Kevätseurantaa + sanaharkka bussipysäkillä

Monena vuonna olen muistutellut blogini puolella Luonto-liiton Kevätseurannasta eikä tämä vuosi ole poikkeus...


Monena vuonna olen muistutellut blogini puolella Luonto-liiton Kevätseurannasta eikä tämä vuosi ole poikkeus. Kevätseuranta on mukava tapa seurata luonnon heräämistä yhdessä muiden luontoihmisten kanssa sekä netissä että Ylen aamu tv:n kautta. Olemme monena vuonna osallistuneet Kevätseurantaan retkeilemällä seurantaviikonloppuina ja raportoimalla havainnoistamme seurantalomakkeen kautta, mutta aivan yhtä monta havaintoa on jäänyt raportoimatta.  Ensimmäinen virallinen Kevätseuranta viikonloppu on vasta kahden viikon kuluttua, mutta ensimmäiset havainnot luonnon heräämisestä on jo tehty tämän viikonlopun aikana. Aurinkolahti ja Uutela olivat muuten ihan täynnä keväästä nauttivia ulkoilijoita, ihan mahtavaa!

Tänä viikonloppuna tapahtui myös vähän outo juttu, liittyen luontoon sekin. Olimme Kaamoksen kanssa odottamassa lauantaina bussia ja luin samalla uudesta Luonnonsuojelija-lehdestä ääneen juttua saimaannorpista. Tämä ääneen lukeminen oli liikaa jollekin herrashenkilölle, joka alkoi tupisemaan jotain mamukritiikkejään ja kun korjasin, että me luemme luonnonsuojelulehteä ja sillä ei ole kyllä mitään tekemistä maahanmuuton kanssa, äijä pillastui, että mamut pilaa luonnon ja heittää sinne ties mitä paskaa. Johon minä taas, että ainoa, josta tulee luontoon paskaa tällä hetkellä on tuo sun suu (ja lapsi tietenkin komppasi, että paskaa tulee suusta hihihi)! Tilanne kärjistyi siihen pisteeseen, että äijä alkoi raivoamaan mulle, ettei mulla ole mitään oikeutta lukea ääneen bussipysäkillä ja että näin kasvatan lapseni kieroon. Välillä - valitettavasti aika useinkin - tulee absurdi olo näiden isänmaan sankareiden kanssa jutellessa, mutta onneksi näihin sekopäihin törmää melko vähän netin ulkopuolella. Kaikesta ihmiset jaksaakin pahoittaa mielensä, myös luontokasvatuksesta!

Vaikka luontokasvatuksesta tulikin viikonlopun aikana maahanmuuttokysymys, ajateltiin kuitenkin jatkaa luonnon tutkimista kieroon kasvamisen uhallakin. Onneksi Luonto-Liitolta löytyy myös oma Kevätseuranta lapsille :)


10 kommenttia

 1. Hahhah, hyvä lisäys tuo "sekopäihin törmää melko vähän netin ulkopuolella" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No yleensä nää tapaukset joiden äiti ja isä lienee sisaruksia hengaavat netissä, koska kadulla voi tulla vaikka erilainen ihminen vastaan.

   Poista
 2. Ääneen lukeminen lapselle julkisella paikalla tuntuu osalle ylivoimaisen vaikealta ymmärtää. Omalla tavallaan surullista ettei sen arvoa nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis onko tämä joku yleinen trendi?! Eikö se ole ihan sama puhuuko vai lukeeko ääneen kirjaa? Pitäs vissiin olla vaan hiljaa ja näpyttää kännykkää.

   Poista
 3. Uskomaton äijä!
  Hienosti vastasit takas! Iso peukku!

  VastaaPoista
 4. Siis eikö ihmiset ihan oikeasti voi sulattaa sitä, että lapsille luetaan ääneen? Sangen absurdia, itse kun pidän sitä jotensakin itsestäänselvyytenä että ääneen luetaan, jos se suinkin on mahdollista. Ja kuten huomaan, myös bussipysäkillä voi lukea!
  Musta ois ihan tosi siistiä, jos huomaisin jonkun lukevan luontoliiton lehteä ääneen pysäkillä, siinähän vois vaikka tulla sivistyneeksi ihan huomaamatta :D Vai olisiko juuri se ollut syynä kyseisen herran riemastumiselle? Eihän sitä nyt noin vain voi mennä ihmisiä sivistämään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Mä kans luulin, että lapselle ääneen lukeminen ja vieläpä suomalaisesta uhanalaisesta eläinlajista voisi olla hyvä juttu. Muttakuei.Myöhemmin mietin et oliko se ukko nähnyt Iltasanomien netissä mun ja lapsen kuvan, kun samana aamuna oli julkaistu yks miekkarijuttu, jossa oltiin. Mutta mä en usko, et se olisi tunnistanut meitä siitä lehtikuvasta, kun oltiin täysin eri paikassa ja vaatteissa. Luulen siis, että oli vaan paha mieli, niinku nyt tuppaa joskus olemaan ja se piti purkaa johonkin vähäkään solidaarisen näköiseen ihmiseen.

   Poista
  2. Niin. Mä kans luulin, että lapselle ääneen lukeminen ja vieläpä suomalaisesta uhanalaisesta eläinlajista voisi olla hyvä juttu. Muttakuei.Myöhemmin mietin et oliko se ukko nähnyt Iltasanomien netissä mun ja lapsen kuvan, kun samana aamuna oli julkaistu yks miekkarijuttu, jossa oltiin. Mutta mä en usko, et se olisi tunnistanut meitä siitä lehtikuvasta, kun oltiin täysin eri paikassa ja vaatteissa. Luulen siis, että oli vaan paha mieli, niinku nyt tuppaa joskus olemaan ja se piti purkaa johonkin vähäkään solidaarisen näköiseen ihmiseen.

   Poista
 5. Samaan juttuun olen törmännyt, kun selitän lapselle (3,5 vuotias) asioita ilman lätinöitä ja niin niinkuin ne on. Eli en pehmennä asioita, mutta jätän kertomatta ne yksityiskohdat jotka saattaisivat järkyttää. Kerran vanhempi naishenkilö huomautti, että kova kasvatustyylini kovettaa myös lapsen. Lapselle tulisi kuulema jutella lapsen korville sopivalla sävyllä ja muuttamalla faktoja. Kuulema kouluun mennessä lapsi on sopivan ikäinen kuulemaan miten asiat oikeasti ovat.

  -mymmeli

  VastaaPoista
 6. Mitä kummaa!? Kaikenmoisia tyyppejä... :D

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images