Mitä haluan seurata somesta - ihan oikeasti?

Tämä some on kyllä jännä juttu. Kanavia on nykyään niin monia, että itselle sopivat kanavat tulee ajankäytön takia valita ja kaikkialla e...

Tämä some on kyllä jännä juttu. Kanavia on nykyään niin monia, että itselle sopivat kanavat tulee ajankäytön takia valita ja kaikkialla ei pysty olemaan eikä kaikkia seuraamaan. Välillä tulee melkein ikävä vuotta 2007, kun luki pelkästään blogeja ja käytti Facebookia ja Irc-galleriaa kun nyt löytyy liian monta sovellusta ja alustaa somen seurailuun ja lähes jokainen tuttu tuottaa jonkinlaista sisältöä someen. Ei vain ehdi, eikä jaksa. Eikä tässä iässä edes pysy kärryllä!

Se, mitä somesta haluaa nähdä ja millaisia tyyppejä seurata riippuu tietenkin paljon seuraajasta. Olen huomannut itse olevani aika aaltoileva someseuraaja ja välillä tuntuu, että eilisen päivän seurattavat eivät enää seuraavana päivänä tunnukaan ajankohtaisilta. Juuri joulun alla siivosin oman Instagramin seurattavia reilulla kädellä, sillä alkoi tuntumaan että olin nakutellut koko maailman seurattavieni listoille. Vaikka Instagramin algoritmin pitäisi toimia hyvin, jäi mulla ison seurattavamäärän takia moni sellainen tyyppi pois listoilta, jonka juttuja olisin seurannut mielelläni. 

Kuten sanottu, somemakuja on monia ja tässä postauksessa ajattelin vähän listata millaisista sometileistä mä tällä hetkellä tykkään. Pääasialliset seurattavani löytyvät blogeista, facebookista ja instagramista.


- Olen samaistujatyyppiä ja kiinnostavimmat someseurattavani ovat usein melko samankaltaisia itseni kanssa. Harmikseni olen kiinnostunut aika lailla kaikesta, joten seurailen mitä ihmiset lukevat, mitä ja missä syövät, millaisista tyyleistä he inspiroituvat ja mikä saa heidät hyvälle tuulelle. Mulle parhaat sometyypit on sellaisia, joista ei koskaan tiedä mistä he seuraavaksi bloggaavat tai instaavat, mutta tiedän tykkääväni sisällöstä enivei.

- Olen visuaalinen tyyppi, mutta liian viimeistellyt kuvat ja harkittu somepreesens ei ole itselleni kovinkaan kiinnostavaa. Siksi mulla ei ole paljoakaan "täydellisiä" seurattavia, vaan samaistun enemmän arkisiin juttuihin. Tässä mielessä taidan olla vähän outo lintu, mutta kun maailma on täynnä hienoja valoisia kuvia ja täydellisiä asetelmia, ei niissä ole itselleni paljoakaan hohtoa. Seuraan mieluummin tyyppejä, joilla on niin paljon kiinnostavaa sisältöä elämässään etteivät he ehdi editoimaan siitä liian täydellistä :D

-Tykkään ajankohtaisuudesta ja seuraan mielelläni sekä blogeista että muualta somesta ihmisiä, jotka tuottavat sisältöjä pääasiassa reaaliajassa. En tarkoita, että kaikki sisältö pitää tuottaa ja julkaista aina samana päivänä, vaan että somekanavissa on kuitenkin joku merkki siitä, että tekijä elää kanssani samassa ajassa, samassa maailmassa. Tämä johtuu varmasti siitä, etten itse kirjoittele juttuja jemmaan tai suunnittele somehommiani paljoakaan, vaan menen sillä mikä milloinkin tuntuu ajankohtaiselta ja kivalta.

- Kohta eskari-ikäisen lapsen vanhempana vanhemmuuden vertaistuki ei selkeästi ole enää niin tärkeää kuin vuosia sitten. Kun ennen olin kiinnostunut miten muut pukevat lapsensa ja millaisia arkea helpottavia niksejä muilla vanhemmilla oli tarjota, ei nämä asiat tunnu enää kovinkaan ajankohtaisilta. Lapsiin liittyen seurailen nykyään mieluiten erilaisia retkeilyblogeja, joista saa inspistä leikki-ikäisen lapsen kanssa touhuamiseen. Mutta jos joku perustaa blogin, missä opetetaan miten nirso lapsi saadaan syömään vihanneksia, lupaan ottaa seurattavakseni!


-Vaikka ei:n kautta on tylsä määritellä, annetaan mennä. En halua lukea "antaa ymmärtää mutta ei ymmärrä antaa"-blogeja, joiden raflaavien otsikoiden takaa löytyy...ei niin mitään aiheeseen liittyvää. Olen myös siinä mielessä kranttu, että vaikka pidän aitoudesta ja henkilökohtaisuudesta, koko elämän pistäminen someen ahdistaa mua seuraajana aika paljon. Onneksi kultaiselta keskitieltä löytyy paljon seurattavaa,  iloja, suruja ja inspiraatiota, mutta hyvällä maulla yhdisteltynä.

