Enemmän vastuullisia minun kropalle ja kukkarolle sopivia vaatteita, kiitos!

Vaatevallankumous-viikko muistuttaa jälleen vaatteidemme alkuperästä ja siitä, että sillä, mitä puemme päällemme on merkitystä. Aihe on...


Vaatevallankumous-viikko muistuttaa jälleen vaatteidemme alkuperästä ja siitä, että sillä, mitä puemme päällemme on merkitystä. Aihe on tärkeä, mutta myös melko hankala itselleni, sillä en voi sanoa tietäväni läheskään kaikkien vaatteideni alkuperää. Onneksi iso osa käytöstäni löytyvistä vaatteista on sellaisia, jonka tuotannosta tiedän aika paljon. 

Viime lauantaina Lapsimessuilla päällä ollut pallomekkoni herätti paljon ihastusta vastaantulijoissa ja oli hienoa kertoa sen takana olevan kuopiolainen suunnittelija Sari Hirvonen ja Excuse My Bonbon-vaatemerkki. Mekko on suunniteltu Kuopiossa, kaavoitettu Iisalmessa ja ommeltu Kiuruvedellä. Tällaista vaatetta kantaa ilolla ja ylpeydellä. 

Vuoden sisällä mut on voinut nähdä monesti myös useissa Lumoan-merkin mekoissa. Plussakokoisten mekkojen tarina onkin monelle tuttu, sillä otin itse yhteyttä Lumoaniin ja pyysin, että he ottaisivat valikoimiin minulle sopivia mekkoja. Koska asun samassa kaupungissa Lumoanin suunnittelija Suvin kanssa, treffasimme viime keväänä ahkerasti ja otimme mittoja ja kokeilimme protoja, jotta saimme Lumoanin mallistoon ensimmäiset plussakoon mekot. Nyt verkkokaupasta löytyy plussamekkoja jo kolmesta eri mallistosta!


Mutta tämä on vain osatotuus pukeutumisestani, sillä kaikkia vaatteitani ei ole suunnitellut tuttava eikä tuotanto-oloistakaan ole mitään tietoa. Voisin paistatella eettisten vaatteiden tuomassa gloriassa, mutta todellisuudessa käytän paljon myös muita vaatteita kuin tuotantoketjultaan avoimia merkkejä. Yllä oleva kuva on hyvä esimerkki arkivaatetuksestani, jossa yläosassa on Suomessa suunniteltuja ja tuotantoketjun helposti jäljitettäviä vaatteita Raiskilta ja R-collectionilta. Olen jopa tavannut Raiskin takin suunnittelijan henkilökohtaisesti ja musta on otettu heillekin mittoja suunnittelutyötä parantamaan. Housut ovat kuitenkin H&M:ää, sukat Happy Socksia ja kengät Vansia - ei mitään käsitystä kuka ne on suunnitellut ja missä ne ovat valmistettu. Farkut on ostettu H&M:sta siitä syystä, että kokoni puolesta vaihtoehtoja ei ketjuliikkeiden ulkopuolelta paljon löydy ja ties missä tehtyjen kenkien tarinan kuulet kohta. Sukat lienevät jonkun ruotsalaisen suunnittelemat, ehkä. Miksi näin?

Koska eettisissä merkeissä ei useinkaan ole ns. arkivaatteita ollenkaan tai jos on, niitä ei myydä Suomessa! En ole ihminen, joka viihtyisi 24/7 juhlavissa pitsimekoissa tai luomupuuvillatunikoissa, vaan haluan käyttää myös huomiota herättämättömiä perusvaatteita, kuten vaikka nyt farkkuja ja tennareita. Mulla on kahdet tosi hyvät Ethletic-merkin tennarit, jotka ovat aikaansa eläneet ja jo puhki kuluneet - yritin ostaa uusia, mutta Suomessa ei myydä Fair Deck-mallia missään, nettikauppa oli saksankielinen enkä osannut tilata sieltä ja merkki ei vastaa kyselyihini - ostin sitten Vansit. Pluskokoisia eettisiä farkkuja en ole edes lähtenyt vuosi sitten etsimään, sillä toiselta puolelta maailmaa ei vain tilailla sopivia farkkuja vartalolleni, siksi H&M toimi silloin hyvin. 

Välillä tuntuu myös siltä, että vastuullisen vaatteen käyttäjän kuvitellaan olevan automaattisesti persoonallisen tyylin ystävä. Ja minä toki olen ja pukeudun mielelläni erottuviin vaatteisiin, mutta väitän suurimman osan ihmisiä olevan ns. perusvaatteiden ystäviä. Itsekin tarvitsen niitä ihmismassaan uppoavia kuteita, mutta niiden löytäminen erityisesti tässä kokoluokassa ja vastuullisesti valmistettuna on iso haaste.  Uskon kuitenkin, että pienet persoonallisemmat merkit voivat toimia suunnannäyttäjinä myös niille tahoille, jotka voisi ne mun tylsääkin tylsemmät vastuulliset farkut joskus valmistaa. Eteenpäin on nimittäin menty jo nyt ja ihan hetki sitten Lindex otti valikoimiin ekologiset farkut myös meille xl-kokoisille! Tämä on jo iso askel, että jatkossa tiedän mistä vähän fiksumman valinnan farkut löytyy, tosin tuotannosta mulla ei Lindexinkään farkkujen kohdalla ole tietoa - eikä toki siitäkään istuuko ne mulle ylipäätään. 

