Enkkua 3-vuotiaalle? Moomin Language School tuo kielikylvyn minne vain!

Kaupallinen yhteistyö Moomin Languge Schoolin kanssa Viimeinen puoli vuotta on ollut melko huikeaa olla äiti. Lapsella on tottakai ain...

Kaupallinen yhteistyö Moomin Languge Schoolin kanssa

Viimeinen puoli vuotta on ollut melko huikeaa olla äiti. Lapsella on tottakai aina joku pieni kausi päällä, mutta viimeinen puoli vuotta on ollut todellista haipakkaa oppimisen saralla ja tuntuu, että koko lapsi on muuttunut, kasvanut ja löytänyt paljon uusia kiinnostuksen kohteita. Yhtäkkiä asiat kuten kirjaimet, numerot, pitkät isojen lasten äänikirjat, pyörällä ajaminen ja erilaiset kielet ovat alkaneet kiinnostamaan ja maailma tuntuu olevan täynnä asioita, joista pitää ottaa selvää.

Nämä asiat ovat tuttuja tottakai myös omasta lapsuudesta, paitsi itse en muista kielten opiskelun kiinnostaneen minua ennen kouluikää. Jos totta puhutaan, ei kiinnostanut silloinkaan eikä kiinnosta valitettavasti edes nyt. Koska lapsuudessani ei ollut Dallasia enempää muita kieliä kuultavana ja vanhempani eivät olleet opiskelleet edes sitä englantia, ei uusien kielten opiskelu tuntunut tärkeältä, eikä siihen edes kannustettu. Kun muut lähtivät vuodeksi vaihto-oppilaiksi, mä istuin maalla kirjastossa odottaen, että lukion saisi nopeasti lusittua ja pääsisi muuttamaan johonkin kaupunkiin. Ulkomaat eivät käyneet mielessäkään - muutin Seinäjoelle!

Vaikka mulla tottakai on hyvät valmiudet puhua kieliä, olen niissä edelleen tosi arka. Uskon, että se johtuu lähinnä siitä, ettei mua kannustettu kielten opiskeluun ollenkaan ja että vieraat kielet tulivat todella myöhään arkeeni. Seiskalla aloitettu ruotsinkieli ei edelleenkään taivu, enkku sentään menee kun on tullut käytettyä sitä matkoilla ja töissäkin välillä. Sen sijaan lapsi, joka elää koko ajan monikulttuurisessa maailmassa, miettii etenkin englannin kieltä paljon. Tässä päivässä kaupoissa on alen sijaan sale, kiinnostavimmat Lego-videot ovat tubessa englanniksi ja fakta, ettei suomenkieli ole ainoa maailmassa tulee esiin päivittäin. Jo itsessään maailma lapsen ympärillä kannustaa minun lapsuutta enemmän kiinnostumaan kielistä ja kiinnostus on juuri nyt valtava. Päivittäin tulkkaan lauseita suomesta englanniksi ja saan mitä kiperimpiä kysymyksiä. "Äiti, mitkä sanat on joka paikassa samoja?" - " no ööh, pizza, popcorn ja hmmmm....internet"


Kannustus on asia, mihin kiinnitän omassa toiminnassani paljon huomiota. Toisinkuin minun lapsuudessani oli tapana, haluan kannustaa lasta oppimaan lisää, ottamaan selvää ja pitämään yllä kiinnostusta ilman arkuutta, joka minussa itsessäni vieläkin on. Sen vuoksi arkeemme kuuluu nykyään päivittäinen 5-10 minuutin enkkuharkka suomalaisen Moomin Language Schoolin kautta. Tabletilla tai kännykällä (tablettia suositellaan, mutta jostain syystä Kaamos valitsee mieluummin älypuhelimen) tehtävä harjoittelu tuli arkeemme verrattain myöhään, Moomin Language Schoolin kun voi aloittaa jo 3-vuotiaana ja pitää sen arkirutiinina ihan sinne kielten opiskelun alkuun saakka.

