Laiha on parempi ihminen - näytelmä kehopositiivisuudesta

Sisältää alekoodin näytelmään Kun näytelmä alkaa Pippa Laukan kolumnin referoimisella, sitä väkisinkin alkaa etsimään pakotie-merkke...

Sisältää alekoodin näytelmään


Kun näytelmä alkaa Pippa Laukan kolumnin referoimisella, sitä väkisinkin alkaa etsimään pakotie-merkkejä pimeässä teatterisalissa. Teatteri Toivon uuden näytelmän nimi Laiha on parempi ihminen kuulostaa tässä ajassa melko pahalle ääneen sanottuna, vaikka kertoo nykyajan asenteista kaiken. Istun kuitenkin penkissäni ja odotan innolla mitä tulevan pitää, tässä näytelmässä kun tarkoituksena ei ole antaa ääni niille, joilla ääni jo on, vaan tuoda lavalle ne sanat ja sanattomat viestit, joita lihavat kuulevat päivittäin.

Laiha on parempi ihminen sai mut puolelleen minuutissa, vaikka varmasti tiedätte minun kuuntelevan erityisellä herkkyydellä mitä ajankohtaisen kehopositiivisuus-aatteen nimissä yleisölle tarjoillaan. Nyt tarjolla ei ollut taskulämmintä self lovea ja sinä riität (kunhan huolehdit terveydestäsi, ostat juuri minun suunnitteleman elämänmuutosvalmennuksen vain 99€) sanomaa, vaan kokonainen näytelmä täynnä kokemuksia sitä, kun et jumalauta riitä millään ja ymmärrystä miltä se tuntuu.

Lavalla on kaksi henkilöä, Miia (Iiris Mäkelä) ja Anton (Kaarlo Laite). Kumpikin heistä on laihtunut paljon ja kertovat lavalla tarinaansa ennen laihtumista ja laihtumisen jälkeen. Millaisia kokemuksia heillä on ollut lihavana ja miten kokemukset ovat muuttuneet laihtumisen myötä. Näytelmää katsoessa fiilis on epäuskoinen: miten nämä ihmiset puhuvat mun ajatuksiani? Miten ihmeessä dialogiin on voitu kirjoittaa sekä mun tarinani että se ystävieni kanssa käydyt keskustelut. Miten lavalla olevat fiktiiviset hahmot on valjastettu huomioimaan tämä yhteiskunnan läskiviha niin oikein?

Välillä tuntui, että tekisi mieli juosta lavalle jatkamaan keskustelua, niin todelliselta voipakettilavasteiden päällä käytävä dialogo tuntui. Näytelmän jälkeen työryhmän kanssa juteltuani selvisi, että tekoprosessissa on kuultu paljon lihavia ja laihtuneita ihmisiä ja monet lavalla kuullut vuorosanat ovat todellisen ihmisen suusta peräisin. Ilmankos välillä kuulosti kuin itseään olisi kuunnellut!


On oikeastaan hyvin kuvaavaa, että syvälle yhteiskunnan rakenteisiin ja ihmisten toimintamalleihin meneminen näytelmässä ihmetyttää. Syrjityille kehoille ja ihmisille niiden takana harvoin annetaan näin isosti tilaa ja näkyvyyttä olla ja kertoa kokemuksistaan. Nykyajan itsensähyväksymispuheen rinnalle on jo pitkään kaivattu realismia, sitä kuinka itsensä hyväksyminen ei vaan kanna, jos koko muu yhteiskunta haluaa nollata kokemuksesi ja kääntää katseen hyväksytympien vartaloiden ongelmiin, joita tottakai myös on.

Ja realismia Laiha on parempi ihminen todellakin tarjoilee. Ei ole vartalonsa vuoksi syrjityn asia odottaa, milloin kukanenkin kokee selflove-herätyksensä ja oman itsensä hyväksynnän kautta saattaa ehkä hyväksyä myös erilaisuutta paremmin. Ei, ihmisarvo, tasa-arvo ja erilaisuuden hyväksyntä eivät voi olla kiinni satunaisen yksilön oman itsensä hyväksynnästä, vaan muiden vartaloiden hyväksynnän pitää olla lähtökohta, hyväksyit itsesi ja ulkonäkösi tai et. Tässä nykyinen kehopositiivisuuskeskustelu usein meneekin metsään, kun kuvitellaan selfloven vaikuttavan yleisellä tasolla syrjintään ja siksi erilaisten marginalisoitujen ryhmien kehosyrjinnästä ei edes tarvitse puhua tai tehdä sitä näkyväksi. Riittää että diggailee itse itsestään. 

Näytelmän realismin takana on aito halu ymmärtää läskistigmaa ja kuulla ihmisiä, joiden elämään se negatiivisella tavalla vaikuttaa. Tämä näytelmä lisää varmasti ymmärrystä marginalisoituja kehoja kohtaan, sillä vaikka lihavat ovatkin se suurin kehonsa vuoksi syrjitty ryhmä Suomessa, samanlaista syrjintää kokevat monet muutkin ryhmät kuten rodullistetut, transihmiset tai vammaiset. On upeaa, että kerrankin kehopositiivisuus käsitetään muunakin kuin positiivisuusliikkeenä, joten tästäkin iso kiitos Toivon porukalle.KENELLE? Vaikka lihavat ovatkin näytelmän keskiössä ja Laiha on parempi ihminen tarjoaa samaistumispintaa nimenomaan lihaville, suosittelen näytelmää ihan kaikille yhteiskunnallisista aiheista kiinnostuneille. Erityisesti näytelmään kannattaisi suunnata silloin, jos kehopositiivisuus ja selflove-teemat kiinnostavat ja on valmis avartamaan katsantokantaansa myös omasta itsestä ulospäin.

ALENNUSKOODI: Juteltuani eilen näytelmän jälkeen työryhmän kanssa sain heiltä alekoodin seuraajilleni! Alennuslipun voit lunastaa Tiketistä osoitteesta tiketti.fi/tarjoukset koodilla kehorauha. Alennuslippu: 12€ + palvelumaksu (1,50€) norm. 16,5€ Peruslippu: 17,50€ + palvelumaksu (2,50€) norm. 25€ (en hyödy alennuksesta itse mitenkään, eikä siitä oltu sovittu etukäteen muutenkaan)

Käsikirjoituksen dramatisointi: Sara Salmenmäki
Tuotanto: Teatteri Toivo
Käsikirjoitus perustuu keväällä 2018 tehtyihin haastatteluihin.
Kuvat: Toni Ahola

3 kommenttia

  1. Hieno ja hyvin kuvainnollistava. :)

    VastaaPoista
  2. On tosi kiva, kun usein mainitset vammaiset näiden kehopositiivisuus-tekstiesi yhteydessä. 👍 T. Vammaistyön tekijä.

    VastaaPoista
  3. Mitä mieltä muuten olet Pippa Laukasta?

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images