Miksi sukupuoleen perustuva hinnoittelu ei ole ok?

Luin tänään Prime life by Umppu-blogista ihmettelyä siitä miksi parturi-kampaaja ei voi pitää naisille ja miehille eri hintoja. Vast...


Luin tänään Prime life by Umppu-blogista ihmettelyä siitä miksi parturi-kampaaja ei voi pitää naisille ja miehille eri hintoja. Vastasinkin postaukseen, mutta valitettavasti kommenttini ei ole ainakaan vielä päässyt läpi*, joten ajattelin, että olisi hyvä syy kirjoittaa tästä aiheesta omaan blogiini. Ei pelkästään siis hiusten leikkuun hinnoittelusta sukupuolen mukaan, vaan ylipäätään kaikenlaisten asioiden hinnoittelusta sukupuolen mukaan.

Ymmärrän hyvin, että kun ensimmäistä kertaa kuulee, ettei hinnoittelu sukupuolen mukaan ole ok, se voi tottakai hämmentää. Sukupuolen mukaan eri hinnan ottaminen palveluista on ollut kiellettyä kuitenkin jo 30 vuotta, joten kyseessä ei ole mikään uusi asia, vaan asia jonka luulisi olevan jokaiselle itsestäänselvä. Ihmisten tulee olla oikeutettuja maksamaan palveluista saman verran riippumatta siitä mitä pikkuhousujen sisältä löytyy tai siitä kokeeko ihminen ylipäätään olevansa nainen, mies tai jotain muuta. Sukupuolella ei tulisi olla mitään tekemistä sen kanssa paljonko maksan hiustenleikkuusta, lääkärissä käynnistä, tatuoinnin otosta tai banaanista. 

Ymmärrän kyllä, että kampaamoissa sukupuolisidonnainen hinnoittelu on vain jäänne menneisyydestä. On ollut aika jolloin naisilla tuli olla joko pitkä tukka tai muotoon leikattu naisten malli ja kaikilla miehillä oli lyhyt tukka. Nythän tilanne on ihan toinen, eikä sillä ole mitään tekemistä sukupuolien kieltämisen kanssa. Naiset voivat vapaasti valita hiustensa pituuden, samoin miehet ja muun sukupuoliset. Omalla 6-vuotiaalla pojallani on ollut aina pitkä tukka ja ainakin oman tulkintansa perusteella hän myös tuntee olevansa poika. Kun ihminen menee kampaamoon, hän menee ostamaan palvelua, jolla ei ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa ja silloin hinnoittelun pitää tottakai olla sukupuolesta riippumatonta. Monet kampaamothan ovat ratkaisseet tämän niinkin yksinkertaisesti kuin erittelemällä palvelut tyyliin etuhiusten leikkaus, lyhyen tukan siistiminen, pitkän tukan tasoitus, muotoonleikkaus yms. 

Sen lisäksi, että tämä on asiakkaan etu, on tämä tottakai myös palveluntarjoajan etu. Palvelun hintaa ei tarvitse miettiä pimpin ja pippelin vaan siihen käytetyn ajan mukaan. Tämä toimiikin mukavasti useimmissa palveluissa, varmasti myös hiustenmuotoilualalla. 

Umppu kysyy tekstissään eikö meillä ole tässä maassa suurempia ongelmia. Ihan varmasti on, mutta onni on myös, että me ihmiset voimme vaikuttaa moniin asioihin yhtä aikaa, tämän ongelman huomioiminen ei ole muiden ongelmien huomioimisesta pois ollenkaan. Ja keskuudessamme on myös ihmisiä, joille tämä on iso ongelma, sillä eihän kukaan halua olla siinä tilanteessa että maksaa jostain enemmän vain sukupuolensa vuoksi. Tämän on sitä tasavertaisuutta ja syrjimättömyyttä, ei sukupuolineutraaliutta. Se, että palvelu maksaa kaikille saman verran ei kiellä sukupuolia mitenkään, eikä oma sukupuoli-identtiteetti useimmilla ihmisillä heilahda miksikään, vaikka hinnat palveluissa olisikin samat kaikille. Olen siis nainen syrjimättömän hinnoittelun jälkeenkin. 

Tekstissä puhuttiin myös genitaalialueilla tehtävien kosmetologipalveluiden hinnoittelun vaikeudesta ilman sukupuolimääritelmää. Toki olen eri alalla, mutta oma ehdotukseni on, että palvelun hinnat sanoitettaisiin selvästi esimerkiksi näin: kiveksien sokerointi 30 mins xx euroa, häpyalueen sokerointi 20 mins xx euroa. Tai ihan yksinkertaisesti minuuttihinnalla. Vähän saman tyyppistä hinnoittelua käyttävät esimerkiksi genitaalilävistyksiä tekevät lävistäjät. 

Musta on tosi kiva, että tällaisista mieltä askarruttavista asioista puhutaan ja ne ihmiset, jotka eivät ymmärrä syrjimättömän hinnoittelun perusteita kertovat siitä, jotta heille voidaan kertoa toisesta katsantokannasta. Ongelma tässä keskustelussa on vain se, ettei keskustelu etene pelkästään komppaavia viestejä julkaisemalla. Mutta onneksi on oma blogi.

