiksi. Mikä tää meininki oikeen on, osaisiko joku valaista? Vai olenko mä ainoa, jonka käsitys muista äideistä alkaa muuttumaan mammapalstojen myötä todella oudoksi?

38 kommenttia

 1. Tästä aiheesta oli ihan mielenkiintoinen juttu uusimmassa Perhe-lehdessä. Itse olen jo vuosia miettinyt näiden äitien motiiveja, ovatko he jotenkin kyllästyneitä omaan elämäänsä vai saavatko he sairasta tyytytystä mollaamalla muita :( Entä millaisia heidän lapsistaan tulee?

  VastaaPoista
 2. No mitäs Perhe-lehdessä sanottiin motiiviksi? Jotenkin kun tuo meininki on ollut jo kauan tuo sama, olen alkanut ihmettelemään myös palstan moderoijia ja sitä miksei keskustelu ole jollakin tavalla valvotumpaa. Tää on ihan älytön yhtälö, että kasvattajat haukkuvat muita kasvattajia naamattomana. Tosi hyvää onnea vaan sitten perhe-eloon.

  VastaaPoista
 3. Meinasin juuri itsekin todeta tuosta Meidän Perheen jutusta, mutta NinniKoo ehti ensin! motiiveja en nyt muista, mutta itsekin olen välillä miettinyt, että miten tällaiset äidit, jotka netissä anonyymisti törkeästi huutelevat, voivat olla vakavastiotettavia kasvattajia? En kyseenalaista heidän äitiydenlaatua, mutta eikö ole kaksinaismoralismia, että äiti opettaa lapselleen, että kiusata ei saa ja itse netissä huutelee törkeyksiä anonyymisti? Toisille se on jopa huvia lytätä muita! Ehkä sillä sitten paikataan huonoa itsetuntoa tai jotain.

  Toinen minkä oon huomannut, on se, kun blogeihin kommentoidaan törkeyksiä anonyymisti. Monta kertaa olen saattanut olla blogistin kanssa jostain eri mieltä, mutta ei mulle herranjumlala tulis mieleen heittää mitään kommenttia "v***u sun lapses on ruma". Tämäntyyppisiäkin on tullut vastaan. Ja en nyt siis tarkoita tuota esimerkkiä niin, että ajattelisin jonkun lapsen olevan ruma. :D

  VastaaPoista
 4. Minusta huonot tavat vievät pois kaiken sanoman mistä tahansa kommentista. Mä kyllä kyseenalaistan äitiydenlaadunkin jos harrastuksena on päivittäinen toisten ihmisten solvaus. Se vain ei ole terveen ja tasapainoisen ihmisen hommaa.

  Blogeissa kommentointi on myös villiä, mutta yleensä pahansuovat anonyymikommentit ovat oheisilmiö varsinkin silloin kun kävijämäärät ovat suuret. Yleensä blogin pitäjä kuitenkin jollain tavalla valvoo kommentoinnin tasoa, esim mulla on muutamia ip-osoitteita valvonnan alla koko ajan, vaikka päästänkin kommentit useimmiten läpi. Ruma lapsi kommentit kertovat ihan jostain muusta kuin lapsen rumuudesta.

  VastaaPoista
 5. No, onhan sitä blogejakin, joissa toisinajatteleminen on kiellettyä, kommentointia rajoitetaan ja siloitellaan näyttämään vain positiiviselta ja kauniilta. Onhan sekin kiusaamista, että hylkii tietynlaisia ihmisiä.
  Av:ssa moni keskustelu menee siihen, että harhaudutaan puhumaan jostain avauksen kannalta ihan epäolennaisesta ja täysin asian vierestä.
  Mutta on siellä hauskojakin keskusteluja.

  Suomi24:stä kyselin juuri erään pienen kaupungin kirppareita. Sain törkeitä ja haukkuvia vastauksia, lopulta joku vastasi siihen, mitä olin kysynyt.
  Naureskelin itsekseni, ettei ko paikan maine sisäänpäin lämpiävänä ja sulkeutuneiden ihmisten kaupunkina ole tuulesta temmattu. Eivät vissiin halua, että ulkopaikkakuntalaiset tulevat kirppisaarteitaan ostamaan...