Valitettava fakta on, etten ole valmis luopumaan tyylistä vastuullisuuden vuoksi. Olen kuitenkin sen verran tiedostava, että jos nenäni eteen tuodaan selkeästi parempia ja kukkarolleni sopivia valintoja, hankin useimmiten niitä. Lastenvaatteita hankkiessa tämä on tehty ihan superhelpoksi ja toivon, että tulevaisuudessa myös aikuisten perusvaatteissa löytyisi enemmän valikoimaa. Siksi koen, että tällainen semi-eettinen kuluttajakin voi osallistua vaatevallankumoukseen ja pyytää: tehkää enemmän vastuullisia, minun kropalle ja kukkarolle sopivia vaatteita. 

(takki ja mekko saatu blogin kautta)

14 kommenttia

 1. Hei! Oletko tsekannut Outi Pakarisen Kude Design -merkkiä? Outi on suunnitellut siihen nimenomaan perusvaatteita, kuten yksivärisiä t-paitoja, mekkoja ja tunikoita, naiselliste muodot huomioiden. Toimii, suosittelen ehdottomasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän merkin, mutta en ole tilannut mitään koska xxl-koon rinnanympärys on 10cm liian pieni minulle :( esim se yksinkertainen mekko olisi tosi kiva, mutta ei mene päälleni.

   Poista
 2. Tuo mekko on kyllä niin ihana. Harmi ettei pohjoisessa pääse sovittelemaan sitä missään. Olisi kuvasta päätellen niin just mun. Mutta kuvasta on vaikea päätellä istuvuutta ja sitä, miltä kangas tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta, mäpä kerron siitä hieman. Se on ohuehkoa 100% puuvillaa ja nettisivujen kokotaulukko pitää hyvin paikkaansa, 48/50 on tuo mun mekko ja itsellä n.120cm rinnanympärys. Eli ehkä pienempikin koko olisi voinut mennä, mutta tässä hyvin väljyyttä.sanoisin et tsekkaa ry ja vy ja saat oikean koon!

   Poista
  2. Kiitos :) Montakohan pallokuosista vaatetta mulla on ja on ollut, ja aina ne ovat yhtä ihania! Muutenkin tuo merkki tekee hienoja juttuja ja markkinoi itseään tyylillä. Odotan siis edelleen tuotemerkin lanseerausta pohjoiseen.

   Poista
 3. Oletko katsastanut Nosh Organics malliston? ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sielläkin Xl koko on vaatimattomasti n. 15cm liian pieni rintojen kohdalta ja tyyli on ehkä liian espoolaista makuuni ;) farkut, hyvä istuva peruscollege/huppari ja laadukkaat yksiväriset t-paidat ois haussa. esim Arelan vaatteet kiinnostelisi vähän leveämpänä :)

   Poista
  2. NOSHilla on nykyään myös XXL-koko :)

   Poista
  3. Mulla joistakin Noshin tuotteista menee normaalia pienempi koko. Mulla toki on vaan yhdet leggarit sieltä, mutta niissä yläosa (siis vatsan seutu) on todella joustava, ja siten normikokoni melkein valahtaa päältä. Niistäkin siis seuraavaksi testiin kokoa pienempi housupari. Nuo mitatut sentit kun eivät ota huomioon kankaan joustoa. Kannattaa testata!

   Poista
 4. Moi! Tilasin juuri ballerinat Etlethicsin verkkokaupasta ja se sujui ihan hyvin. Maksutapoina ei ole luottokorttia vaan Paypal tai tilisiirto. Valitsin tilisiirron. Tilausvahvistuksen saapuminen sähköpostiin kesti n. 10 min. Kerkesin jo laittamaan heille asiasta kyselyn ja meili saapuikin. Meiliä lukiessani vastasivat jo lähettämääni sähköpostiin :)
  Meilissä oli pankkitiedot tosin saksaksi, mutta parilla sanakirja haulla sai sanojen merkitykset varmistettua. Nyt vaan oottelen, että maksu näkyy heidän tilillään ja kengät saapuu Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksiköhän ne ei oo mun meiliin vastanneet? EN nimittän lähettänyt mitään bloggaaja tässä hei, annatteko kengät meiliä vaan kyselin jälleenmyyjistä :D Riikan blogin kanssa just puhuttiin et ne ballerinat on hienot, ehkä pitää tilata! Paljonko postarit oli?

   Poista
 5. https://www.facebook.com/NoshOrganics/photos/a.899763303465566.1073741939.125278427580728/899763753465521/?type=3&theater

  VastaaPoista
 6. Nythän Noshilla on osasta XXL koko myös

  VastaaPoista
 7. papulla on niin niin ihanan tuntuisia vaatteita, et niitä suosittelen. Itse olen noin kokoa 46 ja mulle L-koko oli just passeli! Myös kantomekko sopi tällaiselle pömppömahalle erittäin hyvin, uskomatonta.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images