Varusteet perheretkeilijälle ja partiolaiselle - edullisestikin voi selvitä!

kaupallinen yhteistyö Tokmannin kanssa Retkeily on noussut viime vuosina tosi suosituksi perheharrastukseksi, mikä on ihanaa! ...

kaupallinen yhteistyö Tokmannin kanssa

Retkeily on noussut viime vuosina tosi suosituksi perheharrastukseksi, mikä on ihanaa! Multa kysellään melko paljon vinkkejä lapsen kanssa retkeilyn aloittamiseen ja etenkin siihen, mitä varusteita retkellä oikein tarvitaan. Totuushan on, että etenkin päiväretkeilijä selviää useimmiten ihan tavallisilla jutuilla, jotka löytyvät monien kotoa jo valmiiksi. Eli tilavalla repulla, juomapullolla ja herkullisilla eväillä. Ei ole yhtään klisee, että hyvällä retkifiiliksellä pääsee pitkälle! Ja kun pienistä eväsretkistä haluaa vähän seikkailuhenkisempiä, voi reppuun pakata mukaan myös puukon, tulitikut sekä tarvittaessa retkikeittimen ja tehdä ruuan ulkona. 

Olen itse aika tarkka, etten hanki retkeilyä varten turhaa tavaraa, vaan kaikella on oltava käyttötarkoitus. Ei tavaraa tavaran vaan tarpeen vuoksi. En usko vanhaan "köyhän ei kannata ostaa halpaa" sananlaskuun retkillä, sillä monesti korkean hintatason tuotteet sisältävät ominaisuuksia, joita perusretkeilijä ei tarvitse. Ja tällaisesta hifistelystä on turha maksaa. Meillä esimerkiksi on perinteistä retkipatjaa hieman paremmat itsestään täyttyvät patjat nykyään mukana telttaretkillä, mutta mitään 20 pakkasasteen patjoja en kokenut tarpeelliseksi hankkia, silloin me emme nimittäin yövy teltassa vielä muutenkaan!


Joihinkin juttuihin taas kannattaa vähän panostaakin. Olen itse käyttänyt suomalaisen Marttiinin  puukkotehtaan puukkoja ihan pikkulikasta lähtien ja edelleenkin oma retkipuukkoni on Marttiinin. Laadun lisäksi kauniissa puuvartisessa puukossa on nostalginen fiilis. Tänä kesänä olen ensimmäistä kertaa antanut nyt 6-vuotiaan Kaamoksen opetella puukon käyttöä ja siksi hankin hänelle ihan oman Marttiinin puukon. Partiopuukko on malliltaan täsmälleen sama, jonka itse sain 30 vuotta sitten ja se on koon puolesta tavallista puukkoa paremmin lapsen käteen sopiva ja siinä on kahvan ja terän välissä vuolusuojus, joka estää käden lipeämisen terävän terän päälle. Partiopuukko on hyvä yleispuukko muutenkin ja sopii myös omaan käteeni mainiosti. Oma puukko on kuitenkin kiva olla, meillä siis molemmilla Marttiinit.

Toinen merkkituotesuosikkini on melko uusi tuttavuus. Suomalaisen Kupilkan kuksamaiset juomakupit ja aterimet on tehty biosähköllä luonnonkomposiittimateriaalista ja tuloksena on kauniin lisäksi kestävät tuotteet. Kupilkan kuppi on retkiluksusta, sillä se on kevyt, kestää säässä kuin säässä, ei mene rikki eikä polta käsiä kuumankaan juoman kanssa. Myös Light My Firen kokoontaitettava muki on suosikkini, sillä se pysyy lapsen kädessä hyvin eikä kaakaot loisku pitkin vaatteita.

Edullisista retkitarvikkeista mainittakoon muutaman euron otsalamppu, lämpöistuinalunen sekä taskulamput, näillä pärjää retkillä mainiosti! Tokmannilla myydään myös suomalaisen Orthexin muovisia lautasia, jotka maksavat muutaman euron kipaleelta. Nämä ovat loistavia retkillä!


Kun päiväretket hoituvat jo hienosti ja yö ulkona kutkuttaa ajatuksissa, tarvitset vähän enemmän varustetta. Silloinkaan ei välttämättä kannata ottaa mallia Veikka Gustafssonin pakaaseista. Huonoa ei kannata hankkia, mutta edullisestin saa hyviä tuotteita, usko pois!

