Elsan 7+1 vinkkiä parempaan jouluruokailuun

Joulu on jo niin lähellä, että on hyvä aika puhua hieman jouluruuista! Henkilökohtaisesti minua ei kiinnosta löytyykö joulupöydästänne k...


Joulu on jo niin lähellä, että on hyvä aika puhua hieman jouluruuista! Henkilökohtaisesti minua ei kiinnosta löytyykö joulupöydästänne kinkku vai seitanpaisti, jokainen syököön jouluna ja muulloinkin mitä parhaakseen näkee. Meidän perheen joulupöydässä löytyy jokaisen perheenjäsenen suosikkeja ja lapseni valinta tälle joululle on lohinigirit ja kokis, mikä sopii hyvin, vaikka itse rakastankin perinteisiä jouluruokia. En kaikkia, mutta isoa osaa. Sushin ja perinteisen jouluruuan yhdistäminen ei kuitenkaan ollut mielessäni tätä postausta aloittaessani, vaan halusin kirjoittaa ihan muusta. 

Nyt nimittäin saatte tämän blogin ihkaensimmäisen jouluruokavinkkilistan! Ota talteen ja laita vaikka linkkkinä kaverillekin, näillä vinkeillä selviät joulun ruokailuista varmasti voittajana.

1) Jouluna, kuten joulun jälkeenkin (ja etenkin uudenvuoden jälkeen!) tulee syödä. Ihminen tarvitsee joka päivä ruuasta tulevaa energiaa, joten söitpä paljon tai vähän jouluna, sinun tulee syödä hyvin myös kaikkina muina päivinä. Ei poikkeuksia.

2) Toisen ruokailun kommentoiminen on huonotapaista. Ei ole sinun asiasi ottaa kantaa kenenkään muun syömiseen joulupöydässä, tai muulloinkaan. Ole siis kiltti ja anna jouluseurasi syödä sitä mitä haluaa, äläkä puutu esimerkiksi erikoisruokavalioihin vähättelevästi. Jos siskon lapsi on vegaani, anna hänen olla. Hänellä on varmasti tietoa, miten kootaan terveellinen jouluateria ja ei, hän ei tarvitse lautaselleen sitä kinkun palaa saadakseen proteiinia.

3) Älä tuputa tai syö kohteliaisuudesta.  Jouluun kuuluu paljon makuja, eikä kaikki pidä kaikesta. Joskus voi myös olla vatsa ihan täysi tai ei tee mieli yhtäkään annosta riisipuuroa. Keskity omaan syömiseesi, mutta älä syö kohteliaisuuttasi mitään. Älä myöskään painosta ketään maistamaan jokaista joulupöydän lusikkaleipälaatua, vaikka olisit ne itse tehnyt. Anna jokaiselle mahdollisuus kieltäytyä ruuasta ilman erillisiä perusteluita.

4) Keskity nauttimaan, älä laskemaan kaloreita. Mikään ei vie fiilistä enempää, kuin syyllisyyttä jokaisesta suupalasta tunteva seuralainen, joka selittää isoon ääneen "en kyllä saisi syödä enää yhtään, mutta...". Jokaista omaa tai seuralaisen suupalaa ja sen kalorimäärää ei tarvitse erikseen sanoittaa koko juhlaväelle. Itseasiassa, unohda koko kalorien laskenta ja keskity johonkin vähemmän kontrolloituun tekemiseen, pelaa vaikka erä Unoa ja juo glögi.

5) Älä suostu tuntemaan syyllisyyttä syömisestä. Joku fiksu on todennut, ettei ole väliä mitä syöt joulun ja uudenvuoden välillä, tärkeämpää on keskittyä uudenvuoden ja joulun väliseen syömiseen. Tosin en suosittele syömissyyllisyyttä kenellekään koskaan. On totta, että kehosi ei välttämättä tarvitse esimerkiksi sokeria, mutta mielesi voi hyvinkin tarvita. Ja jos ei tarvitse, siitäkään ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, riittää kun kuulostelet kehoasi ja miten se voi hyvin.

6) Unohda vanhat ruokailuperinteet. "Tulispa joulu, että saisi yölläkin syödä" on vanha sanonta, joka ei liity nykyaikaan mitenkään. Jouluruokaa ei ole pakko syödä montaa santsiannosta ja viettää yötä kinkkuleipiä sinapilla voidellen, sillä hyvät jääkaapit takaavat ruuan pysyvän hyvänä myös seuraavaan päivään. Päivitetään sanonta niin, että "saisi päivälläkin nukkua" sillä joulunpyhien aikaan on hyvää aikaa kellahtaa kirjan kanssa sohvalle ja tutustua vuoden 2019 trendikkäimpään asiaan, UNEEN.

7) Liiku, mutta älä rangaistukseksi. Mikäli jouluna tekee mieli liikkua, liiku miten parhaaksesi koet. Älä kuitenkaan kuvittele, että runsaan jouluruuan jälkeen sinun tulisi liikkua kaksi kertaa normaalia enemmän tai yrittää saada koko suku mukaasi "kinkunsulatuslenkille". Liikunta on ihanaa ja ihaninta se on silloin, kun sen tekee nautinnon, ei rangaistuksen vuoksi.

Bonusvinkki: Älä lahjo ystäviä suklaalla. Yksi päättömimmistä suomalaisista joulutraditioista on konvehtirasioiden vaihtelu sukulaisten ja ystävien kanssa. Suklaa on ihanaa, mutta rajansa kaikella, sillä tiedän hyvin minne ne joulukääreistä avaamattomat konvehtirasiat päätyvät. Me joulun jälkeen syntymäpäiviä viettävät saamme vuosittain jätesäkillisen verran juhlapöydän konvehteja lahjaksi enkä halua enää yhtäkään pakettia lisää, kiitos!

0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images