Mitä naisellisuus on?

Havahduin viime viikolla mielenkiintoiseen faktaan siitä, etten tiedä mitä naisellisuus tarkoittaa. Olen pähkäillyt aika paljonkin na...Havahduin viime viikolla mielenkiintoiseen faktaan siitä, etten tiedä mitä naisellisuus tarkoittaa. Olen pähkäillyt aika paljonkin naiseutta ja lukenut paljon kirjoja esimerkiksi suomalaisen naisen historiasta, mutta naisellisuus... mitä se oikein on? Termin merkitys alkoi kiinnostamaan mua viime viikolla Tinderissä käydyn keskustelun perusteella, kun kivan oloinen mies heitti keskusteluun tiedon, että pitää naisellisista naisista. Mietin hetken ja kysyin, että mitä se tarkoittaa. Vastaus oli melko tulkinnanvarainen, sillä tyyppi kertoi olevansa siinä mielessä konservatiivinen, että tykkää että nainen pitää esimerkiksi huolta itsestään ja on naisellinen. 

Muuta tietoa naisellisuudesta ei tihkunut, joten aloin miettimään olenko minä naisellinen. Jossakin määrin kyllä varmasti, olinhan hänen haaviinsa päätynyt, mutta esimerkiksi itsestä huolta pitäminen kuulostaa omaan korvaani asialta, joka on ihan jokamiehen (ja naisen) oikeus. Mietittyäni asiaa puoli vuorokautta vastasin tyypille mietteitäni, jota nousi esiin naisellisuus-sanan käytöstä, mutta valitettavasti en voi nyt kopioida viestin sisältöä tähän, hän nimittäin poisti minut vastaukseni jälkeen Tinderistään kommentoimatta enää mitään. Elämä on.


Vastaukseni meni kuitenkin kuta kuinkin näin:

"En tiedä olenko naisellinen vai en, sillä en ole koskaan ajatellut itseäni naisellisuuden kautta. Nainen toki olen ja kiinnostunut naiseudesta esimerkiksi historian kautta, mutta termit kuten naisellinen ja miehekäs eivät kuulu sellaisenaan sanavarastooni, enkä tiedä mitä ne tarkoittavat. Ehkä ne ovat subjektiivisia kokemuksia? Olen silti vähän sitä vastaan, että toiset piirteet ovat naisellisempia kuin toiset. "

Ja en sanonut tätä vain siksi, että kuulostaisin mahdollisimman naiseudestaan etääntyneeltä feministiltä, sillä tiedostan kyllä sekä sukupuoleni että koen edustavani sitä. Toki olen myös feministi ja ajatusmaailmani ei siksi ole jakautunut pelkästään miesten ja naisten maailmoihin, vaan yleensä ajattelen ihmisiä ennen kaikkea ihmisinä, sitten vasta sukupuolensa edustajina. Sanoin tuon kaiken siksi, että minun maailmassani vuonna 2017 on hyvin vähän asioita, jotka olisivat niin sukupuolittuneita, että voisin puhua naisellisista ja miehekkäistä asioista useinkaan.


En silti ole tyhmä. Tiedän kyllä ne perinteisesti naisellisuuteen miellettävät asiat oikein hyvin: meikkaaminen, hiusten laittaminen, herkkyys, kiltteys, äitimäisyys, se ettei istuta jalat haarallaan tai kiroilla kuin ehkä synnytyssalissa. Kaljaa juova, isoääninen ja kiroileva lenkkarimuija ei vastaa ihan ehkä sitä, millaiseksi naisellisuus on perinteisesti mielletty ja minä olen yhdistelmä perinteisesti naisellisiksi miellettyjä asioita sekä perinteisesti miehekkäiksi miellettyjä asioita, eikä minun mielestäni tarvitse muuta ollakaan. Postauksen meikattu nainen mekossa on vain osa minua ja se toinen osa on jotain ihan muuta.  

Ja on hyvä huomata, että vaikka en itse osaa (enkä halua) mieltää toisia piirteitäni naisellisiksi ja toisia miehekkäiksi ja tehdä tämän yhtälön perusteella päätelmää olenko naisellinen, ei se ole merkki naiseuteni kieltämisestä. Olen nainen sekä geeneiltäni että fyysisiltä ominaisuuksiltani ja todennäköisemmin aion pysyä loppuelämäni naisena ihan siksi, että viihdyn tässä sukupuolessa oikein hyvin. Mutta se olenko naisellinen, voiko sen muka määritellä?

Kuvat: Annika Liinanki Photography
Meikki ja hiukset: Jannica Stelander

10 kommenttia

 1. Kun sukupuolestakin on nykyään tullut niin kovin sekava käsite, niin miten naisellisuus olis yhtään helpompi juttu ymmärrettäväksi.
  On se nyt ainakin jotain paljon syvällisempää kuin vaan "korvien välissä oleva" asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta tarvitseeko naisellisuus-termiä ymmärtää ja voisiko sen jopa... poistaa? Mitä menettäisimme, jos emme määrittelisi piirteitämme sukupuolittuneesti? Naiseutta ja mieheyttä se ei poistaisi eikä sukupuolien välisiä eroja jotka ovat monesti enemmän -ei korvien vaan- haarojen välissä.