MITÄ MEILLÄ ON MUKANA YÖN YLI RETKELLÄ:

rinkka
teltta
makuupussit
makuualustat
juomapullot + riittävästi juomista (ota selvää onko yöpymispaikassasi vesipiste!)
ruokaa
retkikeitin (mikäli tulentekopaikkaa ei ole)
retkikeittimen polttoaine
ruokailuvälineet
taskulamppu/ otsalamppu
puukko
termarit (laitan yleensä kahvimaidonkin termariin)
tulitikut
narua
ensiapuvälineet
vessapaperi
hyttymyrkky
hammasharjat
varavirtalaite puhelimeen
vaatteet
hygieniatavarat kuten deot ja hammasharjat
riippumatto
roskapussi (mitä tahansa vietkin luontoon, tuo se myös pois!)


Loistava "hyvää halvalla" esimerkki löytyy muuten ylläolevista kuvista. Sain viikon takaiselle Repoveden retkellemme mukaan Tokmannin oman Vaeltaja-tuotemerkin 35 litran retkeilyrepun ja parkkipaikalla kamoja uuteen reppuun pakatessa pääsi suustani spontaanisti, että "oho, onpa muuten hyvä reppu!" Reppuun mahtui hurja määrä tavaraa ja täytenäkin se tuntui hyvältä selässä. Erityismaininta hyvistä säädöistä sekä vyötärön ja rinnan yli menevistä remmeistä. Tälle repulle annan arvosanaksi 9, täysi kymppi olisi tullut hieman maanläheisemmästä värityksestä ;)

Nyt kun parasta perheretkeilykautta on vielä monta kuukautta jäljellä ja uudet sudenpennutkin aloittavat kohta partion, on mulla iloisia uutisia. Saatte nimittäin Tokmannin verkkokaupasta -10% alennuksen mun suosikkituotteista, jotka löytyvät täältä! Koodi on SS92JJGC ja se on voimassa 6.8.2017 saakka.

Tokmannin retkeilypuoli kannattaa pitää mielessä myös silloin kun hankinnassa on teltta, makuupussi tai vaikka se varavirtalähde. Näitä tuotteita löytyy verkkokaupan lisäksi tietenkin myös Tokmannin myymälöistä, saatavuus kannattaa tarkistaa netistä tuotekohtaisesti.

Kuvat otettu Repoveden kansallispuistossa heinäkuussa 2017, kuvat otti Maarit Vaahteranoksa / Tokmanni

10 kommenttia

 1. Toikin ylläoleva lista tuo jo aikamoisen painon selkään.
  Kun siihen vielä lisää ruuat ja vaatteet kiloina, niin ollaan aika isoissa lukemissa.
  Sitä määrää ei kyllä kanneta vaikeassa maastossa eikä eikä pitkiä matkoja.

  Jos jotain vois jättää pois, niin jättäisin ensimmäisenä keittimet polttoaineineen.
  Olis hyvä opetella tulemaan toimeen kuivamuonalla, jos nuotiopaikkaa ei ole.

  Olis hyvä myös tutustua ruokapuoleen niin, että tietää, mistä saa paljon energiaa ja valita tällaisia eväitä matkalle mukaan. Mahdollisimman energistä, mahdollisimman kevyttä, mahdollisimman pieneen tilaan menevää.

  Mutta onhan se tietysti eri asia, jos tekee retken kävelypolun varrelle, pienen matkan päähän parkkipaikasta, kuin jos lähtee aitoon erämaahan seikkailemaan kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on kyse perheretkeilystä, ei viikon vaelluksesta erämaassa.

   Poista
 2. HUOM! Ennenkuin kommentoit, otathan huomioon, että postaus on tehty pienten lasten kanssa retkeilevien tarpeet huomioon ottaen, elämyksellisyys kuten ruuanlaitto edellä. Harva vanhempi vie lastansa ensimmäiseksi viikon vaellukselle erämaahan, jolloin lista olisi tottakai erilainen. Aitoja seikkailuja voi kuitenkin lasten kanssa tehdä, vaikka parkkipaikka olisi vieressä ja eväät kannettaisiin kylmälaukussa. Retki on yleensä aina hyvä juttu, riippumatta siitä nukkuuko taivasalla erämaassa vai kotipihassa teltassa. Menkää retkelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvin voi retkeillä vaikka lähimetsässä, pienessä tutussa, kuin omassa metsässä.

