Polkupyörällä Itä-Helsinkiin ja kokemuksia Frog lastenpyöristä

Kaupallinen yhteistyö Mr Bike kanssa Emmepä olisi arvanneet vielä kuukausi sitten Kaamokselle polkupyörää ostaessamme, kuinka tärke...

Kaupallinen yhteistyö Mr Bike kanssa

Emmepä olisi arvanneet vielä kuukausi sitten Kaamokselle polkupyörää ostaessamme, kuinka tärkeäksi polkupyöräily kevään aikana tulisikaan. Vaikka tällä hetkellä olemmekin etäkouluilun vuoksi kumpikin maalla, ehdimme jo maaliskuun alussa ottamaan ilon irti retkipyöräilystä myös Helsingissä.

Kaupungissa  kotimme sijaitsee mitä oivallisimmassa paikassa pyöräretkien kannalta. Mellunmäestä löytyy paljon metsäteitä ja Mustavuoren ja Porvarin lahden luonnonsuojelualuekin. Muutaman pyöräilyminuutin päästä löytyy myös Vuosaaren huippu, joka on Mellunmäen ja Vuosaaren rajoilla sijaitseva vanha kaatopaikka, joka on nyt maisemoitu kauniiksi ulkoilualueeksi. Jos vielä pidempi pyöräilyretki kiinnostaa, matkaa voi jatkaa metsässä sijaitsevien kevyenliikenteen väylien kautta vaikkapa Ramsinniemeen tai Skatanniemeen, Uutelan ulkoilualuetta unohtamatta.


Vaikka entinen kaatopaikka voi kuulostaa melko ankealle paikalle, Vuosaaren huipusta on onnistuttu tekemään todella kaunis ja kasvustoltaan monimuotoinen paikka Helsingin kaupungin luontopuutarhuri Jukka Toivosen johdolla. Paikkaan kannattaa tutustua ennakkoon Vuosaaren huippu - blogissa, jossa Toivonen kertoo sekä kasveista että syistä miksi kukkulasta ei ole tehty pelkkää polkuja risteilevää nurmikenttää.

Jotta Vuosaaren huippu saisi nyt vuosia maisemointityön jälkeen kasvaa ja kehittyä rauhassa, pitkää ulkoilijoiden ja retkeilijöiden pysyä valmiilla poluilla. Tämä koskee tietenkin myös meitä pyöräilijöitä. Onneksi olemme kuitenkin tervetulleita alueelle, jossa etenkin alaspäin pyöräily on hauskaa hommaa!


Koska lapsi oli taas talven aikana kasvanut pituutta, jouduimme ennen kevään ensimmäistä pyörälenkkiä päivittämään kulkupelin sopivammaksi. Polkupyörän osto onkin ollut ajankohtainen poikkeuksellisesti jo kahtena peräkkäisenä vuotena, sillä sopivan kokoinen pyörä on edellytys pidempien pyöräretkien onnistumiseen.

MIKSI OSTIMME JO TOISEN FROG BIKES POLKUPYÖRÄN?

Äkkiseltään voisi ajatella, ettei lasten polkupyörissä olisi paljoakaan eroa ja pyörän voisi hankkia renkaan koon perusteella kuten ennen vanhaan. Pääasiahan on toki edelleenkin se, että pyörällä pääsee eteenpäin, mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kertoa, että lastenpyörissä todellakin on eroja. Tämän tiedän, sillä ostin viime kesänä kaksi käytettyä polkupyörää, joista ensimmäisellä polkupyöräilystä ei tullut yhtään mitään. Toinen olikin sitten Frog.

Ensimmäisessä pyörässä vikaan meni kaikki. Pyörä oli kyllä tunnettua merkkiä, mutta se painoi paljon ja renkaat olivat aivan liian raskaspolkuiset asfaltille. Vaihteista huolimatta polkupyörälenkit olivat lapselle raskaita ja epämukavia ja lopulta pyörä jäi käyttämättä. Muistin lasten polkupyöristä enemmän tietäneen kaverini toteamuksen pyörän painon merkityksestä ja kun löysin sattumalta Frogin 62 kokoisen pyörän käytettynä, käytin lasta koeajolla. Ero entiseen oli ihan huikea! Pyörä vain lähti liikkeelle ja sillä oli selkeästi helpompi ajaa. Vaikka Frog oli ainakin 4 vuotta vanha ja maksoi siltikin enemmän kuin monet pyörät uutena, hankin pyörän ja loppu on niin sanotusti historiaa. Ilman Frogia emme todellakaan olisi tehneet yön yli kestäviä pyöräretkiä kansallispuistoihin tai korvanneet arjen bussilippuja polkupyöräilyllä.