   Poista
 2. Mä olen saanut vuosien saatossa kuulla tosi usein miehiltä baarissa (iskutilanteissa, no hehe "tosi usein" not, mutta silloin kun semmonen tilanne on, niin useimmiten kuulen sanan) olevani naisellinen ja siinä sitä on käytetty kaunisteltuna synonyymina sille, että olen läse (eli persekäs ja tissikäs) :( He siis ovat heittäneet sen omasta mielestään kohteliaisuutena ja viitanneet sillä nimenomaan ulkoisiin seikkoihin. Vaikka eipä sillä, onhan mussa paljon naisellisia muitakin piirteitä, vaikka en niin kovin nätiksi jaksa laittautuakaan meikkien ja vaatteiden suhteen ja puhun rumia, mutta tykkään kyllä leikkiä neitoa hädässä, haha :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onkohan mua kukaan tuntevani ihminen sanonut koskaan naiselliseksi :D siis, se tunne, jolloin naiseus puskee esiin sisältä ja ulkoa on mahtava, mutta vaikka mulla ois se olo aina, olisinko siltikään naisellinen, jos sille ei ole edes määritelmää. Ja kyllä, mulla on välillä hyvin naisellinen olo, mutta silti ajatus määritellä itsensä joko naiselliseksi tai epänaiselliseksi on musta pöljää kun mun naisellisuuteen ja naiseuteen kuuluu ihan eri asiat ku vaikka sulla tai kenellä tahansa. En mä vaan voi todeta et joo, oon naisellinen tai että en ole naisellinen kun en tiedä mitä ne toteamuksen kuulijalle tarkoittaa.

   Poista
 3. Lapsi huudahti äsken, nähdessään nää kuvat, että "Äiti, tossa on Elsa. Se on niin kaunis. Tossakin kuvassa se näyttää ihan Elsalta. Mekko vaan on vähän väärän värinen, mutta se on niin ihana!"
  Ja siis Frozenin Elsaan sut sekotettiin :)
  Ei mulla muuta.
  (Kommentoin jo aiemmin, mutta en tiedä hukkuiko se eka kommentti johonkin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, Frozenin Elsa on myös oma suosikkini! Yksi syy on nimenomaan se, että Elsa ei edusta Disney-sadussa perinteistä pelastettavaa prinsessaa ja hänellä on taikavoimia ja hän on vähän vaarallinenkin!

   Harmi, edellinen kommenttisi taisi jäädä matkan varrelle kun ei löytynyt kommenteistakaan.

   Poista
 4. Ehkäpä sanan naisellinen määritelmä olisi kutakuinkin "perinteisesti naisiin liitettäviä piirteitä omaava". Siis vaikken allekirjoitakaan että kaikki naiset tai vain naiset olisivat kilttejä, herkkiä, lempeitä tms niin näitä ominaisuuksiahan on liitetty nimeomaan naisiin ja ehkäpä niihin viitataan ko termillä.
  Tai sitten kuten ylläkin jo kommentoitiin viitataan puhtaasti ulkonäköön (ajatus jolla hauskasti leikit tämän tekstin kuvilla - mulle kuvat on blogeissa yleensä "ihan sama" mutta nyt on kuva ja teksti hienossa synkassa!). Tai sitten se mies halusi vain kysyä osaatko kokata ja silitätkö sen paidat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Musta vaan tuntuu, että tuollainen yleistys naisellisuudesta ei kuvaa mua juuri ollenkaan, vaikka se toinen puoli minua olisikin tällaiset kuvat. kaveripiirin kautta naisellisuus näyttäytyy nykyään melko päinvastaisena kuin perinteisesti naisellisuuteen on liitetty eikä sille siksi mun maailmassa ole mitään määritelmää.

   Jos se naisellisuus on kokkaamista ja silitystä niin totean vaan, että en silitä omiakaan vaatteita ja muutenkin mulla on jo lapsi mistä pitää huolta, en tarvitse toista.

   Poista
 5. Vaude Elsa, mun omat kokemukset eivät voisi olla enempää samanlaisia kuin sulla. Mäkin olen miettinyt usein, että mihin ylipäänsä tarvitaan sellaisia määrittelyitä kuin "naisellinen" tai "miehekäs".
  Olen kasvanut jo 70-80-luvuilla melko sukupuolisensitiivisessä perheessä ja elinympäristössä, enkä ole koskaan kokenut, että sukupuoli noin ylipäänsä määrittäisi mun identiteettiä tai ihmisyyttä kovin paljon.

  Saati sitten jonkinlainen "naisellisuuden" ideaali. En vain saa kiinni tuollaisesta ajattelutavasta, vaikka toki minäkin tiedän, mitä "naisellisuudella" noin perinteisesti tarkoitetaan.

  Tuntuu vain kuin se ei oikein koskettaisi mua. Ei sittenkään, vaikka olen pitkähiuksinen, "naisten vaatteita" käyttävä, miehen kanssa avioliitossa elävä heteronainen ja kolmen lapsen äiti.

  En tiedä... Minä teen kaikki asiat elemässäni ihmisenä. Tänä Sannina, joka olen. Monia asioita äitinä. Tai puolisona. Mutta ei tule mieleen mitään, mitä tekisin nimenomaan "naisena" tai naiseuttani ajatellen. En edes meikkaa "naiseus mielessäni", vaan se on mulle enemmän jonkinlaista siistiytymistä ja aika neutraalia piirteiden korostamista.

  Soti siitä, maailma!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images