Elämä ei ole joko tai - synttäreilläkään

kaupallinen yhteistyö Makrobiosin kanssa Luin hetki sitten blogikirjoituksen, jossa suosittu treenibloggaaja kauhisteli k...

kaupallinen yhteistyö Makrobiosin kanssa


Luin hetki sitten blogikirjoituksen, jossa suosittu treenibloggaaja kauhisteli kaupassa tapaamaansa perhettä, jotka olivat sokerinkiilto silmissään lapannut ostoskoriin sipsejä ja namuja lapsen synttäreitä varten. Miksei vesimelonikakku riitä, kyseli bloggaaja. Tunsin pienen omantunnon pistoksen, sillä näinhän meilläkin on synttärit juhlittu, on ollut sen seitsemää sorttia makeaa eikä ole tullut mieleenkään tarjota vieraille sokeritonta juhlapöytää. Olen kokenut (ja koen edelleenkin), että synttärit ovat juuri se tapahtuma, missä saa syödä vähän epäterveellisestikin ilman huonoa omatuntoa ja synttäritarjoilut ovat myös kulttuuriimme kuuluva traditio, jossa synttärikakulla on iso tehtävänsä. 

Elämä on nykyään monesti melko mustavalkoista, jos et toteuta tiettyä ideologiaa, olet sitä vastaan. Kärjistäen: jos tarjoat lapselle sokeriherkkuja, olet terveellistä elämää vastaan. Harvalla meistä kuitenkaan on kiinnostusta, energiaa tai edes tarvetta harjoittaa jotain tiettyä ruokavaliota tiukasti vaan elämä on ruokavalionkin osalta täynnä hyviä valintoja ja niitä ei-niin hyviä valintoja. Ja se on ihan ookoo.

Olen ennenkin sanonut, että äitiys on hionut joitakin kulmiani paljon aiempaa pehmeämmäksi. Ja nimenomaan äitiys, joka on jatkunut jo yli kuusi vuotta. Pari vuotta sitten olisin vielä kilahtanut tuosta sokerisynttäreiden arvostelusta täysin, mutta nyt aloin miettimään voisiko synttärijuhlista karsia sen pahimman sokerihumalan ja kuitenkin pitää homman iloisena herkutteluna, ottaa siis parhaat palat molemmista kattauksista. Miten kapinallinen idea, tarjota nyt sokeriherkkuja ja terveellisempiä hedelmäsokeriherkkuja yhtä aikaa!


Synttäritarjoilujen miettiminen lähti kuitenkin tottakai kakusta. Kaamos halusi Darth Vader-kakun ja sai sen dajm-vadelmatäytteellä. Tästä maailman suurin kiitos jälleen kerran ihanalle ystävälleni Marialle, joka on pelastanut kakun osalta jo kolmet syntymäpäivät! Seuraavaksi tärkein juttu oli pillimehut, olette varmasti tietoisia, että lapset joisivat vaikka lämmintä kuravettä, kunhan se on kivasti pakattu ja pillillä juotavissa. Onneksi tämän kaltaiseen ratkaisuun ei ollut tarvetta, sillä Pip organicin luomupillimehut ovat ihan sairaan hyviä ja 100% täysmehusta kylmäpuristetun mehun lisäksi niistä löytyy myös luomuhedelmäsosetta, eikä mitään turhia säilöntäaineita. Värikkäät purkit myös vetävät lapsia puoleensa kuin no...pillimehu lapsia puoleensa voi vain vetää.

Kädenojennukseni vesimelonikakun suuntaan olivat värikkäät hedelmävartaat (=sateenkaarivalomiekat), joissa oli vesimelonia, mansikkaa, kiiviä, pensasmustikkaa, ananasta, ja viinirypäleitä. Hedelmävartaat toimivatkin ihan superhyvin lämpimänä kesäpäivänä. Sitten löytyi ihan perus raparperipiirakkaa ja ruusuhillo-kääretorttua ja sitten eräänlaisia valekarkkeja.

Valekarkeiksi lasken BEAR YoYo:n hedelmä- ja marjaremmit, joka on kyllä erinomainen karkinkorvike ihan aikuisellekin. Pienessä pussukassa on kaksi melko suurta spiraalimaista pelkästään hedelmä- ja marjasoseista tehtyä hedelmäremmiä. Remmit on tehty niin, että hedelmistä ja marjoista on soseutettu myös kuoret ja sose on paahdettu 45 asteessa, joten vitamiinit ja muut hyvikset ovat edelleen tallessa. Remmit ovat ihanan makeita, suutuntumaltaan karkkimaisia ja pakattu niin kivan näköisiin pusseihin, että näitä on hankala vastustaa. Pussukoissa on mukana myös opettavaisia keräilykortteja, joskin nyt vielä englanniksi, mutta kuulemani mukaan syksyn mittaan ne vaihtuvat suomenkielisiksi.

Kun tarjolla oli vielä minun aamulla tekemäni voileipäkakku (!!) , kahvia ja aikuiseen makuun sopivaa sitruunaboolia, oli synttäritarjoilu tässä, siihen saakka kunnes Kaamoksen kummitäti saapui paikalle hervottoman kokoisen irtokarkkipussilahjan kera :D "Saakohan tällaista lahjaa edes antaa" kyseli Kirsi-kummi, johon totesin että tottakai saa ja niin irtokarkit kiersivät vieraalta toiselle yhtä vilkkaasti kuin hedelmänauhatkin, sillä ei elämä ole joko tai synttäreilläkään.


Kahden synttärijuhlapäivän jälkeen aloin miettimään parempien herkkuvalintojen vaikeutta. Valikoimaa kun löytyy nykyään paljon, mutta ehkä se suurin ongelma on silti saatavuudessa, sillä tällaiset luomumehut ja hedelmänauhakarkit ovat usein vain pienten erikoiskauppojen valikoimissa ja melkein pitää tietää mitä hakee mistäkin, kun oma lähikauppa ei niitä valitettavasti vielä myy. Hyvä kun lähikauppa myy ananasta :D Hyvien valintojen muuttuminen myös helpoiksi valinnoiksi auttaisi tässäkin asiassa ja toivoa toki on, onhan monet superfooditkin rantautuneet tavallisiin päivittäistavarakauppoihin ihan muutaman vuoden sisällä. Ja tiedän, että meitä olisi aika monta vanhempaa, jotka valitsisivat sen kuitua sisältävän paremman valinnan vesi-sokeri-väriaine-säilöntäainecocktailin sijaan, jos se olisi valintana yhtä helppo kuin on hyväkin. 

Tässä kohtaa on pakko antaa kritiikkiä itselle kuluttajana, sillä enpä ole laittanut tikkua ristiin, että lähikaupan valikoimaan tulisi näiltä osin parannus. Pitääkin ottaa asia esiin seuraavalla kauppakäynnillä.

Tällä hetkellä Pip Organiceja ja BEAR YoYo-hedelmäremmejä myyvät mm. Ipanainen ja Ruohonjuuri,  hyvinvointikaupat sekä hyvin varustellut K-supermarketit ja Citymarketit. 

3 kommenttia

  1. Olihan siinä, vaikka mitä hienoo ja varmasti hyvää syömistä ja juomista.

    VastaaPoista
  2. Makuja on monia ja teillähän oli kaikille jotain :)

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images