Selfhelppiä vuoden jokaiselle päivälle

Luin eilen kaverini Salkan kirjoituksen uuden vuoden lupauksista. Salka oli pohtinut blogissaan samoja asioita mitä itse tässä kotis...Luin eilen kaverini Salkan kirjoituksen uuden vuoden lupauksista. Salka oli pohtinut blogissaan samoja asioita mitä itse tässä kotisohvalla, eli ettei kerralla kannata kahmaista liian suurta lupausurakkaa itselleen. Vaikka vuoden vaihteeseen liittyy uuden aloituksen ihana fiilis, kokonaan uutta elämää tuskin saa vaikka lupaisi kuinka. En ole isoja määriä lupauksia testannut, mutta jos ne pienetkin lupaukset ovat aina kariutuneet ennen helmikuuta, ei minusta olisi suuria lupailemaan edes salaa itselleni. Luulen, että suurin syy omien uuden vuoden lupausteni kariutumiseen on onnistumisen tunne, joka odottaa aivan liian pitkän matkan päässä. En vain jaksa.

Mutta mulla toki on paljon toiveita, ajatuksia ja ideoita vuodelle 2016. Haluaisin jatkaa kuukauden tauon jälkeen taas ilmajoogaa, muistaa käydä ulkoilemassa paljon viime vuotta enemmän ja opetella syömään välipaloja sekä juomaan paljon paljon enemmän vettä. Melko iisejä juttuja, mutta parempi silti ihan hissukseen totutella niiden toteuttamiseen. 


Tähän hiljaa hyvää tulee ajatusmalliin sopii myös viime vuoden lopulla julkaistu kirja, jossa puhutaan pikkuteoista, joista tulee pitkään tehtynä isoja tekoja. You - Kirja sinusta perustuu saman nimiseen suomalaiseen mobiiliappiin ja se (kirja siis) sisältää 365 pikkutekoesimerkkiä, joita voi vuoden tai vaikkapa kahden aikana tehdä. Teot ovat oikeasti pieniä, kuten vaihda yksi paperilasku e-laskuksi, täytä hedelmäkulho tai kohenna ryhtiäsi. Tykkäsin kirjasta heti, sillä pienistä teoista tulee päivittäin pieniä onnistumisia ja ainakin itselle onnistumisen tunne on rutinoituneessa arjessa hukassa. 

Pikkuteot kirjaan on toimittanut suomalainen Fifth Corner inc sekä nimekkäät avustajat kuten markkinoinnissa keulakuvana näkyvä Jamie Oliver. Teot on jaettu neljään kategoriaan: ravinto, mieli, liikunta ja rakkaus. Olen tehnyt vasta muutaman päivän teot kirjasta ja nyt jo ihan innoissani kuinka simppeleillä ja helpoilla konsteilla onnistumisen tunteen saa voimistumaan. Mulla on siis niin sanotusti hedelmäkuppi täynnä. Latasin kokeeksi myös You-appin puhelimeeni ja olen pikkuhiljaa ottanut myös sinne päivän teemaan sopivia kuvia. Ei tällä ehkä maailmaa muuteta, mutta ihan mukavaa ajanvietettä sekin tarjoaa ja on mukava katsella ympäri maailmaa samojen teemojen kanssa pähkäilevien ihmisten kuvia.


Tuntuu, että self help skenessä ollaan menossa suuntaan, jossa yhtä kirjaa luetaan pitkään, eikä tauotkaan haittaa. Tämä on musta tosi kiva suuntaus, sillä kevyet, arkipäiväiset pienet oivallukset ovat mukava lisä ainakin omaan arkeen. Tykkään mietiskellä asioita, mutta mihinkään sisäisen auringon metsästykseen mulla ei nyt kyllä ole aikaa eikä motivaatiota. You - Kirja sinusta on paljon helpompi tapa kehittää itseä, hitaasti mutta varmasti. Ja vaikka mä aluksi mietin, että mitä hemmettiä tämä Jamie Oliver asiaan liittyy, niin onhan se ihan superia, että tällainen yhteistyö on saatu aikaan. Kyl mäkin voisin ottaa Jamien työkaveriksi ihan anytime :D

kirja saatu

6 kommenttia

 1. Tuo on muuten niin totta! Monta kertaa ne pienet askeleet nähdään liian mitättöminä, vaikka tavallaan ne olisivatkin parempi tie pysyvämpään muutokseen kuin ne suuret kertarykäisyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Mä täällä kuivaan tomaatteja pienenä tekona, johon liittyy ruuanlaitto ja vihannekset :)

   Poista
 2. Tein peräti 3 uuden vuoden lupausta viime vuonna.
  Ihan viime hetken, n klo 23 tehty lupaus vuoden vikana päivänä oli, liityin FB.ssä siivouspäivän alla olevaan ryhmään en osta yhtään vaatetta vuonna 2016. Teen puhelintyötä ja vaatehuone on täynnä, en usko että tämä tulee olemaan minulle mikään ongelma, mutta kiva seurata miten käy.
  No, heti lupauksen jälkeen aloinkin huomaamaan puutteita kaapissani. Vielä ollaan pärjätty, no haloo, 4.s päivä.
  Toisen lupauksen tein kunnioitusta keittiötä kohtaan. En ole vuosikausiin käynyt kaikkia keittiön kaappeja läpi, joten aion käydä kaikki kaapit läpi ja vieläpä tammikuussa.
  Meillä on 23 kaapin ovea ja jokaseen kätkeytyy liikaa tavaraa. Toisiksi pahin kaappi on jo käyty läpi, eli hyvä alku.
  Kolmas lupaus on että tänä vuonna meidän huushollista lähtee 1000 tavaraa pois. Olen kierrättänyt ahkerasti viime vuonna, vuoden lopussa siksi että palkka ei riittänyt laskuihin. Nyt on laskut maksettu, plussallakin ollaan kunnolla, mutta kaappeihin kaivataan lisää tilaa.
  Tästä se lähtee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitäisi ottaa niskalenkki tästä tavaramäärästä ja roudata puolet kierrätykseen. Mutta ongelma: mä en oo minimalistinen yhtään, tykkään pursuilevasta kirjahyllystä ja vaatekaapista.

   Poista
 3. Pienet teot on hyviä. Jos yrittää liikaa niin iskee heti väsymys koko elämänparannusprojektiin :) Mä ajattelin kokeilla vähän sovellettuna KonMarin oppeja tänä keväänä kaupunkikodissa, saa nähdä miten onnistuu. Niin ja sit ajattelin opetella tykkäämään itsestäni vähän enemmän - saa nähdä miten se sitten onnistuu..! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan konmari! Mä en pysty ihan tuohon, mikä harmittaa! Mutta konmari toki löytyy hyllystä.

   Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images