Säännöt on tehty rikottaviksi (ainakin joskus)

Ehdottomuus on asia, mitä itseni on vaikea ymmärtää myöskään kasvatushommissa. On hyvä tiedostaa, mikä on lapselle säännöllisesti toteu...


Ehdottomuus on asia, mitä itseni on vaikea ymmärtää myöskään kasvatushommissa. On hyvä tiedostaa, mikä on lapselle säännöllisesti toteutettuna huono juttu, mutta ainakin meillä on tilanteita ja tilanteita. Ja silläkin uhalla, että lapselle tulee hämmentynyt olo kielloista ja säännöistä ja niistä luistamisesta vanhemman luvalla eletään meillä tilanteesta riippuen vähän pellossakin. Koska niin on hauskempaa!

Säännöistä poikkeaminen tuli mieleeni, kun valmistaudun huomenna hyppäämään lapsen kanssa lentokoneeseen ja viettämään viikon kaksin Berliinissä. Voi pojat, tulemme rikkomaan niin montaa sääntöä ja yhteistä sopimusta heti aamusta alkaen! Sääntöjen rikkomista olemme kyllä harjoitelleet tiiviisti koko kesän muutenkin, nukkumaan on menty milloin huvittaa jätski päivässä on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus.

Viime viikolla kävimme Kaamoksen ja Maaritin kanssa päiväretkellä Repoveden kansallispuistossa, jonne on useamman tunnin matka Helsingistä. Sen sijaan, että olisin pistänyt lapsen laskemaan vastaantulevia punaisia autoja, istutin lapsen yksin takapenkille ja annoin kännykän, kuulokkeet sekä karkkipussin messiin. Pari tuntia aikaa ottaa chillisti, enjoy! Naureskelin, että hyviä vanhempia hirvittäisi rento suhtautumiseni matkaherkkuihin ja Netflixin tuijotteluun, mutta koska tiesin, että tulossa on pitkä päivä, joka vaatii lapselta paljon jaksamista, halusin alkumatkan alkavan lapselle hauskimmalla tavalla. Eli siis suu täynnä karkkia ja Ninjago silmien edessä. Toki olisimme voineet leikkiä yhdessä jotakin kirjainleikkejä, mutta koska itsellenikin päivä tuli olemaan pitkä, säästin mielelläni myös omia voimiani juttelemalla Maaritin kanssa ilman takapenkin räpätystä. Win-win.

Mulle on tärkeää, että kun säännöistä poiketaan, se tehdään hyvällä mielellä. Lapsesta on hauskaa, kun välillä saa erityisvapauksia ja kun niitä saa, en halua pilata sitä iloa päpättämällä, kuinka nyt tehdään poikkeus ja huomenna taas sitten ei ja tämä ei jää tavaksi ja päpätipäp. Jos lapsi haluaa tappaa aikaa laivan buffetissa pelaamalla Lego-peliä kännykästä aikuisten syödessä, ei sitä iloa tarvitse laimentaa yhtään selittämällä, että ravintoloissa ei sitten yleensä pelata ja tämä on poikkeus ja huomenna et sitten pelaa yhtään. Kyllä lapsi ymmärtää sen poikkeuksen ilon ilman ylimääräistä meuhkaamistakin. On tilanteita ja tilanteita.

Samanlaisia tilanteitahan sitä sattuu itsellekin. Välillä työkaveri ehdottaa lounasjuomaksi viiniä ja hauskaahan se on, varsinkin ilman muistutusta että näin ei sitten huomenna tehdä. Ja tottakai se arkeen palaaminen välillä kismittää ja tulee itkua, sitä en kiellä. Mutta myös paha mieli kuuluu elämään. Välillä on oltava tylsää, metromatkat taitettava ilman älypeliä ja lounas juotava ilman viini(pullollista). Mutta silloin kun rutiineja rikotaan, niin tehdään se hyvällä mielellä ja ilolla!

(uudet Robin-malliston kumpparit saatu Nokian jalkineilta)

5 kommenttia

  1. Varsinkin lomalla on sääntöpoikkeuksia erityisesti herkkujen, nukkumaanmenoaikojen ja ruudun tuijottelun suhteen. Ja kun on pitkä kesäloma niin... No on sitä ennenkin arkeen pakattu 😊

    VastaaPoista
  2. Meillä on tästä myös kaamea esimerkki. Annettiin vauvan valvoa reissussa yhtä pitkään kuin mekin, muuten olisi mennyt tappeluksi. Ei mennyt lapsi rikki vaikka valvoi useana iltana klo 23 asti .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tuo karkilla alkanut reissu päättyi kaverin kaatumisen vuoksi ensiapuun, oltiin kotona 1.30 yöllä ja kyllä sille kännylle tuli siis käyttöä yömyöhäänkin. Mutta esim nyt ollaan Berliinissä ja ei ole kitisty peliä kertaakaan! Tilanteita ja tilanteita!

      Poista
  3. En ole koskaan ajatellut että tuo olisi ilon pilaamista vaan normaalia elämän selittämistä; sääntö on yhä olemassa (ja se perustuu tähän), mutta nyt siitä voidaan poiketa, koska... Muutenhan maailma tuntuu lapsesta ihan sattumanvaraiselta ja kaaottiselta, jos tänään on näin ja huomenna toisin ilman mitään logiikkaa. Selittäminen myös vähentää tulevaa mankumista, kun lapsi itsekin voi yrittää arvioida voisiko nyt olla poikkeustilanne.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images