Tänä keväänä tuli kuitenkin heti selväksi, että pyörä oli käynyt pieneksi ja Kaamos tarvitsi isomman pyörän. Merkkiä ei todellakaan tarvinnut lähteä arpomaan, tottakai me jatkamme Frog bikesilla! Ja koska sopivan kokoista käytettyä ei löytynyt, kävimme koeajolla Viikissä Mr Bike:n myymälässä ja pitkän väripähkäilyn jälkeen ostimme uutuuttaan kiiltävän mustan Frog biken koossa 69. Edellinen polkupyörä löysi somen kautta hetkessä uuden omistajan, joten välirahakaan ei jäänyt järin suureksi, vaikka pyörällä hintaa olikin.

Pyöräilymukavuuden lisäksi Frogin hyviin puoliin lasketaan siis käytettyjen pyörien markkinat, jossa liian pienen pyörän saa nopeasti ja helposti myytyä pois. Kierrätyspyörää etsivän ongelma lähinnä on se, että nämä pyörät viedään myös vanhana käsistä ja esimerkiksi meidän tapauksessa sopivan kokoista pyörää ei vain löytynyt. Toisaalta laskiskelin, ettei uusi pyörä lopulta tullut vanhaa kalliimmaksi, sillä turvallisuussyistä teetin viime vuonnakin vanhaan pyörään yli satasen maksaneen täyshuollon. Nyt kun huoltoa ei tarvittu, vaanpyörä oli ajokunnossa heti.

Keveyden ja pitävien renkaiden lisäksi Frogista löytyy paljon yksityiskohtia, jotka tekevät lapsen polkupyöräilystä miellyttävää. Yksi parhaista ominaisuuksista on merkin omat polkimet, jotka ovat usein lastenpyörissäkin käytettyjä standardipolkimia kapeammat. Näin polkeminen on keveyden lisäksi myös ergonomisesti mukavampaa, kun jalat ovat luonnollisesti hyvässä asennossa. Jo mainittujen ominaisuuksien lisäksi on tottakai tärkeää, että käsijarrut toimivat moitteettomasti ja myös vaihteet ovat laadukkaat ja helppokäyttöiset.

Edelliskesästä oppineena hankin lisäosiksi uuteen pyörään myös seisontajalan sekä kunnon tarakan, johon voi kiinnittää mustekaloilla vaikkapa uimakamat sekä myös pienet sivulaukut pidemmille retkille. Nämä kummatkin löytyivät myös Mr Bikesta ja saimme ne pyörään valmiiksi asennettuina. Mr Biken Lauri osaa neuvoa pyörän hankinnassa myös virtuaalisesti, joten mikäli esimerkiksi oikean pyöräkoon valinta mietityttää. Laurin saa kiinni meilistä info@mrbike.fi ja numerosta 0400-212526  . 
Ja kuten arvata saattaa, pyöräretkemme alkoivat heti kun saimme pyörän kotiin muutama viikko sitten. Heti ensimmäisellä retkellämme Vuosaaressa törmäsimme metsätiellä myös toiseen kevään merkkiin, nimittäin juuri heränneeseen käärmeeseen, jonka päältä Kaamos meinasi vahingossa ajaa ylitse. Onneksi sain kiljuttua varoitukset juuri ennen kohtaamista ja käärme sekä lapsi jatkoivat matkaansa vahingoittumattomina, toinen verkkaisesti kohti Vuosaaren kivikkoja ja toinen tuhatta ja sataa mäenrinnettä alaspäin. Saatte arvata kumpi oli kumpi ;)

Tämän hetkisestä maailmantilasta johtuen tässä yhteistyöpostauksessa ei jaeta nyt alennuskoodia tai etua. Pidetään palvelevat pyöräkaupat kuten Mr Bike kiireisenä ja mahdollistetaan niiden tulevaisuus hankkimalla pyörät asiantuntevilta ammattilaisilta ja pienyrittäjiltä Suomesta.

0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images