Malamanteri - satumainen fantasiakirja koko perheelle

Kaupallinen yhteistyö WSOY:n kanssa Meren rannalla sijaitsevan kaupungin kävelylaiturissa lukee kesäisin HAAVERANTA. Sitä ei kan...

Kaupallinen yhteistyö WSOY:n kanssa


Meren rannalla sijaitsevan kaupungin kävelylaiturissa lukee kesäisin HAAVERANTA. Sitä ei kannata uskoa! Kun kaupungin kesävieraat ovat lähteneet ja alkutaven myrskyt saapuneet, irtoaa laiturin kirjaintaulusta aina H-kirjain paljastaen totuuden. Aaverannan kaupungin, jossa jokaisella asukkaalla ja vieraalla on omituinen yhteys mereen.

Saimme muutama viikko sitten WSOY:lta kirjapaketin, josta Thomas Taylorin tässä kuussa suomeksi ilmestynyt lasten- ja nuorten fantasiakirja Malamanteri (alkuperäisnimeltään Malamander) nousi ensin 8-vuotiaani suosikiksi ja suostuttelujen kautta myös minä tartuin kirjaan, joka kädessä olenkin viettänyt viime päivät sohvan nurkassa.


Malamanteri on tarina, jonka tapahtumapaikkana pieni Aaverannan kaupunki toimii. Kirjassa on kartta, mutta idyllisen merenrantakaupungin osaa jokainen kuvitella myös itse. Yli satavuotias merenrantahotelli Vanha Nautilus, Mirilokin kalaperunabaari sekä upeat maisemat suoraan aallonmurtajalta...kuin Hanko tai Pärnu! Tai ei ihan, sillä ihan joka kaupungista ei löydy omaa merihirviötä, joka tarun mukaan munii taianomaisen munan, jonka löytäjän suurimmat unelmat käyvät toteen. Harmi vain, että tarun toinen puoli on alkua synkempi ja unelmien toteuttamisen sijaan sekä ihmisen että kalan hahmoa muistuttava merihirviö Malamanteri on hotkaissut jokaisen satumaisen munan metsästäjän poskeensa.

Kirjan päähenkilöitä ovat 12-vuotiaat lapset Herbert Sitrus ja Orvokki Parma, joilla on tottakai yhteys mereen. Herbert Sitrus on löydetty Aaverannan kaupungin rannasta viisi vuotta sitten ja kiinnitetty rantahotellin löytötavaratoimiston hoitajaksi, sillä tässä kaupungissa lasten työssäkäynti on ihan normaalia. Orvokki taas ilmestyy löytötavaratoimistoon etsiäkseen 12 vuotta sitten aallonmurtajalta kadonneita vanhempiaan, Orvokki sen sijaan etsii pelottavaa kalastajaa muistuttava Puoshakamies, jonka toinen käsi on korvattu tukinuitossa käytetyllä terävän koukkumaisella puoshaalla. Näiden hahmojen lisäksi kaupungista löytyy mitä kummallisempaa porukkaa, vaikka hotellista löytyneiden pokemon-korttien perusteella tapahtumaaika on enemmän nykyisyyttä kuin muinaishistoriaa.

Mutta onko Malamanteri oikeasti olemassa ja liittyykö Orvokki Parman vanhempien katoaminen tuohon Aaverannan taruolentoon, sen joudutte selvittämään itse!
Thomas Taylorin Malamanterista puhuessa on mainittava erikseen lukutunnelma. On kirjoja, joita jotka tempaa mukaansa niin, että ne vain ahmii hetkessä. Malamanterin alle 300 sivua taas tekee mieli lukea säästeliäästi fiilistellen kirjan kiireettömän jännittävää tunnelmaa.  Kirja on aivan liian lyhyt aikuisen ahmimiseen, mutta juuri sopivan pituinen sen nuorimmille lukijoille, joille se ensisijaisesti onkin suunnattu. Yksinlukemisen lisäksi Malamanteria kannattaa harkita myös perheen yhteiseksi iltakirjaksi, etenkin näinä aikoina, jolloin myös aikuisille tekee hyvä kadota hetkeksi fantasiamaailmaan.

Malamanteri on Thomas Taylorin lastenfantasiatrilogian ensimmäinen kirja, jonka on suomentanut Harry Potter-suomentajanana tuttu sanataituri Jaana Kapari-Jatta. Fiilikseltään tai maailmaltaan Malamanteri on kuitenkin ihan oma saagansa, johon kannattaa heittäytyä ilman ennakko-odotuksia.
Erityisesti suosittelen, että mahdollisuuksien mukaan unohdat myös äänikirjan ja tartut fyysiseen versioon, joka antaa mielikuvitukselle vielä enemmän tilaa vaeltaa. Lukemisen jälkeen kysyt melko varmasti miksei trilogian seuraavat osat ole jo kädessäsi.

Tilaa Malamanteri Suomalaisesta kirjakaupasta alle 20 eurolla!

lukuterkuin Elsa

0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images