Kemikaalikimaran Anja Nystenin vaikutuksille altis

En tiedä tuntuuko teistä, mutta minusta ainakin tuntuu että viime aikoina on uutisoitu tosi paljon kemikaalien haittavaikutuksista. Toi...


En tiedä tuntuuko teistä, mutta minusta ainakin tuntuu että viime aikoina on uutisoitu tosi paljon kemikaalien haittavaikutuksista. Toisaalta asia on hyvä, tietoa pitää jakaa. Mutta toisaalta jaetun tiedon tulisi olla totuudenmukaista, mikä ei aina ole toteutunut. Voisi luulla, että itse edustan luonnonkosmetiikkafriikkinä sitä kastia, jota pelottaa etenkin synteettiset kemikaalit. No, kyllähän ne mietityttää, mutta pakko sanoa etten ole hetkeen lähtenyt mukaan näihin nykyään viikottain vaihtuviin kemikaalipelkoihin. Luotan maalaisjärkeen, että kun perusasiat on kunnossa, se riittää.

Kaamoksen ollessa pieni, olin paljon tarkempi kemikaalikuormastamme ja juuri näihin aikoihin ilmestyi Kemikaalikimara-blogin Anja Nysténiltä Kemikaalikimara lapsiperheille-kirja. Silloin ajattelin, etten hanki kirjaa, koska mua vähän pelotti syyllistyisinkö entistä enemmän kemikaaleista. Nykyhetkessä kirja taas tuntui enemmänkin huojentavalta, sillä yleinen ilmapiiri on muuttunut muutamassa vuodessa todella paljon, anteeksi nyt vain, hysteerisempään suuntaan. Ostin kirjan sitten vasta tänään, kun kävin Ipanaisessa asiakasillassa, jota veti Anja Nystén. Kirjasta ei siis ole vielä analyysia, mutta ilta oli tosi mukava ja etenkin silloin imetyshormoneissani olisin tarvinnut tällaista tilaisuutta kysellä kemikaaleista. 

Anja on ympäristöasiantuntija, joka perustaa kantansa tieteeseen ja tutkittuihin tuloksiin ja tykkään tästä kulmasta paljon. Netissä meuhkaa nyt niin monenlaista sakkia, että on virkistävää kuulla asiantuntijaa joka on perehtynyt asioihin pitkällä aikavälillä ja joka ei lietso turhaan pelkoa. Lastenvaatteet kannattaa pestä aina ennen käyttöönottoa, mutta pesupähkinöitä tehokkaampiakin tapoja pesuun on. Ekomerkkejä on, mutta myös ympäristömerkityt (Joutsenlippu)tuotteet ovat hyvä valinta. Ftalaatteja eli muovin pehmentäjiä sisältävät tuotteet kannattaa heivata menemään, sillä ftalaatit voivat häiritä hormonitoimintaa. Bpa:ta eli bisfenoli a:ta sisältävät lasten ruokailuvälineet ovat kielletty Euroopassa ja kiellon voimaantulemisen jälkeen ostetut muoviset tuttipullot eivät aiheuttaneet Nysténissä pelkoja, vaikka niitä kuumennettaisiinkin. Kuulostaa mun korvaan fiksummalta kuin pelätä ihan kaikkea varalta.Sain itsekin illan aikana kysymyksen voiko luonnonkosmetiikkaan luottaa. Mielenkiintoinen kysymys, johon ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Kerroin kuitenkin, että monet ihmiset voivat saada luonnonkosmetiikasta herkistymistä ja allergisia reaktioita aivan samalla tavalla kuin tavallisestakin. Se, minkä jätin sanomatta oli, etten itse pelkää parabeeneja oikeastaan ollenkaan, mutta käytän mieluummin automaattisesti parabeenitonta luonnonkosmetiikkaa koska luonnonkosmetiikassa säilöntäaineilla kuten ruusualkoholilla on ihoa hoitavia ominaisuuksia. Henkilökohtaisesti mulle ei ole ongelma kuitenkaan käyttää myös parabeeneja joissakin ihan must tuotteissa, joihin en löydä korvaajaa luonnonkosmetiikan puolelta. Kuten Anja illan aikana totesi, kannattaa aina miettiä kuinka paljon esimerkiksi herkistävää kemikaalia on tuotteessa ja kuinka usein sitä käyttää: on eri asia läträtä koko kroppa aamuin illoin kuin käyttää kerran viikossa pienelle alueelle tuotetta.

Kemikaalikimara lapsiperheille kirja on muuten tosi edullinen Ipanaisella, vain 12.50 euroa. Jos vain aihe kiinnostaa niin suosittelen tilaamaan, äkkiplarauksella tosi kiinnostava paketti ihan teini-ikäisenkin vanhemmalle. Kemikaalikimara-blogia taas kannattaa tarkkailla kiinnostavien artikkelien vuoksi, nyt ensimmäisenä pomppaa esille kasa dildoja, kun aiheena on kemikaalit seksileluissa. 

3 kommenttia

 1. Yksi pahimmista hysterianlevittäjistä oli (ja on kai vieläkin) eräs toinen kemikaaliblogisti.
  Siksi on upea juttu, että löytyy myös Anja Nystenin kaltainen asiantunteva kirjoittaja, jonka tekstit perustuvat faktatietoon eikä mutu-tuntumalta tehtyyn kritiikittömään öyhöttämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öyhöttämisellä saa melko paljon enemmän klikkauksia, mikä on tottakai mainoksilla elävälle positiivinen juttu. Ja varmasti kaikilla öyhöttäjillä on se oma ajatusmaailma sen puolella, ettei omat jutut tunnu liioittelulta tai jopa epätosilta. Mut kyllä musta tällä hetkellä pahimpia ovat Kemikaalitutka ja jossain määrin myös Cosmethics, minkä tietoihin en luota muutenkaan. App on vilkuttanut mulle vihreää valoa esim muovinpalasia sisältävälle kuorinnalle.

   Poista
  2. Öyhöttämisellä saa melko paljon enemmän klikkauksia, mikä on tottakai mainoksilla elävälle positiivinen juttu. Ja varmasti kaikilla öyhöttäjillä on se oma ajatusmaailma sen puolella, ettei omat jutut tunnu liioittelulta tai jopa epätosilta. Mut kyllä musta tällä hetkellä pahimpia ovat Kemikaalitutka ja jossain määrin myös Cosmethics, minkä tietoihin en luota muutenkaan. App on vilkuttanut mulle vihreää valoa esim muovinpalasia sisältävälle kuorinnalle.

   Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images