  VastaaPoista
 6. Mä en siedä nykyään ollenkaa esim. Vauva-lehden aiha vapaata...ihan katastroofi ja on ne muutkin palstat aika onnettomia. Se on tietty se, että kun ihmiset eivät todellisuudessa tapaa kasvotusten...voi sanoa ja kommentoida vaikka kuinka tylysti. Se on ikävää. Toinen noiden palstojen ongelma on se, että kaikki vaikuttavat asiantuntioilta. Minä tiedän parhaiten-mentaliteetillä. Lisäksi kommentti "kipi,kipi lääkäriin...älä täällä kysele" ilmenee turhan usein ;) Blaaa, blaa, blaa...en tykkää noista palstoista nykyään :/

  VastaaPoista
 7. eihän se ole kiusaamista, että moderoi omaa blogiaan jos kommentit ovat asiattomia. Useimmiten toisin ajatteleminen ja rakentava keskustelu on erittäin sallittua, mutta jos kommentoija ei osaa ilmaista itseään muulla tavalla kuin pään aukomisella, on musta vähintäänkin kohtuus että blogin omistaja puuttuu kommentointiin ja pitää yllä blogin tasoa.

  Eli suomi24 on siten ilmeisesti samaa tasoa mammapalstojen kanssa, no onhan se aika iso foorumi sekin.

  VastaaPoista
 8. sä voit huomenna lukee sen perselehden täällä! siinä oli haastateltu yhtä tällasta äitiä, joka aukoo netissä päätä muille törkeestikin ja siinä se ei vaan kai ilmeisesti tajunnut, että ne kommentit loukkaa oikeita ihmisiä. ja että oikeesti hän on erilainen ihminen, josta oli haastateltu tsykoloogi hyvin tosita mieltä ettei ihmisellä voi olla kahta minää.

  hyvä kun bloggasit tästä, mun on sen lehden jälkeen mitänyt mutta enhän mä saa mitään tällasta itestäni ulos.

  VastaaPoista
 9. mä en ole tykännyt koskaan. yleensä kysynkin asioista blogissani, sillä luojan kiitos yleensä täällä käy suht tervejärkistä porukkaa :)

  VastaaPoista
 10. no mä tos tunti sitten luin jotain unikouluaiheista juttua ja oli pakko kirjottaa muutama sananen kun en älyä yhtään miksi edes kommentoida jos käytöstavat on jääneet kirjoitustaidottoman tasolle muutenkin.

  VastaaPoista
 11. Joo, eipä o munkaan koskaan tarvinnu sieltä kysyä. On niin paljon kokemusta ym lähipiireissä ja ammattinikin puolesta :)

  VastaaPoista
 12. faktahan siis on, että ylipäätään osa ihmisistä on idiootteja, oli sukupuoli, lapsimäärä tai foorumi mikä tahansa...

  VastaaPoista
 13. Ei äideistä tullut idiootteja. Äideistä osa on aina ollut idiootteja, koska osa ihmisitä vaan on sitä. Äitiys ei poista idioottia ihmisestä, se tekee siitä vaan julmemman.

  VastaaPoista
 14. Hyvä perustelu. Harmi, että se on näin.

  VastaaPoista
 15. Vauvan ja KaksPlussan keskustelupalstat ovat kuin hieroisi oksennusta aivoihinsa. En siis lue niitä.

  Minä voin ihan reilusti myöntää, että olen ollut mulkku. Puhtaasti siitä syystä, että se on niin suunnattoman helppoa. Loppujen lopuksi kuitenkin se toisen ihmisen tökkiminen ja nälviminen on vain ihan saatanan typerää, ja harhaiset kuvitelmat omasta paremmuudesta ja besserwisseröinnistä vain epätoivoista yritystä peittää se, miten reisille homma taas levisi. Yksi nettielämäni parhaimmista päätöksistä oli poistua siltä myrkyttyneen ilmapiirin palstalta (ei, en puhu Vauvan AV:sta). Valitettavasti ei tarvita kuin pari täyttä kusipäätä katalysaattoriksi, jonka jälkeen aiemmin ns. mukava (joskin ironinen ja piikikäs) palsta muuttui pelkäksi vittuilukilpailuksi.

