Lapsen kotityöt 4-vuotiaana

Mä en ole mikään kotitöiden suurin fani. Mulla jäisi tiskit tiskaamatta ja roskat viemättä helposti kun keskityn mieluummin muihin mukav...


Mä en ole mikään kotitöiden suurin fani. Mulla jäisi tiskit tiskaamatta ja roskat viemättä helposti kun keskityn mieluummin muihin mukavampiin asioihin. En erityisemmin pidä arkiruuan laittamisesta ja sängyn petaaminenkin on turhaa, sillä eihän siellä makuuhuoneessa kukaan käy päivällä. Tai jos käy niin me päiväunilla. Kotityöt on mulle pakollinen paha ja myönnän sen häpeilemättä, sillä ei kaikesta tarvitse tykätä. Halutessani osaan kuitenkin pedata sängyn ja pitää kodin kohtuullisen siistinä, mutta nämä asiat eivät ole mulle tärkeitä, ennemminkin pakollinen paha.

Kaikesta ei tarvitse tykätä, mutta monenlaista täytyy kuitenkin opetella pienestä pitäen. Kotitöiden opettaminen on haastavaa, kun ei itse arvosta niitä kovinkaan korkealle. Olen kuitenkin nyt yrittänyt skarpata kotitöiden opettamisessa ja ehkä jopa innostunut itsekin kodissa puuhastelemisesta, kun on innokas apulainen kaverina. Meillä neljävuotiaan kotitöihin kuuluu muun muassa:

-lelujen ja kirjojen siivoaminen olohuoneesta omaan huoneeseen (lähes) päivittäin
-oman huoneen siivoaminen yhdessä minun kanssani, säännöllisen epäsäännöllisesti (ei todellakaan päivittäin)
- roskien vienti yhdessä, yleensä aamuisin päiväkotiin mennessä
- pyykkien peseminen ja rumpukuivaus yhdessä (värien lajittelusta en jaksa nipottaa)
- likaisten vaatteiden vieminen pyykkikoriin tai edes kylppärin lattialle
- kattaminen ja likaisten astioiden keräys kanssani 
- kaupassa käyminen yhdessä (oman kauppalistan kanssa)
- kukkien kastelu (koska minä en muista)

Näistä hommista ei useimmiten tule valitusta, ehkä siksi että suurin osa kotitöistä tehdään yhdessä. Haasteelliseksi lapsen kotityöt tekee oikeastaan vain se, että tekemiseen kuluu ihan tuhottomasti aikaa ja monesti minä alan turhautumaan tekemiseen ennen lasta. Myös lapsen omat tavat tehdä kotitöitä on vähintään erikoisia, tänään hän pesi lattiaa kastelukannun ja kynsiharjan kanssa. Teki mieli mennä sanomaan Niina Lahtisen äänellä, että eihän sitä nyt noin tehdä, mutta toisaalta miksi ei tehdä? Hyvin lähti lattiaan linttaantunut raakasuklaamössö pois!

Nyt mietin mitä tuohon kotityölistaan voisi lisätä. Perunoiden kuoriminen? Vessan siivoaminen? Jokailtainen päänahkahieronta (minulle)? Olisi hauska kuulla millaisia kotitöitä teillä tehdään ja mitkä jutut jäävät vanhempien vastuulle. Meillä esimerkiksi tiskaaminen on juttu, jota en halua tehdä yhdessä kuin kesäisin mökillä. Jos silloinkaan.

10 kommenttia

 1. 4-vuotias osaa hyvin täyttää (pienellä opastuksella) ja tyhjentää tiskikoneen. Siinä hänestä on oikeasti jo apua. Keittiössä on monta muutakin sopivaa työtä, salaatin teko onnistuu (ainakin kaiken repiminen, annan kyllä aikuisen valvonnassa myös leikata kurkkuja, tomaatteja yms pehmeämpiä aineita :)), olen myös antanut hänen osallistua paistohommiin, jauhelihan paistaminen sujuu hyvin kun on yhteiset pelisäännöt :). Leivotaan yhdessä viikottain ja lapsi osaa jo mm rikkoa kananmunan ja mitatakin aika hyvin.

  Myös siivoushommat onnistuu, meillä 4 v imuroi monta kertaa viikossa eteisen - se on helppo imuroida, ei ole isoja mattoja tms tiellä. Ensin toki siivotaan kengät telineeseen yms :). Lisäksi lapsi pyyhkii innokkaasti pölyjä (tässä täytyy aikuisen vielä vähän tarkistaa ;))

  Paljon muutakin varmaan on noiden mainitsemiesi lisäksi, mutta nämä nyt tuli ekana mieleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei edes 34v imuroi montaa kertaa viikossa :D tiskaria ei oo mutta salaattihommissa oiva apu meilläkin!

