Sisustustyylinä vastuullisuus

Kaupallinen yhteistyö Weecosin kanssa Vastuullisuus on noussut lähes yhdeksän perheblogivuoteni aina vain isompaan rooliin sekä...

Kaupallinen yhteistyö Weecosin kanssa

Vastuullisuus on noussut lähes yhdeksän perheblogivuoteni aina vain isompaan rooliin sekä perheessämme että ympäröivässä maailmassa. Kun lapseni oli vauva, oli meillä luomupuuvillaisia lastenvaatteita ja käytimme pääasiassa luonnonkosmetiikkaa, mutta siihenpä se sitten jäikin. Silloin vastuullinen kuluttaminen oli usein kompromissi, sillä etenkin ekologiset vaihtoehdot näyttivät usein tunkkaisilta ja vähän hipeiltä, eikä ollenkaan ajankohtaisilta. Nykyään vastuullisten valintojen tekeminen on tehty helpoksi, sillä tuotteet ovat laadukkaita, tyylikkäitä ja ajanmukaisia. Mutta päänvaivaa ainakin minulle aiheuttaa se mitä vastuullisuus oikeastaan edes on?

Vastuullisuuden määritelmä ei ole mikään kiveen hakattu teesi tai ostettavissa oleva takuulappu. Vastuullisuus on ennemminkin ylätermi, jonka alle kätkeytyy paljon erilaisia variaatioita ja valinnanvaraa. Vastuullisuus on sekä kulutusta että kuluttamattomuutta ja ennen kaikkea tiedostusta sekä omista kulutustottumuksistaan että elämäntavastaan ylipäätään. Joskus vastuulliset valinnat ovat itsestäänselviä, joskus ne aiheuttavat harmaita hiuksia, sillä usein toiseen suuntaan kumartaessa sitä pyllistää toiseen suuntaan. Onko esimerkiksi kierrätettynä ostetun pöydän haku satojen kilometrien päästä vastuullista vai ei, näiden asioiden kanssa painin vähän väliä!


Viime marraskuinen muuttomme avasi silmäni, sillä edellinen kotimme pursusi tavaraa jota en halunnut enää omistaa ja huomasin pian, että eipä halua moni muukaan. "Vanhentuneita" huonekaluja oli lähes mahdoton kierrättää eteenpäin, varsinkaan kun en halunnut vain dumpata niitä kierrätyskeskuksien riesaksi. Huomasin, että muuttokuorman mukana uuteen kotiin päätyneet tavarat olivat lähes kaikki jollakin tavalla vastuullisia. Ne olivat joko vuosikymmeniä vanhoja edelleen toimivia huonekaluja, suomalaisten merkkien laadukkaita tuotteita, luonnonmateriaaleista tehtyjä tekstiilejä tai esineitä, joilla oli tunnearvon lisäksi myös jälleenmyyntiarvoa.

Kierrättäessäni uuteen kotiin sopimattomia tavaroita eteenpäin tein pyhän lupauksen, että jatkossa tähän kotiin hankitaan vain tavaraa, joka on helppo kierrättää myös eteenpäin. Jatkossa suosisin siis ensisijaisesti suomalaisia, mielellään luonnonmateriaaleista valmistettuja tavaroita. Tavaroita, joita haluan omistaa kuukausien sijaan vuosikymmeniä ja tavaroita, joille on hakijajono ovella heti, jos päätän niistä joskus luopua.

Koska kotiimme tarvittiin kuitenkin muuton jälkeen muutamia huonekaluja ja sisustusjuttuja, lähdin etsimään niitä sekä kierrätettyinä että uusina vastuullisten brändien verkkokauppa Weecosista. Kierrätysvimmani sai perheessäni aikaan hieman vastalauseita, kun ajokortittomana nakitin sohvapöydän ja tuhottoman painavan senkin haun Turusta lapseni isälle. Tässä tuli vastaan yksi vastuullisuusdilemma, sillä mietin pitkään jälkikäteen oliko kierrätetyn huonekalun nouto 200km päästä mikään ekoteko. Onneksi nätti fiftaripöytä sopii kotiimme enemmän kuin hyvin.

Sohvan käsinojia suojaavat Vanamo Decon koristetyynyt sekä Himmeen Filly jalkalampun taas tilasin suosiolla Weecosista, joka toimitti tuotteet muutamassa päivässä lähipostiin. Vanamo Decon kotimaiset Kuura-tyynynpäälliset  (leima: käsintehty, lähituotanto, tehty Suomessa, luonnonmateriaalit) olivat pyörineet mielessäni siitä lähtien, kun pari vuotta sitten tilasin Weecosista merkin pellavaiset kosmetiikkapussit. Suomessa suunniteltu ja kudottu kangas on sekä kaunis että ajaton ja pysyy hyvänä pitkään. Vanamo Decon taustallahan on monille kantoliinailijoille tuttu Liinalapsi-yritys, joka on tunnettu superlaadukkaista design-kantoliinoistaan, joten jos Kuura-kuosi näyttää tutulta, saatat tunnistaa sen kantoliinoista.

