Liikuntanappulasta apua arkiliikunnasta nauttimiseen

Yhteistyössä Reima ja Suomen Blogimedia Lapsen kehityksessä on se jännä puoli, että aina on joku vaihe päällä. Kun eilen lapsen sa...


Yhteistyössä Reima ja Suomen Blogimedia


Lapsen kehityksessä on se jännä puoli, että aina on joku vaihe päällä. Kun eilen lapsen sai vielä innosta puhkuen pihalle vain osoittamalla eteisessä lenkkareita, voi seuraava päivä olla ihan erilainen. Me liikumme melko paljon yhdessä arkisin ja viikonloppuisin, mutta on myönnettävä sekin, että kaikenlaiset sisäleikit ja tv-ohjelmat kiinnostavat nyt lasta enemmän kuin koskaan. Hyvä esimerkki löytyy niinkin läheltä kuin eiliseltä, jolloin olimme lähdössä Suomenlinnaan retkelle ja lapsi makasi meritähtenä lattialla kieltäytyen lähdöstä. "Miksi me ei vain voida katsoa Lego-videoita kokopäivää ja olla sisällä?" Niinpä. 

Reiman teettämän tutkimuksen mukaan lasten ulkoiluaktiivisuus vähenee selkeästi koulun alkaessa. Päiväkodissa vielä liikutaan, mutta koulun alkaessa kaverit, leikit sekä etenkin tietokone- ja konsolipelit alkavat viemään yhä enemmän aikaa lapsen arjessa. Ja kyllä sen huomaa jo 5-vuotiaastakin, vaikka pelit eivät olekaan oman lapsen kiinnostuksenkohdelistan ykkösenä: kiinnostus ulkoleikkejä kohtaan vähenee, kun muita kiinnostavia juttuja löytyy. 

Reima lanseerasi kuukausi takaperin lasten ReimaGO-aktiivisuussensorin sekä mobiilipelin, jonka avulla lapsia houkutellaan liikkumaan enemmän. Koska olen tuntenut jo nyt piston sydämessäni lapsen ulkoaktiivisuuden vähenemisen takia, halusin kokeilla voiko pienille lapsille suunniteltu mobiilipeli oikeasti saada lapsen liikkumaan enemmän - ja kiinnostaako tällainen liikuntanappula ylipäätään lasta. Tässä fiiliksiämme kuukauden testijaksolta!

kuvan vaatteet saatu Reimalta: ReimaGO fleecehuppari, kapeat softshell-housut, pipo sekä kengät

ReimaGO aktiivisuussensori on Suunnon kanssa yhteistyössä tehty, noin kahden euron kolikon kokoinen nappula, joka aktivoituu liikkeestä ja mittaa lapsen aktiivisuutta sekä ajan että tehojen mukaan. Nappulaa ei tarvitse erikseen avata, sulkea eikä ladatakaan, vaan riittää, että se on mukana vaikkapa housun tai takin taskussa. Nappulan lisäksi tarvitaan Iphone, sillä juuri lanseerattu ReimaGO sovellus löytyy tällä hetkellä vain appstoresta, mutta kevään 2017 aikana myös androidkäyttäjät saavat oman sovelluksensa. ReimaGO lasten aktiivisuussensori eli siis meidän puheissamme liikuntanappula yhdistetään bluetoothin kautta kännykkään ja näin sovellus lukee aktiivisuussensorista liikunnan kestot ja tehot ja kirjaa ne ylös.

