Tämän vuoksi suosin luonnonkosmetiikkaa ihonhoidossa

Viime viikolla aika moni pääasiallisesti luonnonkosmetiikkaa käyttävä somettaja on saanut kysymyksen "mutta mitä mieltä olet täs...



Viime viikolla aika moni pääasiallisesti luonnonkosmetiikkaa käyttävä somettaja on saanut kysymyksen "mutta mitä mieltä olet tästä?". Kyseessä on Nena Sofias - nimisen blogin kirjoitus siitä, miksi parikymppiseksi estenomiopiskelijaksi itsensä esittelevä kirjoittaja ei suosi luonnonkosmetiikkaa

Itse taas olen suosinut luonnonkosmetiikkaa jo yli kahdeksan vuoden ajan, välillä täsmällisemmin ja välillä rennommin. Tällä hetkellä menossa on se rennompi kausi, kaikki ihonhoitotuotteeni ovat kyllä sertifioidun luonnonkosmetiikan kriteerit täyttäviä, mutta hiustenhoitopuolella sekä meikeissä suosin vähän enemmän tavanomaista kosmetiikkaa. Ja tulen suosimaankin niin kauan, kunnes yhtä hyviä vaihtoehtoja tulee luonnonkosmetiikkaan tarjolle. Tähän tuskin onneksi menee kauaa enää. 

Olen itsekin ihmetellyt luonnonkosmetiikkaan liittyviä myyttejä, joista Nena Sofiakin kirjoittaa. Luonnonkosmetiikkahan ei missään nimessä ole kemikaalitonta tai allergeenivapaata, kuten ei tavanomainenkaan kosmetiikka.  Nämä oletukset eivät kuitenkaan lähde luonnonkosmetiikkabrändeiltä, vaan ovat enemmänkin tietyn käyttäjäsegmentin luomia oletuksia, joita esimerkiksi luonnonkosmetiikkaryhmissä toistellaan melko kritiikittömästi. Eroja tavanomaiseen kosmetiikkaan kuitenkin on, vaikkakin osa tavanomaisen kosmetiikan tuotteista voivatkin vastata täysin luonnonkosmetiikkasertifikaattien vaatimuksia. Esimerkiksi Kiehlsin Midnight Recovery Concentrate vastaa yleisimpiä luonnonkosmetiikan standardeja, vaikka ei ole luonnonkosmetiikaksi määriteltykään. 

Syitä luonnonkosmetiikkaan siirtymiselle on monia, joista yksi isoimmista minulle ja varmasti monelle muullekin on luonnonkosmetiikan mikromuovittomuus. Kuten kaikki tietävät, ovat mikromuovit iso ongelma ympäristöllemme ja etenkin vesistöille, joten on helpompi valita automaattisesti mikromuoviton tuote, kuin lähteä tulkitsemaan jokaista raaka-ainetta erikseen kaupassa. Tavanomaisessakin kosmetiikassa toki löytyy mikromuovittomia tuotteita, ja onneksi löytyy, sillä se helpottaa paljon esimerkiksi minun hiustenhoitotuotteiden valintaa. Luonnonkosmetiikka on kuitenkin aina mikromuovitonta, mikä on iso plussa. 

Luonnonkosmetiikka ei myöskään sisällä mineraaliöljyjä, mikä on monelle tämän vuosituhannen kuluttajalle tärkeä juttu. Siis se mineraaliöljyn puute! Itse en halua käyttää mineraaliöljyjä kahdesta syystä: akneen taipuvainen ihoni on erittäin altis tukkeumille ja tulehduksille, eikä ihoni pidä "hengittämättömästä" kalvosta, minkä mineraaliöljy väistämättä iholle tekee. Sen sijaan ihoni hyötyy puhtaista kasviöljyistä, jotka edesauttavat kosteuden pysymistä ihossa, mutta eivät toimi samalla kalvona, mitä mineraaliöljy. Öljynjalostuksen sivutuotteena aikaan saatu mineraaliöljy ei myöskään ole ravintorikas raaka-aine (se sisältää vain hiiltä ja vetyä), joten kun valita saa, valitsen tuotteen jossa mineraaliöljyn sijaan käytetään kasviöljyjä, joissa on esimerkiksi omega rasvahappoja, joilla taas on positiivinen vaikutus ihoni kuntoon. Mineraaliöljyille on varmasti paikkansa, mutta se paikka ei vain ole minun ihollani.