  Nykyään hävettää ihan pirusti se, miten tuli aikoinaan käyttäydyttyä. Onneksi löytyi toinen palsta, jossa meno on ihan oikeasti mukavaa.

  Ja mitä tulee tuohon oman blogin moderointiin:
  Toki bloggarilla on oikeus rajata ja poistaa kommentteja. Jossain vaiheessa kuitenkin ainakin minulla tulee hienoinen ärsyyntyminen siitä, että vain yhdenlainen totuus ja näkökulma on sallittua. Toisaalta totuus kuitenkin on se, että blogi on aina teatteria, ja siinä esitetyt tarinat ainakin osittain näyteltyjä ja arjesta irrallaan. Liika rajaaminen voi johtaa siihen, että blogista tulee massahymistelyä ja rinkirunkkausta, jolla ei ole enää mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

  Noin. Tulipas taas sanottua. :P

  VastaaPoista
 16. Kiitos, hieno avautuminen :)

  Ennen nukkumista ehdin vain kommentoida tätä blogipuolta. Uskoakseni hirveän harva bloggaaja oikeasti karsii kommentteja. Mä oon muistaakseni poistanut yhdeltä ihmiseltä kommentteja koko Oimutsimutsin aikana ja niissä kommenteissa haukuttiin mun siviiliminää etäisen sukulaisen toimesta. Muut olen päästänyt läpi ihan tuosta syystä, ettei kommenttiboksi ole pelkkää hymistelyä.

  Silti, varsinkin viime aikoina on tullut fiilis, että voisiko kommentoijilta vaatia hyviä käytöstapoja? Vai onko se jotenkin sananvapauden vastaista, että päästää läpi vain kommentit jotka on kirjoitettu rakentavasti ja asiallisesti? Kun pikkusormen antaminen ja vänkäämiseen mukaan lähteminen vie blogigenreä entistä enemmän kohti vauvapalstoja, mihin mä en aio blogiani ikinä päästää. Kun minkä tahansa mielipiteen voi mielestäni kirjoittaa myös kohteliaasti, vaikka ei samaa mieltä olekaan, niin bloggari kuin kommentoijakin.

  Saako kysyä, että onko sun mulkkuilun lopettaminen kohentanut jollain tavalla omaa oloa? Kun luulisi, ettei se mulkkuilu vaikuta kovin positiivisesti omaankaan fiilikseen ja jaksamiseen?

  VastaaPoista
 17. ja tähän vielä lisään, et täälläkin blogissa kyllä kukkii ties minkälainen kommentointi ihan bloggarinkin puolelta, ettei se ihan niinkään ole, että vain lukijat ovat ilkeitä. Pitäisi itsekin rajottaa kielenkantojaan välillä.

  VastaaPoista
 18. Sä liikut vaan väärillä palstoilla!! Mä surffailen parilla foorumilla, missä on hyvä henki. Näiden lehtien foorumit skippaan ekana, ei oikein nappaa se hölynpöly, mitä siellä viljellään.

  VastaaPoista
 19. Niin, mutta kun mä en surffaile yhtään missään palstoilla! Jos etsin tietoa, yleensä joku googlen linkki menee väkisinkin näille äitien typeryydellä kisailuun tarkotettuihin (?) sivustoihin ja ihmettelen vaan ääneen tässä, että jopa on typerä harrastus mennä aukomaan päätä jollekin palstoille aiheesta kuin aiheesta, varsinkin nimimerkillä. Pääsääntöisesti mua ei nappaa mitkään foorumit nykyään blogeja lukuunottamatta. AIna niissä on sitä toisten haukkumista, oli kyse sitten mammapalstojen randomjutut tai suljettujen foorumeiden "apua näin taas rintarepun!!!!!!" tyyppinen keskustelu. Tosin noilla suljetuilla foorumeilla yhteishenki on parempi, mutta sisältö ei ole mua varten sielläkään.