   Poista
 2. Meillä 9v ja tuleva eskarilainen pitävät yhdessä huolta lastenhuoneen siivouksesta. Yhdessä siis laittavat lelut paikoilleen, imuroivat ja isompi vaihtaa jopa molempien lakanat. Esikoinen huolehtii myös automaattisesti roskapussien viennistä. Lapset kattavat myös pöydän ja tekevät salaattia. Jo 2,5-vuotias vie syönnin päätteeksi ruokavälineensä tiskipöydälle. Koska tämä kuopus pelkää hysteerisenä imuria tyhjennämme ja täytämme hänen kanssa yhdessä pesukoneet sekä hoidamme matot ulos. Jompi kumpi meistä vanhemmista yhdessä isompien lasten kanssa saa sitten siivoilla sillä välin kun pienin ulkoilee. Parin vuoden päästähän tässä voikin sitten jo itse laiskotella lapsien tehdessä kaiken :D Tai sitten vain haaveilla moisesta mukavuudesta!

  VastaaPoista
 3. Meidän 4v on lettutaikinavastaava. Hän hoitaa kananmunista lähtien kaiken (minä tietysti mittaan ainekset valmiiksi), mutta hän hoitaa loput. Ja mainittakoon vielä, ettei taikinaa käsin vatkata, vaan tehdään yleiskoneella.

  VastaaPoista
 4. Meillä 12v ja 7v. Mutta ovat tehneet samoja jo Mia ko muutaman vuoden.
  Kuivien pyykkien laitto ja viikkaus, kaappiin vienti kuuluu heille.
  Samoin astianpesukoneen tyhjennys.
  Pölyjen pyyhintä usein, mutta sit välillä minä pyyhin, 2 poikaa eivät ole pyyhkiessään niin järjettömän tarkkoja, taso kelpaa mulle perusviikkosiivoukseen, mutta kerran kk käyn sit paremmin läpi.
  Imurointi, isompi imuroi perus tavallisella imurilla ja pienempi ergorapidolla.
  Ja lopuksi, isompi keittelee äidille kahvit :)
  Viikonloppuisin pelaavat yhdessä myös sängyt.

  Hyvin ulkoistettu. Kuulostaa silti helpommalta, kuin on. Iso osa siivousajasta kun menee kinastellessa ja vanhetessa jne

  VastaaPoista
 5. Juu ei vanhetessa.. :D vaan vängätessä

  VastaaPoista
 6. Meillä jo 1 v 8 kk lapsi auttaa astianpesukoneen tyhjennyksessä, Laitta rikkoutumattomia tavaroita alakaappeihin. Lisäksi joskus täyttää äidin kanssa pyykkikonetta ja välillä "pyyhkii pölyjä". Lelut siivotaan yhdessä laatikoihin. Pikkuiset ovat avuliaita auttajia ja meidän lapsi ainakin vaikuttaa nauttivan äidin/isän apurina olemisesta.

  VastaaPoista
 7. Meillä myös 1,5v auttaa tiskikoneen tyhjentämisessä, pyykin ripustamisessa ja pöydän pyyhkimisessä. 4 v imuroi joskus, siivoilee joskus (pyydettäessä)leluja olohuoneesta ja lastenhuoneesta, pyyhkiipölyjä. kesällä auttaa ulkokukkien kastelussa. Ruoanlaitoissa ja leipomisessa oivallinen apuri.

  VastaaPoista
 8. Opetin 4-veen keittämään kahvia. Ihan oli kyllä itsekkäät syyt, mutta onpa innoissaan tästä hommasta, kun saa tehdä sen. Muuten repertuaariin kuuluu "omien sotkujen siivous" eli lelut, ruoan jälkeen omat astiat pois pöydältä ja omat likapyykit pyykkikoriin. Toisinaan tyhjentää astianpesukoneen kihvelikorin ja vie puhtaat pyykit kaappiin. Sillein sopivasti, leikin lomassa, että ne kotityöt tuntuu kivalta.

  VastaaPoista
 9. Mun poika 4v. Yrittää parhaansa mukaan kanssa autella mua. Tyhjentää ja täyttää tiskikonetta. Haluaa imuroida ja antaa eläimille ruokaa. Kaikkea annan tehdä vaikka asian tekeminen kestää ja lopputulos ei aina ole se kaikkein siistein.
  Mutta... Poika on halunnut opetella keittämään kahvia. Osaa 4 kuppia keittää itse. Apua tarvitsee vain pussin taittelussa.
  Saan usein kahvia😍

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images