Moomin Language Schoolin nimi tulee tottakai Muumeista. Mutta Muumit ovat kielikoulussa lähinnä visuaalisesti läsnä, tuomassa lapselle tuttuuden tunnetta. Sovellus sekä siihen liittyvät pedagogien suunnittelemat leikkihetket keskittyvät kuitenkin Muumihahmojen englanninkielisten nimien opettelun sijaan lapsen arkipäivästä tuttuihin "oikeisiin" asioihin, tervehtimiseen, päivittäin läsnä olevien asioiden englanniksi sanoittamiseen (hello, boy, granma, bank, school ja niin edespäin) ja sanojen käyttämiseen leikin kautta. Kielen oppiminen käy sovelluksen kautta kielikylpymäisesti ja on tärkeää, että tehtäviä tehdään päivittäin hyvin vähän. Meidän aloittaessa Moomin Language Schoolin kesäloman aikana sain ohjeistuksen, että vaikka lapsi kuinka innostuisi (ja innostuihan se), idea ei ole paukuttaa tehtäviä kerran viikossa tunteja, vaan ottaa sovellus mukaan arkirutiineihin pieneksi osaksi. Meillä aikaraja sovelluksessa on asetettu 10 minuuttiin. Sen jälkeen peli ei anna lisää tehtäviä ja meneillään olevan tehtävän lopettamisen jälkeen saa taas odottaa seuraavaan päivään, jolloin opiskelu jatkuu siitä mihin jäikin. Meillä Moomin Language Schoolin käyttöajaksi valikoitui ilta, sillä hampaiden pesun ja iltapalan lisäksi iltaan tarvittiin myös kivoja rutiineja. Ja sovellusta käytetään vain viitenä päivänä viikossa, meillä yleensä sunnuntaista torstaihin.

Jo alle kuukauden Moomin Language Schoolin käytön jälkeen huomasin Berliinin reissulla Kaamoksen silmissä erilaisen pilkkeen tilanteissa, missä puhuin englantia. Mieleen jäi erityisesti tilanne ihanassa artesaanipizzeriassa, jossa samassa paikassa oli myös kaksi saksalaislasta vanhempineen. Muutaman "mikä on se ja se" kysymyksen jälkeen Kaamos sanoi perheen 9-vuotiaalle lapselle, että "helou frend lego" ja ojensi kioskista ostettua minifiguuria ja lapsihan ymmärsi ottaa legon käteensä. Vauuuuu. Ja kun lapsi kerran aloitti noin topakasti tutustumisen, alkoi perhe puhumaan meille englanniksi, mikä oli itselleni kyllä sekä ihanaa että ihan kamalaa. Ihanaa siksi, että saimme hyviä vinkkejä reissuumme ja kuulimme heidän elämästään kivoja juttuja. Mutta kamalaa siksi, että mulla oikeasti on melko iso kynnys puhua englantia ja päässä pyörii jatkuvasti, että en vain osaa. Ja tämä on se fiilis, minkä haluan napata lapselta pois varhaisessa vaiheessa, sillä tiedostan itsekin miten turhaa on miettiä miltä kuulostaa, kun selkeästi kuitenkin tulee ymmärretyksi ja puhuminen johtaa usein kivoihin kohtaamisiin.


Yleensä Moomin Language Schoolia muuten käytetään kodin sijaan päiväkodeissa, mikä on luontevaa myös kielikouluun kuuluvien pedagogisten tehtävien ja kielenkäytön kannalta. Toki meilläkin ne pedagogien suunnittelemat tehtävät ovat ja pystyn sovelluksen kautta tarkkailemaan lapsen kehitystä, mutta pakko myöntää että kielenkäytön puoli on jäänyt meillä hieman oman onnen varaan ja sovelluksesta löytyvien suunniteltujen harjoituksien sijaan olemme nyt tehneet näitä omia "helou frend lego" harjoituksiamme ja suunnitelleet viikonlopun menojamme tyyliin "paak änd khäfei". Välillä väittelemme tiettyjen sanojen ääntämisestä, sillä Kaamos tuntuu välillä kuulevan ihan mitä sattuu (kuten 6-vuotiailla on tapana) eikä usko sanojen oikeaa lausumistapaa kun siitä huomautan. Silloin käytämme sovelluksesta löytyvää nauhoitustoimintoa ja kuuntelemme miten sana Moomin Language Schoolissa lausutaan ja miten lapsi itse sen lausuu. Tämä nauhoitusmahdollisuus ja sanojen harjoittelu sen avulla on muuten asia, minkä en olisi arvannut vaikuttavan oppimiseen niin paljon, mitä se meillä on vaikuttanut. Mutta ihan oman kokemuksen perusteella uskon, että kielikoulun toimivuus tuplaantuisi ryhmässä. Ja ryhmään se on siis tarkoitettukin.

Päiväkotien lisäksi Moomin Language Schoolia voi käyttää myös muissa lapsiryhmissä ja ensimmäiset päiväkotien ulkopuolella pidettävät ryhmät starttaavat tämän syksyn osalta näillä hetkillä. Ryhmiä on ainakin Helsingissä (tiedän - miksi aina Helsingissä! Tähän pitää saada muutos!) Mumin Kaffessa ja Suomen Koodikoulussa.KOKEILE ILMAISEKSI MOOMIN LANGUAGE SCHOOLIA KOTONA JA OSALLISTU ARVONTAAN!