  VastaaPoista
 20. enemmänkin penäisin jonkinlaista moderointia/rekisteröitymista tms laadun ylläpitämistä näille sivustoille. Harva menee haukkumaan toista päin naamaa, joten jos nimimerkin saamiseksi pitäisi vilauttaa jotain verkkopankkitunnustaan niin tuskin olisi mielipiteet tätä luokkaa. Tilaisuus tekee varkaan, varsinkin kun luullaan ettei nettikommentin takana seisovaa ihmistä voi jäljittää. Kyllä muuten voi ja aika helposti vieläpä.

  VastaaPoista
 21. mä oon aina ihan typertynyt kommenttilootien loanheitosta. mulla on sellainen vanhakantainen (?) periaate, että netissä ei pidä sanoa vasten naamaa mitään sellaista, mitä ei pystyisi sanomaan livenäkään. harva (vaikka niitäkin on) kuitenkaan on niin tunnevammainen, että sanoo jollekulle tuolla ostarilla että onpa sulla ruma lapsi, ootko tyhmä kun annat sille pullaa tai leveiletkö rahoillas kun sulla on bugaboot.

  jos oon jostain blogauksesta typerryttävän eri mieltä, yleensä jätän sanomatta mitään. mut koska mä en muutenkaan kommentoi kaikkea, niin kukaan ei edes huomaa mistä oon eri mieltä :D

  ps. meil on rytmit tänään ihan hupsheijakkaa: koska nukuttaja on mökillä, sain veijon nukkumaan 22.30. heräili muutaman kerran ja heräs 6.30, nukahti takas 7.15 (jolloin yleensä viimeistään herää) ja nukkuu edelleen...

  VastaaPoista
 22. niin ja siks kommentti ei koskenut mammapalstoja, koska en lue niitä. mun eksä luki silloin kymmenisen vuotta sitten ja samanlaista paskanheittoa se tais olla silloinkin.

  VastaaPoista
 23. joo ja samaan aihepiiriin liittyy nämä blogikommentit, joissa vedotaan johonkin sananvapauteen kun käyttäydytään tahallisesti ilman mitään tapoja. Saisi silloin kommentoija vähän mennä itseensä, varsinkin henkilökohtaiset blogit kun eivät ole mitään mammapalstoja vaikka aiheena olisikin äitiys.

  Jos mä en valvoisi keskustelua (monesti ihan vain kommentointi ja pelisääntöjen muistutus riittää) kommentointi tässäkin blogissa lähtisi täysin käsistä. Siksi ymmärrän täysin jos joku moderoi ne tahalliset provot pois, bloggaus on harrastus - ei kokoaikatyö.

  VastaaPoista
 24. sananvapauskin on sellainen perusoikeus, johon tällasissa tilanteissa vedotaan mutta josta ei tosiasiassa juuri mitään ymmärretä.

  VastaaPoista
 25. Kiitos kirjoituksesta! Käytöstapoja voi ja pitää vaatia! Sananvapaus ei oikeuta käyttäytymään idiootin tavoin. En voi työssäni mennä sanomaan vaikka lapselle, jota on haukuttu, että joo, tolla toisella lapsella on oikeus ja sananvapaus sanoa sua rumaksi ja läskiksi, häntä ei saa rajoittaa, ettei hän loukkaannu ;)
  On uskomatonta, miten aikuiset ihmiset käyttäytyvät, välillä myös tämän blogin kommenttiboxissa. Millaisia arvoja siinä voi tosiaan lapsilleen välittää?

  Valitettavasti tuntuu, että facebookissakin missä sentään ollaan omilla nimillä ja kuvilla, kommentointi on välillä ala-arvoista. Jos toista ei oikeasti tunne, voi sanoa mitä tahansa?

  Vois olla mielenkiintoista lukea toi lehtijuttu.