Kuulostaako puuduttavalta? Niin minustakin! Mutta onneksi näillä tiedoilla ei välttämättä tee yhtään mitään, vaan lapselle ReimaGO näyttäytyy hyvin yksinkertaisena pelinä, jossa pieni ukkeli liikkuu erilaisissa maailmoissa keräten pieniä lahjapaketteja sen mukaan paljonko lapsi on liikkunut. Sovellukseen voi lapsen kanssa yhdessä kirjata liikkumisen päivätavoitteen, joka on meillä kaksi tuntia. Kun tavoite täyttyy, pääsee ukkeli etenemään radallaan ja keräämään reitin varrelle piilotettuja aarteita. Tiedot liikunnan kestosta ja tehosta näkyy vain sovelluksessa vanhempien puolella, josta itse pystyn tsekkaamaan onko esimerkiksi päiväkodissa liikuttu viikon aikana paljon ja tarviiko lapsi viikonlopuksi vähän lisäaktiviteettia kehiin. Tämä on ollut itselleni aika kiva juttu, sillä pysyn myös itse kärryllä lapsen arkiliikunnasta, vaikka en muistaisi päiväkodissa kysellä onko pihalla tullut oltua ja liikuttua ylipäätään.

Lapselle ReimaGO ei suoraan sanottuna ole ollut isokaan juttu ja 5-vuotias mobiilipelejä vielä harvakseltaan käyttävä lapsi unohtaa usein koko pelin olemassa olon. Kysyessäni Kaamokselta mikä pelissä on parasta, hän totesi niiden olevan tietenkin lahjapaketit, joihin olen piilottanut yllätykseksi kuvia, joissa irvistelen ja näytän kieltä ja muuta pöhköä. Meillä hyvin menneestä liikuntaviikosta ei siis saa palkinnoksi lupausta jäätelöstä, vaan irvistelevän äidin, mikä on ollut meistä kummastakin tosi hauskaa. 

Kuukauden testiajan aikana olemme ladanneet sovelluksen tietoja melko harvakseltaan puhelimeen ja tutkineet ukkelin menoa vain muutamina iltoina viikossa. Muutaman kerran lahjapaketin avaaminen on ollut niin lähellä, että Kaamos on halunnut lähteä liikuntanappulan kanssa vielä hetkeksi ulos leikkimään, mutta mitään Pokemonmaratoneihin verrattavia liikuntasuorituksia ei ole tullut tehtyä - onneksi. En nimittäin pidä ajatuksesta, että liikunta olisi jokin suoritettava juttu, mihin pitää kiinnittää jo lapsena paljon huomiota. Jos ReimaGO-aktiivisuussensori innostaa lasta liikkumaan, on se tottakai hyvä juttu, mutta suurin arvo sensorin tiedoilla on minulle itselleni ilta-aktiviteetteja ja viikonloppuretkiä miettiessäni. Uskon kuitenkin, että lapsen kasvaessa myös pelin merkitys kasvaa ja odottelen kiinnostuneena milloin saan ladata ReimaGO-tiedot puhelimeeni päivittäin. Se aika nimittäin tulee taatusti vielä.



Plussat ReimaGO:ssa
-edullinen hinta (n. 40 euroa täällä)
-ei tarvitse ladata, patteri kestää n. 6kk
-helppo kantaa mukana taskussa tai ReimaGO vaatteen kiinnikkeessä
-ei tarvitse välttämättä ReimaGO-vaatteita
-peli ei ole kovin addiktoiva
-vanhempi saa tietoa lapsen liikkumisesta myös siltä ajalta kun lapsi on päiväkodissa/koulussa
-vanhemman ja lapsen yhteinen juttu

Miinukset ReimaGO:ssa
-ei vielä saatavilla androidille
-kielet vain englanti ja venäjä
-pieni nappula menee välillä hukkaan taskusta toiseen siirtäessä
-peli ei ole kovin koukuttava (vai onko tämä sittenkin se plussa?!)

ps. Vaikka lasta oli vaikea saada eilen Suomenlinnaan, ReimaGO todistaa, että kyllä meillä hauskaa oli ja liikuttua tuli!


2 kommenttia

  1. Ihan mielenkiintoinen nappula. Varmaan se käytön myötä kehittyy ja saa uusia muotoja.

    VastaaPoista
  2. Liikuntanappula voisi sopia aikuisillekin, vanhuksille ja vähän liikkuville nuorille ja kaikille sohvaperunoille.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images