Moomin Language School on tarkoitettu ensisijaisesti päiväkotiryhmissä sekä muissa ohjatuissa ryhmissä käytettäväksi. Lukijoillani on nyt kuitenkin aivan ainutkertainen tilaisuus testata sovellusta kotona - ja vieläpä ilmaiseksi! 50 ensimmäistä blogini kautta Moomin Language Schoolin kyselyyn osallistunutta pääsevät nimittäin mukaan samanlaiseen kotipilotointiin, jossa mekin nyt olemme olleet mukana! Kyselyssä kerätään Moomin Language Schoolille arvokasta tietoa siitä, millaisia ajatuksia lapsille tarkoitettu kieltenoppimissovellus vanhemmissa herättää. Kaikki kyselyyn osallistuneet ovat automaattisesti mukana myös arvonnassa, jossa palkintona on Muumimukeja sekä Muumiaiheisia siirtotarrakirjoja.

OSALLISTU KOTIPILOTOINTIIN JA ARVONTAAN TÄSTÄ!

Kotipilottiin päästessäsi matkan varrelle saattaa tulla kysymyksiä, joihin voimme sitten yhdessä etsiä ratkaisuja ja Moomin Language Schooliin liittyviä kysymyksiä saakin lähettää halutessaan myös blogini kommenttiboksiin!

20 kommenttia

 1. Oi kun tuollainen olisi ruotsiksi! En nyt viitsi Justukselle ottaa enkkua tähän samaan syssyyn, kun dagiksessa tulee uutena ruotsia. :)

  VastaaPoista
 2. 3-ja 5v olisivat innoissaan.
  T, Liljan ja Kielon äiti Kaisa

  VastaaPoista
 3. 5-vuotias tyttö olisi innoissaan testaamassa. Äitikin saattaisi olla utelias, miten homma toimii.

  VastaaPoista
 4. Saatiin tästä pieni esittely meidän päiväkodissa, vaikutti tosi kivalle ja meillä tykkäisivät varmasti sekä 4- että 7 vuotiaskin tyttö :)

  VastaaPoista
 5. Englanti on tärkein kieli opittavaksi nykymaailmassa. Onneksi useimmat vanhemmat ovat sen jo tajunneet. Kaikenlaiset englanninopetuskeinot ovat tervetulleita, varmasti tämäkin ko kielikurssi on jymyjuttu.

  Ruotsilla ei suomenkielinen tee enää oikein mitään. Noin ihan aikuisten oikeasti.
  Suurin osa ruotsinkielisiksi rekisteröityneistä kun on tosiasiassa kaksikielisiä eli he puhuvat sujuvasti suomea (usein jopa suomea paremmin kuin omaa muumiruotsiaan).

  VastaaPoista
 6. Oi, 5-vuotiaat kaksoset varmasti innostuisivat tästä!

  VastaaPoista
 7. Wau. Pääsispä meidän eskarilainen kokeilemaan.

  VastaaPoista
 8. Täytin tuossa linkissä olevat tiedot ja lähetin ne mutta mitään vahvistusviestiä en ole saanut. Päästinköhän mukaan? Milloin sieltä tulee jotain tietoa? Hienoa, jos pääsemme kokeilemaan tuota "kielikurssia".

  VastaaPoista
 9. Vanhempasi "ei edes englantia " Näitä aikoja ei voi verrata toisiinsa.Jos perhessä useampi lapsi ja työtä yötä päivää, ei riitä aika yhtä kannustaa.Yhden tenavan kanssa ehtii harrastaa/kannustaa kaikkea, varsinkin kun tarhassa opetetaan niin hyvin perusasiat.Ei ole hyvä syyllistää vanhempia, jos oma mielenkiinto on ollut vaatia minulle kaikki nyt heti.On pitänyt jakaa kaikille lapsille saman verran.Näin meillä ainakin, oppia ikä kaikki .

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoista olisi päästä testaamaan.meillä jo 4vee laulaa enkuksi 😁

  VastaaPoista
 11. Mielellään tultaisiin testaamaan 😊

  VastaaPoista
 12. Ehdottomasti! Kolmevuotiaani laulaa enkuksi ja on ihan innoissaan ja kiinnostunut!

  VastaaPoista
 13. Hienoa olisi päästä testaamaan; täällä perheessä pian 4-vuotias poika joka mm. sanoo aina maitoa pyytäessään "milk please thank you" :) ja on kovasti kiinnostunut englannin kielestä! -Anu V.-

  VastaaPoista
 14. Joo! Testaamaan tultaisiin 😁

  VastaaPoista
 15. Lapset muutenkin kiinnostuneet kielistä ni tää ois kiva.

  VastaaPoista
 16. Hei!
  Tämä on huippujuttu. Mistä tietää, mahtuiko tuohon pilotointiporukkaan? 😊

  VastaaPoista
 17. Milloin tästä tietää, että pääsikö mukaan

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images