Näin peset villavaatteet lumessa!

Herätin tänään hämmästystä muutamissa naapureissani istumalla yksin lumihangessa ja hankaamalla lunta villavaatteisiin. Vain alake...


Herätin tänään hämmästystä muutamissa naapureissani istumalla yksin lumihangessa ja hankaamalla lunta villavaatteisiin. Vain alakerran tokaluokkalainen tuntui tietävän mitä tein: "miksi sä istut yksin ja ihailet Kaamoksen vanhoja vaatteita?" hän kysyi. Toki mä vähän ihailinkin noita lumeen heitettyjä villavaatteita, mutta oikeasti kyseessä oli siis jokatalvinen villavaatteiden lumipesu. 

Villavaatteen hoidossa lumipesu on ihan ykkösjuttuja. Periaatteessa rasvainen villa puhdistaa itse itsensä ja monesti pelkkä tuuletus riittää. Välillä villaan tulee kuitenkin tahroja, jotka täytyy saada pois ja koska villan vedellä peseminen on vaativaa hommaa, kannattaa talvisin kokeilla lumipesua. Se myös raikastaa vaatteen ihanasti.

Idea on yksinkertainen: Villat laitetaan kylmään vähintään tunniksi ennen niiden lumetusta. Mulla villavaatteet olivat kyllä useamman päivän parvekkeella ennen kuin vein ne lumikylpyyn. Tärkeää on, että lumipesussa oleva villa on kylmää, jotta lumi ei tartu niihin eikä sula villaan. 

Lumipesussa villavaatteet lumetetaan ja hangataan lunta vasten ja lopulta kylmettyneet likatahrat voi myös rapsuttaa kynnellä pois. Tarpeeksi vaatteita jynssättyä ne harjataan lumesta puhtaaksi ja jos mahdollista, jätetään vielä hetkeksi aikaa ulos. Kylmät vaatteet kuivataan lopulta huoneenlämmössä ja laitetaan vasta täysin kuivina vaatekaappiin. Kaikkia likatahroja tällä menetelmällä ei saa pois, mutta nuutuneet villavaatteet ovat lumipesun jälkeen iskukunnossa ja ne joihin tahroja jää, pääsevät vielä kylmään käsipesuun villapesuaineen kanssa. 

Villapesu on vanha taika, jota voi käyttää myös esimerkiksi mattojen ja villakangastakkien pesussa, kunhan ei ihan porrasharjalla lähde arvokkaita villakankaitaan käsittelemään. Itse käytän harjaamiseen vanhaa kirpputorilta löytynyttä vauvaharjaa, joka lienee perua äitiyspakkauksesta. Mattoja en tänään lähtenyt lumettamaan, mutta niiden putsauksessa porsta ja juuriharja toimivat mainiosti.

Tässä siis vinkki viikonloppuun, vaatteet yöksi pihalle ja aamulla lumihankeen!

0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images