Mielenterveyden hoitoa verkkoyhteisössä

En ole minkään sortin osakeneuvoja, mutta ymmärrän kyllä milloin yritys on tutustumisen arvoinen. Heimo on. Kuulin vertaistukeen perustu...


En ole minkään sortin osakeneuvoja, mutta ymmärrän kyllä milloin yritys on tutustumisen arvoinen. Heimo on. Kuulin vertaistukeen perustuvasta verkkoyhteisöstä eli Heimosta ensimmäisen kerran viime keväänä kaveriltani Jari Jaannolta, joka on yksi Heimo Communityn kantavista voimista. Hän kertoi, kuinka hän ja Heimon ydinporukka haluaisivat muuttaa tapaa, jolla ihmiset saavat apua mielenterveysongelmiinsa. Häpeän ja leimautumisen tunteet ovat monille mielenterveysongelmista kärsiville tuttu juttu ja apua voi olla hankala pyytää. Avun saamisen kynnyksen madaltamiseksi kehitettiin siis nyt beta-vaiheessa oleva verkkoyhteisö, Heimo.

Vaikka idea oli mielestäni hyvä ja taustalla olevilla ihmisillä kokemusta mm. Irc-Gallerian ja Suomi24:n rakentamisesta, oli minussa pieni skeptikko joka mietti näihin päiviin saakka voiko juttu todella toimia. Että olisi autettavia ja auttajia ja ihmiset oikeasti tarjoavat vertaistukea toisilleen hyvin tarkoitusperin. Koska Irc-Gallerian lisäksi Jari on mies myös oman blogini koodaamisen takana, tuli asiasta juteltua paljon marraskuun aikana tätä sivua rakentaessa. Ja nyt uuden vuoden alussa ajattelin laittaa Jarin piinapenkkiin siitä, voiko ihmisten auttamishaluun ja hyväntahtoisuuteen luottaa. Entä jos jotakin viilataan linssiin ja onko koko yhteisö kauniin kuoren alla vain rahastusta mielenterveyspotilaiden kustannuksella? Katsotaan kuitenkin ensin video siitä, mitä Jari ja Heimon muut työntekijät Heimosta kertovat:


Ja sitten täsmentävät kysymykset Jari Jaannolle:

Elsa: Kerro kolmella lauseella mikä Heimo on?

Jari: Heimo on eri päätelaitteilla toimiva sosiaalisen median palvelu elämän haasteisiin. Heimon tavoitteena on yhdistää ihmiset, jotka ovat selvinneet vaikeuksista ihmisiin jotka kokevat vaikeuksia juuri tällä hetkellä. Tämä mahdollistaa mielenterveysongelmista paranemisen, tapauksissa joissa ei välttämättä tarvita ammattiauttajia.

Elsa: Mistä idea Heimosta sai alkunsa?

Jari: Heimon idean ovat saaneet useat ihmiset samaan aikaan eri puolilla. Psykologit ja kehittäjät olivat ajatelleet samanlaista ajatusta; miten korjaamme tämän epäkohdan. Mm. Suomi24:n Jarno Alastalo toi mukanaan paljon sosiaalisen median näkemystä ja Kristian Kurikka & Johannes Hovi psykologinäkykulmaa. Oma taustani on että olin 3 vuotta terapiassa ja edelleen kaipaan ihmisiä joille puhua - kehittelin ajatuksia aiheesta muutama vuosi sitten ja toin ne osaksi Heimoa muiden ideoiden joukkoon. Koin tärkeäksi että yhdistämme kaikki voimamme yhteisen asian takia. Kaikilla oli tieto mitä on tapahtumassa, ja täydellinen tiimi oli kasautumassa. Heimon tiimissä on psykologeja, sosiaalisen median konkareita, palvelusuunnittelijoita sekä kovan luokan kehittäjiä.

Elsa: Missä vaiheessa nyt ollaan?

Jari: Palvelu on julkaistu 2015 toukokuussa, ja tällä hetkellä palvelussa on 5000 kävijää, ihmiset ovat luoneet yli 350 heimoa (keskusteluryhmää) ja 9000 tarinaa on kerrottu. Palvelu on myös saanut hyvin julkisuutta, mm. Radio Helsinki, Apu Terveys ja useat muut mediat ovat tehneet juttuja. Moni käyttäjistämme on kertonut saaneensa palvelun kautta apua, etenkin yksinäisyyteen. Kun on vaikeaa, niin paikka jossa joku kuuntelee.