Itse arkielämässäni suhtaudun tavanomaisesta kosmetiikasta usein löytyviin silikoneihin melko neutraalisti. Ne ovat vesiliukoista ainetta, joka ei kokemukseni mukaan tuki ihoani mineraaliöljyn tapaan. En kuitenkaan koe tarvitsevani silikoneja ihonhoitotuotteissani mihinkään, joten henkilökohtaisesti ne ovat mulle täysin turhia ihonhoidossa ja siksikin luonnonkosmetiikan silikonittomuus puhuttelee. Luonnonkosmetiikan parabeenittomuus sen sijaan on hyvä juttu sen vuoksi, että säilöntäaineena käytettävät parabeenit allergisoivat yhä useampia ihmisiä ja parabeenien ja rintasyövän yhteydestä on myös löytynyt viitteitä, joita tutkitaan parhaillaan. Toki parabeenit ovat vielä ihan luvallisia ja suositeltujakin säilöntäaineita, mutta viimeisen 10 vuoden aikana tavanomaisen kosmetiikan raaka-aineista aika monia on jouduttu kieltämään, joten raaka-ainepuolella mikään ei ole pysyvää. Parastahan olisi, jos kosmetiikkatuotteiden säilöntäaineillakin olisi ihonhoidollinen funktio, kuten esimerkiksi luonnonkosmetiikassa käytetyllä ruusualkoholilla on.

Yksi isoimmista syistä monelle valita luonnonkosmetiikka on kuitenkin puhtaasti hyvä fiilis. Vaikka alalla on tapahtunut isoja mullistuksia viime vuosina, pienet merkit ovat kasvaneet ja isot tavanomaiseen kosmetiikkaan keskittyneet bränditalot ovat hankkineet kiinnostavimpia merkkejä omistukseensa, löytyy luonnonkosmetiikkabrändien ympäriltä pöhinää, joka resonoi tiedostavalle 2020-luvun kuluttajalle hyvin. Tähän pöhinään tavanomaisen kosmetiikan valmistajien on ollut vähän vaikea vastata, sillä isot pyörät kääntyvät pienempiä hitaammin. Vaikka vuosia kosmetiikkamarkkinoita hallinneilla yrityksillä on kokemus ja iso markkinointibudjetti takanaan, tuntuvat he elävän täysin eri todellisuudessa monien kuluttajien kanssa. Hyvänä esimerkkinä luonnollisuusbuumiin herännyt iso suomalainen kosmetiikkatalo, joka lennätti juuri ison joukon  helsinkiläisiä vaikuttajia vuorokaudeksi Pohjoiseen juhlimaan uutta tuotelinjaansa. Teot vaan ei kohtaa kohderyhmän arvojen kanssa kovin hyvin. 

Mutta luonnonkosmetiikkaan ja Nena Sofian postaukseen palatakseni on pakko sanoa, että kyllähän niitä uskomuksia tosiaan riittää luonnonkosmetiikasta vaikka muille jakaa. On kuitenkin hyvä erottaa se, mitä ihmiset uskovat ja puhuvat siitä, miten luonnonkosmetiikkaa oikeasti markkinoidaan brändien puolelta. Allergeenittomuus, kemikaalittomuus tai muu paikkaansa pitämättömät väitteet eivät lähde liikkeelle kosmetiikkabrändeiltä. Brändeillä harvoin on myöskään tapana verrata tuotteitaan tavanomaiseen kosmetiikkaan tehokkuuden osalta, vaan enemmänkin tuoda esiin incilistan ja raaka-aineiden kautta ero, mikä tavanomaisella kosmetiikalla ja luonnonkosmetiikalla on. Tämä ero tottakai vaihtelee ihan brändikohtaisesti, sillä toisin kuin yleinen harhaluulo on, ei kaikkea luonnonkosmetiikkaa keittele yksi hamppumekkoon pukeutunut kansanparantaja, vaan incit vaihtelevat paljon kosmetiikkavalmistajasta, tuotteen käyttötarkoituksesta sekä lopullisen tuotteen hinnastakin riippuen. 

Se mitä ei kuitenkaan kannata unohtaa on, että luonnonkosmetiikka on aivan yhtä lailla ammattitaidolla suunniteltua ja tehoainepitoista kuin tavanomainen kosmetiikkakin. 

Kuvat: Unna Nordic

1 kommenttia

  1. Mä suosin sitä koska se on tuonut mulle avun ja lisäksi myyn Cosmopharman luonnonkosmetiikkaa

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images