Paluu ysärityyliin

Nuoruuden tekemisten ja fanitusten merkitystä ei varmasti voi alleviivata liikaa. Ainakin itselleni monet "minuksi tekevät" jutut...

Nuoruuden tekemisten ja fanitusten merkitystä ei varmasti voi alleviivata liikaa. Ainakin itselleni monet "minuksi tekevät" jutut kumpuavat tosi kaukaa ja tuntuu, että koko yläaste- ja lukioikä oli inspiraatiota pullollaan, vaikka asuinkin kälyisessä 5000 asukkaan kunnassa, suurimman osan ajasta pelkän kirjaston aikakauslehtitarjonnan varassa. Fanitan edelleen monia 20 vuotta sitten koviksi jutuiksi toteamiani asioita tv-sarjoista musiikin kautta tyylijuttuihin ja säännöllisin väliajoin inspiroidun - niin säälittävältä kuin se kuulostaakin - omasta nuoruudestani.

Kovia juttuja silloin joskus ysärillä oli ainakin Villi Pohjola ja My So-Called Life sarjat,  Sairaan kaunis maailma-leffa, brittipop sekä grunge sekä tietenkin hiphop. Itse pukeuduin välillä päästä varpaisiin R-collectioniin ja välillä MicMacin isoimpiin farkkuihin (ja ne oli muuten ISOT), ruutupaitoihin, liivimekkoihin, maihareihin ja isologoisiin huppareihin. Repun piti ehdottomasti olla viininpunainen canvasreppu, koska My So-Called Lifen Angelalla oli sellainen. Tietyt jutut kuten maiharit ja R-collection ovat pysyneet mukana oikeastaan aina ja vaikka menneistä vuosikymmenistä on aina inspiroiduttu, on ysärityyli ollut osa mua aina. Siksi en osaa järkyttyä ysärityylin comebackista vaan mieluummin otan ilon irti siitä, että vuosikymmeniä (!!) fanittamani kuteet ovat taas ajankohtaisia. Kuten kukkamekot, farkkuliivit ja yksinkertaiset nahkakengät.


Oikeastaan olisin tyylillisesti tyytynyt pelkkään farkkuliiviin ja Pomarilta saatuihin kenkiin, mutta kun Riikka postasi omasta Brenda-mekostaan, tuli mulle olo, että nyt aika olisi kypsä hankkia oma Angela Chase-mekko, josta olin salaa haaveillut jo kauan. Ja mikä sattuma, että samasta second hand puodista mistä Riikka oli löytänyt oman mekkonsa, löytyi myös mulle oma ysäriunelma kohtuulliseen 10 euron hintaan. Suositukset siis Frida Marinalle, kun etsitte kadonnutta nuoruuttanne takaisin.


Koska tarkoitus ei kuitenkaan ole näyttää ihan liian autenttiselta grungetytöltä päädyin yhdistelemään ysärielementtejä vanhoihin tuttuihin juttuihin tältä vuosituhannelta eli kangaskassiin ja koruun. Hiuksissakin on tuttu hapsunuttura, eikä (vielä?) pieniä hainhampaita, helmiä ja pikkulettejä. Mieluummin näytän nuoruudesta inspiroituneelta kuin sinne jämähtäneeltä...jos siinä on mitään eroa :D

Koska olen siirtynyt jo takaisin myös R-collectionin anorakkiin sekä yläasteelta tuttuihin Pomarin kenkiin (mulla oli silloin kahdet erilaiset ruskeat Pomarit!) ja Kaamoksenkin vaatekaapista löytyy huolestuttavan paljon Jokapoika-paitoja, lasten Pomarit ja R-collectionin Finnish Air Force t-paita, kysymys kuuluu että mihinhän sitä sitten seuraavaksi sekoaisi uudelleen? Filan huppareita olen katsellut jo vähän liian tuttavallisesti nettikaupoista, mutta päädyin siihen ettei juppisporttimerkit taida silti olla ihan mun juttu nykyään. Sen sijaan Swatchin Pop Watch kiinnostaa kyllä kovasti!

Olen käsittänyt, että blogissani käy aika paljon +30v naisia niin kertokaahan löytyykö teidän nuoruudesta tyylijuttuja, joita olette alkaneet käyttämään uudelleen viime vuosina? Tai jos ei, niin mikä olisi se juttu, jonka haluaisitte nuoruutenne tyylistä takaisin?

Kuvat: Aino/ Visuaalisesti vaativa

6 kommenttia

 1. Mulla oli teininä Pop Watch ja keväällä Lontoossa katsoin niitä jo sillä silmällä. Ysäri kyllö hiipii omaankin kaappiin. Ostin mustan spagettiolkaimisen mekon jota kerrostaa valkoisten t-paitojen kanssa ja vuosia kaihtamani metsän vihreä alkoikin näyttää yhtäkkiä tosi hyvältä. Niin ja löysin itseni vakavissani harkitsemassa hiusten hennaamista kuten tein kultaisellä ysärillä Angelan inspiroimana.

  VastaaPoista
 2. Oi, My So-Called Life! Olen monesti miettinyt että voi, kunpa se tulisi uusintana, mutta voi olla että aika on kullannut muistot. Siitäkin.

  VastaaPoista
 3. Mä olen kyllä ysärifani ihan henkeen ja vereen etenkin, mitä tulee elokuvien ja musiikin suhteen. Toisaalta taidan olla juuri ne ratkaisevat pari vuotta sua nuorempi, että vaatteiden osalta ysäri oli mulle noiden grunge-henkisten asujen sijaan napapaitoja ja nappiverkkareita sekä farkkuhaalareita ja jättimäisiä flanellipaitoja. Noista ainoastaan flanellipaitaan voisin vielä kuvitella pukeutuvani - ja pukeudunkin.

  VastaaPoista
 4. Ihan mahtava asu ja mulla ensi viikolla varmasti se huppari käytössä! T: Brenda-fani

  VastaaPoista
 5. Olishan vanhoissa jutuissa hohtoa, mutta koko ei enää ole sama kuin joskus hamassa nuoruudessa.

  Kukkamekot löysää kuosia ovat tosin sellaisia ikiaikaisia, joista löytyy kokoja kaikille.

  VastaaPoista
 6. Housuhameet muuten on mukavia. Niiden soisi tekevän paluun jokapäiväiseen käyttöön.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images