Kotiloma BoKlokissa: Tuusulan Tähtipolku on yhteisöllinen ja helppo tapa asua

mainos: BoKlok Viime viikko oli meidän perheessä jännä viikko, sillä pääsimme 10-vuotiaan lapseni kanssa asumaan täysin vieraalle paikkakunn...

mainos: BoKlok

Viime viikko oli meidän perheessä jännä viikko, sillä pääsimme 10-vuotiaan lapseni kanssa asumaan täysin vieraalle paikkakunnalle ja aivan uudelle asuinalueelle. Kiitos tästä kuului BoKlok-kotikonseptille, joka kutsui kahden hengen perheemme tutustumaan sekä myynnissä olevaan BoKlok kolmioon että viehättävään Tuusulan kuntaan muutaman kymmenen kilometrin päähän Helsingistä. Koska pidämme uusiin paikkoihin tutustumisesta, otimme tottakai kutsun vastaan!

Mikä on BoKlok?

BoKlok on alunperin Ruotsissa 1990-luvulla kehitetty omistusasumisen konsepti, joka ottaa huomioon sekä omistusasumisen mahdollistamisen totuttua laajemmalle yleisölle että ympäristötehokkuuden ja yhteisöllisyyden. Omistusasumisesta on tehty totuttua edullisempaa, mutta myös fiksumpaa tarjoamalla hyvin suunniteltuja pakettiratkaisuja, jotka sopivat helppoa asumista arvostavalle ihmistyypille. Kuten minulle!

Arvostan itse valtavasti jo 90-luvulta peräisin olevaa tavoitetta, että BoKlok kodin on oltava sen hintainen, että keskituloisella yksinhuoltajalla on mahdollisuus ostaa perheelleen kaksio. Uuden BoKlok-kohteen tullessa varattavaksi, asunnosta kiinnostuneet voivat nettisivujen kautta ilmoittautua ennakkovaraajaksi noin viikon ajan. Jos useampi henkilö on kiinnostunut, BoKlok-hengen mukaisesti varausjärjestys arvotaan. Jokaisen on tällöin mahdollista osallistua tasavertaisesti asunnosta kiinnostuneeksi.

Koska blogikollega Ami Pallon kokoinen elämä blogista avasi jo erittäin kattavasti BoKlokin vastuullisuus- ja ekologisuuspuolta, suosittelen jokaista uutta kotia etsivää lukaisemaan myös Amin blogijutun . Itse keskityn tässä postauksessa lähinnä fiilistelemään miten pienillä jutuilla BoKlokissa asumisesta on saatu sekä sujuvaa että yhteisöllistä.

Lähtiessäni kotoani Itä-Helsingistä kohti Tuusulaa en ollut ihan varma kauanko matka tulisi kestämään. Ajattelin, ettei HSL:n reittihausta olisi näin pitkällä matkalla apua, mutta väärässäpä olin. Reittihaku kun ilmoitti, että täältä Helsingin reunamilta matka Tuusulan Tähtipolulle kestäisi vain tunnin ja vartin julkisilla. Ei mikään mahdottomuus autottomalle kotilomailijalle. Ja tämä onkin yksi BoKlokin etuja: vaikka puurakenteiset BoKlok kodit rakennetaan usein hieman syrjään "paraatipaikoista". Konseptissa pyritään kuitenkin siihen, että kodit voidaan rakentaa hyvien joukkoliikenneyhteyksien varaan ja lähelle palveluita. 

Tuusulassa Rykmentinpuiston asuinalueen laitamilla bussista noustessamme huomasin heti missä tuleva kotini sijaitsi. Puiset värikkäät BoKlok luhtitalot erottuivat helposti ympäristöstään ja löysimme perille pelkästään sillä tiedolla, että asuisin seuraavat päivät okran keltaisen talon alakerrassa. 

Itse koti hämmästytti heti sisään tullessamme, sillä se tuntui huomattavasti neliöitään isommalta ja avarammalta. Valitsimme omat makuuhuoneemme lapsen kanssa ja asetuimme asumaan. Ensimmäinen ilta meni ihan vain uutta asuntoa ihmetellessä. Onpa iso vaatehuone! Hei, nämä suihkut säästää vettä! Oo, meillä on täällä oma työhuone! Ja mitenkäs tätä induktioliettä edes käytetään ja onko tämä napikka kiertoilma? Nopeasti pääsimme kuitenkin perille jutun juonesta, kaikki oli niin helppoa ettei oltu kotona totuttu moiseen.