  VastaaPoista
 26. Jonkun oma, henkilökohtainen blogi ei tosiaan ole mikään julkinen paikka, jossa saa sananvapauteen vedoten huudella mitä huvittaa. Bloggaajalla on vastuu ja vapaus moderoida omalla foorumillaan käytävää keskustelua ihan just niinkuin huvittaa. Jos haluaa kivahalihymisteleviä kommentteja niin kaikki muut voi ihan ilman tunnontuskia poistaa eikä kellään ole siitä oikeutta märistä. Mua ei oikeen ees huvita kommentoida yhtään mitään mihinkään moderoimattomiin yhteisöihin, ne kun ovat täynnä kaiken maailman trollailua ja säälimätöntä kiusaamista. Avaudun sitten näissä blogeissa, joissa ylläpidetään ees jotain ihmismoista tasoa keskustelussa. :D

  Yleensäkin, mikä saa ihmisen kuvittelemaan, että toiselle saa olla vittumainen? Oli kyseessä sitten perheenjäsen, asiakaspalvelija tai ventovieras, normaalit käytöstavat on ihan hyvä muistaa. Olen itsekin luonteeltani sangen nuiva paskiainen, mutta ei syyttömien siitä tarvitse kärsiä.

  (/tilitys)

  VastaaPoista
 27. Sehän se on, että netissä voi useimmiten sanoa kaiken ihan anonyymisti, ilman että tarvitsee seistä sanojensa takana. Vaikka itse pyrin aina myös perustelemaan oma väitteeni, otetaan niistä välillä nokkiinsa. Pyrin silti siihen, että sanon kaiken sen, mitä voisin tosiaan sanoa vaikka suoraan ihmisen edessäkin. Silti niitä asioita on helpompi aukoa täältä näppäimistön suojista, vaikkakin sitten aika räikeillä tavoilla.

  Huomaan itsestäni sen, että mitä enemmän olen saanut kritiikkiä omaan blogiin, sitä enemmän vastaan myös negatiivisesti takaisin. Joku harmiton kommentti saattaa nopeasti muuttua omassa päässä vittuiluksi, jos aiemmin on tullut vain kuraa niskaan. Pitäisi siis välillä itsekin osata tulkita asioita oikein, mutta eipä niiden oikeaa puolta aina edes tiedä. Yksi lause kun saattaa merkitä ihan mitä vaan, ja sen voi lukea niin monella tapaa.

  Nuo anonyymit nettipalstat on kyllä yksi osansa. Toisaalta niissä oppii myös pitämään puoliaan, vaikken ole koskaan noille mammapalstoille eksynytkään. En siis ainakaan noille moderoimattomille. Mielestäni kun jotain Kaksplussaa ei moderoida, tai ainakaan se ei näy missään?

  VastaaPoista
 28. Tuo onkin hankala juttu, tuo jako yksityisen ja julkisen blogin välillä. Hirveän herkästi näkee näissä ns. hymistelyblogeissa bloggaajan julistuksen siitä, miten hän kirjoittaa vain ja ainoastaan itselleen joten hänellä on täysi oikeus valita julkaistavat kommentit. Joo, se on toki totta, mutta mutta... jos kirjoittaisi vain ja ainoastaan itselleen, sitä tuskin tekisi tiiviillä tahdilla julkisessa blogissa?

  Bloggaaminen on tietyllä tavalla huomiohuorausta. Harva jaksaa kirjoittaa, jos kukaan ei lue tai jos lukijoilta ei saa minkäänlaista vastakaikua. Jos tarkoituksena olisi vaan laittaa omia ajatuksia ylös ja pitää valokuvapäiväkirjaa, siihen riittäisi oma kone tai vallan vanhanaikainen käsinkirjoitettu päiväkirja. "Ihan vaan omia ajatuksia" pyöritelläkseen ei tarvitse julkista blogia ja sille vielä omaa FB-sivua. Enkä nyt viittaa tähän blogiin.

  Arkaralla moderoinnilla ja pelkkien myönteisten kommenttien julkaisemisella blogista tulee minun mielestäni aika tylsä. Mutta minä pidänkin vääntämisestä, ja se on yksi syy miksi luen tätä blogia.

