Vinkki viikonlopuksi: Taikinan taju -näyttely Kaapelitehtaalla

kaupallinen yhteistyö Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa Nyt pääkaupunkiseudulla lasten kanssa viikonloppua viettävät huomio! Menk...

kaupallinen yhteistyö Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa


Nyt pääkaupunkiseudulla lasten kanssa viikonloppua viettävät huomio! Menkääpä täänä viikonloppuna museoon!

Tämä vuosi on ollut siinä mielessä kummallinen, että entisenä museoiden suurkuluttajana olen käynyt ihan äärimmäisen vähän museoissa. Uusin museokortin tammikuussa, mutta väitän ettei sitä ole käytetty vielä edes oman hintansa arvosta. Osasyy tähän on, että Kaamoksesta on tullut todella museokriittinen tyyppi ja pelkkä museo-sanan sanominen saa hänet kieltäytymään koko kaupunkireissusta. Syy on toki ymmärrettävä, onhan hän kulttuurituottajan ja tulevan taiteiden tohtorin lapsi :D

Kieltäytyminen oli ensimmäinen reaktio myös alkuviikosta, kun pyysin häntä mukaani Hotelli- ja ravintolamuseon Taikinan Taju -näyttelyyn Helsingin Kaapelitehtaalle. Onneksi pienen juttelun jälkeen selvisi, että leipomiseen liittyvä näyttely kyllä kiinnosti leipomista rakastavaa lasta, mutta ongelma olikin itse Kaapelitehdas, hän kun kuvitteli joutuvansa jonnekin tehtaaseen katselemaan taikinakoneita. Välillä huvittaa, miten edelleenkin itselle ihan selvät asiat kannattaa avata lapselle tosi tarkkaan ja ennakkoluulot voivat juontua monista eri saioista, kuten harhaanjohtavista paikan nimistä.

Kaapelille kuitenkin mentiin, sillä itsellenikin koko Hotelli- ja ravintolamuseo oli vieras juttu. 


Taikinan taju -näyttely on suunnattu lapsiperheille ja se esittelee leipomista elämyksellisesti lapsille kiinnostavalla tavalla. Aisteilla on iso rooli näyttelyssä ja pelkän leipomishistorian sijaan leipomista lähestytään tekemisen kautta, tunto- ja hajuaistia hyödyntäen. Näyttelyssä voi leipoa isosta taikinasta (kineettinen hiekka) kakkuja, arvuutella kangaspusseihin piilotettuja leivontatarvikkeita pelkän kosketuksen perusteella sekä tuoksutella erilaisia leivonnassa käytettyjä tuoksuja. Itselleni kiinnostavinta taisi olla pullan letittämisen opettelu neljällä ja viidellä taikinasäikeellä.

Taikinan taju -näyttely on suunniteltu kivasti niin, että sieltä löytyy kiinnostavia juttuja monen ikäisille lapsille. Pienille lapsille näyttelystä löytyy paljon leikkielementtejä, esimerkiksi jättimäisiä pehmokakkuja ja donitseja sekä iso leikkikahvila herkkuineen. Kouluikäistä taas kiinnosti tuttujen asioiden tunnistaminen ja Taikinan taju -näyttelyn leivontatuoksujen jälkeen hän siirtyikin tuoksuttelemaan museon isoa yli 70 tuoksun tuoksubaaria, jonka sisään oli piilotettu monenlaisia tuoksuja hunajasta sipulin kautta kahviin.  "Tuoksukone" toimi niin, että käsillä pumpattiin tuoksua muutama kerta ja sen jälkeen nuuhkaistiin erillisestä tuoksutötteröstä tunnistettavaa tuoksua, eli koko museo ei todellakaan tuoksu sipulille tai millekään muullekaan. Myös tuoksuherkät siis uskaltautuvat museoon hyvin.


Oma vierailumme näyttelyyn oli ajoitettu siinä mielessä nappiin, että juuri edellisellä viikolla Kaamoksen luokka oli viettänyt koulussa ruokaviikkoa. Ruokaviikon aikana kaikki matematiikan tehtävät oli laskettu ruuan avulla, liikunnassa oli leikitty ruokaan liittyviä leikkejä ja koulussa oli leivottu pätkismuffinsseja ja paloiteltu hedelmiä salaattiin. Koko koulun käynti oli siis keskittynyt pelkästään ruokaan liittyviin asioihin ja kutsu Taikinan taju - näyttelyyn tuli meille siis ihan täydelliseen aikaan. Mukava sattuma oli, että näyttely on suunniteltu tukemaan alakoulujen ruokakasvatusta. 

Hotelli- ja ravintolamuseo järjestää ohjelmaa myös syyslomaviikolla (tarkempi ohjelma täällä). 

Halloweenin aikaan lauantaina 3.11. klo 12-15 järjestetään muuten kaikkien Kaapelin museoiden yhteinen perhepäivä teemalla Kummitusjuhlat, jolloin kaikki vierailijat pääsevät koristelemaan oman kummitustalopiparin. Ja siitä seuraavina kuutena viikonloppuna taas valmistaudutaan jo jouluun ja lauantaisin tarjolla olisi piparinkoristelun saloihin tutustuttavia työpajoja klo 12-15, tällöin museoon on vapaa sisäänpääsy ihan jokaiselle. Ja muutenkin hotelli - ja ravintolamuseoon pääsevät alle 15-vuotiaat aina ilmaiseksi sisään. 

Kannattaa siis pistää muistiin tämä paikka! Etenkin, kun lastennäyttelyn lisäksi paikalta löytyy tosi kiinnostava suomalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin perustuva Palveluksessanne! - näyttelykokonaisuus, jossa erilaisten teemahuoneiden kautta pääsee tutustumaan suomalaisiin vanhoihin hotelleihin ja ravintoloihin sekä jopa tanssimaan ja laulamaan karaokea!

0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images