Himmeen Filly jalkalamppu (leimat: tehty Suomessa, tuotanto-olot varmistettu, korjauspalvelu) päätyi olohuoneeseemme tuomaan lukuvalon lisäksi vähän moderniutta sisustukseen. Törmäsin hauskaan, myöskin Suomessa suunniteltuun ja valmistettuun lamppuun alunperin Himmeen instagramissa ja se toi mulle hymyn huulille, sillä lamppu muistuttaa pikkukorvineen keppihevosta! Yksinkertainen puuta, alumiinia ja betonia yhdistävä lamppu sopii melkein mihin tahansa tilaan ja Kaamos voi napata sen sitten omaan kotiin muuttaessa vaikka mukaansa, sillä veikeä Filly tulee taatusti kestämään aikaa.

Koska Filly oli melko hintava valinta, mietin pitkään edullisemman pöytälamppumallin ja Himmeen Fillyn välillä, kunnes tulin tulokseen, että jaettuna tuleviin käyttövuosiin Fillyn hinta on enemmän kuin kohdillaan Ja eihän sitä tiedä, vaikka sohvannurkassani seisoisi tällä hetkellä huomisen antiikkiaarre, varsinkin kun Himmee tarjoaa lampulleen myös korjauspalvelua.


Ja niin, hankinhan minä Weecosista pienen kasviterraarionkin kevään kunniaksi. Kun tänne kotiimme paistaa aurinko aivan koko päivän, uskaltauduin kokeilemaan tuollaista Tillapallon Heleä ilmakasviterraariota (leimat: käsintehty, tehty Suomessa, Luomu, uniikkikappale luonnonmateriaalit, lähituotanto, reilu kauppa) , joka on - arvaatte jo varmasti - Suomessa suunniteltu ja valmistettu.  Käsinpuhalletusta lasikulhosta löytyy siis kaksi pientä ilmakasvia, jotka vain pötköttelevät kivien ja sammalen päällä ja vaativat muutaman kerran viikossa vettä sumutettuna.

Mutta mitä ihmeen leimarimpsuja olen postaukseen oikein kylvänyt?

Vastuullisten merkkien kauppapaikka Weecos on verkkokauppauudistuksensa myötä helpottanut entisestään vastuullisten tuotteiden läpinäkyvyyttä lanseeraamalla vastuullisuusleimat, jotka ovat tulevaisuudessa nähtävissä kaikissa Weecosissa myytävissä tuotteissa. Weecos verkkokaupan lähtökohta on tarjota vain vastuullisia valintoja ja kriteerit myyjäksi pääsyyn ovat tiukat. Uusien vastuullisuusleimojen kautta vastuullisuuden eri puolista on entistä helpompi informoida myös asiakasta. Kuluttajana tämä tottakai lisää tietoutta tuotteesta, mutta omakohtaisesta kokemuksesta tiedän vastuullisuusleimojen myös muuttavan omaa suhtautumistani tuotteisiin. Mitä enemmän tiedän tuotteen dna:sta, sitä arvostavammin sitä yleensä käytän ja kohtelen.

Meidän kodin uudet tyynyt, kasvit ja lamppu ovat kaikki kotimaista tuotantoa ja näin ollen niitä yhdistää tehty Suomessa leima. Tämä ei kuitenkaan ole mikään periaate, vaan tottakai tägien merkitystä mietitään ihan asia kerrallaan ja tarpeenkin mukaan.  On myös paljon hankintoja, joissa vastuullisia valintoja on edelleen tosi vaikea tehdä, esimerkiksi vastuullisia muovittomia pronaatiotuettuja juoksukenkiä tuskin löytyy Weecosista tai mistään muualtakaan helposti. Onneksi kehitys kehittyy ja ehkä jonain päivänä sellaisetkin on mahdollista hankkia vastuullisuusleimojen kanssa.


Vastuullisista valinnoista puhuminen ja kirjoittaminenkin on vaikeaa, sillä totuushan on, että aina voisi elää vastuullisemmin, ekologisemmin, eettisemmin, puhtaammin, pienemmällä hiilijalanjäljellä ja aina olisi olemassa se vieläkin parempi vaihtoehto. Ja aina on olemassa se pisteliäs kriitikkokunta, joka toteaa vastuullistenkin tuotteiden ostamisen olevan vastuutonta.

Tämä luo ainakin minulle ihan hirveät paineet puhua vastuullisuudesta, sillä tällä hetkellä tuntuu, etteivät omat pienet teot riitä muiden silmissä mihinkään. Pieni syyllisyydenpisto onkin aina hyvästä. Mutta jos jatkuvasti tuntuu, etteivät omat valinnat riitä mihinkään, kannattaa vetää henkeä ja yrittää lopettaa syyllistyminen. Pienet teot merkitsevät edelleen paljon, tietoisuus kasvaa asioista selvää ottamalla ja kaikilla on oikeus puhua heille tärkeistä arvoista, vaikka niiden toteutus vaatisikin vielä petrausta. Vastuullisuus ei ole vain täydellisten ihmisten asia.

Kuvat: Maarit Vaahteranoksa

3 kommenttia

  1. Tosi kivan näköistä ja ihana väripilkku tuo sohva! Mistä ihana John&Yoko-juliste on hankittu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sohva on munkin lemppari! Tuo juliste on vuosia vanha, sitä ei enää löydy ostopaikasta, joten en sitä vinkkaa. Kannattaa googletella Yoko John War is over poster tms. Uskon että sitä vielä jostain löytyy!

      Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images