Seuraavina päivinä pääsimme sitten tutustumaan myös naapurustoon ja Tuusulaan. Ensin melkein järkytyin siitä, että Rykmentinpuistossa ihmiset moikkailevat ja puhuvat toisilleen. Kävellessäni aamulla alueella kuulin yhtäkkiä vierestäni kommentin "onpa täällä tosi viileä aamu!" ja näin tutustuin uuteen naapuriin, joka ilmoitti heti, että häneen saa olla yhteydessä jos tulee kysymyksiä tai vaikka aikuisseuran tarvetta. Kertoessani tapahtuneesta alueella asuvalle vanhalle tutulleni hän arvasi heti kenen kanssa olin jutellut. "Tänne on muuttanut niin paljon uusia tuusulalaisia, että moni haluaa oikeasti tutustua naapureihin ja luoda naapuruussuhteita" kertoi kaverini.  Aika ymmärrettävää!

BoKlokissa lähes viikon asuttuamme alkoi sekä koti että ympäristö tuntumaan kotoisilta. Hyvä ruokakauppa löytyi n. 1.5km päässä kodista ja sinne pääsi kiireessä hyvin myös julkisilla. Aamupalatäydennykset haimme lähistön itsepalvelukioskista ja iltalenkillä reitti kulki usein samoja reittejä asukkaiden vuokraviljelypalstojen kautta läheiselle lammasaitaukselle. Pihasaunassa käytiin tottakai lauantaina ja aina kun joku erehtyi kyselemään Tuusulan luonnosta sai hän pitkän selonteon Fjällbon puiston tyrmistyttävän suuresta sienimäärästä. Viihdyimme siis sekä BoKlok-kodissa että sen ympäristössä erinomaisesti!

Tyytyväisenä asukkaana leikin tottakai myös ajatusleikkiä miltä meidän oma BoKlok-koti oikeasti näyttäisi, nythän esittelykodin sisustus ei ihan vastannut omaa tyyliämme. Huomasin kuitenkin nopeasti, että valoisan valkoisen kodin seinät olisi helposti maalattavissa ja tosi pienillä omannäköisillä valinnoilla kotoutuisimme helposti BoKlokiin ihan oikeastikin asumaan. Makuuhuoneiden sijainti olohuoneen molemmin puolin toisi kummallekin meistä omaa rauhaa ja äänieristystä (kiitos tuben, sitä tarvitaan), mutta isossa olohuoneesta tulisi varmasti molempien suosikkipaikka, jossa on kummallekin tilaa puuhata omia juttujaan. Keittiössä oli paljon tilaa ja nykyaikaiset kodinkoneet toimivat huippuhyvin, paremmin mitä oman kotimme vintage-versiot. Ja jos ainoa selkeä puutos BoKlokissa on meille tärkeiden värikkäiden seinien puutos, ei kyllä parane valittaa! Konsepti toimi käytännössä nimittäin todella hyvin, eikä asunnon edullista myyntihintaa olisi huomannut mitenkään, ellei siitä olisi valmiiksi tiennyt!

Ympäristötehokkaita ja yhteisöllisiä puurakenteisia BoKlok-koteja on vapaana Tuusulan Tähtipolussa, Saviolla Keravan Kuusikulmassa ja Hämeenkylässä Vantaan Vaahterakummussa. Suunnitteilla on myös uusi kohde nimeltään Turun Puuseppä.

(kirjoitus tehty syyskuussa 2021)

 Tutustu uusiin BoKlok kohteisiin täällä. 

BoKlok on erilainen asumisen konsepti, jonka ovat kehittäneet yhteistyössä Skanska ja IKEA. Yhdessä rakennamme fiksuja ja ympäristötehokkaita koteja
ihmisille, jotka haluavat asua hyvin omassa kodissaan niin, että rahaa riittää vielä muuhunkin.

 1 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images