Elsa: Maksaako Heimoon liittyminen tai siinä toimiminen?

Jari: Heimon käyttö on täysin maksutonta, mutta koska palvelua kehitetään, tottakai on saatava pääomaa sen kehittämiseen ja ylläpitoon. Palveluun on mietitty joitain maksullisia ominaisuuksia, mutta peruskäyttö ja liittyminen säilyvät maksuttomina.

Elsa: Miten on autettava-auttaja suhteessa henkisen/fyysisen/taloudellisen hyväksikäytön riski torjutaan?

Jari: Tähän mennessä tärkeintä on ollut, että keskustelukulttuurista Heimossa ollaan luotu johdonmukaisesti hyväksyvää ja rakentavaa. Se on todella hyvin omaksuttu Heimossa ja esimerkiksi yli 9000 viestin joukossa ei ole ollut hyväksikäyttöä laisinkaan. Lisäksi tuomme Heimo Auran ihmisille, jonka perusteella tiedämme kuka on esim. auttaja ja kuka mahdollisesti trolli. Auttajaksi ei pääse ellei saa hyviä pisteitä - kuten ei voi toimia Uber-kuskinakaan

Elsa: Heimo on yritys. Millä keinoilla tavoittelette voittoa?

Jari: Verkkoyhteisön rakentamisessa on ensisijaisen tärkeää saada kriittinen määrä ihmisiä käyttämään palvelua. Heimoa voi käyttää ilmaiseksi, kuten osallistua keskusteluun, lukea tarinoita ja luoda keskusteluryhmiä. Heimolla on kolme tulomallia.
1. Yhdistämme avuntarvitsijat ja auttajat kahdenväliseen keskusteluun, 2. Yhteisbrändätyt keskustelufoorumit ja 3. natiivimarkkinointi

Elsa: Mitä sijoittaja hyötyy sijoittaessaan Heimoon?

Jari: Ensinnäkin pääsee auttamaan Heimon avulla koko yhteiskunnan kehittymistä, joka tuo huomattavia kustannussäästöjä. On arvioitu että vuoteen 2030 mennessä masennus on suurin sairaustaakan yksittäinen aiheuttaja Euroopassa. Tämän lisäksi sijoittaja saa Heimon arvon moninkertaisena takaisin yrityksen kasvaessa.Kuten Jarin vastauksista voitte päätellä, asiaa on mietitty paljon ja kehittäjillä itselläänkin on ollut tilanteita ja jaksoja, jolloin vertaistuelliselle verkkoyhteisölle olisi ollut tarvetta. Idea onkin otettu innolla vastaan ja kun Heimon joukkorahoitushanke avattiin marraskuussa, se keräsi yhden päivän aikana toutukseen vaadittavan minimimäärän sijoituksia. Ja ei, kyse ei ollut muutamasta satasesta vaan minimitavoite oli 50 000 euroa. Tällä hetkellä Heimoon on sijoitettu n. 90 000 euroa ja sijoittaminen on mahdollista vielä 13 päivän ajan. Minimiosakemäärä on 10kpl ja sen saa 213 eurolla. Sijoittamaan pääset täältä ja samasta paikasta löydät myös lisätietoa Heimosta.

Kuten sanottu, en ole osakeneuvoja. Ajattelin kuitenkin, että teissä lukijoissani on paljon avarakatseisia ja välittäviä ihmisiä, joita Louis Vuittoniin sijoittamisen sijaan kiinnostaa humaanimmat arvot ja sijoituskohteet. Jos kiinnostusta sekä sijoitusmahdollisuus löytyy, kannattaa hypätä Heimon völjyyn sijoittajaksi tai ainakin tutustua kehittämisen alla olevaan beta-versioon osoitteessa beta.heimo.co.

Mikäli kiinnostuit lisää, kannattaa kuunnella myös joulukuinen Radio Helsingin podcast, jossa Jari ja Maria Veitola keskustelevat Heimosta.

2 kommenttia

  1. Hienosti tehty haastattelu. Voisit tehdä muillekin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Joo, voisin kyllä joskus tehdä :) haastattelumuoto oli siksi toimiva, et Jarilla on mun blogin adminoikeudet ja hän pystyi suoraan vastaamaan kysymyksiini :) vastaukset ovat siis sanasta sanaan Jarin näppikseltä, muu teksti mun omaa.

      Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images