Tällainen on kuusivuotiaani

Viime lauantaina piti välillä nipistää itseään uskoakseen, että se pieni kesähelteellä Kätilöopistolla hätäsektion kautta maailmaan tull...


Viime lauantaina piti välillä nipistää itseään uskoakseen, että se pieni kesähelteellä Kätilöopistolla hätäsektion kautta maailmaan tullut pieni vauva on oikeasti jo kuusivuotias tuleva eskarilainen. Iso poika, jota ei saa sanoa äidin vauvaksi enää edes vahingossa. Kuusivuotias ei ole enää vanhempiensa jatke, vaan ihminen omine mielenkiinnonkohteineen ja persoonallisuuspiirteineen. 

Kuusivuotiaani tykkää äänikirjoista,  Legoista, Star Warsista, Sup-laudalla melomisesta, uimisesta ja Playsstation kakkosen vanhoista Legopeleistä. Hän on hyvä laskemaan, kiinnostunut kirjaimista ja hulluna potkulautailuun, mutta pyöräily ei suju vielä millään. Hän on reipas tutustumaan uusiin ihmisiin, mutta tietää rajansa eikä suostu tekemään mitään liian jännittävää. Tällä hetkellä ainakin elokuvateatterit ja lentokoneet ovat sieltä liian jännästä päästä, samoin Korkeasaaren käärmetalo.

Kuusivuotiaani on hauska, naurava ja lähes aina hyvällä tuulella. Välillä liian kiireiset aamut kiukuttavat ja hän suuttuu, jos äiti hoputtaa liikaa aamulla. Hän ei ole ollut koskaan tahallaan ilkeä, en muista yhtään hetkeä jolloin hän olisi tahallaan kiusannut tai ärsyttänyt ketään. Toki lujaluontoisena hän välillä yrittää pomottaa leikeissä, siksi kaverin mielipiteen huomioonottamista on harjoiteltu viime aikoina paljon. 

Kuusivuotiaallani on kaksi kotia 80km päässä toisistaan ja kaksi vanhempaa, jotka suhaavat edestakaisin maalta ja kaupunkiin ja takaisin. Ja koska maalaiselämä on lapselle mieleen, hän saa kokeilla sitä esikouluvuotenaan pienessä kuuden lapsen maalaiseskarissa lähiöeskarin sijaan. Tästä kuusivuotias on erityisen innoissaan, sillä maalla esikouluun pääsee soutamalla, eskarilaisille on oma aitaamaton tarzanmetsä ja päiväkodin puolella arkea on jakamassa tuttu Rauni-kaverikin. 

Kuusivuotiaani odottaa kesälomareissua Berliiniin (jonne kuulemma menemme lentokoneen sijaan laivalla...), koko perheen yhteistä vaellusta kansallispuistoon, mökkeilyä sekä keskiviikkona saatavaa jatkouimakoulun merkkiä. Kun uimaopettaja kysyi mikä uimakoulussa on tärkeintä, totesi kuusivuotiaani että uimaan oppiminen ja oli kovin pettynyt, ettei se onnistunut ensimmäisellä kerralla.

Kuusivuotiaan kanssa voi tehdä jo vaikka mitä, pelata Afrikan tähteä, lukea kirjaa, käydä retkellä ja haaveilla matkustuksesta. Ja joka vuosi tähän aikaan tuntuu, että voiko lapsesta enää tulla ihanampaa, kunnes vuoden päästä huomaa että voi.

Kuva: Maarit Vaahteranoksa

6 kommenttia

 1. Uskomattoman hienoa että lapsi pääsee noin pieneen eskariryhmään tuollaisessa miljöössä! Sen hän muistaa elämyksenä varmasti lopun ikäänsä. Hyvä te, mahtavaa että voitte tarjota hänelle tällaisen mahdollisuuden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) tätä on nyt säädetty, käännetty ja hinkattu että homma toimii. Koska vanha päiväkoti ei pidä eskaria, oli pk-muutto väistämätön. Ja koska vanhasta pk:ssa oli omat ongelmansa jotka siirtyisivät myös lähiöeskariin, oli ratkaisu lopulta hyvinkin helppo maalla eskariin tutustumisen jälkeen. Kyllä muutos toki mietityttää, mutta lapsen hyvinvointi on tottakai se suurin motiivi aina. Ja onneksi meillä vanhemmilla on sen verran hyvät välit että pystytään tekemään tällaisia siirtoja :)

   Poista
 2. Pieni eskari maalaismaisemissa tuntuu todella luksukselta, 10 pisteen valinta. Upeeta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä se lapselle huippu juttu on. Äitiä vähän jännittää miten hän pärjää 3-4 päivää viikosta yksin ;)

   Poista
 3. Kuusivuotiaasi kuulostaa kovin ihanalta. Jännä kun huomasin heti eroja minun samanikäiseen poikaan. Meillä ei uida mutta pyöräily on helppoa. Numerot kiinnostaa-kirjaimet ei. Ja vaikka mitä muuta. Tekisi mieli kirjoittaa samasta aiheesta... mielenkiintoista pohdintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, lapsissa on eroja ja siksi musta sellainen "tietyssä iässä pitää osata sitä ja tätä" on aika kurjaa nykyään. Toivon, että oma lapsi saisi olla mahdollisimman pitkään lapsi, oivaltaa asioita omalla aikataulullaan ja kehittyä omaan luonnolliseen tahtiinsa :) Tee kirjoitus, olisi ihana lukea!

   Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images