   Hyvä alusviltti/alusmuovi/alusliina, jotain mukavaa syötävää ja pelejä pelattavaksi, lehtiä tai kirjoja luettavaksi.
   Kukkia ja kaikkia kasveja voi ihastella, vaikka kerätä mukaan, laittaa vaikka lehtien väliin jo valmiiksi prässäytymään, kotona voi prässätä ja kuivattaa paremmin. Prässättyjä kasveja voi käyttää hyväksi esim. korttien teossa.

   Voi kerätä syötäviä kasveja, salaateiksi käy aika useat tavalliset kasvit.

   Ja mitä kaikkea sitä voikaan luonnossa keksiä tekemistä.
   Järvi tai lampi on tietysti aina iso plussa, mutta kuivalla maallakin voi tuntea "pyhää yhteyttä luontoon" ihan aidosti, kun vaan pysähtyy ja rauhoittuu luonnon äärelle.

   Poista
 3. Mä niin fiilistelen näitä kuvia, upeita ja tunnelmallisia! Ja aivan samoilla linjoilla olen, hyvän retken saa aikaan vähemmälläkin hifistelyllä. Meillä on retkitavaroiden joukossa paljon Clasun, Tokmannin ja Bilteman varusteita. Omat partioaikaiset kamani ovat retkeilykaupoista, mutta lapsille ei olla hankittu vimpan päälle kaikkea, kun ei voi olla varma, miten paljon tulee käyttöä ja kotihoidontuella ei ole varaa hankkia kertalaakista kaikkea alan liikkestä. Parin euron taskulamput ja makuualustat kelpaavat, vauva voi nukkua telttayön toppahaalarissa jne, tiedät kyllä :)

  Mäkin haluun Repovedelle! Haluan niin moneen paikkaan, että jono vaan kasvaa kasvamistaan. Repovesi on kyllä aika kärkisijoilla, mutta hirvikärpäskautena jätän väliin :D

  VastaaPoista
 4. Me saatiin vihdoin aikaiseksi ostaa se teltta. :)
  Pystytettiin se eilen omalle pihalle ja tytöt menivät illalla reippaina ja innokkaina nukkumaan.
  Eevi tuli kahden aikaan sisälle, kun oli kuulemma kylmä. Isäntä sitten meni Annin kaveriksi ja Anni nukkuikin aamuun asti, meinaa kuulemma koko viikon nukkua teltassa. Oli aamulla niin onnesta soikeana kyllä. :D

  ps. Tahtootahtoo R-collectionin takin. ;)

  VastaaPoista
 5. Ihana retkipostaus <3 Aloin jo odottamaan meidän seuraavaa retkeilykautta syyskuussa täällä saaristossa asumattomilla saarilla. Kiitos Tokmannin vinkeistä :)

  VastaaPoista
 6. Retkeily <3 Eikä sitä aina tarvitse mihinkään kauaksi lähteä, pääasia että lapset saavat kokemuksen luonnosta. Mielestäni se on tärkeä ja merkityksellinen asia. Teen töitä nuorten kanssa, joilla on siteet metsäön katkenneet/niitä ei koskaan ole ollutkaan. Metsä on ehkä tylsintä ja kamalinta mitä kuvitella saattaa. Sääkin voi olla huono 😅 Silti kuuntelen natkutusta ja raahaan ne metsään aina välillä 😉

  Meillä hajosi juuri teltta, joten nyt olisi hankittava uusi. Vaihtoehtoja on vain liikaa. Mikä teltta teillä on ja oletko ollut tyytyväinen?

  VastaaPoista
 7. Lapsi aloitti partion. Muistin tämän postauksen ja hankintalistalla tuo reppu :)

  VastaaPoista
 8. Nauttiminen on pääasia! Hyvä tytöt!

  Varusteiden ei tarvii olla kalliita. Itse suosin muovitonta. Mahdollisimman luonnollista juutti, puu, metalli yms. Poikkeuksena tietysti roppakaupalla mutta koko ajan parempaan suuntaan esim. vaatteissa. Jos on muovia tms. katson että myrkytöntä ja ettei vaatteissa olisi perfluorattuja yms. muita myrkkyjä. Sama kevytpeitteessä. Teltat on vaativimpia tässä suhteessa. Kun ottaa luonon huomioon on itelläkin mieliala heti parempi :) Lopuksi voi kysyä itseltä että miksi myrkyttää itseään ja vielä maksaa siitä?

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images