  VastaaPoista
 29. Jaa helpottiko omaa oloa se, että myönsi olevansa kusipää mulkku ja katsoi peiliin? Joo. Helpotti. Sitä kutsutaan kaiketi myös aikuistumiseksi. :D

  VastaaPoista
 30. Piti lukea juttu uudelleen että löysin motiivin, jota en kuitenkaan löytänyt. Ko äiti ei ole koskaan ajatellut että olisi jotenkin ilkeä haukkuessaan muita. Hänelle tämä on jonkilaista peliä. Mutta näinhän se monesti on, ei ajatella että tekstin takana on oikea ihminen, ajatus jotenkin hämärtyy virtuaalimaailmassa. "oikeasti olen ihan mukava" sanoo haastateltu äiti. Tämä artikkeli on muuten uusimmassa Perhe-lehdessä.

  VastaaPoista
 31. Musta tuntuu, että tuo vittuilu ja toisille ilkeily on jollain ihmisillä siirtynyt netistä ihan oikeaan elämäänkin. Jäänyt vissiin se rooli päälle. Tällaisia ihmisiä on viime aikoina tullut vastaan ja olen aika järkyttynyt. Minut on haukuttu päin naamaa niin pahasti, että huh. En onneksi alentunut tän haukkujan tasolle, vaan osoitin ettei mua kiinnosta. Ja siitähän se riemu repesi :D Kyseessä oli täysin tuntematon ihminen, jolla ei pitäisi olla mitään sanottavaa mulle..

  Mut on kasvatettu sellaisella "Antaa kaikkien kukkien kukkia" periaatteella ja kunnoittamaan muita ihmisiä ja mielipiteitä. Sen takia musta onkin usein niin käsittämätöntä ihmisten musta-valkoinen ajattelumaailma ja omien mielipiteiden ainoana oikeana pitäminen noilla palstoilla. Ja yleensäkin suomalaisten ajatusmaailma tuntuu olevan aika ahdasmielistä. Tai sitten olen vain osunut väärään seuraan!

  VastaaPoista
 32. Mä en nyt jaksanutehdi lukea kaikkia kommentteja, mutta bloggaajana sinä saat ja pitääkin vaatia asiallista kielenkäyttöä! En ymmärrä ollenkaan, miksi blogeissa pitäisi sallia samanlainen kielenkäyttö kuin esim. vauva-palstalla. Sunkin tekstejä on mukava lukea, kun täällä ei ole mitään typerää törkyä pilaamassa fiksujen ihmisten fiksuja kommentteja. :) Toisekseen, onko se bloggaajallekaan niin kiva, että omassa blogissa on törkyä? Ei ole.

  VastaaPoista
 33. Monesti noilla keskustelupalstoilla riitelyn ydin on se, että haluaa tukea sille, että itse tekee oikein eikä kaikilla ole kykyä ymmärtää sitä, että ihmiset ja meidän päätökset on erilaisia, muttei silti sen huonompia tai väärempiä.
  Jos haluan tavallisen ihmisen kokemuksia jostakin asiasta niin keskustelupalstat on siihen hyviä ja monessa asiassa toimivia, ei kuitenkaan lapsiin liittyvät palstat. ;)

  Itse seuraan yhtä hyvää blogia ja siellä kyllä bloggari on moneen kertaan kehoittanut eri mieltä eli väärää mieltä olevia lukemaan jotain muuta. Eikä kommentit minusta edes ole olleet mitään nälvimistä tai muuta, kunhan on oltu eri mieltä. Aika erikoinen lähestymistapa minusta enkä oikein ymmärrä tuollaista. Minusta ainakin on mielenkiintoista kuulla erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä - kunhan niitä ei kiukkuisesti julisteta ainoiksi oikeiksi...

