Shapemaker ja Facemaker - kehittävät puupalikat

Mulla oli Kaamoksen vauva-aikana paha tapa varautua kaikkeen tulevaan ennakolta. Suurimmat "vauvan vaatteet" , joita kirppa...


Mulla oli Kaamoksen vauva-aikana paha tapa varautua kaikkeen tulevaan ennakolta. Suurimmat "vauvan vaatteet" , joita kirpparilta hamstrasin on käytössä vielä nytkin ja ennen kuin lapsi osasi edes istua tuetta, olin hankkinut mm. potan ja wc-pöntön supistajan varastoon. Eihän sitä silloin tiennyt millainen ihmelapsi elämään oli tullut ja siksi varmaan hankin myös pari pakettia Miller & Goodmanin palikoita jemmaan. Olisihan voinut olla, että kaikki maailman palikat olisi loppuneet ennen leikki-ikää tai mistäs sitä olisi tiennyt, vaikka uusi perheenjäsen olisi halunnut leikkiä hieman haastavampia palikkaleikkejä yhdeksän kuukauden iässä. No ei halunnut.

Oikeasti nämä Shapemaker ja Facemaker- palikat oli juuri niitä leluja, jotka mä tahdoin itselleni. Ja kyllä me ollaan näillä välillä leikitty, mutta suurimmaksi osaksi ne ovat odotelleet kaapin päällä käyttöä viimeiset neljä vuotta. Kunnes Kaamos alkoi itse kyselemään niiden perään ihan tässä hetki sitten ja nythän nämä ovat ihan täydellistä yhteistä iltatekemistä. Älkää antako ulkonäön hämätä, vaikka palikat vaikuttavat helpoilta, olen itsekin nyrjäyttää aivoni välillä kuvioita tehdessäni.


Shapemaker ja Facemaker ovat siis puupalikoita, mutta samalla monta erilaista palapeliä. Shapemaker on värikkäämpi ja mallit ovat kaikenlaisia eläimistä pelleihin, Facemakerissa on taas rakennetaan erilaisia kasvoja. Vaikeustasoissa ei mielestäni ole isoja eroja ja me tykätään ihan molemmista. Monissa malleissa haasteen tekee se, että kuvaan tarvittavia kuvioita on yhdessä palikassa useammassa sivussa, ja ei ole varmaa mitä sivua pitäisi käyttää. Lopulta jäljellä usein onkin palasia, jotka eivät kuvaan sovi ja silloin pitää alkaa etsimään mikä palanen otetaan pois ja mikä laitetaan sen tilalle. Kaikki palaset siis tarvitaan kuvion muodostamiseen, mutta osa kuvioista on hankalampi tehdä mitä toiset. Rakentaminen kehittää ihan varmasti ainakin loogista ratkaisukykyä ja ymmärrän hyvin, miksi Zoe Millerin and David Goodmanin suunnittelemat palikat ovat saaneet huomiota monissa lastentavara-awardseissa vuodesta 2008 lähtien.

Valmiiden kuvioiden lisäksi näillä palikoilla voi tottakai tehdä myös omia kuvioita tai vaikka rakentaa tornin. Parasta minusta on kuitenkin juuri noiden valmiiden mallien kokoaminen. Kun huomasin Flickeristä palikoiden ympärille muodostetut ryhmät (täällä ja täällä), joissa on yhteensä yli 200 valmista mallia fanitus ihan räjähti käsiin. Näitä on nyt tullut tehtyä paljon. 


Palikoista vielä sen verran, että kaikki Miller & Goodmanin palikat tehdään ympäristöystävällisestä kumipuusta ja ne on maalattu lapsille turvallisilla maaleilla käsin. Kokemukseni mukaan maali pysyy hyvin palikan pinnassa, sillä onhan näitä tosiaan jo nuoltu vauvana ja nyt käytetty melko huolettomasti leikeissä (tosin vahdin näiden pois siivoamista varsin tarkasti, en halua yhdenkään palkian joutuvan hukkaan, koska varapalikoita ei myydä erikseen). Peruspalikat ovat suurin piirtein Brion palikoiden kokoisia, ehkä hieman isompia. Näistä löytyy kuitenkin myös matkaversiot, joista ainakin Mini Shapemaker löytyy Ombrellinon valikoimista, kenties Facemakerkin kivijalkakaupasta. 

Miller & Goodmanilla on paljon muitakin kivoja ja värikkäitä puuleluja. muun muassa samanhenkinen Heart Shapes, joka sopisikin ystävänpäivälahjaksi hyvin vaikka kummilapselle. Briteissä myydään myös Play Shapes - palikoita sekä maker-palikoihin sopivia puisia kehyksiä. Nuo kehikot olisivat kyllä kätevä lisä näihin meidän palikoihin, pahvikotelon elinikä on kuitenkin rajallinen.

Onko Shapemaker ja Facemaker jo tuttuja juttuja?


2 kommenttia

 1. Hei,

  meillä Ombrellinossa on saatavila myös PlayShapesit eli kaikki Miller & Goodmanin palikat.

  Iloa maanantaihinne!

  Anna, Emma, Jonna ja Titta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta! Muistinkin ne nähneeni, mutta en ollut ihan varma, kun en löytänyt verkkokaupasta. Olisikohan ne olleet sittenkin siellä?

   Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images