*) edit: jee! kommenttini on julkaistu myös Umpun blogissa!

9 kommenttia

  1. Naisten tukanleikkuun hinnat on vaan aika poskettoman isoja nykyään. Siis ihan sellasen tavallisen, että leikataan (siistitään) vanhan mallin mukaan, lyhennetään vaan jotain 3-4 cm. Se on helppo ja nopee duuni kampaajalle.

    Ihan eri juttu on sitten jos vaihdetaan totaalisesti mallia ja aina välillä täytyy katsoa takaa peilistä, että miltä näyttää. Iso työ kampaajallekin. Silti yleensä sama hinta kuin edellisessä tapauksessa.

    Jotain uusimista kyllä kaipais kampaajataksoihin.

    Jos naisella on lyhyt malli, jota vaan lyhennetään pari senttiä, niin sen ei pitäisi maksaa enempää kuin miesten leikkaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo huomannut, että kampaajat ottaisi mitenkään erityisen paljon hintaa palveluistaan. Hintahan on pakko olla korkeahko, koska sen leikkauksen hintaan sisältyy kaikki toimitilasta saksiin ja kampaajan palkkaan eikä se kuluttajan maksama hinta ole se mikä yrittäjälle muutenkaan jää. Kun mä laskutan, tilille tulee vähän yli puolet laskutettavasta summasta kaikkien verojen ja pakollisten maksujen jälkeen.

      Poista
    2. Mistä kaikesta sä laskutat?

      Poista
    3. Mä siis laskutan työnteosta, esimerkiksi blogipostauksista, yrityksien konsultoinnista, monenlaisista jutuista.

      Poista
  2. Voi! Tuo Umpun teksti teki minut kovin surulliseksi.Osasit vastata Umpulle juuri niin kuin olisin itsekin halunnut sanoa.

    VastaaPoista
  3. Periaatteessa kampaamopalvelut ovat sukupuolineutraaleja - tai ainakin hyvin monessa kampaamossa. Asiakkaan tulee vain itse tietää, että onko hänen tarpeensa parturipalvelu tai kampaamopalvelu. Kampaamopalvelu on se entinen naisten hiukset. Tyypillisesti naisten leikkaukset ovat enemmän hienosäätöä, kuin miesten. Viimeistelyt ovat myös enemmän aikaa vieviä.

    Parturipalvelussa on nopeampi tekniikka (siis puhumme nyt yleensä, emme kuitenkaan yleistä) ja viimeistelyt ovat nopeammat.

    Koska asiakas haluaa nähdä ja tietää tarkan hinnan, on tehty tällainen jako - naisten ja miesten hiusten leikkaus. Nykyään tämä ei toimi, joten suositaan parturi- ja kampaamopalvelua. Nainen saa valita sen parturileikkauksen, mutta tulee ymmärtää, että halvempi hinta on yhtä kuin minimalistisemmat viimeistelyt. Siihen hintaan ei tule pyöröharjalla föönauksia jne.

    Tämä on nyt vain lyhyt ja vähän tätä kahtiajakoa avaava kommenttini. Tässä on niin paljon erilaisia käytäntöjä, kuin on kampaajiakin. Se ei ole sukupuoli, joka hinnan määrittelee, eikä se kuinka monta senttiä hiusta leikkaa. Sillä ei ole työmäärän tai ajan kanssa väliä, että leikataanko 1-20 senttiä. Yleensä just se 1-3 senttiä on ajallisesti hitaampi, jos leikataan lyhyttä hiusta. Kun se hiusten määrä, paksuus, pyörteet jne., ovat kaikilla erilaisia.

    Yksi kampaamoalan järkevin muutos olisi, että kaikki ottaisivat tuntitaksan ja ilmaisevat suuntaa antavan arvion ajasta, jonka jokainen työ vie. Näin saataisiin jokaiselle reilu hinta ja sukupuolella ei olisi merkitystä hinnoittelussa. Kuten sanoin, niin todellisuudessa sillä ei olekaan, mutta valitettavasti se näyttäytyy sillä tavoin - ja se ei ole hyvä asia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntitaksa olisi todella järkevin ratkaisu.

      Läheskään kaikki naiset eivät halua tai tarvitse föönäyksiä.

      Ja, kuinka sitä kehtaisi sanoa, että haluaa vain mallin siistimistä parturitaksalla?

      Poista
  4. Mä käyn miehen kanssa samalla parturi-kampaajalla, oon käynyt jo vuosia. Miehen leikkaus (lyhyen tukan muotoilu ja siistiminen, tarkkoja rajauksia) kestää kauemmin kuin mun "leikataan pitkien hiuksien 5cm latvoista tasaisesti" (ei muotoilua, pesuja tms). Kumpi maksaa enemmän? Tässä tapauksessa mies maksaa, kun parturi-kampaajan hinnoittelu ei perustu sukupuoleen vaan aikaan. En todellakaan vaihda mestaa, vaan käyn tuolla vaikka nykyisin vaatii erikseen lähtemistä (ennen oli työpaikan vieressä).

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images