-Haluan, että somettaja on aidosti kiinnostunut nostamistaan jutuista. On ihan turhaa kirjoittaa tyylijuttuja, jos pukeutuminen ei oikeasti napostele tai kääntyä blogin takia smoothiebowl-vegaaniksi, jos oikeasti ei halua. Kaikessa ei tarvitse olla asiantuntija ja edelläkävijä, perässähiihtäjätkin ovat samaistumispinnan takia kiinnostavia. Blogin ja somen sisällön takia väkisin tekeminen kuultaa helposti läpi ainakin tällaiselle työkseen somessa operoivalle henkilölle. (tähän väliin haluan lisätä, että innostuminen uusista asioista on silti aina hyvä juttu, kunhan sen tekee itsensä eikä somen vuoksi)

-Yritystileillä pelkkä tuotteiden esittely on täysin no go. Suomessa on paljon kiinnostavia lafkoja mahtavine tuotteineen, mutta tuotteiden ja pressikuvien lisäksi haluan nähdä somessa yrityksen arkea: Ketä merkillä työskentelee, ketkä tuotteita käyttävät, miten tuotteita tehdään ja miksi tuotteet ovat hyviä. Vaikka koen elämäni olevan hektistä, totuus on, että seuraisin vaikka 80-luvulla rakennetun puhelinkopin ympärille rakennettua sometiliä, jos siellä tapahtuisi jänniä asioita. (Yrityksen somesisällön tuottaja haluaisin vain vielä tietää mitä se kaikkia kiinnostava jännä olisi...)

-Haluan nähdä somessa iloa, aitoutta, realistisuutta ja innostumista. Aikakauslehtimäinen sisältö ei puhuttele itseäni vaan luen lehdet lehtinä ja seuraan somesta kivan oloisia persoonia, joiden kiinnostuksenkohteet kolahtavat myös itseeni.

Voisin muuten jatkaa listaa loputtomiin, mutta kello on kohta yksi yöllä, joten heitän pallon teille: Millaiset sometilit ja blogit teitä puhuttelevat just nyt? Makuja on niin monia, että olisi hauska kuulla muidenkin somemausta jotain. Vääriä vastauksiahan tähän kysymykseen ei ole!

ps. Kuvat ovat Instagram-tililtäni!

-

5 kommenttia

 1. Ihan samaa mieltä ja oli hyvä postaus. Muuta sanottavaa ei ole.

  VastaaPoista
 2. Ehdottomasti ei feikkiä kiiltokuvaelämää. Tässä kaksi tosielämän tapahtumaa/somettajaa, joita en varmana seuraisi:
  -Dinosauruspuistossa ollessamme erään pariskunnan lapset halusivat kysyä vanhemmiltaan kysymyksiä ja nähdä lisää, mutta vanhemmat vain ottivat itsestänsä 10 minuuttia selfieitä väännellen naamaansa huomioimatta lapsiansa.
  -Viime viikolla lentokoneessa vieressämme istui tyttö joka muokkasi selfieitänsä koko lentoajan, 1,5h. Makkarat pois vyötäröltä, käsivarret hoikiksi, iho kuulaaksi.
  No thanks. En siedä valehtelua.
  En myöskään seuraa IG:ssä L4L tai F4F porukkaa. Seuraan niitä, joista olen aidosti kiinnostunut ja niin toivon muidenkin tekevän omalla kohdallani. Hauskoja tyyppejä, asioita jotka minua (ei kavereitani tai yhteisöä) kiinnostaa, asioita jotka inspiroi, kannustaa, saa hyvälle tuulelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vähän sama maku, tosin ymmärrän kyllä omalla tavallaan tuon muokkausinnostuksen jos jotakin sovellusta opettelee käyttämään :) Mutta en halua muokata omia kuviani juuri lainkaan, hieman värejä yleensä korostan, mutta yritän pitää kuvat sellaisina mitä olen oikeasti.

   Poista
 3. Pakko kompata minunkin! Ei riitä aika eikä järki mihinkään uusiin juttuihin vaan blogien lisäksi facebook ja instagram riittävät mainiosti. Tavallinen arki ja samassa elämäntilanteessa olevien elämä kiinnostavat. Liian täydelliset ja siloitellut kuvat eivät jaksa innostaa enkä jaksa kiinnostua mistään pintaliidosta tai pelkistä päivän asuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jollain on niin magee tyyli, että se mua oikeasti kiinnostaa niin voin kyllä seurata päivän asu -kuviakin joka päivä. Mutta aika harvalla on sillä tavalla kiinnostava, että se puhuttelisi itseäni. Arki tosiaan kiinnostaa, mutta ehkä sieltä kuitenkin ne kohokohdat mieluummin kuin mitkään neuvolakuulumiset ;)

   Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images