  VastaaPoista
 34. Tämä on tosi mielenkiintoinen ja tärkeä aihe. Itse olen törmännyt samaan ilmiöön monilla keskustelupalstoila, nuo äitipalstat ovat kai kaikkein pahimmasta päästä. Kai vanhemmuus on niin iso minäprojekti tänä päivänä, että muiden toimintaa tuomitsemalla saadaan sitä omaa vaillinaista vanhemmuutta pönkitettyä. Luulen, ettei moni itseään kunnioittava ihminen noihin keskusteluihin eksy, mistä seuraa, ettei keskusteluissa liiku järkeviä ääniä, jotka voisivat sovitella tai ottaa asiallisesti kantaa. Itse olen pohtinut olisiko parasta, että anonyymikommentointi olisi kiellettyä, jotta kaikenlainen vihanlietsonta vähenisi verkossa.

  VastaaPoista
 35. Minun kokemukseni mukaan äitien riitelyyn eivät ole yhtään mitään verrattuna kissa- ja koirapalstoihin. Niillä liikkuessaan on oikeasti oltava vailla normaalia itsesuojeluvaistoa...

  VastaaPoista
 36. Mä kirjotan nyt hieman asian vierestä, mutta tosi läheltä kuitenkin. Kysyit jo otsikossa, että milloin äideistä tuli idiootteja. Mun mielestä toi kertoo aika paljon tästä meidän maailmasta ja asenteista: äiti = hyvä ihminen. Tämä ei vaan läheskään aina pidä paikkaansa. Mä luulen, että tuo äitien keskustelupalstoilla harrastama toisten haukuminen ja täysin asiaton käytös on aika pieni osa kaikesta siitä "pahasta" , mitä äidit tekevät.

  Kerran yksi jo melko pitkän uran tehnyt psykologi totesi, että jos äidit kohtelisivat jälkikasvuaan paremmin, niin hänellä olisi paljon vähemmän töitä. Äitien lapsilleen/perheellen tekemästä henkisestä ja fyysisestä väkivalasta ei haluta puhua, koska meidän yhteiskunnassa äiti on pyhimys. Jos äitiyttä kritisoi millään tavallaa, niin hukkuu vihaiseen ja suorastaan agressiiviseen puolustelutulvaan. Eli tässä valossa ei yhtään ihmetytä se, miten äidit kohtelevat toisiaan, kun he voivat kohdella omia lapsiaan vieläkin huonommin.

  VastaaPoista
 37. Asun ulkomailla ja surffaan asuinmaani sivuilla paikallisella kielella etta joskus Suomen koska on mielenkiintoista saada nakökntaa vahan molemmista kulttuureista ja todellakin naa vauvalehden palstan tms. kommentit on kylla aika jarkyttavia, en ole sen jalkeen sinne eksynyt kun tulin vihaiseksi jostain sekopaiden avauksista tyyliin raiskasin asken tyttareni. Todella kuvottavaa. Joskus sita aina ihmettelee etta meneekö hyva suomalainen koulutus osan kohdalla ihan harakoille vai mika vetaa sairasta ihmista tallaisille palstoille. Taalla missa asun en ole törmannyt koskaan vastaavaan palstoilla, siella on ihan asiallisia kommentteja eika menna henkilökohtaisuuksiin. Ei taalla kylla ole sellaista syrjaytyneisyyttakaan yhteiskunnasat kun Suomessa joten laittaisin ihan sen piikkiin koko sikailutouhun palstoilla.

  VastaaPoista
 38. Mua on ärsyttänyt tää sama asia jo kauan. Mutta kyllä oon törmännyt samaan ilmiöön muissakin aiheissa ja keskustelupalstoilla kuin vain vauvapalstoilla. Joku kysyy ihan fiksun kysymyksen ja sitten joku idiootti keksii että kysymyksen voi ymmärtää myös toisella tavalla... tulee siis päällimmäisenä mieleen kun joku joskus kysynyt minkä ikäisenä voi kääntää vauvan pään menosuuntaan, tarkoituksena siis kysyä että milloin kaukalon voi kääntää kasvot menosuuntaan. Tai sitten jossain ihan muulla palstalla joku kysyy neuvoa pesukoneen asennukseen, niin "fiksummat" kyselevät siellä toistona että tarviiko pesukonetta asentaa ja kuinka yksinkertaista se kuulemma on kun vaan osaa. -__-

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images